Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 januari 2010

Quickåklagarens motiga höst & natur

Åklagaren Christer van der Kvast uttalar sig mot resningen i ett mordfall Thomas Quick varit dömd för (SvD, AB) Den nu pensionerade juristen kan naturligtvis inte stillatigande åse sitt karriärklimax solkas, fastän hans skäl för en ytterligare kommentar sig tycks mig välgrundat.

Astrologiskt är det notabelt att Kvasts födelsehoroskop legat under samma krigiska stress från Mars under hösten 2009 då det stormades som mest som de flera fall av hjärtsvikt, hjärtstillestånd och död som jag råkade uppmärksamma med början i oktober: Mars nittiogradersattack mot Vågen från Kräftans tecken. (Se t.ex. Brittany Murphy - nytt fönster).




F.d. juristen föddes i äganderättsliga (materialistiska) Oxen och till på köpet är penningens Venus hemma i sitt jordbundna härskarläge. Detta rimmar väl med att hans yrkesgärning enligt Wikipedias summariska artikel i huvudsak tycks ha rört ekonomisk brottslighet.

För den som påminner sig min lilla granskning av en handfull ekobrottslingar dröjer kanske snarare minnet av Vädurens tecken kvar. Hos Kwast återkommer detta tecken som värd för tjuven Merkurius, och jag säger tjuv för att kommunikatören under stress representerar bedrägeri eller desinformation snarare än sund och faktaenlig kommunikation.

Lite reflektion visar att bloggen här stött på den tredje svenska juristen med så pass svåra störningar i horoskopet att man inte utan födelseklockslag vågar säga helt säkert om det är en kriminell människa eller ett offer för kriminalitet! (Rolf Hillegren och Madeline Leijonhufvud var de andra två.)

I det här fallet osäkras Merkurius utsagor eller vittnesmål av två tydliga störningar. Dels pga dess opposition mot sinnelaget, Månen, i Vågens tecken. Vågskålar under stress kan innebära att känslan rättvisan (Justitia) påfrestas eller sätts ur spel, och problemet skulle här bestå i mened eller lögn från den omoraliska Väduren (jag-principens tecken).

I samband med satir och avsiktligt vinklad underhållning gör spänningen avgjord nytta, se bara horoskopen för John Cleese, Jonas Gardell eller Family Guys skapare Seth McFarlane! (Olika planeter involverade i dessa fall, men fokus ska ligga på de två tecknen och hur samtliga individerna avsiktligt vinklar egoperspektivet på ett "sjukt" artistiskt - Vågen - sätt.)

Hos f.d. juristen är Merkurius ytterligare destabiliserad pga av att Mars som här disponerar över (manipulerar) kommunikationen själv befinner sig i Vattentecknet Kräftan. Detta utlöser egoproblematik och derangerade, känslomässiga överdrifter. Vädur/Kräfta, Attack/Försvar, Eld och Vatten = sensationalism och emotionella excesser i största allmänhet!

Kwast talar själv i SvD om hetsighet i höstens diskussion och frågor om de synnerliga skälen till omprövning av Quickfallet är en följd av mediernas produktion av sensationism! Som synes ligger Kwasts "sista strid" snuddande nära hans medfödda livsöde.

Kommunikatörens disponent Mars är, som sagt, känd som en attackerande illgärningsman (och Väduren är också zodiakens mest brottsbelastade soltecken enligt min lilla undersökning av 136 dömda brottslingar). Här faller det sig inte bättre än att den hackande och pikande Mars i protektionistiska Kräftan själv attackerar Månen i Vågen, så att sinnelaget akut drabbas av bloggens "dissociationsfenomen".

Det vill säga, man antingen inte vet vad man säger pga en akut sammanblandning av förnuftsargument och känsloargument, eller man är en "slug jävel" som utnyttjar logik och känsla för att påverka åhöraren. Gammal klassisk grekisk retorik, med andra ord. Varför tänkte jag inte då jag begrundade dömde piraten Fredrik Neij på att också juridiken i dess mer beklagansvärda manifestationer är ett perfekt område för den här obehagliga leken med Sanning!

Märk att Mars i Kräftan - oförmögen till ett hederligt handgemäng pga dess i grunden defensiva polarisering - istället ägnar sig åt subversivt pickande och hackande på motparten och därmed kan läsas i termer av "pläderande" eller "anklagande" för sin sak eller den part vars talan man för. Kräftan är ju den protektionistiska principen och vare sig i funktionen som försvarare eller åklagare företräder i grund och botten juristen en part. Som åklagare söker man genomtränga den andres skyddsskal, som försvarare agerar man helt och hållet ut skydds- eller försvarsprincipen Kräftan.

Vi ser härmed en komplex härva som inbegriper tre av de fyra passionerade eller lidelsefulla zodiaktecknen (Rajas guna) - de som dels ligger bakom naturens reproduktion men som psykologiskt substrat också illustrerar den lidande människan, hon som vållar sig själv och andra lidande genom sina otyglade begär och sitt utagerande. (Det fjärde rajas-tecknet, Stenbocken, är också accentuerat på denna himmel!)

Hade det inte varit för lagens planet Jupiter, hade jag varit böjd att enbart utifrån födelsedagen bedöma horoskopet som djupt materialistiskt och kanske också förrädiskt och falskt, men nu är faktiskt Jupiter - Lagens signifikator - upphöjd i den protektionistiska principens tecken. Är det någon som häri ser juridikens djupaste, och sanna, funktion? Att skydda de svaga och värnlösa?

Problemet är att Kwast själv är en av de svaga, och Mars och Jupiter skulle, tagna för sig, kunna tolkas som en förhöjd tendens att uppleva hot - vilket i en Eld/Vatten-situation leder till att Merkurius höjer sitt röstläge och uppträder affekterat.

Givet att attacken går mot Vågen och psykets verbala och mentala balans (och därifrån, via opposition, aktiverar den faktiskt kommunicerande Merkurius), ser jag för mitt inre sinne ett "typbeteende" som överdriver hotbilder och därmed lever i nästintill permanent fruktan, men som maskerar sig som en "bully", som en råbuse i ett väduriskt och fränt tilltal.

Horoskopet frammanar en inte helt sympatisk bild av den kommunikativa stilen, närmast nidbilden av en åklagare (en satan enligt gammalt språkbruk), affekterad, yvig och i samma kategori som t.ex. Madonnas horoskop med dess överdrivna kycklingmammebeteende (Vädur/Kräfta, osund barn/modersbindning). För en annan problematisk gestalt med ett horoskop påfallande likt åklagarens: se den sadistiske och pennalistiske markis de Sade! Jag avstår här från utrannsaka de intressanta mentala kopplingar som här öppnar sig.

Det är i skenet av de här komplicerade psykologiska förhållandena viktigt att minnas min fråga apropå de två andra brottmålsadvokaterna: Är det alls möjligt att dagligen ägna sig åt mänsklighetens nedrigaste beteenden utan att själv ta upp egenskaper av samma slag?

Eller är det, som horoskopet skulle antyda, pga individens "låga medfödda vibrationer" (medhavda synder från tidigare liv) som vederbörande sökt sig till slöddret enligt devisen "lika barn leka bäst"? Men den här gången för att se saken från "andra sidan".

Den avgörande variabeln blir således: för vilken sak härjar man ur sig sitt register av avgrundslika känslor - sin egen eller den goda sakens? Här har, åtminstone nominellt, idealisten den ledande rollen - samtliga tre jurister valde dock Lagens väg (Jupiter) istället för sin egen.

Är det någon av de tre där frågetecken hänger kvar, är det fallet Kwast. Både Hillegren och Leijonhufvud har sin Jupiter oklanderligt verksam för det goda, utan uppenbar distorsion från småaktiga, privatistiska motiv. Kwasts remarkabla klunga av den onda giriga demonen Rahu, den klantiga passionsbrottslingen Mars samt en Jupiter upphöjd i Kräftan, är en långtifrån klockren indikation på en Lagens tjänare.

Faktiskt påminner tjattret i Kräftans tecken i mångt och mycket om en rättshaverists överkänsliga tjutande för sin egen sak. Frågan är om detta "psykologiska block" helt kan anses gälla en spelad roll som åklagare eller en filmisk gestaltning av brottsoffrets harm?

Är inte Kräftans tecken astrologiskt också en berättelse om individens eget innersta känslosentiment? Då har vi här ett allvarligt varsel om mentalt gungfly, då härskaren Månen befinner sig i Luft, med sagda dissociation som följd.

Är även intelligenta människor alltid i kontroll av sin tendens att mörklägga vissa utsagor för att istället trycka på andra, att med illusionistens eller retorikerns vana handgrepp flytta den ouppmärksammes fokus till önskat område? Efterrationaliseringar kan stå som spön i backen även bland de intelligenta! Faktiskt de bästa brottslingarna och juristerna torde vara de som bäst behärskar förmågan att tala med kluven tunga! Tur då att den verkliga Lagen inte är människors lag utan karmalagen, som tillser att alla får vad som ankommer dem.

Jag menar att man kan se Kwasts sista kommentar i Quickfallet som ett utslag av medveten dissociation - hans påpekande är legitimt men flyttar också dumstruten från honom själv till annan part. På så sätt är det hans extremt (Jupiter + Rahu) sårbara (Mars) inre själsliv (Kräftan) som avvärjer ett hot mot ett klent eftermäle i det olyckliga Quickmålet där tydligen allting gick fel.

Blott en födelsetid på ett horoskop kan klargöra vilka omen som äger tolkningsföreträde, och det här är just ett sådant tvetydigt horoskop där Jupiter både kan tjäna ett lågt självintresse och den goda saken.


Tillägg.

Kwasts förhållande till höstens transiterande Mars genom Kräften föll bort. Men det har alltså rört sig om en "retur" till samma tecken där Mars stod när f.d. juristen föddes, och med detta har attacken mot psyket i Vågen, dvs Kwasts eget goda omdöme re-aktiverats.

Hösten har varit besynnerlig för många som står i natal aspekt till Kräftan eftersom Mars stannade av och började backa (ur jordens perspektiv) genom tecknet ("retrograd planet"). Det är därför Mars kan förefalla ha uppehållit sig så orimligt länge i sårbarhetens tecken.

En annan effekt av Mars i tecknet Cancer var hur de cancersjuka fokuserades i diskussionen vid årsslutet om regerinens illa skötta reformer. En arketyp har en förmåga att samtidigt ge sig tillkänna genom flera av dess många gränssnitt!

6 kommentarer:

Jonas sa...

Vilket utstuderat nonsens.

Seaward sa...

Kommentatorn döljer att han inte "on the fly" kunnat greppa spelreglerna och se vad texten säger, vilket är både begripligt och ursäktligt.

Han vet säkert inte ens om att astrologin idéhistoriskt är juridikens anfader!

Att han därmed faller miltals under den intelligensnivå som juridiken fordrar är en annan femma som utlöser frågan: Varför överhuvudtaget läsa en tidningstext av en fd jurist? Hur mycket av Kwasts subtila ordvändningar gick egentligen in?

Jonas sa...

Min intelligens räcker utmärkt till för juridiken, tro det eller ej. Den är också tillräcklig för att inse att himlakropparnas inbördes positioner den dag den förre överåklagaren föddes inte har ett dyft att göra med hans personlighet.

Seaward sa...

Artiklarna "Grundantaganden" (filosofiska) samt "Temastudier" i högerspalten ger "food for thought" för den som inte är helt uppfylld av förutfattade meningar.

Astrologin är i dagsläget på inget sätt "bevisad" och kan kanske heller inte bli det i empirisk mening - därtill är den materialistiska världsbilden alltför snävt tillskuren.

Se även inledande strökommentar om fysikens oförmåga att modellera verkligheten redan när antalet kroppar överstiger två! Inte som en exakt parallell till astrologin utan mer som påminnelse hur lite västerlänningen vet.

Anonym sa...

Så trevligt det är att få ta del av seriöst menat superflum.. Ni som verkligen tror på detta kan, hoppas jag, leda dessa Era era teser i bevis och därmed kamma in var sina 100 000 kr från Humanisterna, personligt garanterade av Christer Sturmark. Denna summa är garanterad år efter år och märkligt nog har ännu ingen gjort anspråk på dessa lättförtjänta pengar. Bevisbördan ligger nog inte bland de icke troende, eller vad tror ni?
Om ni skulle lyckas är jag den förste att ompröva min syn på detta med tron på övernaturliga väsen; det ligger i humanismens natur. Fast då skulle ni få se en mycket förvånad humanist. Jag känner mig lite trygg i detta i o m att inget tecken från ovan visat sig på 2000 år.

Tack för en intressant sida med många läsvärda inlägg, samt att klimatet är öppet för alla att skicka kommentarer!

Eric Wall

Seaward sa...

Med all respekt, varför pratar du rakt mot din egen diffusa föreställning om en grupp - du använder ordet "ni"? Jag som driver den här bloggen heter Siwert och är en enskild individ. Akademiker, dataprogrammerare och med stort intresse för klassisk filosofi.

Systematikerns sinne för logik tvingar mig att betvivla ärligheten i ditt beröm eftersom din övriga text röjer en total okunskap om bloggens innehåll. Det är föga troligt att du uppskattat innehållet och samtidigt betraktar det som "flum"!

Du har uppenbarligen inte en aning om att bloggen faktiskt innehåller empiriska studier - försök att leda en del antika "teser i bevis", eller åtminstone påvisa statistisk signifikans så att uppföljningsstudier är motiverade. Signifikans har hittats!

Tyvärr vittnar ditt inläggs flera misstag om att Humanisterna inte håller den intellektuella nivå som deras höga svansföring låter påskina.

Dra lärdom av det här underkännandet. Man kan inte skriva med kluven tunga. Förr eller senare avslöjas ens dubbla nivåer och hållningslöshet.

Och: bara en idiot skulle missa parallellen mellan Satans frestelse om världens rikedomar till Jesus (en sund och sedelärande historia) och den mentalt störda Randis snarlika erbjudande som Humanisterna, i likhet med allt annat, plagierat rakt av.

PS: Jag har övervägt att stänga det fria kommentarfältet pga. all illa genomtänkt "debunking", men samtidigt är dessa försök till kritik rätt underhållande...