Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 januari 2010

Ondskan själv? (Ron Wood igen)


"Han uppträdde som om han var besatt av ondskan själv."
Expressen portionerar ut ryskans historia om sin tid med Stones-gitarristen Ron Woods i samma takt brittisk press har något nytt att förtälja. I december fick vi veta att han blev som ett barn på fyllan och nu beskrivs han som själva Djävulen.

Till det tidigare inlägget som i huvudsak fokuserade barnmotivet, Väduren, i Woods horoskop måste därför också läggas en viktig faktor jag inte ens nämnde då: Solen i kombination med demonen Rahu i Oxens tecken.



Detta innebär att Solen aktiverar Rahu/Ketu-axeln och därmed motsatsbarhet omåttlig hunger/avmätthet (jag begränsar t.v. månnoderna till dessa enkla nyckelord). Det gör att Ron Woods födelse och livsmål (soltecknet = livsuppdraget) faktiskt sorterar under det sataniska syndromet, dvs den fullständigt inomvärldsliga njutningsmänniskan. (Rahu/Ketu-axeln är inte inritad på bilden ovan.)

Eftersom redan Oxen är en sinnlig varelse, kanske någon ser riskerna för en ren nidbild av Oxen de år den hungrande demonen Rahu passerar tecknet!

Därmed aktualiseras frågan om den förhöjda kriminaliteten runt zodiakens början jag hittade i en temastudie. Det är min upplevelse att det är i Oxen den brutala brottslingen bor, inte i Väduren. (Adolf Hitler, siderisk Vädur, är ett undantag.)

Det kan tyckas paradoxalt eftersom Vädurens härskare dock är våldsmannen Mars medan Oxen behärskas av Venus som i det här läget har mycket med sinnesfrid och homeostatisk balans att göra. Oxen förskaffar sig båda genom att tillfredsställa sina sinnen.

Men jag tror att våldet från en Oxe bäst förklaras av dess guna eller kvalitet. Tamas är fixerad och rigid och när den oböjlige och hårdnackade spricker, då sätts alla spelregler på undantag. Under sinnligheten är Oxen rå brutalitet som väntar på att hända. Svält eller mothugg tål den inte! Avsaknaden av "Venus" (livets sötma) försätter den i furiöst raseri - Walt Disneys tjuren Ferdinand är en perfekt psykologisk skiss av vad "smärta" (bistinget) gör med "njutningstecknet"!

Väduren är visserligen energisk gränsande till aggressiv, men kvaliteten är Rajas och den är i ständig motorisk rörelse (se Anna Anka febrilt tränande timma in, timma ut på sitt gym - bränna krigaren Mars överskottsenergi). Väduren har alltså ett sätt att kontinuerligt avreagera sig och ansamlar inte likt Oxen inre spänningar.

Oxen dödar i blint raseri för att få tyst på oppositionen. Väduren njuter av en liten skärmytsling - den är dock en krigare i själ och hjärta. Därför är Oxens kriminalitet grövre och mer bestialisk när den möter hinder mot sin sinnesnjutning.

Därför kan Ron Woods Sol + drakhuvudet i Oxen vara den ultimata signaturen för en brutal kriminalitet. Men som det tidigare inlägget uppvisade horoskopet också åtskillig elegans och talang och det är väl det som räddat honom så här långt.

Men ligger det något i att Solen är vårt livsuppdrag, så stämmer brutalitet mot kvinnor bättre in på Solen/Rahu i Oxen än vad en livstid som rockgitarrist gör. Om man inte är villig att medge att rockmusik ÄR sublimerad brutalitet. Men att göra det tar bort lite av glansen från en musikgenre som upphöjdes till en konst bland andra under 1900-talets sista årtionden.

Jag ska här introducera ännu en märklig indiska bedömningsgrund: planeter som står inklämda mellan andra. Den misstänkta Solen rubbad av Rahu, disponeras av Venus. Denna befinner sig till att börja med i ett "horbockskomplex" eftersom den står invid Mars, men Venus är i mer blåsväder än så! För framom Venus befinner sig Rahu (att den står i nästa zodiaktecken spelar ingen roll).

Venus är alltså inklämd mellan två "onda" planeter, och om man påminner sig att en disponent är väldigt avgörande för hur den disponerade beter sig, så har vi faktiskt ingenting gott kvar att säga om Ron Woods målsättning med sitt liv. Soltecknet, skadat av Rahu, förklenat av njutaren Venus klämda och översexade belägenhet, antyder en själ som föddes till jorden enbart för att missbruka sinnesupplevelser. Det här är då urtypen för en "ung själ". Det är inte Väduren (det nyfödda barnets symbol) som i sig anger ung eller gammal, utan en serie omständigheter.

Det här är förstås bara spekulation, säkerligen har Ron Wood varit människa många gånger om redan så "ung själ" är en relativ beskrivning som påminner om de blindfläckar man inte ens visste att de fanns, förrän man börjar titta på de personliga egenskaperna hos en så kallad "gammal själ".

Horoskopet är remarkabelt ostadigt eftersom Månen med Jupiter, taget för sig, antyder en jovialisk och smakfull natur! Jag kan inte se något annat helhetsomdöme än att det är de gräsliga omständigheterna kring Solen som bättre förklarar Ron Wood. Man skulle kunna säga att han torskad på rollen eller myten om rockstjärnan och därmed förlorat sin själ (Månen)!

*****

Och som vanligt kommer den filosofiska frågan in: Men vad hade han för chans, givet en så störd "solär mission"? Troligen har Ron Wood gjort det bästa av den "deal" ödet serverade honom. Rockcirkusen legitimerar i viss mån vissa utspel. Utan rock hade han kanske blivit en råbarkad gangster istället, en brutal mördare!

Visst, den ondska Ekaterina fick insyn i finns där, och jag skulle säga att det är Rahu som beslöjar hans Sol (andeväsen). Detta är en ond människa, ett "fött rötägg" som psykologen James Hillman sade med hänvisning till själens preexistens (och tidigare liv).

Jämför den sataniska axeln med t.ex. kokboksförfattaren som blev avslöjad med plagiarism. Hennes Rahu/Ketu-axel aktiverades av en debil Merkurius (skriftställeri), men detta är dock ett "ytligare" budskap, det går inte ända in i varelsens andliga centrum och behöver inte innebära slutet för hennes författargärning. Ron Woods Sol + Ketu är emellertid på gott och ont just det han är här för att göra: testa maximal sinnesnjutning.

Varför skulle någon välja ett så degraderat liv? För att det ännu finns många blindfläckar i själen. Säg att Ron Woods har varit människa fem, sex gånger (spekulerar bara och fråga mig inte var den här andesjälen befann sig dessförinnan). På ett halvdussin liv hinner man bara bli bra på livets mest rudimentära uppgifter! Varje ny upplevelse kan vara en fälla eftersom man ännu inte har registrerat tidigare erfarenheter kring den upplevelsen.

Inga kommentarer: