Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 19 januari 2010

Haiti - natalt horoskop & transiter

Vad som var tänkt som en kort kommentar kring en solförmörkelse på min andra blogg växte till upptäckten av en astrologisk "ockult eklips" dagarna innan - synbarligen manifesterad som jordbävningen på Haiti (öppnar i nytt fönster).

Det saknas födelseklockslag för Haitis grundande (efter ett uppror och slaveriets avskaffande 1804), men dubbelexponeringen av bara det dygnet och de transiterande planeterna på himlen den 12 januari i år, ger en sällsam bild:


Eftersom bloggen nöjer sig med den synliga himmelen - indierna kallade astrologin för "läran om ljusen" och Saturnus var den bortesta synliga planeten - inkluderas inte Uranus, Neptunus och Pluto. Som sista synliga ljuspunkt förklaras Saturnus symboliska betydelse som Gränsdragaren. Vid Saturnus startar Ödet vad människan anbelangar.

Västerlandets pysslande med de tre transsaturniska planeterna är en udda särutveckling vars historia någon får skriva så småningom. Idéhistorikern Richard Tarnas gör i sin magnifika "Cosmos and Psyche" (2006) klokt i att studera den kompletta uppsättningen planeter utan att använda zodiaktecknen i sin diskussion - den här bloggen argumenterar ju för att västzodiaken är ett historiskt misstag.

Likväl är Tarnas upptäckter av vad transiterna (planetrörelserna) genom historien i sig, ett fantastiskt arbete som indikerar att historien faktiskt formas via "formbildande" mönster vilka kan studeras astrologiskt.

Med den astrologi som människan förfogade över för cirka 2000 år sedan är det likväl uppenbart från ovanstående karta att "tiden var kommen" för Haiti. Kronos eller Saturnus - tidmätaren - hade nu återvänt till sin utgångspunkt för tiden för Haitis födelse. En ödesmättat och ofta fruktad återkomst, och medan västastrologin nu gör sitt bästa för att ramponera hela det antika schemat genom att börja flytta omkring saker och ting var det faktiskt Saturnus som från början representerade döden eller liemannen - inte (den ännu inte upptäckta) Pluto.

Det övergår mitt förstånd hur "värderelativistiska" astrologer kunnat tro att Saturnus plötsligt abdikerat från sina uppdrag bara för att en ny planet, godtyckligt namngiven Pluto av en sekulär astronomi (per definition ur fas med Verkligheten), skulle kunna beredas dödsfunktionen!

Den tidiga 1900-talsastrologen Charles Carter relaterar faktiskt att de preliminära studierna i England av Pluto i faktiska horoskop mer pekade åt undersökande- och journalistisk verksamhet än något annat. Men ibland glimtar sanningen till för att strax begravas av en larmande hop. Pluto som "underjorden" måste ju bara betyda att detta är döden! Jag ber att få reservera mig för dylika hjärnsläpp...

Saturnus transit genom Jordtecknet Jungfrun - det jordfasta i rörelse! - indikerar således att landet nått tiden för någon form av upplösning och nyorientering just för att Saturnus drar gränser för det rådande. Den Långsammes rörelse under cirka 2½ år genom ett tecken gör det här till en väldigt ungefärlig indikation. Men vartefter man sjunker närmare och närmare vår sublunära värld (som är astrologins egentliga subjekt), tajtas det första budskapet till.

Om Saturnus är den yttersta ödesangivaren som fryser ett motiv och tvingar oss att konfrontera det, verkar Jupiter som förstoringsglaset. Den expanderar på det givna temat. Med det västerländska aspektschemat går det väl knappast en dag utan att Jupiter aktiverar något i ett natalt horoskop, jag har nämnt min personliga utmattning inför den ofattbara inflation av aspekter västerlandet dragit in i astrologin.1

Men vid tiden för jordbävningen intog faktiskt Jupiter en aspekt till sitt eget natala läge i Haitis horoskop. Vi har både den "bindande" och den "lösande" aktiverad samtidigt detta komposithoroskop som jämför transiterna med deras ursprungliga placeringar.

Och detta var exakt det förhållande jag i artikeln om den ockulta eklipsen noterade för Port-au-Princes östra horisont. Spänningsskaparen Saturnus och spänningslösaren Jupiter aspekterade båda ascendenten/den symboliska markören för stadens kropp och liv. Att denna självmotsägelse nu återkommer även i ovanstående karta, är intressant.

Men ännu talar vi om en ytterst suddigt definierad period. Jupiter befinner sig i Vattumannen i cirka tolv månader, så dess och Saturnus återkoppling till Haitis horoskop är bara en grovskiss. Och skissen säger inte mycket: att spänning och frigörelse driver upp en kraftfull motsättning.

Hur skulle man kunna förutspå en jordbävning av detta? Jag kan inte säga att jag skulle ha föredragit den tolkningen framför någon annan av kanske mer politisk karaktär... Avsaknaden av födelsetimma i nationalhoroskopet möjliggör bara svepande observationer.

Vad som är uppenbart är emellertid att det stellium (planethop) som samlats i Skyttens tecken vid tidpunkten för jordbävningen verkade som en slags "ockult" nymåne enligt den gamla läran där planeter råkar i samverkan i samma ögonblick de anländer till samma hus (zodiaktecknen kallades hus/palats förr, vilket man förstår när man tittar på den gamla metoden för husindelning, "helhussystemet").

Och lika uppenbart är att denna enorma "ockulta" nymåne i Skytten, med dess virtuella solförmörkelse (se den ursprungliga artikeln) faller i Haitis födelsetecken. Inte bara har de yttre planeterna gripit tag i sina utgångspunkter utan även de inre och snabbare planeterna kontaktar sina startlägen. Fast detta är en pilotstudie för mig i detta slag, är det en remarkabel serie "fullbordade varv" som radar upp sig. Hela situationen tyder ju på ett bokslut/omstart av något slag!


Eftertanke...

Den här studien var "impressionistisk". I en systematisk undersökning skulle man t.ex. gå igenom Haitis VARJE födelsedag sedan grundandet och ställa sig frågan om något tidigare år i landets historia har sett en solar retur i Skytten åtföljda av tydliga tecken på en "nollställning". Spontant (och med ringa matematiskt sinne) skulle jag vilja säga att detta måste ha varit första gången solreturen koinciderade med både en jupiter- och saturnusretur.


_____

1. Som jag nyligen nämnt i något inlägg går allt numera att belägga med en eller annan "mittpunkt" eller obskyr aspekt och astrologin har tappat sitt förklaringsvärde - kartan är nu mer komplex än verkligheten den avsåg beskriva! Kartritarna har sökt överträffa Gud själv med sina systems komplexitet.

Den här sortens astrologi attraherar gissningsvis anhängare av geometri - kanske ändå inte helt olikt antiken (Pytagoras/Platon). Men som Strindberg under sina alkemiska experiment handlar det kanske inte längre om att hitta några objektiva sanningar (göra förutsägelser) - astrologin har blivit en kristallkula genom vilket psyket bekantar sig med sig självt ungefär som olika ord i vårt språk triggar olika reaktioner. 

Själv älskar jag att sitta och suga på ett ords valör och slå upp dess etymologi. Och ju mer nerlusat det astrologiska systemet, desto fler godbitar att stanna upp inför. Men förmågan att säga något distinkt försvinner för systemet motverkar nu sitt syfte.

Astrologins inflation i väst gjorde att den likt Babels torn rasade och astrologer förstår inte längre varandras dialekter. Det är faktiskt exakt samma dekadenta utveckling som hela det "merkuriala" västerländska vetenskapsparadigmet skapat. Vetenskapsgrenarna kan inte längre självklart tala med varandra, och ibland kan inga ISO-certifieringar i världen överbrygga den skenande, "postmodernistiska" pluralismen. 

Tornets fall gör att man får gå åter till ruta ett och se vad som ursprungligen gällde. Därför t.ex. den sideriska zodiaken hellre än den tropiska.

2 kommentarer:

Pappan sa...

Varför inte fundera över ett konceptionshoroskop för Haiti: voodooceremonin den 14 augusti 1791 ...

Seaward sa...

Gäckande kommentar eller ej bortser den från den högintrssanta synkningen mellan de två stora, Saturnus och Jupiter (se kartan), vid tidpunkten för jordbävningen och i det som är Haitis officiella födelsehoroskop.