Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 13 september 2009

Leksell & utstötningssyndromet



Starkt av Jonas Leksell och bekänna sina barndomssynder som mobbare! För den här astrologibloggens vidkommande innebär AB:s artikel en jungiansk synkronicitet, ett "meningsfullt sammanträffande fastän händelserna inte står i ett orsakssamband".

Det är nämligen bara ett dygn sedan jag för första gången satte en ny synonym på det intressanta fast besvärliga astrologiska komplex jag kallat dissociations- och utstötningssyndromet. I snabbstudien av en gammal socialdemokrat använde jag för första gången beteckningen "mobbare" för kombinationen av Skorpionen och Vattumannen på samma himmel.

Det mesta som där sades kan också gälla för Leksells horoskop, inklusive ett sinnelag (Månen) som bistås av Jupiter för "framgång i kontakten med massorna" (Månen = mottagare och slutkonsumenter).

Speciella punkter på Leksells himmel är den otvivelaktiga Månen i Oxen som, när han väl fick kontroll över detta potentiellt mycket goda psyke, kunde dumpa den elaka tendensen från den attackerande Mars i Skorpionen - samma giftiga skorpion som för övrigt bildar ena halvan av det sociala utstötningsproblemet.

Jag säger "otvivelaktig" eftersom Månen befinner sig i Väduren under dygnets första timmar. Men så mycket talar för en födelse sedan psyket/Månen nått Oxen - ett tecken som likt de här aktiva Skorpionen och Vattumannen är "fixerad" till kvaliteten. Vana astrologer vet att den här låsta typen kan urarta till "bullies", översittartyper. Men också att särskilt sinnelaget (Månen) i Oxen är den "goda kvarterspolisen", en trygg och stabil vän!

Att Leksell fått jobba för att få fram den mer neutrala Oxen syns inte minst på att Månen disponeras av Oxens härskare Venus, och kooperationens planet står tätt tillsammans med Översittaren Saturnus, och därtill i kombination även med den demoniska Rahu.

Dessa är tydliga översittartendenser - utöver utstötningssyndromet. Horoskopet bildar alltså via två distinkta budskap som säger samma sak ett "tema", vilket gör att astrologen med rätt stor säkerhet vet vartåt det lutar.


Leksell berättar att den elaka dispositionen satt i mellan tvåan och cirka åttonde klass, och i dessa fall är naturligtvis födelsetiden intressant. För den indiska dasa-läran, där vi vid födelseögonblicket kuggar i en större cykel, kan berätta under vilka perioder i livet vi primärt domineras av vilka planeter.

(Bloggens enda inlägg som ägnat sig åt detta stora och svåra område är det om Ted Gärdestads självmord i en kritisk dasa och sub-dasa.)

Teoretiskt kan detta förklara hur en ondsint jävel kan övergå att bli en ängel vid en given tidpunkt i livet (ofta via någon kris och påföljande insikt). Vi blir liksom besjälade av olika "tidsandar" vid olika perioder i livet och ges möjlighet att svara på de nya vindar som blåser upp. Som bekant förklarar den indiska filosofin detta faktum med våra tidigare liv. Karma, våra drivande komplex av gamla gärningar, är numera ett osynligt blue-print för detta liv och det växlar in oss på olika spår. Sedan är det upp till oss att snappa vinken i varje nytt livsskede.


En vacker dag ska också jag "komma ut" och berätta om min uselhet. Där ligger skandalerna inte i det här livet så mycket som i snedsteg vid tidigare besök på det här lilla jordklotet. Men innan man blir känd för något storslaget är det inte så stor poäng med att bekänna sina synder, vilket den medialt smarta Leksell säkert har fattat.

:-)


______

De senaste inläggen har helt oavsiktligt kommit att innehålla flera fall av nämnda syndrom. Och det är självklart så att antalet teckenkombinationer är begränsat. Vad som är fascinerande i det här fallet är hur tydligt det ofta finns ett djupgående motiv av social spänning.
Se t.ex. den brittiska "Lotto-magikern", på tapeten bara häromdan.

Inlägget om den dödsdömde norrmannen gjorde några ilska - helt enkelt för att svenskarna är fullständigt otränade på att tänka i dessa banor, att människan och världen skulle hänga samman på ett sätt så att världen kan läsas som var allt symboliska indikationer! (Semiotik.) Det norska horoskopet har en beröringspunkt med sociala spänningar, även fast inte "utstötningen" är aktiverad. Det påminner om att astrologin har flera sätt att berätta ungefär samma historia.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta, men jag måste bara påpeka att jupiter inte ligger i lufttecken enligt det här horoskopet, utan i jungfrun. Som iofs har merkurius som härskare, men luft är det ju inte. Men det är väl det mest kommunikativa jordtecknet antar jag (vill gärna tro det eftersom jag själv är jungfru. Och påpekar detaljfel gör man ju då gärna också). :-)

Seaward sa...

Din synpunkt är i viss mån begriplig eftersom jag inte inleder varje inlägg med en programförklaring.

Men lyft blicken upp till bloggens "brevhuvud" med den vita texten så ser du vilka spelreglerna här är. Det är den historiskt äldre sideriska zodiaken som används.
:-)

Anonym sa...

Det där svaret förstår jag inte riktigt, för om man tittar på själva horoskopet så ligger ju jupiter i jungfrun! Jag vet att det är den sideriska zodiaken som används.

Anonym sa...

Förtydligande: jag syftar alltså på det som står om "den goda jupiter i det kommunikativa luftelementet".

Seaward sa...

Om Jupiter i Jungfrun: Du har helt rätt! Parallellen mellan de två mediala personerna stannar vid ett Jupiter-förstärkt psyke/sinne, dock inte i samma element. Förlåt att jag inte fattade vad vad du pekade ut.

Intressant är att Leksells Jupiter "sveper förbi" och "välsignar" journalistiskens Merkurius på väg till sin andra välsignelse, "sinnelagets" Månen.

I samband med detta, missa inte den lustiga observationen att Expressens skribenter går i Eld/Luft-stil medan Aftonbladets grupperat sig vid Jord/Vatten.