Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 augusti 2009

Fiskarnas tecken stavas kaos



Källa: www.dailymail.co.uk

En period med många slemma typer i medierna! Kidnapparen och våldtäktsmannen Phillip Garrido (se offrets horoskop här) misstänks nu också för mord på ett antal prostituerade (AB) och i engelska DailyMail kan man läsa om hur mannen som 25-åring påbörjade sin bana som våldtäktsman genom att kidnappa unga kvinnor och tvinga in dem i en speciell undangömd lya han inrett för sina övergrepp!

DailyMail försöker sätta en egen prägel på historien som hela världen äcklas av genom att dissa parallellerna med Josef Fritzl och istället föreslå att modellen borde vara sektgalningen Charles Manson.

Så synd att den brittiske skribenten inte tänkte efter lite bättre och därefter dubbelkollade med astrologin, för Phillip Garrido är verkligen ett parallellfall till pappa Fritzl ! De båda männen är t.o.m. födda i samma stjärntecken - ett av de tre som toppade min undersökning av dömda brottslingar. (Fritzls horoskop här - nytt fönster.)

De tre tecknen ligger på rad följd i zodiaken vilket får en att undra om det är något ondskefullt "där ute" i världsrymden som klibbar fast på födslarna i Fiskarna, Väduren och Oxen? Nej, ta inte mina ord på allvar. Ingen har en suck om vad det är som gör att astrologin fungerar, även om jag då och då föreslagit den sk filosofiska idealismen: allt, och då menar jag allt, är "bara föreställning".

Hela skapelsen existerar i ett ofattbart medvetande, och i denna "tänkta" verklighet ingår vi människor på vår lilla planet. Vi i vår tur "tänker" också, och producerar alla de naturlagar som vi sedan, i vetenskapens namn, förklarar tillhöra "naturen där ute", objektiva saker. Men de är precis lika mycket en föreställningsvärld som astrologin, bara det att alla delar TRON på gravitationen.

Tillräckligt många delar också SKEPSISEN mot mirakler för att folk ska sluta levitera (sväva fritt i luften), vilket det finns vittnesbörd om från så sent som Europas medeltid, signerade av viktiga samhällsmedborgare (sk "affidaviter" - jag tror knappt ens de finns kvar i väst längre, vi värdesätter ju inte sanningen längre, utan är så "värderelativa" av oss).

Se vidare Några filosofiska grundantaganden (nytt fönster).


Här är den indiska karttypen utan några planetära aspekter inritade. Det behövs inte, för det som händer i fråga om aspekter denna nymåne, då Solen och Månen möts i Fiskarna, samma år som Jupiter är "hemma" i detta, dess negativt polariserade härskarläge (en ofattbart sinnesorienterad människa!), är att samtliga tre planeter hamnar under en opposition från kontrollplaneten Saturnus. Och det är förvisso inte någon liten sak.

Brittiske skribenten har faktiskt en smula rätt om Charles Mansons och hans extrema kontroll över sin "familj", för i hans horoskop befann sig Månen och Saturnus samlade i samma tecken, vilket naturligtvis skapar en extrem autokrat. En del klarar att använda sin inre "diktator" till något gott, andra inte.

I Garridos fall är historien som synes mycket mer rörig eftersom Saturnus från opposition söker kontrollera så många och olikartade faktorer. Det finns skäl att klassificera även detta horsokop som att det lider av ett extremt "egenmäktighetssyndrom" eftersom Väduren (ego) är aktiverat och Saturnus (herre över Stenbocken) har kontroll över båda psykets poler (Sol och Måne, vilja/handling och reflektion).

I brist på födelsetid (som lokaliserar planeterna och antyder inom vilka livsområden de får det största genomslaget) tänker jag inte gå djupare in på Saturnus, utan nöjer mig med att åter kommentera den indiska traditionen:

Indierna förlägger "sängkammarens hemliga nöjen" till det 12e huset (vilket i stort överlappar i betydelse med Fiskarnas tecken). Detta då utöver de övriga betydelserna: "inspärrningar", "avskildhet", etc. Precis som i fallet Josef Fritzl skapade Garrido ett hemligt näste dit han förde sina offer. Tala om "den avskilda sängkammarens hemliga nöjen" i den mest vidriga formen!


Det är remarkabelt och lite chockerande att finna Fiskarna så ofta involverade i kriminalitet, men man ska minnas att detta var "syndafallets" tecken i antikt tänkande (förutom att vara tecknet där själen efter ett symboliskt varv genom zodiaken löser upp sina sista, återstående synder och lämnar det jordiska kretsloppet).

*****

Desto begripligare är den här vettvillingens andra emfas i zodiaken, granntecknet Väduren. Där Garrido uppenbarligen (enligt medierna) är en extremt förvirrad människa, inte alls olikt Fiskarnas tendens till psykiska upplösningstillstånd, där är istället Väduren en extremt självkär egoist. Och ska så vara! Detta är tecknet då jag-principen ska formuleras (efter syndafallet som leder till inkarnation i en babykropp).

Att som kidnapparen födas just här i gränslinjen mellan Fiskarnas gränslöshet och Vädurens hårt avgränsade ego, ÄR begripligen en problemzon i zodiaken. Och därför är det inte svårt att bara genom att vara lite fantasifull inse att det kan bli våldsamma problem med sexualiteten när Väduren huserar horbockssyndromet, dvs Mars och Venus i kombination.

Så hur väga samman ingredienserna? Det är Fiskarna och Väduren för hela slanten, Vatten och Eld. Horoskop som domineras av dessa två element har klassificerats som "sensationalistiska" på bloggen. De är inte bara sinnesorienterade som Vatten- och Jordmänniskorna, de är närmast överstyr i frågan om att konsumera häftiga känslor och sinnesintryck. DailyMail nämnde att Garridos våldtäktslya var nerlusad med porrtidningar och att han byggt någons slags ljussatt scen där han utförde sina våldtäkter.

Fatta! Mitt under övergreppet fantiserar denna drömmande Fisk om sig själv som egot (Väduren) i händelsernas centrum. Och den som driver på är förstås Saturnus, regissören och kontrollplaneten.


*****

Horoskopet ser på ytan inte märkvärdigt ut, men det är när man får höra om detaljerna i hans urspårade livsöde man inser hur träffsäker astrologin är igen. Eller, säg så här: symbolerna har en viss töjbarhet, och kan anta både proportionerliga och disproportionerliga gestalter.

Här återfinns både de onda Mars och Saturnus i verkligt viktiga nyckelroller, samtidigt som t.ex. Venus är klent placerad i Marstecknet Väduren. Inte heller Jupiter når upp till sin normala förmåga att göra gott när Saturnus slagit klorna i den via opposition.

Det kan vara värt att notera att den enda "blå" placeringen (Luftelementet) är en av månnoderna, vilka i horoskopet för enbart själva dagen, förefallet helt passiva. Så långt vi kan bedöma saknar därför Garrido helt och hållet ambitionen att mentalisera eller problematisera saker för sig.

Det är nu inte helt sant, för de andra tre elementen saknar naturligtvis inte tankeförmåga! Men vad bristen på Luft indikerar är ändå något i stil med det som placerar merparten av mänskligheten i mitten av kurvan som demonstrerar intelligenskvotens normalfördelning. Jag talar bildligt här! Men praktisk erfarenhet visar att Luftbrist kan indikera ett relativt ointresse av teoretiska frågor, och med en Merkurius (intellekt) i Väduren invid horbocksdriften, kan vem som helst inse att denne Garrido knappast är någon smartskalle.

När jag gör en sökning på Merkurius i det hetsiga och korttänkta sällskap som Mars övergrepp på Venus gestaltar i egocentriska Väduren, är det bara sju horoskop bland dem för 2.300 offentliga personer (alla utan födelsetid) som matchar sökkriteriet.

  • Anja Pärson, idrottare
  • John Miles, bortglömd rockmusiker
  • Jimmy Åkesson, representant för det obildade, invandrarfientliga Sverige
  • Janis Ian, lesbisk musiker
  • Geir Haarde, isländsk statsminister som sparkades 2009 för oduglighet i samband med finanskrisen.
  • Dominique Strauss-Kahn, chef för Internationella Valutafonden, inblandad i stort uppslagen sexskandal 2008
...samt...

  • Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelsehoroskop! (Se här.)

Som synes är det inte någon av dessa som har vunnit sin ryktbarhet för någon mer påfallande intellektuell skärpa. Musiker och idrottare verkar vara det bästa forat för dem med överhettad Eld.


*****

Garridos horoskop är väl värt en funderare då det inte befinner sig ljusår från andra som granskats, men där inte resultaten alls varit förödande. Det finns, som alltid, en faktor X som astrologin inte fångar in, nämligen VILKEN SJÄL det är som går in i tiden under stjärnorna ifråga.

Inte ens tillgången till en födelsetid (som här saknades) gör astrologin till helt fatalistisk - vilket det annars är lätt att börja tro, när man ser eländesliv efter eländesliv åtföljt av risiga omen, och "lyckliga" liv åtföljda av "lindriga" himlar. (Märk väl, jag säger inte "goda" himlar, för att insikten att livet på jorden är en hård skola är redan från början inbyggd i astrologin. Det finns fler "onda" pusselbitar att lägga än det finns "goda"!)

DN, SvD om historien.


Tillägg 090830.

Kidnappningsdramat blir bara värre! AB antyder att Garrido använt sina två döttrar med den kidnappade flickan för gruppvåldtäkter. Fiskarnas "nöje i det dolda bakre rummet igen" - i demoniskt urspårad version.

Inga kommentarer: