Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 februari 2010

Jan Guillou: prominent Merkurius & lyckosamt 3e hus

(Några meningar om författaren Guillou bröts loss från ett äldre inlägg i annan fråga och ges ett eget inlägg.)

Jan Guillou är också en författare med kraftfull dominans av Jordelementet. Se all hans research - han kan varenda skruv och mutter i varje pryl han använder för att göra sina historier verklighetstrogna.

Jag har inte läst en enda bok av Guillou men jag har sett horoskopet. I hans kåserier i tidningarna, som jag läst några av, märker jag hur sakpåläst han är - detta är då människorna som saknar fantasi: i avsaknaden av ett rikt inre liv lånar de in den externa verkligheten och återanvänder i sitt eget skapande.

Fattiga, världstillvända kulturer uppmuntrar den här typen av människa, rika kulturer, högkulturer, värdesätter istället konstnärer och poeter - hos vilka Vattenelementet kan tänkas vara en viktig psykologisk komponent.

Fast riktigt så illa är det nu inte med Guillous författarskap. Enligt gamla stjarnrummet.com - då den sajten ännu visade horoskop för celebriteter -  angavs Guillous födelsetid till 13.40, vilket ger en bra författarascendent - Tvillingarna. Tidpunkten är dock inte verifierad.

Än bättre är att skribenten Merkurius i eldiga Skytten opponerar sitt eget, det  typiska journalist- och skribenttecknet! (Indisk astrologi anser inte att en planet har placeringar i "detriment" eller "nackdel" - opposit sitt härskartecken Tvillingarna gör alltså Merkurius absolut ett fullgott arbete, bara mer omfångsrikt än Tvillingarna självt.)

En Merkurius i Eld ger genast en kreativ ådra och mer espri än den som jag förknippat med den ramverkande och politiserande Sol-Stenbocken och dess servila men fakta-jagande tjänare, Mån-Jungfrun! Så om horoskopet, till följd av båda Ljusen i Jord etiketteras som "materialism", håll finliret i minnet!

 

Merkurius ligger i sin opposition mot ascendenten dessutom vid 15-16 grader, dvs exakt i mitten av tecknen. Detta, anser indisk astrologi, är en planets allra kraftigaste position, planeten är i "sin krafts dagar". En planet "föds" i början av ett positivt tecken och i slutet av ett negativt polariserat och genomgår sedan ett "livslopp". Missa inte lyckoplaneten Jupiter som välsignar hans prominenta Merkurius! Och var? Jo, i tredje huset för skriftlig kommunikation och publicering! Kan ett astrologiskt omen bli tydligare? Födelsetiden tycks stämma.

*****

Guilllous "sataniska axel" ("jag och mina tillgångar") tycks med åren gjort honom till alltmer av en karikatyr för den besuttnes vilja till än mer kontroll över pengaflödet... Guillou blev sin egen förläggare. 

Notera vilka planeterna är som bildar denna materialistiska axel mellan Oxen ("egna pengar") och Skorpionen ("andras pengar")! Mars och Venus i opposition, "horandets" eller det excessiva libidots indikation! (Nog för att det här tycks vara en sporre att prestera! Se horoskopet för historiens störste svindlare, Bernard Madoff.) 

Man kan här också argumentera för att han girigt tittade på "andras pengar" (dvs den del av bokintäkterna som inte hamnade hos honom), och gjorde något åt den saken. 

Jag tror aldrig jag hittat en ädel gestaltning av denna axel (de är oftast bara hedonister) utöver påven Benedikt XVI, där axeln istället symboliserar hans kamp mot sexuell lössläptthet (Saturnus opponerar Venus). Men bloggen har sett många horoskop passera revy, och det kan finnas andra goda "tagningar".

2 kommentarer:

Stefan sa...

Intressant också att jupiter styr det H10(yrke ).
placerad i tredje (skrift , journalism, media).

Och månen i kritiska jungfrun också...låter som honom.
Jungfrun liksom tvillingarna ett merkuriskt tecken. Ja en stark merkurius verkligen.

Seaward sa...

Omvänt ger den andra merkuriusascendenten (Jungfrun) Tvillingarna på 10e. Här har jag hittat en drös exempel på noggranna och exakta informatörer!

Men inte framgångsrika Jupiter alltså, utan just jungfrupersonlighetens plikttrogna flit att skriva ner (fysiskt) kommunikéer och sedan distribuera dem via Luft i 10e publika huset! En liten men intressant nyansskillnad jämfört med Tvillingascendenten.

Jag missade i farten det du såg, att också Månen är merkurial och i just detta fall "växer" i linje med Mekurius i Eld. Och se vad som utvecklar sig här: oförenlighet mellan Månen och disponentens element (Jord/Eld). Guillou är alltid i bråk i medierna, alltid någon makt- eller personkamp på gång! (Månen är mycket personlig.)
:-)