Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 15 januari 2010

Elin, Fiskarnas tecken & ömma fötter

(Långt inlägg, cirka 6 A4 eller ~2200 ord)



Expressens artikel om programmet "Let's dance" ger flera oavsiktliga ledtrådar till motsvarande egenheter - bra och dåliga - i modejournalisten Elin Klings födelsehoroskop.

"Problemet" som blivit till tidningsskriverier är Elin inte rör på sina fötter utan skulle ha fått för sig att det räcker med att posera och se söt ut. Ungefär. Elin försvarar sig med att hon tränat jättemycket på skridskoåkningen och är nöjd eftersom hon "knappt kunde röra sig innan".

Sedan antiken är den mänskliga kroppen "kartlagd" i zodiaken. Den indiska astrologin överensstämmer i stort sett med de välkända västerländska illustrationerna. Skytten härskar över lårbenen, Stenbocken över knäna, Vattumannen över smalbenen och Fiskarna över fötterna.



Tänka sig! Det är här vi hittar nästan alla Elins planeter, inklusive krigaren Mars som ger ris men också Venus som ger ros! Stjärnorna har onekligen bidragit till att forma de här delarna av den fysiska kropp som den själ som just nu går under namnet Elin inkarnerat i.
Utvikning. Vad många, inför den massiva ytlighetspropaganda som Elin själv bidrar till, har glömt är att vi inte är våra kroppar! Det är våra själar som har utvecklat dem från den "position" vi egentligen befinner oss, utanför tid och rum.

Notera citationstecknen runt "position" - för hur kan en själ naglas fast när den i sig själv inte är beroende av en rumslig positionsbestämmelse!? Vår kropp är vår avatara - sanskrit för "nedstiga" - som vi "projicerar" in i tid och rum - för att haka på en aktuell filmtitel.

Därför snear påven över att filmen Avatar påstås utelämna insikten att det existerar något annat än naturen, oavsett vilken alternativ natur det rör sig om.
Se hur var det verkligen hettar till - olycksplaneten Mars har med minsta möjliga marginal tagit steget in i fötternas och fotarbetets tecken Fiskarna när dygnet börjar, men behåller en kontakt med Venus över den hopplösa gränslinjen till Vattumannen, en stilmedvetet Lufttecken.

Varför gränslinjen är hopplös vet de bloggläsare som sett fall efter fall av dissociation hopa sig när det kommit till kändisar som maskar av helheten och bara ser eller presenterar delar av hela bilden. Man kan tala om "lost in translation" - vare sig via oavsiktliga blindfläckar eller avsiktliga försök att flytta uppmärksamheten till något annat, mindre brännande!

Hela den här överhettningen i gränslandet mellan Luft och Vatten ger tendensen till delvis mörkande och delvis accentuerande, och planeterna som bildar den här märkliga bryggan av missförstånd är Venus och Mars. Tillsammans bildar de i värsta fall "hor- och horbockssyndromet" eftersom Venus blir övertaggad av närheten till Mars.

I det här fallet ser vi istället att överladdningen tagit sig ett helt annat uttryck: fixeringen vid mode och stil. Det är typiskt att skönhetens Venus i ett systematiskt Lufttecken som Vattumannen drar mot "koncept" dvs en totallösning där Venus/skönhet följer av ett medvetet arrangerande av klädplaggen.

Sverige är ett Vattuman-land och här är vi duktiga på att arrangera och stajla oss - det är en annan sida av vår traditionella styrka som ingenjörer och byråkratiska blankettviftande administratörer. Vattumän tänker i SYSTEM.

Var och varannan röst i de svenska nätmediernas kommentarspalter låter som lillgamla politiker som ibland t.o.m. lärt sig imitera tidningars redaktionella vi-form. Kommentarerna saknar helt variation, antingen är man partiprogrammatiskt "för" frågan under debatt eller också är man "mot", men även då på ett grupptänkande sätt.

"One size fits all" är Vattumannens devis och hela svenska folket springer efter det som moderedaktörerna förklarar vara rätt. Alla vinner på det: unga människor som inte är klara med identitetsuppbyggnaden känner sig trygga när de ser likadana ut som massan, och konsumtionsindustrin ÄLSKAR att kunna masstillverka så få modeller som möjligt eftersom vinsterna går i höjden med stora upplagor.

Vattumannen är mycket riktigt den kollektiva vi-människan, och det är i detta tecken man ska räkna med personer som blir trendsetters för svenskarna. Elin har alltså "råkat" födas i rätt tecken och det hon gör matchar den svenska läggningen. Jag har sagt det tidigare, men jag retade mig alltid på att Vattumannen för tankarna till vatten medan tecknet hör hemma i Luftelementet.

Det här problemet löste sig när jag läste om den ursprungliga zodiaken från Babylon. Där heter tecknet "Den Stora". Eftersom man kunde tro att Lejonet mittöver var den stora, med Solen som sin härskare och allt, fick jag tänka lite längre. Babylonierna menade helt enkelt att Vattumannen "ser storheten", "ser signifikansen" - Lejonen är som bekant ibland ganska så hemmablinda och Solen strålar ibland för starkt. Men Vattumannen står mittemot och har lite distans, och kan därför hjälpa Lejonet att stajla sig lite bättre.

Vattumän är ständiga bedömare och tänker ut hur man bäst ska förpacka (eller systematisera) den naturliga energin från Lejonet och Solen. Prickar vi inte in modeguiden Elin nästan perfekt här, och redan via blotta soltecknet? Visserligen tillhör hon de 20% som också i den västerländska veckotidningsastrologin är Vattuman, men många som väst tror är Sol-Fiskar blir så mycket begripligare efter en tillbakaflyttning med 24° av Solen (och alla andra planeter inkl. ascendenttecknet).

Det är säkert inte alls utan sin betydelse att Vattuman-Solens disponent (dvs, Vattumannens planetära härskare) är den systematiska och arrangerande Saturnus, och den just detta år är "upphöjd" (firad, exalterad) i skönhetens tecken Vågen! Därmed uppstår den mycket ovanliga ömsesidiga receptionen mellan två planeter: Venus i Vattumannen och Saturnus i Vågen. Två "härskare" som bildar en stark förbindelse. Skönhet och arrangemang!

Inte konstigt att kvinnan föddes vacker! Det skulle vara intressant att gå igenom övriga Vattumän födda dagarna före Elin och se om det finns en oproportionerlig mängd av "det vackra folket" i den här lilla gruppen som anlände till jorden under den ömsesidiga receptionen. Vi tar alltså födslar mellan 13 februari och kvällen den 17 februari - Elins födelsedag - då Venus lämnar Vattumannen och bryter nästan fem dagar av extra tonvikt på skönhet och symmetri - Saturnus älskar symmetri och ordning!

Faktum är att det här är det första horoskopet sedan Yvonne 'Miss Universum' Ryding som haft så mycket gynnsamhet knutet till skönhet och kvinnlighet. För himmelen innehåller även en andra ömsesidig reception - och detta är extremt ovanligt! Denna andra parbildning utspelar sig mellan lyckobringaren Jupiter i Skorpionen och Mars i Fiskarna.

Här uppstår alltså en kraftfull förstärkning av Vattenelementets "magnetism". Jag har tidigare skrivit om varför det feminina Vattnet inte är "karismatiskt" utan "magnetiskt" ("drar till sig"). Jag beskriv något av skillnaden mellan Eld och Vatten i inlägget om Norah Jones, och återvände till det i texten om George Clooneys handskada. En sökning på ordet "karisma" eller "magnetisk" i google-rutan ovan ger några horoskop som visar att det uppenbarligen finns olika astrologiska vägar till samma slutresultat. (Irriterande nog ger sökning på olika ändelser, t.ex. magnet-iskt, olika resultat.)

Men allt kommer till ett pris och på Elins himmel saknas Eld och därmed en del hjärtevärme. Solen är inte särdeles varm i Vattumannen och Mars distinkt klen i Fiskarna. Det finns därför inget som kan avstyra det intryck man får av en Eldbrist i detta fall. Det är en person uppvisar ett ganska jämnt temperament, men som bakom ridåerna (via Månen, den personliga sidan) fluktuerar mer.

