Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 januari 2010

Sexhärvepolisens kändisparalleller

I snabbgranskningen (nytt fönster) av Göran Lindbergs horoskop drag jag slutsatsen att den förhöjda impulsiviteten med en Sol i den sideriska zodiakens Vädur (Solens upphöjda läge, på gott och ont!) troligen var en bov i dramat. Detta var dock det mest kriminellt belastade tecknet i en liten studie av 136 horoskop för brottsdömda (en studie som förtjänar en uppföljning).

Den indiska grenen av astrologin påminner hur viktig tecknets härskare är för beteendet hos eventuella planeter på besök i tecknet. Här disponerade alltså krigaren Mars över den gästande Solen men lika upphöjd som Solen är, lika fallen (eller debil) anses krigaren när den går till kvinnornas läger, Kräftan!

Mars brunst - snarlik den bagge den "råder över" och vädurens utfall med sina horn - inget av detta hör inte hemma i haremstecknet Kräftan (harem = avskild och skyddad plats för husets kvinnor). 

Med jämna mellanrum besannas denna antika insikt då tidningsrubrikerna basunerar ut att ännu en daghemspedofil ertappats med fingrarna i syltburken. Säg att den antika astrologin kodifierade vissa beteendemönster mänskligheten vid den här tiden haft århundratusenden på sig att upptäcka hos sig själv!

Den antika symboliken implicerar att män inte ska släppas in i kvinnans sfär eller befatta sig med den. Gör de det, som Thomas Bodström, Claes Borgström med flera, måste därför undermedvetna identitetsproblem misstänkas. Det finns engagemang och engagemang. Ibland gränsar engagemang åt det abnorma, åt ohälsosam identifikation med det andra könet! Särskilt radikalfemininsten Claes Borgström, född i kvinnans tecken Kräftan, visar redan här en sådan generell tendens.

Det är nu möjligt att man ska se rollen av en "ridderlig tillskyndare av kvinnans sak" i vissa fall. Men notera att gränsen går vid haremet/reviret. I samma ögonblick mannen kliver in i kvinnozonen med marsiansk avsikt signalerar astrologin ett problem.

Män födda i Kräftan, dvs Solen i tecknet, är inte ett allmänt problem - till detta Månens eget tecken hör många "könsneutrala" kvaliteter. Deras fantasi och intuition gör dem ofta till skickliga affärsmän (affärsvärldens "maggropskänsla"). Vad vi här fixerade var alltså den biologiska fortplantningsinstinkten Mars, så nära förbunden med aggressivt beteende, i dess "revirövertramp" och potentiella våldsverkan inne på de sårbara mjukdelarnas domän, Kräftan!

Som vanligt är det ett problem med att avgöra om Mars i Kräftan representerar "illvilja dold långt ner i den skyddade själen" eller om olycksplaneten står för ett psykologiskt trauma som vederbörande själv drar på sig i ett läge han/hon har garden nere i tron om att man befinner sig i en fredad zon. (Notera här att nyfödda barn redan är "märkta" med Mars i Kräftan, och astrologin alltså talar om ett öde - födelsehoroskopets omen om attack är ännu en framtida vedermöda.)

En talangfull väninna föreslog klarsynt att han använt sig av kvinnosaksverksamheten för att komma åt kvinnor, och då insåg jag hur väl den tanken stämmer med symboliken: Lyckönskaren Jupiter kontaktar Månen (kvinnofrågor) på det enbart formella planet (Jordelementet). Men samtidigt har passar den förrädiska Mars i Vatten (psykiskt element) på att "smita in" tack vare den goodwill han på ytan skapar sig. Notera att Kräftor brukar undvika öppen konfrontation och sköter sina affärer med list. Inte för inte är detta det "klassiskt feminina psyket"! Men förstulenhet kan missbrukas.

*****

Längre än att konstatera en lätt trend bland 28 celebriteter som skulle kunna föra tankarna till en latent homosexualitet, gick inte det första inlägget. Ur en databas med 2600 celebriteter (av olika dignitet) gick hittades dock inte ett enda fall med denna Sol förklenad av en svag disponent OCH ett sinnelag i hårdföra och rollspelande Stenbockens tecken (måntecknet).

Jag är inte statistiskt kunnig, men logiskt verkar det rimligt. Kombinationen Sol-Vädur med Mars-Kräfta kan förväntas upp en gång per 144 horoskop, tre överensstämmelser bara en gång per 1728 horoskop. I nästa "batch" av 2600 kändisar skulle troligen en trippelträff ha dykt upp, men tyvärr har jag inte tillräckligt mycket rådata.

Fast det är viktigt att veta hur bra en planets disponent mår återvänder vi nu till ex-polisens astrologiska ytnivå, själva planeterna i tecknen, och ser vilka andra som föddes med samma sol- och måntecken.

Sökningen ger 14 träffar vilket är något mindre än förväntat snitt på 18, men inte anmärkningsvärt. En person är en "icke-celebritet" (databasen innehöll några dussin sådana), vilken elimineras. Här är de övriga:

  • Anna Sjödin - SSU-medlemmen med krogtumultet på "Crazy Horse", Sthlm
  • Ardy Strüwer - artist, fd jobbpartner med Lasse Åberg, "svensk 70-talssynd"
  • Caroline Hofberg - "kokboksplagiatören"
  • Cristina Husmark Pehrsson - (m) minister, socialförsäkringsskandalen 2009-10
  • Harry Martinson - poet, självmord efter kritik mot Nobelpristilldelningen
  • Lars-Inge Svartenbrandt (Lars Ferm) - ärkeskurk
  • Malin Berghagen - allmän kändis
  • Marie Lindberg - "den sjungande lärarinnan"
  • Nalin Pekgul - (s) politiker
  • Ryan O'Neal - skådespelare, turbulent och problemfyllt liv
  • Stephen Baldwin - skådespelare
  • Sverker Olofsson - klagosångare
  • Torbjörn Axelman - "SVT-profilen", sluten mentalvård e. 3 mordförsök

Några kommentarer. Personligen har jag alltid funnit klago-Sverker en hård och kantig natur. Detta är inte skådespeleri för rollen, utan springer från Månen i "domartecknet" Stenbocken - det här tecknet älskar myndighetspositioner!

Det är samma tendens som gjort Cristina Husmark-Pehrsson till ett skällsord i många svenska hem - hon står nu som sinnebild för den omänskliga byråkraten. Stenbocken är just denna nitiska formalism som talar GENOM sina siffror och paragrafer men inte vågar visa någon genuin mänsklighet, ja knappt ens fungerar utanför det system man sålt hela sin själ till!

Att en viss turbulens tycks följa på den här fundamentala men ändå neutrala versionen av egenmäktighetssyndromet (samtidig aktivering av Vädur och Stenbock), syns i listan. En av landets kanske tre mest kända skurkar, den bråkiga f.d. SSU-ordföranden, kokboksplagiatören, turbulente och drogande Ryan O'Neal och Harry Martinsons psykbryt och självmord.

Anm. Jag kallade egenmäktighetssyndromet "neutral" eftersom det är Sol och Måne som aktiverar det. Värre varianter kan förväntas när "naturligt onda" planeter som Mars och Saturnus aktiverar beteendet.

Syndromets faktiska "neutralitet" beror dock, som sagt, i allra högsta grad på hur väl planeternas disponenter beter sig...

(Not. Syndromet står också för kampen att tillskansa sig makt, och diktatorns psykologi tycks alltid bottna i en underliggande känsla av maktlöshet.)

Intressant är att stanna en sekund inför en av de synbarligen "välartade" i listan, allmänna kändisen Malin Berghagen. Månen i Stenbocken kan antingen ange att det finns något tvingande eller normerande i barndomsmiljön i allmänhet eller kanhända över modersgestalten i synnerhet. Solen i Väduren är alltid något av ett barn, en nybörjare, en liten egocentrisk linslus. Väduren väger astrologiskt lättare än Stenbockens tecken, den "tvingande traditionen eller normen". 

Det är mycket därför "egenmäktighetssyndromet" ofta visar sig som ett forcerat sätt att agera myndighet eller myndigt (och i uppror mot någon annan man pekar ut som översitteri). Sverker Olofsson är ett perfekt exempel: hans krig mot tillverkarna av skräpprodukter måste vara ett krig mot auktoritärt tvång i barndomsmiljön han fört över i sitt krig mot dåliga leverantörer. Barnet som klandrar sina föräldrar för att de fått dåliga förutsättningar!

Från ett helt annat håll, Turkiet och islam, kommer (s)-politikern Nalin Pekgul, men barnets (Vädurens) krig mot en kontrollerande överhet som bjuder på "dålig kvalitet" vilket frustrerar det lilla egocentriska barnet som ännu saknar realism: fundamentalistisk religion.

Anm. Naturligtvis kan barnet ha rätt: "Från barn och fyllon får man höra sanningen", heter det. Naturligtvis ett vulgärt uttryck som inte alls säkert stämmer. Poängen är ju att fyllot tappar den sociala och fabricerade "stenbocksytan" och talar rakt ur hjärtat, och barnet har ännu inte lärt sig att halvljuga sig genom livet via samma fasadbyggeri.

Men att detta skulle vara "sanningen" är magstarkt - zodiaken visar tvärtom att Väduren är det mest tunnelseende av alla tecken och har minst kontakt med den objektiva situationen. Det finns ett skäl att den toppade i granskningen av brottsdömda personer.

I Malin Berghagens fall är det inte svårt att se varifrån det "normerande" och "tvingande" kommer. Mamman (Månen) Lill-Babs är ju en ikon huggen i sten (Stenbocken = form, yta, offentlighet)! Och i det här fallet gäller "barndomsmiljön" lika väl för Månen eftersom pappan Lars Berghagen är lika mycket fixstjärna i svenskt nöjesliv.

Men här krävs faktiskt ytterligare ord om varför Malin Berghagen är så påfallande välartad i detta sällskap! Att gruppera människor utifrån två kriterier, Sol-Vädur och Mån-Stenbock, ger som synes en vild spridning, även om vissa tendenser verkar skönjbara. Men Malins Mån-Stenbock (sinnelag) ter sig betydligt mjukare och trivsammare än t.ex. Husmark-Pehrssons. Och det är disponenten som gör skillnaden! 

Malin Berghagens Måne disponeras av Saturnus (formalism), men betraktad som "platshållare" är denna planet inte enbart "ond" utan i Fiskarnas tecken mer en indikation om att detta är den mer "vattnigt" eller känslosamt slag av "stenbockssinne". Dessutom kombineras Saturnus med Venus, och i termer av familjehem är det alltså Venus "upphöjd" och enormt osjälvisk i Fiskarna som har sista ordet. Här är den välkända familjära stämningen i Lill-Babska huset !!!

Att Saturnus likväl inte är starkt placerad i fiskstimmet vittnar Lill-Babs många äktenskap om... I dottern Malins horoskop kan alltså skönjas en underton av ständig föränderlighet på mödernets sida. En helt annan läsart: en som håller formen och sin inmutade roll på den offentliga scenen genom många förändringar!

(För Lill-Babs som uttryck för det svenska nationalhoroskopet, se det här inlägget om några urtypiska svenska Vattumän.)

Malins mångåriga äktenskap med Tommy Nilsson var heller inte helt lyckat och ska sanningen fram är Venus hämmad av Saturnus en rätt kylslagen och t.o.m. depressiv känsloton. Men i termer av det offentliga rollspelet (Stenbocken) är Venus i närheten förstås en artistisk tillgång! (Saturnus och Venus i olika kombinationer tycks också kunna bidra till vackert utseende!)

En sista och nästan övertydlig detalj om Malin Berghagens horoskop: hon är känd för att vara dotter till en kändis och i övrigt känd mest för att vara sig själv. Detta stämmer väl med den individualitetsutslätande disponenten till Månen och med hennes övertryck på "jag-jag-jag"-tecknet Väduren! Likt Anna Anka tycks ego-tecknet som celebritet bli det utifrån sin personlighet. (Överskottet på Vädur och "egenmäktighetssyndrom" i våra medier berättar den pinsamma sanningen om var den västerländska kulturen är på väg...)

Husmark-Pehrssons sinnelag (Månen i Stenbocken) modifieras av en Saturnus i Kräftan (hennes horoskop här - nytt fönster). Också detta en klen placering i Vatten men nu finns ingen älskvärd Venus att motverka budet om "restriktion i empatifrågor". Saturnus gör sig inte väl i den djupa inlevelseförmågans domän, och här syns något av en parallell med ex-polisen! Båda har de en av de "naturliga" illgärningsmännen parkerade i det svaga och sårbara tecknet. 

Ministerns Saturnus kastar dessutom ett "ont öga" 270° framåt i zodiaken så att auktoritetsplaneten (Saturnus) kontrollerande träffar "barnet" Väduren - och Solen - med förödande kraft. Här syns hennes eget karriärliv (Solen) nära knutet till Saturnus organisatoriska verksamhet. Man kunde säga att hennes år som socialförsäkringsminister rimmar perfekt med symboliken. Barnet, Modern/Hemmet och Myndigheten (Vädur, Kräfta, Stenbock) är alla inblandade i en repressivt kontrollerande härva som inte vinner många charmpoäng...

Och det är i det lagiska och systematiska klimatet Göran Lindberg tillbringade sitt yrkesverksamma liv. "Egenmäktighetssyndromet" visade sig här som en tendens att använda myndighetens uniform för att boosta sin egen powertrip.

"Syndromet" är egentligen ett rent nybörjarmisstag, men uppenbarligen regnar det ner själar till jorden redo att snubbla och snubbla igen i försöken att lära sig vad en människa INTE är. Hon är inte satt att vara en diktator över andra, inte satt att förhäva sitt ego, vilket ju är det absolut sämsta perspektivet på saker och ting som möjligt är!

Inga kommentarer: