Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 januari 2010

Sattva guna & intellektualiteten

I en ytterligt läsvärd kritik över hur sorgligt det står till med den svenska socialdemokratins intellektuella flank (AB) nämndes flyktigt en britt vid namn Terry Eagleton. Jag räknar mig inte som kulturmänniska utan bara som en förbipasserande observatör, men givet den svenska artikelns skärpa insåg jag att tillflödet knappast kunde vara svagare. Det var således värt en eller fem minuter att se vad Wikipedia hade att säga om denne Eagleton.


Det är Storbritanniens störste nu levande litteraturkritiker och en intressant blandning av marxistisk ideolog och troende kristen (allt är möjligt!). När jag läste följande stycke på Wikipedia bara visste jag att horoskopet måste beräknas för en bekräftelse på mannens humor:

2008 Terry Lectures

In April 2008 Dr Eagleton delivered Yale University's prestigious Terry Lectures with the title of his subject being, Faith and Fundamentalism: Is belief in Richard Dawkins necessary for salvation? constituting a continuation of the critique he had begun in The London Review of Books.

Introducing his first lecture with an admission of ignorance of both theology and science Eagleton goes on to affirm, "All I can claim in this respect, alas, is that I think I may know just about enough theology to be able to spot when someone like Richard Dawkins or Christopher Hitchens--a couplet I shall henceforth reduce for convenience to the solitary signifier Ditchkins--is talking out of the back of his neck."

Jag skrattade friskt åt Wikipedias båda Eagleton-citat. Här var en man med både skarp uppfattningsförmåga och en vass tunga. Hur kan ett sådant horoskop tänkas se ut?


Det här är lika förrädiskt som fantastiskt! Inte alls en enkel karikatyr på en människa som i t.ex. Birger Schlaugs vilja att lagstifta världen till miljöriktigt leverne, eller hos den svenske filosofen som kommit fram till att hedonism - att leva för sin egen njutning - var den bästa filosofin.

(För den som minns det, tycks han bara ha gått till sitt överdimensionerade Lejon och frågat sitt inre vad han själv tänder på - Lejonet är förnöjsamhetens eller den rena nöjeslystnadens tecken. Varför jag drar fram honom ur glömskan är bara för att hans horoskop så intressant skär sig mot Schlaug som har en lutherskt förbjudande Saturnus i njutningslystnadens Lejon!)

Trots Eagletons förvirrande myller på himlen blir det strax uppenbart vad som pågår. Horoskopet stämmer väl med en som stiger fram som ett lands främste intellektuelle. Det är de medvetna och medvetandegörande tecknen i kvaliteten Sattva som står för hans förunderliga slagfärdighet.

Faktiskt behöver inte alla fyra vara nästan unikt representerade, jag har upplevt stor vardaglig fyndighet hos personer med enbart Jungfru/Fisk-axeln. Från en av de dömda piraternas horoskop (Fredrik Neij) minns vi den mer ideologiska axeln mellan Tvillingarna (kritik, urskillning) och Skytten (frihetsideologier av olika slag, t.ex. religion).

En närmare granskning av det här stora korset i upplysningens tecken visar att båda axlarna är perfekt konstruerade. Den "goda" konstellerar sig med den neutrala planeten Månen (sinnelaget, psyket) vilket ger en i grunden godmodig människa som ser livet från den ljusa sidan. Å andra sidan har intellektuella Tvillingarna en mördande vass tunga, eller rättare, penna, när tecknet stimuleras av krigaren Mars som här attackerar sin egen disponent på tillfällig passage genom Tvillingarna.

Eld och Luft ger kreativitet brukar jag repetera, och med skrivaren Merkurius konfigurerad på detta sätt kan det väl nästan bara bli litteratur-KRITIK !!! (Minns att Merkurius var skrivarnas gud Nebu i Babylon och att den här traditionen fortplantats över till väst, fast bakom ett nytt namn. Som grekiske Hermes står skrivaren också för ockult, hemlig kunskap.)

*****

Men Eagleton är också historiker - litteraturhistoriker. Här passar det förträffligt att notera att den historiserande Saturnus (Kronos, tidens herre) angriper själva det tecken över vilket den härskar i sitt intellektuella Lufttillstånd, Vattumannen! Saturnus, viljan till makt eller kontroll, befinner sig i ett enkelt tecken, Oxen, så att det materialistiska budskap som rör kontrollen över egendom och pengar vävs in i Eaglestons solära "livsuppdrag". Här är då hans marxistisk-socialistiska sida, den som rör äganderätt!

När Saturnus attackerar Solen brukar detta kunna vara ett tecken på materialism, eller en positivistiskt vetenskaplig inriktning (inget som inte går genom de fem yttre sinnena är värt att tala om) - dvs en oerhört torftig livssyn.

Så hur kan den här mannen både företräda en filosofi som bara handlar om fördelningen av materiella medel och samtidigt vara religiös och acceptera även den lodräta axeln i det kors vars horisontella bjälke är "världen"?

(Den vertikala axeln representerar en hierarkisk hackordning som börjar i det grundläggande och mynnar ut i filosofi, religion eller rent av en mystisk psykologisk upplysning. Den på låg nivå är värd mindre än den på hög nivå. Den här axeln är allmänt smutskastad i "jämlika" Sverige, och bland riktigt trubbiga tänkare avfärdas allt kvalitetstänkande med hänvisning att det går åter på "patriarkalt förtryckarstrukturer". Men det ÄR sant, "Gud Fader" sitter på toppen av den här axeln och toppen når man för egen del enbart om man söker INÅT i sig själv! En paradox!)

Eagletons Sol binds nu inte enbart till materiella faktorer, utan träffas också av en aspekt från den avsevärt intelligenshöjande religions- och filosofiplaneten Jupiter. Saturnus och Jupiter är neutrala till varandra i indisk astrologi, och i upptäckten att detta är horoskopet för Englands mäktigaste intellektuella röst, kan vi bara ta indikationerna som vägledande även för framtida horoskopanalyser: Solen i det konceptuellt starkaste Lufttecknet hämmas inte nämnvärt i sin intelligens av att ha "attacken" från sin egen herre Saturnus på sig.

Tvärtom, här binds Jord och Luft samman och bildar "rationalism", en betydande världslig smarthet! Eagleton kritiseras också enligt Wikipedia för att hyckla som socialist - tre villor äger han. Notera här Saturnus - bindning - i Oxens tecken, realtillgångarnas tecken.

För en annan som stupade på sina många slott, se Nicholas Cages horoskop där istället Oxens "naturliga" andra hus (ekonomi) är illa tilltygat på grund av en sanlös överhettning. Tecknet där är Stenbocken (Jordtecken matchar Jordhus) och Cage har alltid varit en samlare av allsköns investeringsobjekt, något som Stenbocken/Saturnus med sin vilja till makt, buffring och kontroll indikerar.

Eagletons Sol i Vattumannen ÄR helt och hållet för gränsdragning och slutna system, där varje del hittat hem och fyller sin (logiska) funktion. Vattumannen ÄR t.ex. en bilmotor på ritbordet, för att använda en liknelse som passar Vattuman-landet Sverige med dess nu utdöende bilindustri.

Men Solen i Vattumannen måste sägas enormt gynnad av att därtill kunna expandera som den gör via energiskjutsen från en Jupiter i just det mentala Lufttecken som ÄNNU INTE FASTNAT I EN MENTAL KONCEPTION. Tvillingarna är trolösa men fria i sitt tänkande, och Jupiter gör detta intellekt makalöst rörligt samtidigt som Solen i Vattumannen hela tiden verkar inom en klar konceptuell ram! Inga tappade trådar eller utfransningar för Eagleton.

En Sol som disponeras eller aspekteras av Saturnus lämnar aldrig sina ideologiska ramar - se de ateistiska Humanisterna Christer Sturmark och Patrik Lindenfors, två Solar stenhårt låsta av den doktrinära gränsdragaren Saturnus. Båda är f.ö. tillskyndare av samme Richard Dawkins som Eagleston kapat längsmed fotknölarna - se Wikipedia-artikeln.

Men Jupiters väsignelse av Eagletons solära livsverk öppnar för en större rörlighet, och givet den (visserligen kraftfulla gränsande till aggressiva) förstärkningen från filosofins och religionens eget tecken, bildas här en veritabel chockvåg av hetluft, av kreativ inspirerad tanke. Denna förstärker Solen. Om Solen och Jupiter i kombination som standard etiketteras "intelligens" på bloggen, är detta ett särfall av hypersnabba vinklar på given sakfråga!

Det verkar i mycket vara slagfärdighet och bus som är poängen: Tvillingarna är ett ungt och spjuveraktigt tecken, och Mars i Skytten är knappast någon höghelig kyrkans man. Här syns en rebellisk ton, vilket faktiskt också kan sägas om piraten Fredrik Neijs "inte seriösa" argumentation för att inte längre ha med tjuvsystemet Pirate Bay att göra.

Piraterna är troligen nu så sänkta av Rättvisan att de bara jiddrar i sina skrivelser - ett typiskt exempel på skrivaren Tvillingarna i sitt mest outvecklade tillstånd - med sin härskare Merkurius har vi tjuvar och lögnare i det här tecknet, och när de bara bättrar sig lite, försäljare och handelsmän! Ett riktigt patrask i det här tecknet, som sig bör eftersom de moraliskt upprätta håller till i motsatta Skytten för samvete!

I denna marxistiska kristna Eagleton har vi uppenbarligen en smådjävul och ängel i samma kropp, och illmarig i blicken tycker jag mig se att han är på vissa foton! Se bara den ultimata förödmjukelsen i citatet ovan där han inte ens förunnar ateist-biologen Richard Dawkins hans eget namn utan slår samman det med en annans! Det är humor som slår på flera nivåer samtidigt! Shakespeare skulle le åt den brittiska traditionens oförminskade vitalitet.

(Här är för övrigt horoskopet på den bästa kandidaten till författaren bakom pseudonymen Shakespeare - notera åter Vattumannen, här i en mycket giftig version, och i kombination med kraftfull Eld!)

*****

Man kan fortsätta beskriva horoskopet, notera den kritiska och detaljsäkra Månen i Jungfrun, sinnets välplacerade disponent - Merkurius i Stenbocken - och till sist observera att Saturnus "äger" hela den kedjan och därmed kopplar den till soltecknet...

Det är så mycket i det här horoskopet som talar om medvetenhet, men det såg vi ju redan på en gång genom det påfallande starka och betydelsefulla korset i Sattva guna, litteraturkritikerns varje fiber, kropp och sinne, är flätad av kunskapens och medvetenhetens rep.

Astronauten Edgar Mitchell - mer tid i rymden än någon annan amerikan - är det horoskop jag minns att bloggen tidigare råkat på med samma tydliga övertryck på medvetenhet.

Standardexemplet för maximal mörkläggning och vilja att allt ska stå stilla på sin rätta plats såg vi i horoskopet för Cissi Elwin (och upptäckten att hon är väldigt lik Brooke Shields astrologiskt). Det var Tamas guna, fixeringstendensen. Och mitt emellan mörkläggning och ljus och insikt har vi de lidelsefulla, de som än förs med i ena riktningen och än i den andra: Rajas guna.

De flesta föds med en lagom blandning av kvaliteterna, men ibland händer det att någon dominerar starkt. Det hade varit märkligt att INTE hitta Sattva som den ledande kvaliteten i Englands främste intellektuelle.

Inga kommentarer: