Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 maj 2009

Schyffert genom Eld och Luft





Henrik Schyffert har varit ute på bisterkvick, självterapeutisk turné. Nittiotalets substanslösa ironiker har landat i verkligheten, och vem vet vad som kan följa på det, givet den mannens knivskarpa snille?

Men än en gång stannar jag bara flyktigt vid dagens efemära aktualiteter. Strax svävar tankarna mot högre höjder... Där möter jag en engelsman som i förra seklets början var på god väg att bli hög jurist (Barrister) då plötsligt en astrologibok kom hans väg.

Vad som klickade till där kommer vi aldrig att få veta, men med den skärpa Charles Ernest Owen Carter naturligen besatt, etablerade han sig på rekordtid som Englands främste astrolog, och höll den titeln fram till sin död ett halvt århundrade senare.

Det är uppenbart att han var en platoniker som företrädesvis tänkte kring zodiaken och de övriga astrologiska symbolerna som abstrakta storheter, för insikten att i vår tid bara 20% av alla individer är födda under "sitt" stjärntecken till följd av en tankemiss i Alexandria på 200-talet, skulle givit Carter ett gravt missvisande faktaunderlag.

Men han slog huvudet på spiken - hela tiden! Minns Schyfferts enastående satiriska anlag och förmåga att urskilja tacksamma kategorier av människor alltmedan du läser Carters korta skiss av vad som händer då Vattumannen (Aquarius) kombineras med Skytten (Sagittarius) på himlen.

När Schyffert föddes låg inga mindre än Solen och Månen i dessa två tecken, astrologins två mest betydelsefulla himlakroppar.


[The combination of] Sagittarius and Aquarius produce two notable examples - Charles Dickens and Lewis Carroll.1 Of itself one would expect a rather satirical view of human nature from these two signs.

It is interesting (though somewhat beside our main interest here) to note how the Sagittarius relationship with travelling appears in "Alice" and in several of Dickens' works, e.g.,
Pickwick Papers. It is exactly the sort of sign-duality from which clever skits and sketches on human nature might be expected.

Carter -
Essays on the Foundations of Astrology, s.102,
Theosophical Publishing House 1947





Schyfferts födelsehimmel uppritad enl. indisk metod


Överkurs: Se hur Solen i Vattumannen (LUFT) står oppposit Jupiter i Lejonet (ELD). Både Solen och Jupiter denoterar intelligens och konfigurerade med varandra tecknar de en enastående intelligent individ. (Faktum är att detta är en spegelvändning av den enastående framgångsrika Liza Marklunds Sol-Lejon och Jupiter-Vattuman!)

Jupiter står därtill i kontakt med Schyfferts eldiga och reaktiva sinnelag (Månen) via den fördelaktiga 120-gradersvinkel som enligt indisk astrologi det högre medvetandets Jupiter ensam kan kasta.

Detta är bortom allt tvivel en stor kreatör - oaktat att hela 6 av det indiska systemets 9 placeringar faller i negativt polariserade element av den materialistiska Jord- och Vattentypen. Skälet är den allt annat överskuggande betydelse astrologin tillmäter sina två primära symboler Solen och Månen.


Möjligen skulle man kunna säga att Schyffert rört sitt enorma andeväsen (intellekt) nära myllan och bättre än de flesta andra uppsnappat vad som pågår i "det lilla livet".

Aftonbladet intervjuar Schyffert om hans seriösa självuppgörelse i enmansshowen vilken nu tv-sänds. En formulering fångar särskilt min blick: "
Men kostymen jag hade på mig passade inte alls med personen som var i den. Och då skaver kostymen ordentligt."

Håll i minnet den schyffertska himmelens skarpa delning mellan kärnan av positiv polarisering - en Sol och Måne i positiva tecken omgiven av den negativa miljön av Jord och Vatten. Notera särskilt astrologins två naturligt "onda" planeter, Mars och Saturnus, och deras placering i offrets eller martyriets tecken Fiskarna.

Gå sedan till horoskopet för den socialdemokratiska arkivarien Tage Lindbom (nytt fönster) som också växte sig ur sin "kostym" och notera hur det återigen är en "kärna" av positivitet som är omgiven av de "nedåttenderande" Jord- och Vattenelementen. Tage började som materialistisk socialist, men växte sig större än det "fysiska höljet". Återigen är "offrets" och martyrskapets tecken Fiskarna aktiverat av Mars och Saturnus.

Minns att "martyr" ursprungligen betydde "att vittna" - vilket just är vad Lindbom gjorde om de begränsningar han hittat i socialdemokratins renodlade materialism. Och det är också "vittnesbörd" som Schyffert nu framlägger. Kom inte och säg att inte astrologin är fruktansvärt tajt i sin förmåga att avslöja vilka motiv vi är på jorden för att "agera ut"!


_____

1. Carter var god vän med Cyril Fagan, mannen som först insåg den västerländska astrologins metodfel då Ptolemaios band fast Vädurens stjärnbild vid jordens vårdagjämning. Det är möjligen genom den astronomiskt korrekta beräkningen som Carter lyfter fram Lewis Caroll och Charles Dickens som exempel.

Men oavsett om han använde sig av den defekta västerländska zodiaken (tropisk) eller den astronomiskt korrekta (siderisk), visar sig båda författarna ha båda de nämnda tecken kraftfullt aktiverade på sin respektive himmel. Så turligt!

Not. Det här inlägget publicerades ursprungligen 10 februari 2009, stycket om Tage Lindbom undantaget.


Inga kommentarer: