Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 31 december 2009

Whitneys sårbara zodiaktecken

Om det stämmer att Whitney Houstons beramade comeback efter år av drogmissbruk redan kraschat (AB), är det inte alls oväntat givet de tendenser till divaaktig självefterlåtenhet och extrem överkänslighet som syns i hennes födelsehoroskop.



Soulsångerskan föddes under en ganska renodlat Vattenhoroskop, dvs båda de psykologiskt viktiga Ljusen (Solen och Månen) ockuperar varsitt Vattentecken. Både soltecknet Kräftan - ska vi vitsa till det och säga soultecknet? - och måntecknet Fiskarna representerar det som brukar kallas extrem femininitet - utom för butchflator och andra som blivit födda på sådana sätt att astrologin psykologiskt ser dem som mer man än kvinna.

I fallet Whitney stämmer nog hennes rollfigur i den gamla filmen Bodyguard (som gjorde henne ENORMT ENORMT RIK) ganska bra med verkligheten. Väldigt tydliga Vattenindivider beter sig ofta som prinsessan på ärten, det klämmer och skaver om allting, ingenting är till riktig belåtenhet.

Vattenelementet symboliserar mottaglighet och med känslighet följer också sårbarhet. För en riktig gnällspik med den klassiskt överkänsliga Månen/sinnelaget i Kräftan, se nyligt inslag om Marcus Birro (jämförelsehoroskop i nya fönster). Där är en känslornas poet. Och faktiskt, precis samma sak med Bob Hansson, nu en Sol i Kräftan.

Och sårbarhet, för den ömhudade, ligger redan i riskzonen för smärtstillande, alkohol och så vidare... Den här bloggen har förvånande ofta stött på Vattenelementet i horoskopet för psykopatologiska horoskop, inte minst kriminella, och det är inte svårt att se sambandet mellan kriminalitet och själsligt illamående.

Den konstnärlighet som också ligger Vattenelementet nära, kommer till ett pris. Här besannas myten om konstnären som en lidande varelse, och bättre än Solen i Kräftan - ett tecknen av LIDELSENS kvalitet (Rajas guna) blir det inte! Jag minns att det ryktades om att sångerskan Kate Bush var fast på heroin en gång i tiden och det Kräfthoroskopet är så fyllt av lidelse att jag nämnt det mer än en gång i samband med guna-läran.

Människor utan konstnärlig talang kan ha det extra svårt och här kan piller och sprit bli ett sätt att döva inre känslor man saknar redskap att ge uttryck åt. Jag pekade vid ett tillfälle på hur dominant Vatten kunde ta sig sådana patologiska uttryck som sexmissbruk, en syssla som dövar de undermedvetna störningarna för stunden.

Whitneys horoskop är faktiskt extremt, och det skulle kunna ha förutsagts när hon var barn att hon var utvald till något extra. Jag ska hålla det ytligt här: Månen + lyckoplaneten Jupiter i Vatten i 2a huset för pengar. Den kombinationen är lika mäktig som Brad Pitts "täta" andrahus eller den generella tendensen hos allmänt lystne Charlie Sheen. (Notera hans artistnamn för att dölja invandrarnamnet - "sheen", skimrande och lockande yta! Ingen garanti för någon underliggande substans alltså!)

Ett annat horoskop där allt - fast på ett problematiskt sätt - kretsade kring ägodelar, var det för Nicholas Cage. Övertydliga ekonomiomen där också.

Whitneys Sol i Kräftan disponeras nu av Månen så att ett omen om en solär yrkesbana i det närmaste har förutbestämd henne till en ekonomiskt superkarriär! Men det är samma omen i Vatten som också gör henne så divigt självefterlåten! Solen i 6e huset för hälsa ger troligen exakt den här prinsessan-på-ärten-mentaliteten som gnäller för minsta lilla - och springer till tablettburken!

Vilket tecken och planet anses mest hårdhudad och tålig? Jo, till Kräftan motsatta Stenbocken och dess sträva härskare Saturnus. Whitney har faktiskt en Vattumanascendent som är Saturnus andra tecken och det skulle ju kunna tyda på en formsäker jag-identitet (hennes formsäkerhet i sin sång kan ingen betvivla, jämför hovsångerskan Elisabeth Söderströms snygga serie av själsliga Vattenplaceringar som avrundas med Saturnus, formskaparen!)

Men Whitney Houston har ett jätteproblem här: ego- och kroppshärskaren Saturnus har klivit in i 12e huset för lidande och umbäranden! Frasen "saker man gör till sitt eget förfång" följer också med huset, och det finns en tanke i indisk astrologi att förstahushärskaren i tolfte är en varning t.o.m. för självmordstendenser. Kanske skulle man kunna kalla mångårigt drogmissbruk för ett långsamt självmord.

I Whitneys fall är det allvarligt eftersom horoskopet i övrigt är Vattendominerad, ett psykiskt och hälsomässigt känsligt element. Det tragiska är att just Vatten också är det element som saknar ryggraden att hålla sig borta från sina egna svagheter om inte Saturnus (moral och avhållsamhet) är stark. Och Whitney har den absolut klenaste placering för Saturnus som går att tänka sig! Summera resten själv.

Det finns gott om sekundära inflytanden som varnar: Mars attack mot Månen/sinnet t.ex., eller Saturnus som begränsar Solens intelligens eller förmåga att tänka nyktert över sin egen position. Den här kombinationen, mellan 12e och 6e, antyder säkert avsevärda depressioner!

Vad gäller Mars attacker, se Brittany Murphys horoskop. Allt mer tyder på att hon blev svår pillermissbrukare mot slutet av sitt liv (AB). Hos Brittany är det en enda förödande placering i Vatten - sagda Mars, i Kräftan - som angriper klena punkter i horoskopet!

Jag håller nog totalhärskaren Saturnus för att vara Whitneys akilleshäl eftersom ascendenthärskaren vinner sin titel som horoskopets totalhärskare just i kraft av att vara så uselt placerad! Ett sådant här horoskop kan sluta i tragedi, om inte redan framgångssagan Whitney Houston blivit en...

Inga kommentarer: