Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 september 2009

Den oetiska skeptikern



Av någon anledning verkar de flesta sekulära "debunkers" eller skeptiker - folk som gör en sak av att försöka visa att inget "övernaturligt" kan existera - sakna all etisk omdömesförmåga. Inte sällan verkar de vara rena skitstövlar.

Jag hittar en sida på nätet som påminner om att det i själva verket är denna undre klass av mänskligheten som brister i något hänseende, snarare än den "lättrogna publiken". En engelsk illusionist vid namn Derren Brown lät 2004 några deltagare i en tv-show förstå att de skulle få vara med om en seans där kontakt söktes med personer på andra sidan.

I själva verket var Browns avsikt hela tiden att framställa försökspersonerna som lättrogna idioter och på så sätt avskräcka folk från att tro på möjligheten av ett liv efter det fysiska. Reaktionen uteblev inte - programmet placerade sig på tredje plats i kanalens historia för mottagna anmälningar för låg standard.

Som alla hör är detta en djävul i människokläder och inte en normalt funtad människa. Och så den sideriska zodiaken instämmer! Jag har fascinerats av att magiker - som ständigt sysslar med fusk - är just de som verkar väldigt angelägna om att smutskasta äkta paranormala fenomen. Det behövs inget större snille för att förstå de psykologiska skälen. "Trollkarlar" kommer alltid att vara den patetiska losern som inte äger några andra gåvor än sin intellektuella slughet, fingerfärdighet och dyr rekvisita som gör merparten av jobbet.



Den uppmärksamma astrologistudenten har tidigare sett att Jupiter - den välvilliga och goda - under vissa omständigheter lånar sig till ont och skänker sin förstärkande kraft till vad som i övrigt pågår på himmelen. Detta är ett sånt horoskop. För det är Mars i negativt polariserat härskarläge i Skorpionen och annekterar energin från Jupiter och växer till en "superjävel" och sedan skickar denna enorma kapacitet till förräderi (Skorpionen är lönndomens tecken) vidare.

Skickar vidare vart? Jo, till Vattumannen så att vi här får ett braskande fall av utstötnings- eller dissociationssyndromet. Minns tidningsrecensenten Håkan Steens väldigt hårda sågning av Thomas Ledin (nytt fönster), och att han själv hade detta sociala utstötningssyndrom. Vi kan ha att göra med "bullys" eller mobbare i samband med den samtidiga aktiveringen på himlen av Skorpion (hatisk individ) och Vattumannen (folkgrupp eller någon slags ideologi).

Att jag kallat den hopplösa mixen av Luft (rationalitet) och Vatten (irrationalitet/känsla) för "lost in translation" tidigare visar sig inte ha varit helt fel. För vad sysslar en illusionist - en falsk trollkarl - med, annat än att "sudda över" och dölja sina missgrepp. Helt följdenligt handlade Derren Browns tidiga karriär om korttrick ("sleight of hand" - ett manipulativt "tappat vid översättningen").

Han arbetar aktivt med att "översätta illa" så att tricket ser annorlunda ut än det egentligen är. Hans bok "Tricks of the Mind" alluderar förstås bara till hans vilja att lura andra. Sinnet (Månen) är en astrologiskt neutral faktor tills det färgas - i det här fallet missfärgas av Jupiter som är ovanligt dubbel: dels i direkt kontakt med Månen men också "vanställd" av de andra bekymmer Månens disponent lånar sig till. Faktiskt... jag föredrar hellre förståndshandikappade människor (en annan möjlig effekt av Luft/Vatten-störningen) än de som försöker vara lite smartare än omvärlden!

Redan Skorpionens/Vattumannens variant på känsla och förnuft i osynk brukar leda till kantiga och oberäkneliga naturer, men på den här sorgliga brittens himmel hittar vi dessutom en annan psykologiskt otrevlig yoga (yoga = kombination av två eller flera faktorer), det i kändissammanhang inte alls ovanliga "egenmäktighetssyndromet". Varför jag så ofta rapporterar detta, måste rimligen bero på att det krävs en djuprotad egoism (Väduren) och avsevärd världslig ambition (Stenbocken) för att nå kändisskap (vad ämnet än gäller).

I en ego-kultur som den västerländska hyllas och premieras förstås dem som trampar på andra för att själva nå någonstans och en annan astrolog än undertecknad skulle kanske döpa syndromet till "go-getter"-beteendet. Men det vore att förråda astrologin, som ytterst syftar till att påminna människan om att det både går att degradera sig djupt och upphöja sig till sann nobless - även om man inte är född blåblodig.

Att Månen i empatiska Fiskarna erhåller en pust av jovialiska Jove (Jupiter) tycks inte ha hindrat horoskopets rena rötäggstendenser från att slå rot i britten. Man kan anföra att Jupiter här redan är skadad av Mars närvaro, eller att det psykets Måne inte kan göra ett fullgott jobb när Venus (tvåsamhet) är så fullständigt degraderad som den blir när diktatorn Saturnus slår klorna i den. Här kryllar det av budskap som drar ner nivån.

Man kan också notera att inte heller Humanisternas mest antireligiösa talrör (biologen Lindenfors) verkar ha haft någon nytta av den grundläggande godmodighet som sinnets planet och Jupiter borde ge. Jag har tidigare analyserat varför inte godheten övervägde illviljan (religionsföraktet) där, och de övergripande dragen är i stort desamma som här.

Där som här arbetar båda de onda Mars och Saturnus hårt på en rationaliserad värld, dvs en värld som dessa falska världsliga herrar själva har kontrollen över. Och det är där vi hittar den springande punkten i de sataniska människoödena: de är så snåla att de inte unnar några högre varelser deras berättigade plats. Att dessa varelser finns, går Jacques Vallee, astronom militär dataexpert och världens mest välrenommérade ufolog under 30 år i god för (se även Vallees horoskop i etikettslistan).

Misstron och dess konsekvenser blir ett problem för dessa egocentriska människor efter deras död. Låt dem tro att de "har kontroll" genom att krympa världen tills de känner att marken bär... Som britten visar kommer folket att uppröras de går långt. Därutöver bygger de en nästa inkarnation som troligen kommer att att på något sätt brista i samma utsträckning som de själva nu brister i förutsättningslöshet...

Ingen vet exakt hur karma-lagarna fungerar, psykiatern Ian Stevenson noterade i samband med barn som minns tidigare liv, att karma mer verkar bete sig som "fallande dominobrickor", och hypnosregressionisten Michael Newton har också hittat mönster som tyder på att själar kan bli "kroniskt" sjuka och upprepa ett problematiskt beteende i liv efter liv. Det går att, spekulativt förstås, flytta över sådana resonemang till astrologin. Alla extrema indikationer på himlen skulle kunna sägas vara djupt sittande egenskaper som individen inte kommer dragande med hit till jorden för första gången...

AB om den oetiska trollkarlens senaste påfund: låtsas gissa alla lottosiffrorna rätt.

En brittisk sajt om det paranormala om lottotricket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om oseriös och oetiskt att försöka förklara det hela med ASTROLOGI som alla som tagit sig igenom högstadiet inser att det är helt vanlig vidskepelse och inte ens kvalifiserar till pseudovetenskap.

Väx upp

Seaward sa...

Den som inte bara tar sig genom högstadiet utan sedan också högskola, jobbar en del med logiska system, text- och bildanalys ("det hela" är oacceptabelt flumspråk i analytiska sammanhang) kan sedan komma att nå ett stadium du ännu har framför dig: upptäckten att antikens tänkare hade nått förvånansvärt långt och i vissa avseenden längre än vår egen tid.

Meditera över det här arkeologiska objektet en stund, och försök åtminstone smaka på ordet ödmjukhet, vilken behövs för att förstå kunskapens många tillfartsvägar. (Nej, inte ens det senast sagda, en poetisk vändning med mystiska övertoner, är begripligt just i början av den enskilda resan genom medvetandet)