Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 6 januari 2010

Dubbeldopad cyklist = svåra stjärnor




När en cyklist för andra gången blir ertappad med att fejka en högre prestation än man naturligen besitter (AB, DN, SvD), då blir fallet intressant för astrologin!

Hur förhåller sig t.ex. mannens födelsedag till den inledande studie av 136 brottsdömda horoskop som gav intressanta tendenser för mest resp. minst dömda soltecken?




Jo då, en födelsedag i Oxens tecken faller rakt in i den förhöjda benägenhet till brottsdomar som hittades här och i det föregående tecknet Väduren. Lustigt nog är också Lagens och samvetets tecken Skytten implicerad på denna födelsehimmel, det tecken som var remarkabelt underrepresenterat bland brottsdömda.

Frågan inställer sig återigen vad som händer med ett zodiaktecken när det befinner sig i stress, som här där samvetet (att skilja från konventionell moral) står under laddad opposition från motsatta Tvillingarna och det senare tecknet är känt för sin grundläggande amoral. Innebär Mars i Tvillingarna att detta tecken för "klipskhet" drar mot det omoraliska eller rent av kriminella?

Det är värt att notera att Tvillingarna rymmer "horbockssyndromet", Mars och Venus i förening (här extremt tät, de står mindre än en grad från varandra). Detta excessiva libido tar sig inte alltid "horbockens uttryck" - det här fallet påminner om att slitsamma idrotter ger legitimt utlopp för en överenergi som annars skulle kunna kanaliseras på ett oacceptabelt sätt!

Månen (sinnelaget) befinner sig i dygnets öppning ännu i loja Oxen, så en födelse framåt morgonen eller senare är trolig - Månen i rörliga Tvillingarna och i anslutning till nämnda överenergi passar perfekt en cyklist. Minns Tvillingarnas primära innebörd: kommunikation eller att "kommunicera sig" framåt, t.ex. via transportmedel (språk eller cyklar)!

Sättet att kommunicera sitt inre på ett så konkret sätt som genom frenetiskt cyklande är emellertid atypiskt för Tvillingarna och det är egentligen livsuppdraget - Solen i Jordtecknet Oxen - som bäst förklarar vilken riktning och vilket uttryckssätt den här överenergiska mobiliteten i Tvillingarna tar sig. Solen - människans "livsuppdrag" - befinner sig här tidigare och mindre utvecklat stadium, än den enorma "merkuriala" energiklumpen. (Zodiakens livsuppdrag blir alltmer komplexa intill kulminationen i Fiskarna som är mer eller mindre obegripliga för torra förnuftstyper!)

Som Jordtecken tenderar Oxen alltid att gestalta sig via sina fysiska tillgångar, sin kropp, sina ägodelar, etc. Hårt muskelarbete och ansträngning är typiskt  för Oxens tecken. Här flexar den fysiska människan sina muskler och fröjdar sig i sina sinnesupplevelser.

Jag har ett flertal iakttagelser av att Sol-Oxen "tar kontrollen" och bestämmer nivån på den aktiva manifestationen även fast viktiga planeter hunnit längre på sin resa genom zodiakens tolv livsuppdrag. Inte minst ska man minnas att Solen, som nämnt, faktiskt är den på sitt sätt viktigaste enskilda planeten. Dess tecken och husplacering anger karaktären på det övergripande "uppdrag" andesjälen har bokat för detta liv som människa på jorden. (Avsaknaden av kända födelsetider på de flesta celebriteter gör att husen inte kan bedömas.)

*****

Jag har tagit för vana att återvända till vissa "typiska" horoskop på bloggen, fast det finns många andra som tjänar lika väl som referenser. Det är därför inte alls uttryck för någon personlig fixering att åter nämna brottsdömde piraten Fredrik Neijs horoskop - det innehåller en aktivering mellan amoraliska "dealer"-tecknet Tvillingarna och samvetets och etikens Skytten.

Jag satt faktiskt och funderade en bra stund där över hur ett sinnelag (Månen) i positivt laddat förhållande till Jupiter ändå kunde innebära en så klen kontakt med känslan för rätt och fel. Slutsatsen var att det var små missljud på flera ställen som ledde till ett sammantaget resultat som inte framgår enbart av de enskilda detaljerna.

Hos cyklisten ses Jupiter (Lagen) hemma i härskarläge i Skytten, hos piraten i motsatta Tvillingarna. På samma sätt befinner sig deras sinnelag (Månen) i omkastade positioner.

Själv har jag Månen/sinnet i Tvillingarna opposit Saturnus i Skytten. Saturnus representerar gränsdragningar och definition av konventionell moral snarare än samvetet. "Att i sinnet objektivt granska gränsdragningars objektiva uttryck."

Samvetet är dock mer än bara att se konkreta gränsdragningar, det är en intrapsykisk fakultet som inte materialister "tror" på. Ett fungerande samvete anses bland idealistiska filosofer visa att individen har kontakt med sitt eget högre medvetande. De indoeuropeiska språkrötterna till ordet "samvete" syns t.ex. i namnet på den indiska textsamlingen Sama Veda, vilket lite löst kan sägas representera det gemensamma vetandet, den kollektiva kunskapen.

Men detta är då inte konventionellt inpiskade moralregler utan anses vara Jupiters typ av medvetenhet som är ett expansivt utforskande och kännande, ja ibland klärvoajant skådande, av högre kosmiska sanningar. Alla som är andligt uppvaknade ser samma sanningar, därav "sama veda".

Detta skådande hos avancerade själar har avslöjat att mänskligheten består av andeväsen som reinkarnerar på jorden och att det finns dolda "naturlagar" som styr detta större skeende.

Till min bestörtning har jag under många års astrologistudier funnit att den "goda" Jupiter är en sårbar planet. Den fungerar inte alltid som signifikator för en utvecklad etisk medvetenhet, inte ens när den som i cyklistens fall är starkt placerad i sitt eget positiva tecken Skytten! I många horoskop ser man Jupiter fungera ENBART som en energi som driver individen att gå vidare och expandera men UTAN att anlägga några etiska perspektiv på sina förehavanden.

Det är så man måste bedöma dömde piraten Neij som bygger tekniska system för illegal fildelning bara för att det är möjligt men utan att bry sig om att metoden skadar ett flertal led i underhållningsindustrin. Spänningen mellan hans Tvillingar och Skytt representerar således en brist på etisk och moralisk halt. För den konventionella moralen - upplevelsen av faktiska gränslinjer för det man avstår från att göra i livet - kunde piratens Saturnus sägas vara uselt placerad och ännu en bekymmersam del av horoskopet.

Cyklistens Saturnus är sannerligen inte heller någon fröjd att skåda! Den delar samma tecken med Solen, och dessa två är "planetära fiender" på så sätt att Solen inte alls uppskattar gränsdragarens normer och återhållsamhet: Solen har det i sin natur att vilja skina hämningslöst!

Saturnus drar också ner intelligensen i ett Jordtecken om den kontaktar Solen, och särskilt i kropps- och ägodelsfixerade Oxen kan uppstå en primitiv skrävlare som söker hävda sig genom enkla materiella medel. (Pengar, sportbilar, etc.) Hoppas ev. läsare med Sol/Saturnus i Oxen har sekundära förlösande omständigheter, för den här kombinationen ger ofta något av en grottmänniskans smarthet!

Och det slutar inte där eftersom bedömningen av en planet kräver att man också väger in disponentens förehavanden. Solen och Saturnus disponeras båda av Oxens härskare Venus, och hur pass bra den mår, attackerad av illvilliga och omoraliska Mars, har vi redan sett.

Cyklistens AKTIVA HANDLINGSLIV (tävlingscyklande) bygger således på att disponenten Venus "minglar" med den typiska atletplaneten Mars, och mer än så, en Mars som är "extrem" via oppositionen från expanderande Skytten.

Men Mars är egohävdelsens och konkurrensens placering, och här skadas å andra sidan det etiska sinnelaget (Jupiter) mittöver! I ena riktningen lyckönskar således Jupiter tävlingsmänniskan som via Solens disponent gör detta till en allra minst "stillsam Oxe", å andra sidan förstör "horbockskomplexet" i amoraliska Tvillingarna cyklistens högre kognitiva nivå (Jupiter i Skytten) så att han inte drar sig för att använda dopingpreparat för att vinna.

Den här typen av störningar är långtifrån ovanliga i horoskop - omvänt är horoskop för helgon ytterst sällsynta! Men ljusskygga medelsvenssons, halvljugande, skattefifflande eller svartjobbande sig genom sina liv, når sällan tidningsrubrikerna. Inom idrotten uppstår dock plötsligt ett känsligt område där andesjälar med störd etisk mognad löper stor risk att exponeras!

*****

Den själsliga grumligheten har fler tecken på födelsehimlen: Saturnus - viljan att definiera sig, nå en tydligt form eller nå makt (här kopplad till Solen/den aktiva gärningen), attackerar södra månnoden i Kräftans tecken. Cyklisten fick, bara drygt 30 år gammal, testikelcancer och fick släppa idrotten en tid för att behandla sig. Gränsdragaren Saturnus ("Hit men inte längre!") kontaktar alltså den södra månnoden, också känd som "den avhuggna draksvansen" - efterbörden till den osunda hunger som motpolen drakhuvudet erfar. Är det signifikativt att Saturnus aktiverar tecknet Cancer (Kräftan)? I åtminstone detta fall springer symboliken till liv.

Det var alltså efter sin comeback efter strålbehandlingen som cyklisten åter tog till doping för att revanschera sig. Man kan tänka sig att han helt enkelt tappade omdömesförmågan. Med Oxens typiska kroppsmedvetenhet ville han hävda sig efter den kastrerande känsla en testikelcancer måste ha inneburit.

Med små uppåtriktade pilar har jag ritat in på kartan hur den "kapade draksvansen" (här: känslan av kastrerad manlighet) aktiverar ny hunger i drakhuvudet att bete sig som dess placering i Stenbocken antyder: att som den äregiriga stengeten återigen gneta sig uppför världsberget, det vill säga, att nå prispallens topp!

Detta är då en underhandling som inbegriper den naturliga gräns (Saturnus) som iscensattes av Saturnus disponent Venus (könsorganen) pga dess osunda närhet till olycksplaneten Mars! Jag erkänner villigt att jag knappast hade kunnat förutsäga cancer i könsorganen via dessa snåriga turer. Men med facit i hand är det slående hur väl historien tycks stå skriven på himlen.

Åter måste man minnas alla andra barn som föddes samma dygn (eller t.o.m. under flera intilliggande dygn) - inte har väl alla drabbats av tidig cancer? Det vet vi inte, mig veterligen har ingen någonsin undersökt cancerbehandlingar ur perspektiv av de drabbades födelsedatum!

Men ur andra synvinklar vet vi att inte alla födda en och samma dag blir t.ex. kändisar, och det är alltså födelsetimman som ger nyckeln till vilka av dygnets flera tongivande trender på himmelen som "plockas upp" i de enskilda födelserna.

Någon kanske föds under dygnets bästa karriärindikation (soluppgången eller Solen i tionde huset är alltid starka kandidater). En annan kanske hamnar med ett av himlens problem på halsen, och därtill i något av de "hus" som relaterar till hälsofrågor...

Astrologin är extremt komplex och ett inlägg som detta skrapar knappt ens på ytan. Jag nämnde t.ex. inte alls att Jupiter välsignar Merkurius i Väduren (mobila Tvillingarnas härskare), men den aspekten har naturligtvis att göra med att den här otypiska Oxen faktiskt gillat att vara ute och fara på vägarna! Att bara tala soltecknet är sällan särskilt givande. Ibland stämmer det inte särskilt bra ens när man använder den psykologiskt mer träffsäkra sideriska zodiaken.


Not. Jag etiketterar inlägget med "kriminalitet" eftersom avstängning för dopingbrott inom idrotten är en lös motsvarighet till lagbrott ute i samhället.

2 kommentarer:

Göran sa...

Så, sammanfattat i en mening, vad är din slutsats?

Seaward sa...

Dubbeldopade cyklister följer ofta av en födelse under svåra stjärnor.

Det viktigaste ska ges i rubriken - för den som orienterar sig genom livet via one-liners.