Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 april 2009

Sattva - Godhetens kvalitet

Edgar Mitchell, astronauten och månvandraren som tillbringat mest tid i rymden av alla NASA-män, hävdar att jorden besökts (nya fönster) av främmande intelligenser (blek avskrift av AB här).

Han menar att amerikanska myndigheter kan lägga ner sitt mörkläggande och inse att vår framtid handlar om att ingå i ett kosmiskt brödra- och systraskap med de livsformer "där ute" som väntar på att vi ska sluta fega...




Mitchells horoskop är den perfekta illustrationen om man vill se motsatsen till det svenska nationalhoroskopet med dess förankring i lidelse och tröghet. Astronauten representerar istället en fullständig betoning av den tredje kvaliteten, lätthet, som enligt indisk Samkhya-filosofi också är kunskapssökandets och godhetens kvalitet.

En snabbräkning av Mitchells sju klassiska planeter och två månnoder (demonerna Rahu och Ketu i indisk astrologi), visar att de totalt dominerande Solen och Månen båda befinner sig i rörliga tecken, Jungfrun resp. Tvillingarna, och att totalt 6 av 7 planeter är rörliga, dvs i Sattva Gunas tillstånd, lättheten. Inte undra på att Mitchell drogs mot "tyngdlösheten" - lättheten - i världsrymden!

För de extrema krav på perfekta sinnen som krävs av en astronaut, kan det ha sitt intresse att notera hur både Sol och Måne befinner sig i merkuriala tecken och att Merkurius själv står i Jungfrun där den både är härskare (i sitt negativt polariserade tillstånd) utan även "upphöjd". (Se också skarpögde Henrik Fexeus horoskop.)

Den kritiska och analytiska Merkurius gör ett särdeles exakt jobb i detta Jordtecken, vilket också innefattar manuell precision. Mitchells Måne i Tvillingarna (Merkurius positivt polariserade härskartecken) indikerar likadedes ett extremt vaken och urskiljande sinnelag, och tusen gånger mer så eftersom förstärkaren och expansionsplaneten Jupiter också vistas här.

Olycksplaneten Mars närvaro, skulle kunna vara ett problem, men låt oss säga att det ingår i en toppmänniskas psykologi att vara tusenfalt medveten om olyckstillbud för att därmed kunna undanröja riskerna i förväg!

Astrologin är i vissa lägen oklar. Är det ett hjältehoroskop eller det för en bråkmakare man studerar? (En del säger att det helt beror på vilket perspektiv man själv intar...)

I Mitchells fall förenklas saken av att det (oftast) hedervärda Lejonet stiger i öster vid hans födelse, och att Solen (Lejonets härskare) gör gemensam sak med den suveränt placerade Merkurius.

Inga kommentarer: