Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 april 2009

Jordbävningen i Aquila och astrologiska stressvarsel



Morgon i Italien enligt den astronomiskt
korrekta sideriska zodiaken.



Astrologin har i äldre tid använts för att förutsäga jordbävningar - men tyvärr vet jag inte hur! Likväl beräknade jag ett horoskop för 3.32 på morgonen (uppgift i DN) för staden...och fann högst bestickande "omen".

Följande analys kan följas också av novisen, även om de tolkningsregler som åberopas mest kommer att låta som fikonspråk.


Till att börja med stiger Stenbocken över Aquilas östra horisont. Allt rörande det s.k. ascendentecknet är av högsta vikt för frågan (person, händelse eller ort) eftersom den här skärningspunkten mellan jorden och solekliptikan signifierar ämnet under inspektion.

Stenbocken är av Jordelementet, och anknyter därmed till solida företeelser, och här innefattas förvisso geologi. Stenbocken är känt som ett mycket anspänt (överspänt) tecken, vilket återspeglas i dess planetära härskare Saturnus, som ju överinser kontraktion, gränsdragning och alla repressiva fenomen (inklusive t.ex. förmågan att dra gränslinjer - till vilka även förkastningar och mötespunkten mellan tektoniska plattor under jord hör).

Som kartan här ovan visar, befinner sig den demoniska Rahu (norra månnoden) i omedelbar närhet till ascendenten när spänningen under jord släppte. Notera att chockvågens och expansionens Jupiter finns i närheten och utgör en del av ett och samma budskap. Jupiters expansionsvilja är inte lyckosam i Stenbocken eftersom värdtecknet representerar kontraktionens och hämningens princip! Gissa om här alstras uppdämda ting!

Indisk astrologi klassificerar demonen Rahu som en vulgär och vanställd Jupiter - en hungrande omåttlighet som kan destabilisera även goda horoskop om den hamnar i fokus. Och vad är fokus om inte ascendentpunkten?

Men vad sysslar då disponenten över denna suspekta bindning mellan två "expansiva" krafter i ett repressivt tecken med vid denna tid? Jo Stenbockens härskare Saturnus befinner sig sedan 2 år själv i ett föga kongenialt tecken: Lejonet. Lejonet är Solens och den fria energins tecken, så det säger sig själv att Saturnus och Solen är fiender!

Saturnus passage genom Lejonet har redan hunnit ge oss en global finanskris och det är förstås Saturnus hämmande och gränsdragande inverkan som stör ut Lejonets slösande rikedom (andra faktorer tillkommer förstås - verkligheten är ju inte så enkel att vi får en global recession vart 29e år, då Saturnus återvänder till Lejonet...).

Vad som gör denna tid speciell är att olycksbringaren och "tändstiftet" Mars med en avvikelse på bara cirka ett dygn gått i rak opposition med Saturnus. Astrologins två "naturligt onda" planeter står därför konstellerade med varandra. (De båda månnoderna är oftast men inte alltid bringare av ont.)

I själva verket var oppositionen mellan den anspända och hämmande Saturnus och den galet okontrollerade Mars exakt igår. Varför kom jordbävningen först idag?

Jo, astrologins "minutvisare", den raska resenären Månen, hade ännu inte hunnit in i Lejonets tecken för att visa att tiden var inne. Men idag, den 6e april, fanns den på plats så att LUNA - PSYKET - VÄRLDSSJÄLEN - kunde plocka upp den förbittrade låsning som Mars/Saturnus-axeln indikerar. Kontemplera valörerna: hämmande låsning (Saturnus) och fritt vredesutbrott (Mars) i öppen antagonism!

Och minns: via Saturnus leds våra blickar återigen till Aquilas östra horisont där så mycket annat otyg i Stenbockens tecken låg redo att krevera!

Se till sist vilka av zodiakens 12 livsområden ("hus") som berördes av Aquilas disponent Saturnus denna morgontimma. Saturnus själv passerade "världsligt" genom det 8e dödshuset medan Mars rörde sig genom Oxens 2a hus, huset för det jordiska fundamentet (Tellus) för staden Aquila (ascendenten). De himmelska tecknen fanns där, och hade Aquila (eller hela distriktet) haft en levande astrologisk tradition, hade man varit på sin vakt.

Naturligtvis går det inte att empiriskt upprepa den här jordbävningen x antal gånger tills vetenskapsmännen blivit nöjda. Nästa gång det smäller till i jorden kommer det att vara ett nytt och unikt horoskop för det tillfället. Tydningen av tecknen är allt. Astrologin är något annat än västerlandets definition av "vet(en)skap". Vad slags världsbild den bottnar i är för den historieintresserade att forska ut.

Som jag ser det, drabbades västerlandet av hybris när den i ett slag hävdade att de nått "Upplysningen" och att allt äldre vetande passerat bäst före-datum. Det finns med andra ord både viktiga och spännande saker att återupptäcka på civilisationernas soptippar!

Å andra sidan saknas pusselbitar i ovanstående. Även om indikationerna är rent ut sagt förfärliga - hur knöt antikens stjärntydare ett varningsomen till en bestämd plats på jorden? Det krävs ett referenshoroskop för orten (eller landet) i fråga, mot vilken tidsflödet och dess skiftande konstellationer kan verka!

SvD:s version av förloppet här.

Inga kommentarer: