Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 januari 2010

Blixens begränsning till Terra Mater




SvD:s artikel om varför danska Karen Blixen aldrig fick Nobelpriset i litteratur innehåller två, tre formuleringar som fullt ut bekräftas av författarens födelsehoroskop. Här syns några motiv som återkommer på Göran Ranelids himmel (nytt fönster) och som även i det fallet illustrerar varför opinionen om honom tenderar att dela sig i två läger.

Utvecklingspsykologiskt fastnade Karen Blixen mellan Väduren - spädbarnets extremt subjektiva betraktelser - och Oxen - det orala stadiet, en transportsträcka varunder det naturliga eller materiella substratets tillväxt står i fokus.



Vad beträffar det subjektivistiska jag-perspektivets (Väduren) förmåga att uppfatta och återge helheter, kunde Nobelkommitténs dåvarande ordförande knappast ha beskrivit den mer träffsäkert:
Hennes novellmotiv kunde också vid en strängare granskning visa sig ”brista i mänsklig trovärdighet och inre logik, även om de som psykologiska kuriosa sällan förfela sin effekt”.
Man måste härvidlag notera att det inte är Väduren som representerar bristfällig logik utan det föregående tecknet Fiskarna (vars kontrast med sitt motsatta tecken Jungfrun - som inte är något annat än logik - tydliggör saken).

Och Fiskarna har allt i världen med Karen Blixens Sol-Vädur att göra eftersom den subjektivistiska Solen disponeras av Vädurens härskare Mars - den pregnanta och stingande krigaren - men som här befinner sig i kaosets tecken (illogiken) Fiskarna!

Den vane astrologen är väl medveten om den karismatiska hettan i den här trakten där icke-jag (Fiskarna) förvandlas till partikulärt jag (Väduren). Det är en födslokamp som väl illustreras av de två involverade elementen Eld och Vatten då de bringas i kontakt med varandra!

Blixens tunga roman, "Out of Africa", var ett alltför tunn bas att basera ett Nobelpris på: 
"...skildringen av den afrikanska farmen får 'en verklig djupdimension' genom 'en hängiven upplevelse av naturens magi'."
Tack vare Blixens livsöde och starka identifikation med Afrika hjälper hennes livslinje - inte mindre än ovanstående fragment av ett citat att avgöra var hennes sinnelag - Månen - befinner sig på himmelen.

Några timmar efter midnatt lämnar själens planet nämligen egocentrismens princip (Väduren) för att istället identifiera sig med Terra Mater - moder jord! Och i Oxen detta år befann sig också materialisationens eller konkretionens princip, Saturnus.

Denne medför dessvärre också en reducerad produktion - det gamla talesättet lyder ju att, "Saturnus äter sina barn" och den är känd som en steril faktor i astrologin.

Eftersom sinnelaget är stabilt i Jordtecknet Oxen uppstår här den remarkabelt "torrlagda" omständigheten att det bara är "natur" som väcker Blixens själ till verkligt liv! Men så produktionshämmande är den torra Saturnus att inte ens den "upphöjda" Månen i Oxen till sist tillräckligt talade till Blixens fördel.

Att hon ändå nådde framgång omvittnas av välsignande Jupiter som vidrör hennes Sol, men här som i andra inlägg måste sägas att horoskop där Ljusen faller i Eld- respektive Jordtecken indikerar frustrerade ambitioner (eller kamp för "mera av samma vara"). Blixens författaröde nådde inte ända fram.

*****

Svenska Wikipedia finner det mer intressant att inleda med en sjaskig baksida av hennes livsöde snarare än författarskapet: det faktum att hon led av den obotliga könssjukdomen syfilis. De inledande styckena ägnas frågan om hon anlände till Afrika redan smittad! Så går det när man låter subjektivismen råda, men med astrologin spöklika logik överensstämmer det här missgreppet perfekt med hennes eget horoskop. Till och med efter döden förföljer vårt öde oss!

Astrologiskt kan bara konstateras att Mars, olyckans planet, befinner sig i Fiskarnas, vaginans, tecken, och att Vattenelementet relaterar till sjukdom som överförs vattenvägarna. Vid närmare eftertanke kanske det är begripligt att denna ytterligt klent placerade disponent av Solen (människans renommé, handlingsvägen) därför kommer att solkas av en sådan fråga.

Månen steriliserad av Saturnus är inte ett säkert omen på barnlöshet, jag har redan inom släkten fall som falsifierar detta bud. Men astrologin är inte verksam på den empiriska vetenskapens simplistiska sätt, här ställs en rad påståenden (omen) mot varandra och det ankommer bedömaren att dra sin slutsats om det troliga nettoresultatet.

Trots att det avgörande födelseklockslaget saknas i Blixens fall, kan vi alltså väga det här torftiga själslivet, som alltså möjligen också indikerar biologisk infertilitet, mot den "defekta" undertexten bakom Solen i Väduren. Fiskarna som "uppoffringens" symbol "disponerande" över Väduren - avkomman - är därmed ett belägg för att det är något suspekt med den kvinnliga fertiliteten (Månen) i detta fall.

I frågan om könssjukdom kan också noteras hur ytterligt svag Afrodite/Venus är i den hetsiga och gåpåiga passionens Vädur och att kärlekens planet är "bränd" (osynliggjord) pga närheten till ljusstarka Solen. Dessutom är naturligtvis även Venus disponerad av Mars, olyckan.

Inga kommentarer: