Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 mars 2009

Plumpa producenter & deras förlängda armar

Det fiasko som SVT:s "Grillad" efter ännu ett avhopp väl nu måste sägas vara, faller förstås en smula på ansvarige producentens axlar.

Sanningen är att det vid första ögonkastet ser himla kreativt ut på vederbörandes födelsehimmel - exakt det som för tankarna till en brinnande idéspruta!

Solen i Lejonet är verkligen en klockren sinnebild för den Store Regissören, medan ett Månen i Tvillingarna ger ett akut sinne eller psyke - up-to-date och med en fäbless för det snärtiga tilltalet.

Den under-genomsnittlige medlemmen av Tvillingarna är den klassiska ohederliga bilhandlaren, lögnaren eller bespottaren. Redan här börjar vi närma oss den typ av tilltal som utmärker "Grillad"...
De här alltigenom positivt polariserade typerna tycks väl representerade i kreativa yrken, t.ex. bland de riktigt framgångsrika skådespelare (se inlägget Ett lejon ryter till - nytt fönster).

De här individerna är inte nöjda med att skriva bruksanvisningar och skötselråd till prylar, utan vill dramatisera och gestalta - se t.ex. Hans Rosenfeldt och Henrik Schyffert bland etiketterna. Men då hänger mycket på vilka "filter" som finns i individens egen själ...



Allt kommer som bekant till ett pris, och för Lejonet är risken för megalomani alltid överhängande. Den är så säker på sig själv att den ibland inte bryr sig om att nudda marken för att känna om det som ser så bra ut uppe i Platons idévärld också håller sedan det givits en materiell form. I det här fallet talar jag naturligtvis om försvenskningen av ett format som hittats i USA.

Men det är inte horoskopets totala brist på kontakt med Jordelementet och dess realism som är problemet här (jag bortser för enkelhets skull från norra månnoden i Jungfrun, latin: Virgo, för båda månnoderna är passiva vid den här födelsen).

Det är i själva PSYKET problemet ligger, i "filtreringen". Där Solen i Lejonet bara tecknar individens högst avsevärda ambitioner att bli Någon Som Påverkar, är det Månens placering som avslöjar individen som person.


Först ska sägas att hade inte Månen varit kombinerad med spelevinken och festprissen Jupiter (en jovialisk och levnadsglad planet), hade sagde producent knappast kommit så långt han nu gjort. Jupiter är den där eftertraktade planeten som gör att allt verkar lösa sig, man glider in på en räkmacka inom ett område och skördar därefter relativt lätt framgångar.

Ett sinnelag i kombination med Jupiter borde ge en ruggigt bra social kompetens, och en individ som är mer slängd i käften än de flesta (Tvillingarna är ett kommunikativt tecken där Lejonet är ett dramatiserande - så nog anas synergi i den här soli-lunära kombinationen).

Så vad är då problemet?

Astrologins två illgärningsmän, så klart.

Den kalla och okänsliga Saturnus har kanske minst med Lejonet (och dess herre Solen) att göra av alla de lägen den kan inta, och alla de Lejon som föddes sep 1977 t.o.m. okt 1979 har distinkta problem med självdistansen.

Jag skulle kunna gå så långt som att säga att över cirka 2½ år (Saturnus passage genom Lejonet) öppnas ett tidsfönster om cirka 60 dagar då individer som varit tyranner och diktatorer i tidigare liv får en chans att reinkarnera på jorden. Jag överdriver förstås lite nu, just som Lejonen själva älskar att göra!


Ja, sådant kan i värsta fall resultatet bli vid den oheliga alliansen mellan begränsningens planet och Solen. Den senare står ju för totalt obegränsat utflöde (kärlek, enligt vissa) och individuell frihet. Solen i Lejonet borde vara den kärleksfulle och inspirerande fadersgestalten, vilket man kan räkna med att den här tidsbegränsade undergruppen av Lejon inte har fått uppleva.

Det kan t.o.m. bo en naturlig grymhet i dessa människor eftersom Saturnus är så iskall och rationalistisk. En del är här för att ställa till med jävelskap - jag vill hänvisa till psykologen James Hillmans bok "Själens kod".

Under alla omständigheter har Sol-Saturnierna ganska avvikande målsättningar från "normalt" folk. Det är sjukt egocentriska och fixerade vid sina egna visioner, och i Lejonets stjärnbild troligen inte ens intresserade av feedback från omvärlden. Men tycker sig se detta ointresse i producentens kommentarer kring alla avhopp, han blir den siste att förstå signalerna...


Problem 2: Den hårda fixeringen på kyligt och själlöst "malltänkande" (Saturnus är en formidabel formalist), hittar resonans även i sinnelaget (Månen).

För nu händer det, att den jovialiska och snackiga Jupiter korrumperas av astrologins andre illgärningsman Mars, som också den befinner sig i Tvillingarnas tecken. Mars i Tvillingarna är den kanske mentalt elakaste placering som finns eftersom tecknet redan från början är något av en kritiker.


Det kan bli för mycket av allt, och Solen är, som sagt, redan infekterad. När båda de primära planeterna Solen och Månen skadas av "de onda", finns anledning att vara extremt vaksam på sig själv. Jag har en liknande konfiguration, och fasar för att släppa iväg saker jag får ångra (framför allt ologiska uttalanden). Men en Sol i Lejonet saknar möjligen en snarliknande självkritik, och därför tycks "Grillad" vara på väg mot kollaps.

Horoskopet är givetvis ytterst kreativt, men jag skulle vilja sortera det med konstnärerna Vilks och Odell, där också något tycks saknas.


*****

Föga verkar ha sagts om programledaren Thomas Järvheden som ännu är kvar i produktionen. Hans födelsehimmel visar tydligt hur han tar regi från producenten och med maximal betoning på de rörliga och dualistiska Tvillingarna ser vi att han även utanför "Grillad" är en pratig mångsysslare.

Tyvärr utsätts kommunikationstecknet för en horribelt "ond" störning från illgärningsmannen Mars, som riktar sig mot hela hans mental-kommunikativa natur (Tourettes syndrom?). Samma emfas på Fiskarna och Tvillingarna hittar vi också i - av alla typer - den säregne Josef Fritzls horoskop!

Den kände brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter menade sig se att den här teckenkombinationen ofta förekom i samband med sinnessjukdom. Alla som sett Grillad utan att finna det roligt kanske har haft fel glasögon på sig. Det Järvheden uttrycker kanske inte alls är humor, utan bara lite hederlig sinnessjukdom? Kan inte uttala mig, har inte sett snackisen.




Att, som han gjort i reklamen för någon egen produkt, göra en "vits" av att man måste köpa hans DVD-skiva, syns tydligt av ett sinnelag (Månen) i den pekuniärt orienterade Stenbocken. (Vid en djupare analys verkar det dock mer vara en makttripp, eller kanske nämnda tourettska tripp att BESUDLA, än pengakåthet som denna födelsehimmel varslar om.)

Sinnelaget är, precis som hos producenten för "Grillad", starkt informerat av förmeraren och lycksökaren Jupiter. Den här potentiellt jovialiska faktorn
(Jovve = Jupiter) är emellertid begränsad i Jordtecknet Stenbocken - detta är ju det ena tecken som den hårda, kontrollbesatta och känslokalla Saturnus styr över.

Så en plump och vulgär producentmentalitet är kanhända inte det enda problemet som anfäktat produktionen.

Det är också Stenbockens oerhörda lojalitet mot överheten (och identifikation med von Oben-perspektivet) som gör att han lär stanna kvar till det bittra slutet för "Grillad".

Sammantaget är jag beredd att hålla med de många röster i tidningarna som menar att svenskarna inte riktigt har kläm på det där med humor. Själv född med såväl Sol som Måne infekterade av de båda illgärningsmännen skulle jag aldrig ens komma på tanken att söka vitsa till det vi tittat på här. För det är sannerligen inte roligt.


*****

Tillägg 090330. En vecka efter inlägget noterar även Aftonbladet Järvhedens speciella kynne som en möjlig förklaring till att formatets svenska version blivit kallt (Tvillingarna är väldigt distanserade) och omänskligt (Stenbocken uttalat frigid).


Tillägg 090404. Aftonbladet belyser nästa osmaklighet i Grillad, påhoppet på programledaren Lotta Bromé och SvD nämner det också. Nu skärps tonen mot Järvheden ytterligare, och jag passar därför på att demonstrera horoskopet för en ren skitstövel vid namn Russell Brand (fast han kallar sig komiker).

Brand blev ju sparkad från både MTV och BBC för sin bristande omdömesförmåga. BBC har fått böta 1,8 miljoner för hans sextrakasserier av en älskad brittisk skådespelare. Och vad ser i Brands horoskop om inte samma riskabla störning mellan Fiskarna och Tvillingarna som på Järvhedens himmel! Men nu ligger betoningen istället på Fiskarnas halva av "syndromet".



Märk särskilt att den enda mentalitet (Luftelementet) Russell Brand förfogar över är den hårda och okänsliga Saturnus i Tvillingarna, och denna "naturligt onda" planet är här under skadlig attack från illgärningsmannen Mars i Fiskarna (samma som Järvhedens placering). Skapande Eld saknar han helt.

Bristen på positiv polarisering gör att brittens horoskop blir en orgie i Jord och Vatten - gyttja - alltför ofta ett tecken på en plump, materialistisk eller sinnesfixerad människas förståelsehorisont. Brand har ju berättat om sitt liv som både sex- och knarkmissbrukare.

Nå, alla själar ges chansen att inkarnera på jorden om och om, och uppleva den här föreställningen. Men ofta nog verkar astrologin kunna varsla om när rötäggen går in för landning via ett moderliv...

_____

Noterat. Efter bara en månad lade så SVT ner serien "Grillad" efter fortsatta problem. Expressen

Inga kommentarer: