Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 november 2009

Musiken, själen och astrologin


Som sagt, Vattenelementet och den Djupa Själen.



Efter att några dagar ha bloggat om den goda människans astrologiska signum - Jupiter i Vatten som finner resonans i övriga stjärnhimmelen, är det härligt att i efterhand notera hur riktigt mitt positiva intryck av Elisabeth Söderström i intervjusituationer på tv var (många år sedan nu), trots att jag alls aldrig var intresserad av opera.


Det är för den astrologikunnige bara att bocka av SvD:s eftermäle punkt för punkt och se beröringspunkterna med detta närmast ofattbart goda horoskop!

Märk till exempel hur ingen av illgärningsmännen Mars och Saturnus på minsta vis degraderar bilden, och hur utomordentligt tydligt det libido som bildas av Mars + Venus (och vilket jag understundom föraktfullt kallat hor- och horbockssignaturen) här tas i anspråk av Luftelementet (Tvillingarna) för kommunikationens sak. Till och med den våldsamt och ofta okontrollerat expanderande Ketu bidrar uppenbarligen till något grandiost nästan daimoniskt!

Nästan störande ofta återkommer skribenten till Söderstöms intelligens eller "den oerhörda aktiviteten i hennes hjärna". Men astrologen har inga som helst problem att identifiera vad hon talar om.

Kommunicera vad? Jo den mäktiga Själ som tecknas av Månen hemma i härskarläge i Den Eviga Femininitetens tecken Kräftan, stärkt av godhetens Jupiter hemma i den likaledes oceaniskt djuplodande Fiskarna - och hur formsäkerhetens Saturnus, inte alls illa placerad i Skorpionen, ytterst blir förmånstagare till all denna själslighet!

SvD-skribentens tal om att musikaliteten (inledningsvis) överflyglade tekniken är närmast en platityd, men bekräftas av horoskopet. Månen harmoniskt kombinerad med Jupiter ger grundanlaget, och sedan handlar det bara om att få bukt med den något bångstyriga "horan" - Venus och Mars med en vildsint Rahu inmixad!

Att i detta läge ens föra på tal den förhöjda brottsligheten hos den "upphöjda" Solen i Väduren vore irrelevant - med den psykiska bas vi sett, är kriminalitet helt utesluten. Möjligtvis brottet att "sjunga med alltför mycket själ"! (Orden är Neil Youngs, också han en man vars röst ibland spricker till följd av all inlevelse.)

Jag noterar att den upphöjda (firade) Solen i huvudets tecken (hovsångerska!) disponeras av Mars kombinerad med Venus i ett kommunikationstecken. Det konstfulla sättet att som Huvudet (Väduren) uttrycka - genom luftvägarna - Själens Djup.

Ser ni?

Fulländning. Sådana himlar kan alla födas under, om själarna under sin tid som människor bara dedicerar sig. Vi har många chanser - men inte tallöst många liv här på jorden, och den antika astrologin var ännu ren nog att åtminstone indirekt visa mognaden hos den anländande själen via de kvaliteter som Världssjälen vid den tidpunkten uppvisade.


Även DN om bortgången.

*****


Nyligen granskade musikerhoroskop där godhetens Jupiter varit en nyckelfaktor:

Norah Jones (nya fönster): Jupiter "upphöjd" i Kräftan och konstellerad med Solen i Fiskarna.
Richard Hawley: Jupiter "upphöjd" i Kräftan och konstellerad med Månen i Fiskarna.
Joakim Thåström: hela helvetet öppnar sig i den psykiska domänen, Månen debil i Skorpionen och under attack från båda illgärningsmännen Mars och Saturnus. (Detsamma gällde också dagens förra granskning, "kvinnomisshandlaren"). Men Jupiter sträcker ut sin mildrande hand och förenar sig med Thåströms strävan (Solen).

Inte alltför långt tillbaka ägnade jag två av medlemmarna i det legendariska folkrockbandet The Byrds varsin granskning. Dominant Vatten hos båda dem också. Men jämför nu bådas problem med Vattnets "svampighet" (alkohol, narkotika) och se störningarna som även i Thåströms fall hopar sig på himmelen. I jämförelsen kunde man på många sätt kalla Elisabeth Söderströms "livsuppdrag" ett förhållandevis enkelt och okomplicerat sådant, med knappt någon kontakt alls med livets solkiga sida!

Gene Clark: Solen i Kräftan (Vatten)
David Crosby: Solen i Skorpionen (Vatten)

Himlen sjunger den med, ömsom skönhetens och ömsom grymhetens lov, och de tiotusen tingen kan bara röra sig i takt därmed. När det gäller sfärernas musik, tycks Vatten vara Vägen. I övrigt har bloggen visat besvärande ofta hur Vatten också tycks implicerat vid psykiska problem.

Inga kommentarer: