Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 april 2009

Monty Python-Terry: en astrologisk bock!

Nog höjde man på ögonen när genialiske komikern John Cleese i gubbsjuka blev dragen vid näsan av en kvinna som falskskyltade med en åldersmärkning klart i underkant och synlig för alla utom honom själv.

Men nytt rekord slår väl Terry Jones - Python-medlemmen som klädde ut sig till kvinna så fort tillfälle gavs. Och här är det inte att ta miste på bocken i honom - det nya föremålet för gubbfaens amorösa känslor är 41 år yngre! (Aftonbladet)


Terry Jones karta enligt indisk, "kvadratisk" modell


Och Pan eller Faun - den kåta bocken - är därtill den bokstavliga signaturen, född i det fysikalistiska Capricornus - Stenbockens tecken - som han är! Den ekivoka engelska ordvitsen "mount" faller helt bort om när man talar om stengeten på svenska. Att det falliska världsberget lägrar moder jord fångar inte upp symboliken på samma sätt.

Det latinska namnet fångar upp ett intressant drag i detta tecken: engelskans "capriciousness" säger något om getens nyckfulla oberäknelighet, och "cornus" är förstås hornet eller hörnet - jämför engelskans "corner" och sanskrit "KRN" - "krona", hornet som kungakrona, en symbol för makt i denna världen!

Den makteftersträvande stengetens horn är ytterst nyckfullt och kan göra plötsliga och impulsiva utfall! Översätt gärna detta till libidos brutalisering eller somatisering! Ja, detta är mycket djup psykologi!






Men Faun, brunstens klövfotade gud med bockskägget är en bra påminnelse om vad det här missförstådda zodiaktecknet i djupet representerar: världsherravälde och patriarkal maktdemonstration - som när en fallfärdig gubbe tar sig en extremt ung kvinna enbart i kraft av sin överlägsna makt, via penisförlängare (stengetens "horn") som status, karriär, pengar - eller i värsta fall bara en imposant sportbil.

(Kvinnor födda i Stenbocken utvecklar således samma klättrarinstinkt och kan antingen anamma de maskulina hierarkierna, eller uttrycka sig via distinkt stridisk anti-patriarkalism - paradoxalt nog är det samma kraft som spelar i bakgrunden! Den genuina kvinnan försvarar aldrig sin sak!)


Terry Jones - en mångalen man!

Den fullmåne där Månen står mittemot Stenbocken, i kvinnans tecken Kräftan, är väl förklaringen till att Terry Jones tycks ha haft så förunderligt lätt att kliva i kvinnokläder under Monty Python-åren!

Månen i Kräftan representerar för övrigt också vad de gamla grekerna kallade "den irrationella själen", vilken kvinnor med den tidens resonemang ansågs lida av i högre grad än män. I fallet Terry Jones får man alltså med bestickande klarhet se hur denna irrationalitet lyser fram när den oväntat kommer från en "rationell man"!


Astrologin avslöjar med andra ord riktigheten i visst gendertänkande: det finns dem som faktiskt är födda med ett horoskop som talar om ett annat psykologiskt kön än det biologiska.

I fallet Terry Jones fullmåne mellan tecken av typen Jord och Vatten, uppstår ett lerigt ingenmansland, där frågan om fysisk fitness sent i livet gått upp för den forne komikern. Man kanske ska betrakta det unga föremålet som en objektifikation av hans senkomna insikt i allt biologiskt livs begränsande livskurva.


Jord och Vatten, Stenbocken och Kräftan, när nämligen zodiakens mest materialistiska axel och den som berättar den tråkiga sanningen om att vi - i den mån vi identifierar oss med vår kropp - bara har döden att se fram mot. Stenbockens herre Saturnus är ju i indisk astrologi Liemannen, och Kräftan (med sin härskare Månen) har alltid haft den inte helt behagliga dubbelmeningen av "moderliv" och "grav"!

Själens fall ner i den sublunära sfären är också ett antikt uttryck som påminner om att vårt fall ner under Månen var ett fall in i kroppslighet och i grunden bakvända uppfattningar om var verkligheten finns. Platon påminde om att det "över" Månen finns en evig värld där själarna har sin egentliga hemvist...



Pricken över i:et - en passionerat lidande människa

Vad som gör Terry Jones horoskop totalt urspårat - vilket han väl maskerade under många år genom att syssla med absurd och svart humor - är emellertid en tredje ingrediens: den passionerade Mars. I likhet med Månen i Kräftan befinner den sig "hemma" i sitt positivt polariserade härskartecken Väduren, vilket är detsamma som att säga att han har ett litet barns livslust. (Libido, men man använder inte det ordet före könsmognaden.)

I fallet Jones hittar vi alltså en samtidigt aktivering av tre av de fyra tecken som sorterar under RAJAS GUNA, lidelsens kvalitet: Stenbock, Kräfta och Vädur, eller Fader, Moder och Avkomma.

Den västerländska astrologin kallar dessa (och Vågen) för tecken av den kardinala kvaliteten, men detta är en korruption som har tappat sikte den bakomliggande indiska läran om de tre gunas, de tre kvaliteterna som bygger upp allt i det materiella universum, inklusive kvaliteten hos våra psyken!

Att hela den barnalstrande aspekten (Stenbock + Kräfta > Barn via Vågen/sexuell union) sorterar under rajas - lidelse/passion - krävs ingen större eftertanke för att förstå. Dessa är de fyra tecken som får lidandets kretslopp att snurra, och Terry Jones indikerar symboliskt i sitt tilltag att han är ett monumentalt offer för passionen.

I någon bemärkelse är detta utslag av bockaktigheten i Jones (Stenbocken, avlaren) ett tecken på att han alltid varit infantil (Väduren). Samtidig aktivering av Stenbock och Vädur i ett horoskop medför också en materialistisk och egocentrisk böjelse - jag har kallad kombinationen för egenmäktighetssyndromet.

Syndromet innebär i korthet att man är på det lilla barnets mognadsnivå (Väduren) och vägrar att lyssna på ålderdomens förnuft (Stenbocken). Som i Terry Jones fall, då alla utom honom själv ser en gammal gubbe medan han själv spinner på sitt andra allvarliga astrokomplex, "sensationalisten", vilket bildas då Eld och Vatten kommer i fräsande kontakt. Det händer här, via Månen i Kräftan och Mars i Väduren.


Ett livfullt horoskop förvisso, och som skapat för teatraliskt uppträdande. Men det senaste uttrycket väcker mest funderingar kring omdömesförmågans avtynande med åldern och att gubbsjuka uppenbarligen kan förutspås redan i födelsehoroskopet.

Tänk att leva i en så totalt subjektivistisk bubbla! Är det himmelriket eller helvetet Terry Jones gått in i, medan han ännu är i det fysiska livet?


Verifikation! (Tillägg 090430)

En del andra gubbar som söker förtränga livets ändlighet genom att uppgradera sig till markant yngre hustrur passerade revy i pressen dagarna efter nyheten om Python-medlemmen.

Jag fastnade för och beslöt mig titta närmare på Kungens lekkamrat Aje Philipson, 66, på väg mot ett nionde faderskap. Eftersom Drottningen redan 2004 rasade över gubbsjukeriet runt kungen och Aje då var 61, tycks 1943 vara ett säkert antagande om hans födelseår.

Av de många träffar birthday.se ger för detta år är det bara en enda som förefaller matcha smeknamnet Aje i kombination med Philipson stavat med ett s, och det är en Anders Philipson, bosatt i Stockholm.

Är det inte underbart hur EXAKT astrologin kan vara! Enligt den korrekta sideriska zodiaken har vi här ännu en man född i "brutal-libidinösa" Stenbocken! Tecknet som upplever sig behöva FYSISKT KLÄTTRA TILL BERGSTOPPEN och därefter stångas och med maktdemonstrationer markera att man kan hålla sitt inpinkade revir i förhållande till andra maktkåta bockar!

Ja, Stenbocken - i dess primitiva manifestationer - är verkligen ett sorglustigt tecken. Men minns, man vet aldrig när man vacklar och tappar greppet om "sina" zodiaksymboler. En del manifesterar deras mest nobla sidor ett helt liv igenom, medan andra tycks stupa helt nära mållinjen.



Aje Phiipsons karta enligt västs cirkulära modell,
men med planetplaceringar enl. siderisk zodiak.


I fallet Philipson befinner sig därtill sinnelaget (Månen) i den ytterligt egocentriska Vädurens tecken, vilket leder till att vi här har ännu ett klockrent exempel på egenmäktighetssyndromet - tecknet på en människa som inte har några problem med att instrumentellt utnyttja andra för att positionera sig eller markera sin egen status.

Nu tror jag visst att Aje var övertygad om att han blev kär i den unga väderflickan, den där gången på krogen. Men det är för att han aldrig gått i astrologisk självanalys och förstått vilka hans egentliga, arketypiska, drivkrafter är...

99 av 100 lever hela sitt liv i en självlögn, och det är därför det är så sällsynt att hitta "topphoroskop". I allmänhet är det andlig/själslig dysfunktion och deras astrologiska korrelat som ligger bakom stora framgångar i livet - sådant som skapar tidningsrubriker...

Se också en "frenologisk" jämförelse av Aje och några andra typiska stenbockskranier här - astrologin har det i sig att vara avsevärt mer politisk inkorrekt än bara att den lyfter fram själens ostädade inre rum. Den tycks också berätta att människans utsida i någon mån är en avspegling av det inre.

(Ytterligare kontroll visar att korrekt person identifierats som "Aje".)



Inga kommentarer: