Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 januari 2010

Hans Rosenfeldt: Look who's talking!

(Cirka 1700 ord eller 5 A4.)

I bloggens tidigaste skede inspekterades offentligt folk ur de allra mest grundläggande perspektiv: om de var Eld-, Vatten-, Luft- eller Jordmänniskor - eller någon av de typer som resulterar ur en mix av element.

När nu Hans Rosenfeldt blir intervjuad i SvD är det ett gyllene tillfälle att granska horoskopet ännu en gång, och nu med de ytterligare tolkningsregler som introducerats sedan februari förra året. Den första studien var så kort att du faktiskt kan öppna den nu (nytt fönster) - det är bara några sekunders läsning.

Inte minst har jag sedan dess gjort rent hus med den västerländska astrologins värdelösa plotter av aspekter och valt den indiska aspektläran, så mycket mer sparsmakad och signifikativ! Nu hör man äntligen Guru själv tala till människan genom uppenbara riktlinjer som man ska vara bra avtrubbad att inte se i verkliga livet!


Ta t.ex. snällheten som Rosenfeldt uppehåller sig länge vid i intervjun. Det är i själva verket godmodigheten eller den jovialiska sidan hos en väl fungerande Jupiter han talar om (Jupiter har ett alternativt latinskt namn: Jove).

På denna himmel är, vill jag påstå, nästan helt obefläckad och "ren" i sin vilja att uppmuntra och expandera. Jupiter kallas just Guru på sanskrit eftersom den är läraren som välvilligt öppnar dörrar (våra sinnen). Det finns ingen hejd på Jupiters ymnighetshorn vilket "På minutens" lyssnare kan förvissa sig om då Rosenfeldt är deltagare.

Men det som skiljer honom från de flesta andra är hur ofta han förefaller ha en färdig historia att bara exekvera så fort klockan startar. Detta sammanhänger med en verkligt intressant opposition mellan Månen - psyke, sinnelag, fantasi - och gränsdragaren Saturnus. 

Oppositionen mellan Månen och Saturnus pekade jag ut redan i det allra första blogginlägget om Peter Englund. Om sinnets materialinsamlande sade jag där att, "för att sedan gruppera och reducera det (rationalisera det), behövs en motsatt faktor. Astrologin kallar denna faktor Saturnus, och Englund har den inte otippat i tät integration med sitt psyke (Månen), med själva sin själ. Hans sinnelag befinner sig i ständig dialog med formförlänaren Saturnus."

Till detta måste tilläggas att både Saturnus och Månen anknyter till minnet. Saturnus långtidsminnet och Månen symboliskt närtidsminnet (Månen går från full till uttömd eller ny på två veckor). Att ha Månen och Saturnus konstellerade med varandra kan alltså innebära en resursstark individ som alltid har något "på lager" och därmed upplevs som startsnabb. 

Jag vet inte om det var på skämt eller allvar Rosenfeldt någon gång i "På minuten" tillskrev sig fotografiskt minne, men han är särdeles bra på att backa några steg och i detalj återge det som för mig redan är glömd historia. Återkommande bloggläsare kan själva inse hur väl det fotografiska minnet överensstämmer med Månen i Lejonet eftersom detta är ett fixerat tecken (Tamas guna) och Saturnus mittöver är en "frysare", även den i ett fixerat tecken! Men det är, tror jag, Jupiter (expansion) som lyfter oppositionen till oanad minneskapacitet. 

Jag har emellertid ett annat exempel på fotografiskt minne på närmare håll, och på den födelsehimmelen råder extrema men helt andra förhållanden. Astrologin har många sätt att skapa historier somi slutändan blir snarlika!

I senare inlägg har jag särskilt pekat ut Månens och Saturnus opposition som en en författaraspekt, och vad gäller Rosenfeldts särskilda sorts sinne - det direkta och ohämmade Lejonet - visade sig en statistiskt signifikant (tror jag) anomali vid min genomgång av samtliga 100 Nobelpristagare i litteratur t.o.m. 2008: sinnelaget i Lejonet var den "känsla för dramatik" som belönats klart flest gånger med ett Nobelpris. Inte undra på att Rosenfeldt redan drömmer om en Emmy i intervjun! Hans tanke är så skarp att han hörde den här bekräftelsen redan innan den var skriven!

Saturnus som despotisk organisatör är alltså den CHEF Rosenfeldt aldrig lyckades bli. Och detta är helt i linje med att hans sinne ligger i fruktbar opposition med den här gränsdragaren och paragrafryttaren! Mellan Eld och Luft bildas dessutom samma kreativa opposition som jag i det första inlägget noterade mellan en Sol i Luft och en Måne i Eld, så ominat om "inspirerad hetluft" (fritt flödande kommunikation) är verkligen tydligt här!

Dessutom har ett års bloggande lyft fram "horbocken", det övertaggade libido som så många gånger hittar en värdigare uttrycksform än enbart sexmissbruk - Rosenfeldt har denna överskottsenergi i Oxen - den muntliga kommunikationens tecken enligt indisk astrologi! Hur mycket tydligare kan det bli? Här är då lysande exempel på den multipla attestering som försäkrar astrologin om att en kvalitet faktiskt finns hos individen, och därtill i rikt mått.

Mars i den här kombinationen är händelsevis också Jupiters disponent (Mars härskar över Väduren), och eftersom Venus söker "mildra" Mars krigiskhet, introduceras här ett element av Venus som underström i Jupiter. Därmed har  astrologins båda "naturliga välgörare" en dold förbindelse, vilket ytterligare förklarar varför "snällhet" är en så viktig psykologisk parameter för Rosenfeldt. Han problematiserar problemet genom att också börja prata om snällhet som gått ännu längre och blir till mesighet. 

Problematiseringen är på sin plats, för den här hemliga bryggan mellan Jupiter i Eld och en disponent i Jord indikerar spänningar (eller problem) till följd av laissez faire! Eld och Jord står alltid för frustrerade ambitioner och det är typiskt att det är de "goda" planeterna som har svårt att sätta gränsen! Som sagt, chefskapet gillade han inte.

Någon kanske börjar misstänka att frågan om varför Rosenfeldt tycks ha hela historien klar för sig redan när han påbörjar sin skröna i "På minuten" är glömd! Det är den inte, men jag kom på annat att säga under tiden...

Det här fenomenet har att göra med den extraordinärt komplexa berättelse som tecknas av Saturnus - stark som sjutton hemma i sitt härskarläge i den mentala konceptionens Lufttecken Vattumannen - som har en godartad kontroll över Jupiters förmåga att "expandera på tema" och tusenfalt förstärka vadhelst som skickas till den. 

Jupiter i Väduren symboliserar händelsevis också en "stark hjärna", vilket naturligtvis inte får uppfattas som att det bara är vart tolfte år, då Jupiter återkommer till Väduren för en årslång vistelse, som det föds mentalt starka individer. Men det är en i en rad indikationer och som när samma bud attesteras också av det öppna sinne som Månen i Lejonet antyder - och som Jupiter "välsignar" med sin framåtriktade 120-gradersvinkel - röjer en sjusärdeles effektiv tänkare!

Solen i Tvillingarna är ju cerebral även den, så det är ingen tvekan om att det här är ett makalöst entydigt horoskop i vissa avseenden. Det är nästan lite freak-faktor över just den här Tvilling-Solens kommunikativa gåvor eftersom den födelsen inträffar just det år den hungriga demonen Rahu gästar Tvillingarna. Rahu har liknats vid en vulgär Jupiter som löper amok! Att den kan bistå innehavaren med prestationer utöver det vanliga, har dock visat sig flera gånger på bloggen, Mats Sundin har en "Rahu-Sol" och det hade framgångsrike massmördaren Ted Bundy också!

Rosenfeldt har naturligtvis inte hela historien klar för sig från första sekund i "På minuten", men har ett sådant flyt i sitt mentala processande att man kan uppleva saken så. Det är Saturnus i Luft som hittar de rätta mentala koncepten, och som sedan psyket (Månen) i eldigt kreativ opposition till det av programledaren givna ämnet alstrar nya bilder genom, hjälpt av att Jupiter späder på det satta ämnet genom att från Rosenfeldts egoperspektiv (Väduren) ge det sin skruv. 

Vilken optimal kombination detta är, att ha ett mottagande sinne (Månen) som arbetar både med förtätning (Saturnus) och expansion (Jupiter). Redan från början är ju sinnelaget i Lejonet böjt åt det dramatiska och här har den till sin hjälp exakt de två TRANSPERSONELLA principer som skapar stora ting!

Bara Merkurius (logik, kommunikation) bryter den här alltigenom överjordiska kreativiteten genom sin placering i en mjuk, blödig och svamlig Kräfta. Men eftersom klockslag saknas på horoskopet är det okänt var någonstans på himmelen planeterna befinner sig (ovanstående är ett "solärt horoskop" för hela dygnet). 

Som syns i horoskopet för den erkänt hyperintelligente Benedikt XVI (tack vare klockslaget) är hos honom "snällhetens" (godhetens) och det "expanderade" eller högre medvetandets Jupiter exakt i öster vid födelsen samtidigt som hans Sol i ett lämpligt tecken för frågor om intelligens ockuperar den merkuriala ("brainy") tredje sektorn. 

För att inte komplicera inlägget för mycket utlämnade jag faktumet att påven hade energiska krigaren Mars i merkuriala Tvillingarna i attack mot sinnelaget i ännu ett merkurialt tecken, Jungfrun! Den här bindningen kanske säger något om varför han har så mycket att fördöma eller kritisera! 

Men att det är en IQ-broiler av Guds nåde (bokstavligen!), kan knappast ens en tillfällig läsare missa. På ett snarlikt sätt har Rosenfeldts himmel redan utan den vattniga Merkurius samlat in så många poäng att biffen är klar. Det är dessutom rätt troligt att ett känt födelseklockslag skulle avslöja några av de här granskade faktorerna stigande över Borås östra horisont, så att ingen med ögonen på skaft skulle missa en stor författares reinkarnation.

Rosenfeldts idrottsliga böjelser är bara en naturlig följd av den höga vitalitet som födelsehimmelen uppvisar, men eftersom jag började blogga om de fyra elementen som metaforer för den rationella (Eld/Luft) respektive den irrationella (Vatten/Jord) själen i nyplatonisk bemärkelse, förtjänar det att sägas att på ett helt världsligt plan har Eldelementet allt i världen att göra med människor som vill vara i fysisk rörelse. Det måste dock genast sägas, att Eld inte alls har monopol på idrottslighet. Det vore en direkt felaktig generalisering.

Eld, i sin enklaste uttrycksform, representerar emellertid en genompositiv livsglädje (om inte Jord samtidigt täpper till för mycket och skapar hinder - se här en diskussion om Jord/Eld och lidande). Kanske en på hundra manifesterar den som en konstnärlig drift och kanske en på tusen (bara höftar till här) får den som en mogen andesjäl i besittning av klärvoajansens gåva och en naturlig insikt i världar materialisterna inte ens vet om. Swedenborgs ovanligt eldiga horoskop måste väl räknas till dessa sällsynta stora andar.

Inga kommentarer: