Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 9 april 2009

Tecknen på frosseri och arbetsnarkomani

Sofia Wistam berättar i Expressen på det svenskt aningslösa sättet allt om sin odisciplinerade natur. Om arbetsnarkomanin som ledde till att en hjärninflammation kom tillbaka, en matglädje som gör att hon gladeligen sätter i sig flera portioner, om missbruket av Treo.

Här har astro-forskaren ett veritabelt smörgårdsbord att plocka från i försöken att förstå vad stjärnorna säger till oss på sitt rudimentära signalspråk. Eller rättare, vad stjärnorna säger enligt det rudimentära system för självreflektion människan själv skapat genom lyhördhet inåt.

För med astrologi som sann "objektiv" vetenskap är det ju så att den bara finns i våra medvetanden. Att det finns en värld "där ute" är det bara den totalt naiva realisten som okritiskt accepterar. Vi övriga vet att allt bara är föreställning, mentala modeller och med dessa risken för allvarliga kognitiva störningar.



Sofia Wistams födelsehimmel visar några sådana kritiska punkter, som hon nu till all lycka nu verkar ha blivit varse. De korta noteringar som följer är ingen egentlig tolkning - dessutom saknas födelseklockslaget, som är avgörande. Men själva dagen rymmer några omen som tycks indikera precis det hon själv berättar.

Hjärninflammation: Hjärnan och hjässan (och huvudet i allmänhet) lyder under Väduren (latin: Aries). Här hittar vi den febrila Merkurius, tänkande, kommunicerande och i ständig rörelse i detta tecken. Men dessvärre också Mars - den röda blod- och krigsplaneten, en klassisk bov hos dem med förhöjda blodtryck och hetlevrade temperament. Här ser det faktiskt ut som om "hjärnan går varm"!

Så också blogginlägget om Väduren och feber (nytt fönster).

Arbetsnarkomanin som inte tar hänsyn till det egna välmåendet: Jag har avsiktligt räknat på Månens - sinnelagets - position vid lunch för att få in den i Fiskarnas (Pisces) tecken, vilket jag tror är rätt placering. (En födelse under de dygnets första cirka fem timmar skulle ge en Måne i Vattumannen.)

Ett sinne och känsloliv i Fiskarna ger normalt stor empati och inlevelseförmåga, utan för dem födda runt 1966 då den iskalla, ambitiösa och prestationsmedvetna Saturnus under 2½ år rör sig genom Fiskarnas tecken. Månen avtrubbas i hög grad och blir omedveten om hur den i själva verket känner och mår!

De här människorna kan bokstavligen slita sig till döds, eftersom de inte känner efter! Flit och effektivitet driver den lunatiska saturniern som en mara. Den är aldrig nöjd med sig själv men vågar inte ens bottna i sin egen själ och känna efter hur det står till. Det psykologiska vattendjupet är bara några centimeter, och allt fokus ligger på den yttre personen.

Månen nära Saturnus ger en sann "människa av värld" där Freuds överjag kontrollerar: människan känner sig själv, inte från insidan utan via de yttre bekräftelser som kommer via tidningsomslag och andra objektiva "tecken".

Det är således en kritisk position för själen, som här är på vippen att sälja sig till världen. Men av intervjun tycks Sofia ha upptäckt vartåt det barkade och måste väl därför sägas att återerövrat sitt namn! (Sofia betyder vishet på grekiska.)

Men det hårda gnetets och äregirighetens Saturnus (en "ond" planet i indisk astrologi) infekterar inte bara sinnelaget, utan även, genom att kasta sitt "onda öga" mot tecknet 60 grader längre fram även Solen, som ligger i Oxen.

Därmed blir också den solstyrda viljan bojad till Saturnus ambition (har inte Sofia synts PRECIS ÖVERALLT i år efter år?), och Sol och Saturnus är INTE vänner enligt indisk astrologi! Så en hård fixering på karriären (Solen) förutspås här föra ont med sig (Saturnus).

Tv-profilens osunda matglädje är det nästan tydligaste på himlen, och det är soltecknet Oxen (Taurus) med dess specialområden pengar och mat, som så klart bekräftar varthän Sofia tenderar när hon låter sin spontana vilja verka utan att överinseende från en högre intelligens. Oxen är ett tecken i Jordelementet och därmed helt orienterat mot sinnenas tillfredsställelse, gammal hederlig materialism.

Men detta är inte i sig onaturligt - det är först när Solen, som den här gör, går samman med den indiska girighetsdemonen Rahu, problemen med dödssynden frosseri kommer. (Minns också att "fixeringens" Saturnus redan anfäktar Solen.)

Rahu är den indiska astrologins färgsprakande omskrivning av norra månnoden, den punkt där Månen i sitt rotationsplan skär igenom det plan vi kallar för zodiaken eller solekliptikan. På det halva varv runt jorden då Månen stiger uppåt relativt solekliptikan/zodiaken dominerar Rahu, det giriga och hungrande drakhuvudet.

Under bara dryga året med indisk astrologi (efter en herrans massa år med den felaktiga tropiska zodiaken), har jag funnit hur zodiaktecknens innebörder vaknat till liv igen, och att de båda månnoderna (demonerna Rahu och Ketu) sannerligen inte är att leka med, har jag sett i horoskop efter horoskop.

Bisarrt nog har månnoderna generellt ett gott rykte i västerländsk astrologi, vilket får mig att minnas hur hemmablind jag var under alla år med västastrologin. Jag en Mån-Kräfta? Som inte ens gillar barn!!! Med den indiska astrologin kom äntligen svaret, backa Månen tillbaka till Tvillingarna, och hela min personlighet gick i dagen - analytisk, kritisk, fri (?) i förhållande till dogmer och sanningar, en ständig sökare.

Prova att flytta tillbaka dina planeter (+ ascendenten) 24 grader och fundera över vilka berättelser du då får som speglingar av ditt liv. Chansen är stor att du kommer att känna igen dig bättre än nånsin förr!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj oj! Av en slump råkade jag komma in här! Vad intressant!

Har alltid känt att jag inte riktigt stämt in på jungfruns tecken som jag är född i (30:aug) förutom att jag kan vara mycket kritisk i mitt sinnelag. Men överlag måste jag säga att jag känner att horoskopen i tidningarna stämmer mycket mer in på lejonet! Om man flyttar det bakåt 24 grader från jungfrun hamnar man då i Lejonets tecken? Min ascendent sägs vara i skytten, kan detta då förklara att jag känner igen mig mer i eldtecken?

Jävligt intressant...går det att få nån analys av dig om man ger dig födelsedata etc?

Mvh

Anki

ankis@hotmail.com

Seaward sa...

Visst tillhör du dem som ser din födelsedag backa ett tecken. Solen halkar tillbaka från cirka 8° Jungfrun till cirka 14° Lejonet.

Detta betyder dessutom att Solen står i mitten av tecknet, enligt indisk astrologi ett extra omen om att Solen befinner sig i sitt mest lyskraftiga maximum (och i det här fallet dessutom hemma i sitt "härskarläge" i Lejonet).

I ditt fall tror jag att oavsett var Månen/sinnelaget befinner sig en väldigt massa ledarskapstendenser ändå måste ha märkts! Denna Sol indikerar maximal viljestyrka och dragning mot att individualisera sig/skilja ut sig från mängden - vilket förstås kan vara på både gott och ont eftersom man rätt säkert kan sortera storhetsvansinne härunder!
:-)

Å andra sidan undrar man hur många människor i västerlandet som genom århundradena trott sig vara födda under ett "mindre" tecken (som t.ex. servicetecknet Jungfrun som i egenskap av Lejonets högra hand betjänar sin härskare) och därför gått och psykologiskt förminskat sig själva!

För närvarande, med bara 1½ år nya upptäckter om "omtänk" med den indiska astrologin, gör jag inga analyser. Men att titta på indisk astrologi (jyotish) innebär alls inte att man måste kasta ut allt det man redan lärt sig. Däremot måsta man tänka noga så man inte bara rör ihop båda systemens spelregler utan urskillning.

Det finns en hel del engelskspråkiga sajter där beteckningen "sidereal astrology" röjer att de använder den här zodiaken som tar hänsyn till att jordklotets vårdagjämning varje år faller en gnutta tidigare, mätt mot den bakomliggande "äkta" zodiaken.

Seaward sa...

PS. Även gradtalet på det tecken som stiger i öster vid födelseminuten måste backas tillbaka, och om du enligt västerlandets zodiak hade en ascendent på mindre än cirka 24 Skytten, innebär det att du i själva verket har den mörka och mystiska Skorpionen som din rollmask!!!

Och nu är det bäddat för dramatik eftersom Lejon-Solen är så utagerande medan Skorpionen har hög integritetströskel, så hög att man ibland närmast kan tala om en viss självrepression. Det uppstår alltså ett "övertryck" mellan den Sol som vill agera, och den ego-identitet (Skorpionen) som söker gardera sig mot skorpioniska "döden" (vanära, prestigeförlust etc). Hoppas du är med på principen här.

Men, föll din ascendent i de sista cirka sex graderna av Skytten får du behålla en tidig Skytt, och då är det fullt blås för Lejon-Solen: Eldascendenten släpper fritt genom hela den lejonaktiga viljestyrkan!

Att ha tillgång till sin födelsetid är guld värt! Indisk astrologi har dessutom mycket mer precisa metoder för att skilja tvillingar åt, även om de bara skulle vara födda med någon minuts mellanrum. Så födelseklockslaget är verkligen viktigt!