Sanningen är att hon ser lite beklämd ut varje gång hon skruvar upp ett mekaniskt leende inför kamerorna, hon tycks inte gilla spontana situationer (det gör aldrig saturnier som t.ex. den organisatoriska Vattumannen). Hon ser faktiskt bättre ut när hon är helt gravallvarlig, och detta förhållande kan vi tillskriva Jupiter i Skorpionen: "Framgång genom att se iskallt oberörd och därmed skorpion-mystisk ut!" Jämför de båda fotona jag plockade från nätet, handplockade men ändå representativa för den Eld-brist jag pekar på.



I termer av gunas (kvaliteter), är det helt dött i Rajas, passionens kvalitet. Saturnus i Vågen representerar stiliserad skönhet och har föga med passion hatt göra. Inte heller Merkurius (analys, logik) i Stenbocken har något med känslolivet att göra. Inte underligt att hon, samtidigt som hon byggt varumärket som stilexpert råkat bli något av en livlös Barbie-docka själv. En grej, mer än en människa. Alla hennes unga beundrarinnor, som läser hennes krönikor och tar del av hennes tips, är helt klart ännu i flickrumsåldern. Elin är en docka som sätter på sig nya kläder och tar av dem igen.

Jag minns min lillasysters (Sol-Vatten/Mån-Vatten) oändliga docklekar på flickrummet. Mycket Vatten i ett horoskop drar alltid in en "fantasifull" och "lekande" känsla, precis som enbart Luft och Jord skulle skapa en knastertorr civilingenjör som vill se broar, datorer och maskiner komma ut av sitt tankearbete. Ingen fantasi alls i den kombinationen av element. Vatten är det "naturliga patologiserandets" element. Man fixerar sin favoritdocka och spinner fantasier runt dem. Jag sitter bestämt själv och patologiserar en smula här! Så låt oss gå vidare!

När vi nu ändå nuddat vid bristen på Eld... Som sades i början avslöjar astrologin att Elin har en blindfläck. Den ligger i själva övergången från Luft (medvetna planer, konceptioner) till Vatten (instinktivt drivande med omedvetna känsloströmmar). I mycket är detta hela "motorn" i hennes rastlösa jagande efter nya sätt att presentera sig - den som studerat en Fisk vet att de på något sätt verkar sakna en fast och stabil inre kärna - de ÄR sitt skådespel (baserat på drömmar) och sin ständiga föränderlighet.

I Elins fall är bristen på inre substans total eftersom Månen kombineras med Mars - ett turbulent och rastlöst inre sinne. Märk dock att våld saknas i denna Mars, istället suger den negativt polariserade Mars åt sig intryck. Fiskarna är ett perfekt tecken för att simma lite i förväg och ta in stämningar som senare blir till modediktatorns skrivna påbud. Det är alltså Solen i Luft som skriver ut pekpinnarna som Vattenelementet redan sugit åt sig som en i avantgardet.

Någonstans i denna intuitiva process som sedan översätts i mentala riktlinjer för "god smak" tappas en del bort i översättningen och samma omedvetenhet dyker sedan upp som kritik mot Elins fotarbete. Mars i Fiskarna symboliserar "förhöjda, aggressiva stämningar kring fötterna"!

Som den alstrare av "dissociation" (partiell bortträngning) blandningen av Luft och Vatten är, får Elins försvar mothugg. Någon figur vid namn Tony Irving påpekar att hon inte fattat och kunnat ta till sig juryns kritik om lamt fotarbete: "Hon har fastnat för två ord."

Här ser vi klassisk dissociation i arbete: man klarar inte att ta åt sig kritiken för att den går rakt in i sakens hjärta. Fötterna (fotarbetet) är ju pga Mars akilleshälen i Elins horoskop och när Mars går igång i Fiskarna (triggat via fötterna!) då dyker det här tecknets klassiska martyr- och klagosånger direkt upp. Elin dissocierar friskt och väljer istället att flytta frågan till att det är en nackdel att vara snygg!

Det kan tilläggas att födelsehoroskopet innehåller en intressant version på "det sociala utstötningssyndromet". Att sätta etikett på den här samtidiga aktiveringen av den kollektivistiska Vattumannen och den kollektivvägrande Skorpionen är riskabelt. Bloggen har visat att "syndromet" kommer i flera versioner.

Elin tycks inte tillhör den värsta typen, de urskillningslöst människohatande massmördarna, utan den mildare formen som bara sätter en ära i att INTE vara som andra. Hon gör det genom att byta kläder så ofta hon bara kan. (Gulligt eller tragiskt?)

Den "sociala avvikaren" bildas här av ovanligt feminina ingredienser vilket kan förklara det relativt harmlösa utanförskap Elin valt genom att bara mingla med eliten. Eftersom det handlar om att ge dussinmänniskan fingret genom klädstil, vill det sig inte bättre än att dussinmänniskorna (som inte fattar bättre) inte bara imiterar utan också hyllar henne, fast det enda hon egentligen gör är egotrippar! Ja, i samhällslivet kan man verkligen studera märkliga turer...

I detta syndrom, som vi här kan döpa om till det sociala outsider-syndromet (viljan att vara annorlunda) aktiveras Vattumannen av Venus, konstens och skönhetens planet. Den "giftiga" och reserverade Skorpionen härbärgerar på sin sida lyckostjärnan Jupiter, som här befinner sig i ett Vattentecken och därför antar en mer generellt "feminin" natur.

Trots att vi därmed har ännu en omöjlig mix av Luft och Vatten, förnuft och känsla, kanske mode och utsmyckning är just ett sådant område där lustiga "hybrididéer" kan funka! Se hur Lady Gaga jobbar natt och da med att faktiskt själv kreera (och inte bara välja ut) märkliga ting att kombinera till sina kläder. Även hos Gaga råder det vild turbulens av allt Vatten och Luft som vispar runt men inte går att blanda så att effekterna blir långt mer svårförutsägbara än om STRIKT LUFT, dvs ren systematik eller logik, hade styrt processen från början till slut.

Faktiskt, i Elin Kling hittar man ett "fungerande" fall av den Vatten/Luft-konflikt som bloggen alltför ofta hittat hos sociopater, mördare och sinnessjuka. Det är bra för balansens skull att finna horoskop som faktiskt hittat ett bra sätt att uttrycka den här inre disharmonin. Mode kan tydligen hålla mången god människa mentalt frisk - stilbytena är det harmlösa uttryck som uppstår i svallvågorna från "själens patologiserande".

Se, som en sista observation, hur hennes maniska övertryck på Venus/skönhet via Mars förråande (eller vitaliserande?) specialaspekt transporteras till tecknet 210° längre fram i zodiaken. Venus sätts ännu en gång i kontakt med hennes naturliga hemmaläger Vågen. En fråga inställer sig: tänker Elin Kling någonsin på något annat än utseende och skönhet? :-)

Hon delar härmed med Yvonne Ryding förstaplatsen för kvinnor vars horoskop är remarkabelt fokuserade på en enda sak. Intressanta horoskop båda två - de ser så komplexa ut, men när man tittar noga verkar "alla vägar bära till Rom". Det där sista kan vara bokstavligt menat, om man väger in själavandringen! Var inte romarriket formalismens 15 minuter i världshistorien!? Den som levde då lär vara märkt under många, många liv. Vi förlorar aldrig de talanger vi lärt oss, och något bra måste Elin ha gjort i det förflutna för att få skönhet med sig i detta liv.

*****

Anmärkning. Det finns en liten möjlighet att Elins Måne/sinne hunnit lämna Vattentecknet Fiskarna och gå in i huvudets tecken Väduren. Det händer först 20.30 på kvällen så sannolikheten är klart högre för en Måne i fötternas tecken Fiskarna. Hela texten är byggd på att det just pågår en ständig ström av infall i Elins psyke för den som kan koppla på sin klärvoajans och se in i den här vattenvirveln med dess stimmande fisk.

Inga kommentarer: