Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 januari 2010

Look-alike! Vågens tecken.



Den här duons "look-alike"-faktor behöver knappast kommenteras. Ögon som strålar av förbindlighet - ja, faktiskt snällhet. Ett foto till ett quiz i SvD påminde mig än en gång om hur New York-födde Viggo Mortensen likt Dolph Lundgren är den klassiska blonde skandinaven. Här hittade jag ett minst lika talande foto på nätet. Viggo till höger om någon skulle ha svårt att skilja dem åt.

Här är SvD:s bild:



Men Skandinavien och genetiken kan inte ta åt sig äran av något alls. För det är synbarligen inte generna som styr utseendet, utan ytterst sett okända faktorer vilka astrologin ibland lyckas synliggöra. Det här är den klassiska "venusianska" människotypen som den yttrar sig via Vågens tecken.

Jämför de båda männens horoskop, och titta om så krävs också på några fagra kvinnliga Vågar jag samlade ihop när bloggen kommit en bit på sin resa.

 

Dolphs himmel har kommenterats på annat ställe, men notera särskilt att de är födda med ganska exakt ett års mellanrum. och i båda fallen råkar Vågens härskare Venus stå "debil" i Jungfrun. Båda åren finner den hungrande demonen Rahu i samma tecken så det vi här har, är en mycket ovanlig "sub-typ" av Vågen - nämligen dem med disponenten Venus Solen angripen av en svårhanterlig kraft.

Ett skrivfel, påpekat av en läsare, placerade Dolph två år för sent. Det förändrar inte huvudpoängen om att detta är en "årgång" (fast länge än ett år) som vi kan kalla Rahu-Vågen. Venus flyttar sig dock från ett rörligt tecken (Jungfrun) till ett annat (Skytten). Och sinnelaget (Månen) har ett annat tecken, som dessutom är osäkert pga brist på födelsetimma.

Emellertid kan den eklipsskapande axeln också upphöja till celebritet eller fenomen utöver det vanliga - se bara massmördaren Ted Bundys nymåne längs denna axel (och därtill i dödens tecken Skorpionen). I det här fallet har vi istället någon särart av den tysta och försagda Jungfrun som underlag för Vågens vanligen ganska sårbara men överjordiska natur.

Det är som synes Viggo Mortensens födelse som är den mest lyckligt lottade, vilket väl ingen kan betvivla om man jämför vilka filmer de gjort. Att födas med Solen och lyckostjärnan Jupiter tillsammans är ett oslagbart omen (om inte sekundära aspekter derangerar budskapet).

Här slipper Viggo också Dolphs förödande usla barndom, som han har pratat mycket om (Dolphs Måne är debil i Skorpionen). Har Dolph Månen i Vattumannen bildas här ett "socialt utstötningssyndrom" pga den samtidiga aktiveringen av Skorpionen. Har Månen istället hunnit in i Fiskarna väntar en opposition med Jupiter som jag inte har några tecken på att den skulle dra in problem i barndomshemmet - tvärtom. Men här kanske Mars och Rahu med fadern (Solen) berättar allt man behöver veta...

Visserligen hävdade jag helt nyss (i förra inlägget om Kate Hudson faktiskt) att Viggos Måne i Stenbocken är ytlig och fixerad vid världslig prestation. Ska sanningen fram har han i mina ögon inga påfallande kvaliteter som dramatisk skådespelare (inte av det jag sett, i alla fall). Som så många andra snyggingar rollbesätts han för att själva hans ansikte berättar en egen historia vilken passar in i vissa filmer och roller...

Jag tänker t.ex. på hans allvarlige konstnär och bedragare i nyinspelningen av Hitchcocks "Slå nollan till polisen". "A Perfect Murder" hette den bleka nyinspelningen där Viggo förlustade sig med Michael Douglas troféhustru Gwyneth Paltrow och råkade in i förvecklingar.

En jämförelse av Viggos och Dolphs Solar är illustrativ. När man står på långt avstånd från en person tycks allt så självklart: svensken hamnade i slagskämpegenren och har Solen (aktiv livsgärning) parad med krigaren Mars.
Viggo hade visserligen gjort många filmroller tidigare, men som Aragorn i Ringen-trilogin befästes hans öde som en "good guy", helt i linje med Solen kombinerad med Jupiter, "den stora välgöraren"!

För Vågen, eller kanske härskaren Venus, som de högre konsternas tecken kan notera att Dolphs Sol/Mars gör den saken i formen av "martial arts" där Dolph tydligen är mycket skicklig. Här är han i gott sällskap. Alla tiders största martial arts-konstnär är Bruce Lee - ett kraftfullt horoskop tydligt dominerat av Vågen (Solen är emellertid i Skorpionen).

Viggos syn på de högre konsterna är mer traditionell: IMDB:s minibiografi nämner att han är såväl driven poet, fotograf som målare. Nu förstår vi Carolina Gynning - inte längre Sol-Våg med den korrekta zodiaken utan Sol-Jungfru (fitness-tecknet) och hennes försök att bredda sig.
Istället för den Sol som så träffsäkert indikerar hennes kroppsfixering och rädsla för fysiskt förfall (Jungfrun är trädgårdsmästare som underhåller sin plantering!) fick hon nu in Mars och Venus i Vågen!

Detta ger en kraftfull men nyckfullt ojämn tendens mot "de högre konsterna" (och än ser Gynningskans konst mest ut som "kom och hjälp mig". Vågen verkar i hennes horoskop suboptimal och mer underordnad Jungfruns egocentriska utseendefixering än någon annan känd svensk jag kan komma på med viktiga planeter i Vågen. Ja Persbrandt, kanske - ännu en Jungfru som är angelägen om att ha lagom skäggstubb i bild. Men där begränsade sig Våginflytandet till enbart Mars.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dolph Lundgren, egentligen Hans Lundgren, född 3 november 1957 i Spånga församling

dolpan är född 1957

Seaward sa...

Tack för din uppmärksamhet! Ett slarvfel av mig. Lyckligtvis ändrades inte huvudargumentet med Rahu, men jag gjorde några diskreta justeringar och tillägg i texten.