Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 januari 2010

Vågens tecken & hjärtat (del 5)


Rickard Fagerlund

En allmänt omtyckt fd hockeyledare fick hjärtattack under julhelgen och dog på nyårsafton. Givet upptäckten av den egna dödligheten under krigaren Mars attacker mot födelsehoroskopet, vaknade jag upp för den här typen av tidningsrubriker och fick en bekräftelse av vissa iakttagelser i samband med hockeymålvakten Jonas Gustavsson.

När sedan Brittany Murphys hjärta stannade i ett tredje fall av samma astrologiska indikationer blev det lite skrämmande. Jag har trots många års intresse av astrologin aldrig gått in i dess medicinska aspekter, och redovisar bara de här iakttagelserna som "teasers". I mer flerskiktade länder, t.ex. USA, finns många iakttagelser inom medicinsk astrologi. Sverige är som bekant kemins och pillertillverkningens förlovade land, och vår förmåga att seriöst pröva helt andra verklighetsmodeller än den materialistiska är helt förtvinad...

När så ännu en löpsedel nämner hjärtsvikt kunde jag därför inte hålla mig borta. Skulle för fjärde gången Vågens tecken, värd för Solen (hjärtat) i dess debila tillstånd uppenbara sig?

Nja! Vågen förvisso, men den här gången inte genom Solens placering i tecknet utan genom attackplaneten själv, Mars, och som det visar sig, i exakt rätt läge att kasta sitt "onda öga" i rät vinkel fram mot det tecken som härbärgerar hjärtat/Solen! Krångliga turer, men intressanta för den med detektivsinne!


Skillnaden mellan t.ex. mitt och Brittany Murphys fall är inte stor, för i himlarna just nu har vi alltjämt krigaren i passage genom Kräftans tecken. Det innebär att fd hockeyförbundsordföranden stod under dubbel Mars-attack på så vis att Mars i transit både attackerade det natala (medfödda) emblemet för livskraft (hjärtat, Solen) via opposition och även via en klassisk "transit till natal", dvs, Mars i Kräftan väcker liv i den medfödda Mars-i-Vågen (samma som i mitt fall).

De sista fem timmarna den 25 januari 1937 såg en Måne i Kräftan, men jag röstar för att Fagerlund föddes tidigare på dygnet. På så vis får han den fantasiska oppositionen mellan ett sinne (Månen) i sangvina och ungdomliga Tvillingarna som är extra inspirerat (och inspirerande) via en oslagbar kombination av kommunikatören Merkurius och Guru (Jupiter) - den senare hemma i härskarläge i distinkt idrottsorienterade Skytten (ett utåtriktat Eldtecken).

Det verkar som om alla älskade Fagerlund och detta är helt i linje med en sådan här placering. Inte ens de "onda" röda aspekterna förtar effekten av så mycket välsignelse kring sinnelaget!

Minns att det finns en liten möjlighet att Månen hunnit över i Kräftan, men astrologen, som vet hur cirklar sluts, får en tydlig indikation på att han faktiskt föddes med Månen i Tvillingarna eftersom Fagerlund avled på nyårsafton, samma dygn som en fullmåne nådde sitt maximum, med den sideriska Solen i Skytten och en överladdad Måne i förmodad transit över hans medfödda Tvilling-Måne! Han med ögon, må han se, som Jesus sade varje gång han yttrat en metafysisk sanning.

Första gången jag pekade ut dödsfall under ny- eller fullmånen, triggande partier i födelsehoroskopet, var i samband med den unga tyska massmördaren Tim Kretscher. I brist på födelsedata kan jag tyvärr inte uttala mig om finnen som tappade koncepterna under just passerade fullmåne, men enligt astrologins regler bör han ha haft viktiga planeter (störningar!) i Skytten och Tvillingarna. Hans utländska namn röjer att Skytten som "den långväga resenären" mycket väl kan ha figuerat i hans födelsehoroskop. Utvandring ligger just under detta zodiaktecken.

Den senaste fullmånen var extra slitig eftersom eklipsskaparna Drakhuvudet och Draksvansen ockuperade tecknen, och det extra problematiska nyårsfirandet i Stockholm med över 700 incidenter på bara fyra timmar, talar sitt eget språk. Vi ska alla vara glada att fullmånen inte koinciderade med de matematiska entiteterna!

Likväl påminner den gamla indiska astrologin om att allt inte behöver ha en precision med fem decimaler. Naturen har en förmåga att verka på sitt eget, mer naturliga sätt. Aastrologin är en hybridform som kartlägger livets strömningar dels via elementär geometri och dels via symboler!

Astrologin utspelar sig i själva verket i den psykiska buffertzon som skiljer andevärlden från den döda materia naturvetenskapen postulerat som verkligheten, och ensidigt ägnar sig åt att mäta och väga. De levande varelserna skrattar åt barnen i sandlådan, men tjusas samtidigt av deras skicklighet. För de levande varelserna är på en och samma gång de små jordebarnen! Unders under.

*****

Naturligtvis tar inte bara en enstaka Mars i transit kål på en människa! Inte i allmänhet i alla fall. Utelämnad här är den indiska astrologins dasha-system som diskuterar längre rytmer (och korresponderande formkurvor).

De nämnda transiterna är bara "sekundvisaren" i ett betydligt mer omfattande fatalistiskt system som i väst skulle vara tabubelagt om vi ens ägde förmågan att sluta gapa "empiri! empiri!" för att övertyga oss om vår överlägsenhet bland världens alla folk.

Tabu, eftersom ingen vill tänka på sin livslängd och förestående död. Ännu i dagens Indien däremot, har jag läst det beskrivet, gör sig mödrar inga tomma illusioner om sina nyfödda. Raskt låter de kunniga astrologer utröna om nykomlingen är något att hoppas på, eller om det bara är ännu genomsnittlig andesjäl som återvänt till jorden för att reda ut sin karmiska trasselhärva.

Den mor som en gång födde Fagerlund skulle ha fått ett upplyftande besked från den sideriska astrologin: här sågs berättelsen om ett jupiteriskt sinne och en vilja att kämpa för positioner (Solen i Stenbocken) - men inte så man blir blå i ansiktet (krigaren Mars i ett humanistiskt tecken). Allt detta kan inte annat läsas än som en mycket, mycket sympatisk människa.

Hans Jord-dominerade Sol i Stenbocken blir här budet om en som "får saker gjorda", "förmågan att konkretisera", medan hela den personliga sidan bygger på Eld och Luft.

T.o.m. i sitt arbete med konkretisering/organisation ser man faktiskt Mars i Vågen göra avkall på Stenbockens normala fallenhet för kadaverdisciplin och polisiärt insisterande på en enda väg. Jag skulle inte säga att Mars i Vågen är en "slacker" (har själv placeringen), men kan den tänka ut en smart lösning istället för att gå på med blind muskelkraft, väljer den alltid den smidigare vägen.

Jag vill dock inte gå så långt som att färga Mars konfrontativa attack mot Solen grön på kartan - den soli-martianska kopplingen är dock en av de ingredienser som tyder på kamplusta (idrott) i horoskopet.

Notera visserligen den något känslohämmade Venus pga kombinationen med den svala organisatören Saturnus. Men samma "kombinator" i Vattumannen, där ju Saturnus härskar, ger samtidigt ett fantastiskt omen om "kärlek inom gruppen", "laganda" ("team spirit") etc. Och termen organisation kommer ännu en gång för oss. På mer än ett sätt ser man i backspegeln vilken tillgång detta jovialiska (Jupiter) sinnelag (Månen) var för lagidrotten!

Om idrottsledaren i SvD, DN.


Inga kommentarer: