Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 januari 2010

Steve Martin - frustration & underfundighet



Några ord på morgonradion apropå Meryl Streeps senaste film "It's Complicated" (artikel i DN här), fick mig att räkna ut komikern Steve Martins horoskop. Recensenten beskrev hans rollfigurer genom åren som att de i stort porträtterat den lilla människans grymtanden över att vara i kläm i samhällsväven. Verifierad födelsetid på AstroDatabank, vars biografi tillägger att han aldrig dragit sig för att spela "lunatics" - dårar. Nej, det är ganska uppenbart om man sett åtminstone en handfull filmer med honom!

I det här inlägget står åter västerlandets "tropiska" zodiak i fokus, den som till följd av vårdagjämningens precession visserligen talar om samma tecken som förr, men som numera bara är ett teoretiskt konstrukt och inte längre håller för empirisk prövning. Enligt västerlandet skulle komikern Martin vara ett Lejon, vilket verkar bra nog om man nöjer sig med att konstatera att han är en scenpersonlighet - Lejonet är ju en dramatiker.

Födelsecertifikatet visar en nästan perfekt soluppgångsfödelse och sanningen är att den dramatiska nerven gäller samtliga 12 tecknen när de är i stigande i soluppgången! Argumentet att han beter sig som ett Lejon i bemärkelsen "dramatiker" håller inte. Mer korrekt bör man säga att han beter sig som en solär varelse, vilket förstås indirekt länkar tillbaka till Solens härskarskap över Lejonet.

Den tropiska zodiaken som korrigeras i takt med att jordaxeln "wobblar" på sitt 26.000-åriga varv genom zodiaken (tidsåldrarna), avslöjar att Steve Martins typ av dramatiskt utagerande (Solen) inte alls är av Lejonets typ utan Kräftans.


Handen på hjärtat, faller inte alla bitar på plats nu? Biografen talade om hans villighet att ta sig an rollkaraktärer som utmärktes av "lunacy" - galenskap. Och Luna eller Månen är ju Kräftans och det patologiserande psykets planet! Och hur moderligt mjuk och godmodigt vänlig är inte Steve Martin i ALLA sina roller? Jag har aldrig sett honom spela annat än harmlös. Hans tonläge är smidigt. Han rinner som Vatten!

Lejonet i zodiaken är den stora människans tecken, Kräftan den lilla människans men också den traditionella hustruns, som via markservice möjliggör för Lejonet att agera hjälten. Så konsekvent är Martins val av roller genom livet att man inte annat än kan se Kräftans urbild spela genom honom! Se hur han var chef för en brandstation i "Roxanne" (att med Vatten släcka Eld!) och hur han moderligt coachade den korkade brandmannen framåt i hans försök att vinna den sköna kvinnans gunst.

För den lilla människans kverulerande gäller istället en kombination av Kräftan stigande i öster och komikerns starka tolfte hus, huset för "kroniska krämpor", men också, nuddade jag vid nyligen för ett "avigt" och underhållande förhållningssätt till livet: utmärkta komikerna Gene Hackman och David Letterman är båda typiska tolftehusmänniskor, och eftersom 12e traditionellt är något av ett "loser"-hus, förklaras åtminstone Steve Martins oerhörda empati med den lille mannen. Här förstärks den stigande Kräftan med "tonläget" i 12e huset.

I kärleken tycks han inte ha lyckats att ett annat äktenskap att döma, och AstroDatabanks påminnelse om att han hade en "tortyrliknande" affär med Anne Heche som efter sin lesbiska förbindelse med Ellen Degeneres fick ett mentalt sammanbrott. Se åter Kräftans tecken och dess naturliga närhet till psyke och dess olika sundhetsgrad.

Tolfte huset har förstås också med "sluten mentalvård" att göra. Steve Martins Venus (kärleken) spärrad av begränsaren Saturnus i 12e huset för "världsliga uppoffringar" har istället givit honom en unik insikt i mänsklig svaghet, vilket han skrivit in i sina rollkaraktärer.

Och: Månen i Vågen gör det här till en "Sol/Vatten och Mån/Luft"-födelse: på ett subtilt sätt kommer hela hans totala psyke att omfatta den dissociativa tendensen när känslor och tankemönster hamnar på kant med varandra. Tendensen är alltid märkbar när det är de två Ljusen som hamnar på var sida av den här gränsen mellan tanke och känsla, och återigen passar frasen "tappat i översättning" - utan att märka det - perfekt in på mycket av det Martin gjort. Här är då ett exempel på en konstnär som inte (i bästa fall) själv är galen eller "wacko" (Martin föddes i staden Waco), men använder dissociationen för medvetet skruvad effekt!

Att Mån-Luft disponerar över en stigande Sol i Vatten gör att Martin är ett så kraftfullt exempel på "dissociations- och utstötningssyndromet" man kan begära. Men jämför nu hur HARMLÖST detta syndrom är via Kräfta/Våg jämfört med t.ex. de genomgående ondare och mer mobbande typerna via Skorpion/Vattuman! Också detta bekräftar att den sideriska zodiaken "fungerar".

För "dissociation", ta t.ex. filmen med den omöjliga titeln - jag tänker inte ens återge den här - den där han förälskar sig i en hjärna som hålls vid liv i ett glaskärl. Martin förefaller knappt medveten om att kvinnans hela kropp saknas. Han dejtar hjärnan och för en gammaldags roddtur med sin käresta i den anlagda sjön klär han upp hjärnan i sitt glaskärl med kläder.

Det här är dissociation - mörkläggning av väsentliga delar av en situation!

Och vag om rollen mot dåvarande brittiska hustrun Victoria Tennant där deras själar byter kropp. Här får Steve Martin tillfälle att leva ut sin vaga känsla av vilket kön han tillhör! "Psykiskt" är det ju faktiskt en kvinna som föds då Solen stiger i Kräftan, män födda på detta vis identifierar sig starkt med mödrar eller feminina företeelser.

Överkompensatoriskt har jag noterat att många av dem bygger kopiöst med muskler, men det är inte för att vara macho utan för att de illustrerar det sårbara och behovet av värn i Kräftan - det är naturens instinktiva skyddsinstinkt!

Rakt ur huvudet kommer jag bara på en sån här supermacho-hjälte som egentligen drivs av kvinnligt psykiskt stoff eller en psykopatologisk föreställning om att den egna kroppen (ascendenten) är ovanligt sårbar eller hotad, och det är Steven Seagal, en gång svenske kungens favoritskådis. Notera att hans präktiga kampsportsfilmer alltid lär ut en ickevåldsprincip till mottagarna, en ung manlig publik. Här hörs Moder Kräfta predika fredlig samlevnad!

Steve Martins komik är intelligent, jag noterade också att han läste mycket filosofi under universitetsåren, och i just den här filmen adresserar han kropp/själ-dikotomin. Vad är det egentligen vi blir förälskade i, människans kropp eller hennes själ? Att Martin föds då Solen, symbolen för andesjälen, stiger i öster men "paketerad" i Kräftans tecken - den "osynliga Moder Natur" - är väl en så immateriell och okroppslig ascendent, dvs indikator för hans syn på sin egen kropp, som man någonsin kan få se i ett horoskop.

Jämför med min hypotes att den förhöjda tendensen till en stigande skorpionascendent (Vatten igen) i samband med individer som identifierar sig som homosexuella har att göra med det här elementets lösliga kontakt med den FYSISKA kroppen. Vattenascendenter "landar" inte i den fysiska verkligheten, de är fortfarande kvar "uppe i fantasivärlden".

I Vattnets psykiska substrat har själen tillgång till alla slag av fantasier, individuella och transpersonella (Carl-Gustav Jungs "kollektiva omedvetna"). Har man just avverkat ett tidigare liv i en kropp av motsatt kön ligger de fantasierna närmast tillhands (som själsminnen) och individen som lever mer i fantasi än i Jordelementets realism, kanske pga en Vattenascendent, vägrar "fylla ut" sin nya ascendent eller "jordkropp".

Steve Martin blev gråhårig redan vid femton år! Hur kan man passa in denna extraordinära fysiska signal (egentligen: psykosomatisk) i det här horoskopets märkliga turer? Sneglande blickar mot Månen (mognad) och Saturnus (åldrande). Månen disponeras av Venus som är instängd i 12e huset för världsliga uppoffringar och den modifieras av åldermannen, den vithårige Saturnus!

Det här borde kunna verifieras: hur många Månen-i-Vågen där Venus kontaktar Saturnus har fått grått hår tidigt, jämfört med dem som under samma konfiguration inte fick grått hår tidigt? Den undersökningen avstår jag just nu.

Huvudpoängen här var att visa hur den sideriska zodiaken påminner om att zodiaktecken FAKTISKT HADE EN FUNKTION i astrologin. Se kvinnan med fiskfobi för ett nästan fånigt exampel på samma sak.

Astrologin i väst traderar visserligen de gamla nyckelorden varmed man kan förstå zodiaktecknens principiella natur, men stämmer inte ens av berättelserna mot "verklighetens folk". Det är nästan lite genant och kan kanske lite löst beskrivas som antingen ett Luft- eller ett Vattenproblem: som benägenheten att stanna kvar inne i ett Luftslott som bara består av teorier och tankar eller som att vara så hemfallen åt Fantasier (Vatten) att det egentligen inte spelar någon roll om historierna matchar Jordverkligheten "där ute" eller ej!

Båda dessa förhållningssätt är psykopatologi, och i så måtto har jag, helt utan Jord i födelsehoroskopet, ändå full förståelse för de "materialister" jag i andra inlägg häcklat för deras ovilja att överväga andra "våningar" i Verkligheten. Man vet när man nått Verkligheten, för då bekräftas "tinget i sig" samstämmigt från alla fyra perspektiv, från alla fyra element.

Som extrem Luftmänniska med akut Jordbrist, och därmed beroende av exakta tankar, börjar jag först vid 50 fattat hur långt jag gått vilse i mitt liv efter att ha tungt ha förlitat mig på och navigerat efter den tropiska zodiaken i 25 år. Inte konstigt att relationer, yrkesliv - allt! - har hamnat i skevt fokus.

Som övermental (Sol-Luft/Mån-Luft) litade jag i 25 år på en mental karta (ett "Luftslott") som inte längre matchade verkligheten, varken den andliga, mentala, psykiska eller fysiska! Jag hoppas ödet hör detta: I nästa liv vill jag återfödas i en riktig kultur, där den sideriska zodiaken används! Eller i en kultur som överhuvudtaget inte känner till astrologin.
:-)



PS. En Sol stigande i öster borde de ge bästa tillfällena att se hur zodiaktecknen ser ut! Som nämnt tidigare har jag under årtionden memorerat ansikten vilka nu visar sig vara grupperade runt FEL namnetiketter! Jag var en gång duktig på "partygissningar" (prickade en gång in tre soltecken på raken innan jag blev rädd för att misslyckas med den fjärde och avbröt).

Bilden på den äldre Steve Martin här ovan, formligen skriker "Kräftan" - och minnesbilder av andra människor jag mött kommer för mig - personer jag tidigare trodde var Lejon.

I Martins fall hittar vi dock en höggradigt infekterad (eller taggad!) Merkurius i Lejonet, men denna planet rankar lågt jämfört med en prominent Sol i ett hörnhus. Det är således Kräftans arketyp (eller någon av dess underarter) som kan ses i detta ansikte.

I ett fristående inlägg studeras ytterligare skådespelare med Kräftans tecken i öster. Men redan här kan jag nämna den multietniska Emmannuelle Béart som delar Solen stigande i Kräftan med Steve Martin, men därtill har skönhetens gudinna Venus stigande!

Och precis som kvinnlighetens toppikon Angelina Jolie som också har Venus-i-Kräftan stigande i öster, ser man här vad lite socker (Venus = sötma) kan innebära för anrättningen. 


Bilden (många år gammal) fångar vad Kräftan håller på med: den skyddar sig (skyggar, hukar, etc), men plirar ändå under lugg för att se om kusten är klar, om det är "säkert" att komma ut ur försvarsläget.

Inga kommentarer: