Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 24 februari 2010

Psykologerna Anna Freud & Melanie Klein

Två kvinnor födda i Wien i slutet av 1800-talet. Två barnpsykologer. En med en olycklig uppväxt, till och med tragisk, och en som syntes ha fått allt serverat som barn till den kände psykoanalytikern Sigmund Freud. Tillsammans bildade de i England (kriget, judeförföljelserna...) en psykoanalytisk skola med inriktning mot barn, bara för att råka i en häftig konflikt så att rörelsen föll i delar. Ja, Melanie Klein bekämpades dessutom av sin egen vuxna dotter, också psykolog!

Typiskt nog finns födelsetiden bevarad för Anna Freud, medan vi får nöja oss med bara födelsedygnet för Melanie Klein som föddes under svåra omständigheter och aldrig var önskad av sina föräldrar. Astrologi är inte för underklassen, vem har tid att tänka på födelseklockslag om man kämpar för brödfödan?

Det är därför födelsetiderna förr hittas bara bland de välbeställda och kultiverade. Underklassen har inte haft kulturen att överväga stjärnorna. Det märks fortfarande idag i Sverige, där den enda svenska utbildningen, den av teknisk art leder till så skevt utvecklade psyken att de inte ens klarar att teoretiskt överväga den världsbild och verklighet astrologin befattar sig med.



Melanies horoskop är intressant ur det perspektivet att hon specialiserade sig i Freuds dödsdrift, Thanatos, som inte blev någon större framgång bland borgerligheten i Wien. Eros kittlade borgarna mer! Dödsdriften beskrivs bäst av Vattenelementen som i indisk astrologi klassificeras som elementet där de levande andesjälarna når sin befrielse eller upplösning efter att ha varit bundna i materien under en livscykel.

Jag har tidigare löst fattat moksha som något i stil med medvetandets upplysning på ett österländskt och mystikt sätt, men med indisk astrologi förstod jag hur enkel termen är. Det är kört i Vattenelementet och detta är också sorgens och omsorgens element till skillnad från Eldelementet där det bara är party hela tiden!

Bristen på födelsetid för Melanie Klein introducerar möjligheten av Månen i Eld (Lejonet) f.o.m. lunch, men det är just hennes tragiska liv (där bl.a. en viktig bror dog när hon var fyra), att få sin egen dotter mot sig, med mera, som får mig att föredra en tidig födelse med Månen i Vattentecknet Kräftan. Jag har redan i umgängeskretsen översvämmande mängder fall som bekräftar fixeringar och problem med modern och sedan kvinnor överlag för både män och kvinnor födda med Månen i den osynliga moder naturs tecken - den arketypiska moderns symbol!

Att Månen "härskar" här i sitt eget tecken är snarare ett tecken på extrem emotionell sårbarhet än något annat, och det följer att detta blir mer av en kycklingmamma än t.ex. den stabilare Månen i Oxen ("upphöjd" i det jordnära tecknet). Månen i Kräftan hamnar faktiskt lätt i underläge i förhållande till sina barn eftersom detta är en arketypisk placering som vill blöda och gråta och sörja! Här är den som tycker glaset är halvtomt snarare än halvfullt. Månen i Kräftan är den exakta motpolen till Solen i sitt härskarläge i Lejonet. Dag och natt, extrovertism och introvertism.

Att till en hypotetisk Måne i Vatten sedan också lägga Melanie Kleins Sol i Fiskarna, ger därför en typisk "vattenvarelse", dvs en livslinje (Månen/barndomen till Solen/den vuxna yrkesmänniskan) som aldrig lämnar Vattnets, sorgens eller omsorgens, bana. Båda Ljusen i Vatten skulle också göra det mycket begripligt varför hon fastnade just för Freuds dödsdrift. "Havet suger" - moksha, viljan att upplösas i sina organiska beståndsdelar.

Kanhända ser man broderns död i Melanies lieman (begränsaren) Saturnus som debil i barnets tecken Väduren "kontrollerar" Tvillingarna - syskonens tecken. Och i detta tecken ligger olyckans Mars! Jag misstänker att hennes födelsetid, vilken den är, lyfter fram denna ödesdigra aspekt på himmelen så att den förklarar mycket av hennes livs motgångar.

Den mer ryktbara Anna Freud var intressant nog också ett väldigt tydligt vattenkreatur, född i Skorpionen. Om henne berättar Wikipedia att hon inte gick så bra ihop med de övriga syskonen och särskilt inte en äldre syster. Pappa Sigmund höll hon av, men led av depressioner och ätstörningar.



Bandet till pappa Freud är inte svårt att se med hennes starka Venus i Vågen (härskarläge) i samma tecken som pappans uppvisade personlighetstyp (Sigmund hade 13° Vågascendent). Bindningen till auktoritetsfiguren avslöjas också av att Venus delar tecken med Saturnus, händelsevis "förädlad" (upphöjd) i Vågen. Likväl är den mörka och dystra Saturnus en ganska överseriös kombination med den lätta och sublima Venus, även om jag inte tror det är här roten till depressionen ligger, utan i oförenligheten mellan Annas Sol och Måne.

Solen i mörka och självrepressivt hemlighetsfulla Skorpionen mixar inte bra med det utåtriktade och snacksaliga sinnet (Månen) i Tvillingarna. "Mischievous" eller en busig rackare sade Wikipedia om hennes humör, och redan innan jag hittade födelsedatumet visste jag att detta inte kunde vara en tidig födelse med Månen i Oxen utan just en lunchfödelse eller senare, då Månen nått den fräcka unga busungen Tvillingarna. Passar också mycket bättre för en barnpsykolog. Depressioner kommer eftersom Vatten och Luft inte drar jämt, men då astrologin gärna vill se en extra bekräftelse på ett "omen", kan man kanske räkna in den tunga Saturnus på Venus som en sekundär bekräftelse på att här finns en hög seriositet som kan slå över i tungsinne.

Pappan Sigmunds psyke (Månen) i Oxen matchar dessutom dotterns Ox-persona (ascendent) för en nära kontakt mellan dem och därtill hade fadern sin auktoritetsplanet Saturnus i Tvillingarna. Ännu ett tecken på att just de här två individerna graviterade mot varandra! Saturnus liknades vid gravitationskraften långt innan denna var upptäckt (en medvetandeidealist skulle säga att människan bara har uppfunnit den - kraften finns inte annat än i vår upplevelse av den), och Saturnus gravitas kan ses i att den "härskade" över bly i äldre tider.

Och det är klart, som Liemannen kan den förstås utlösa attacker av akut allvarsamhet!

Allt detta är bara generella iakttagelser på basis av elementen, där Luft har svårt att förstå sig på Vattenelementets känslor. Men som syns av Anna Freuds horoskop måste ångesttillstånden ha varit påtagliga: Mars i "negativt" härskarläge i Skorpionen spänner sitt onda öga i psyket/sinnelaget (Månen) och utlöser alltså en akut motsättning mellan känslor (Luft) och deras mentalisering (Luft). Hjärnan går övertid på att söka förstå vad som felar i de mörka skorpioniska djupen! Det busiga draget är således bara ena sidan av en svängning mellan moltystnad och spirituell konversation.

Likväl är det fantastiskt fina placeringar på himmelen. Inte minst Jupiter upphöjd i Kräftan visar att det fanns framgång i hemmiljön, om inte annat att hemmet i mycket handlade om extrem lyhördhet. Att denna Jupiter välsignar Solen med ett "gott öga", avslöjar inte bara den lyckosamma framtida karriär som skulle bli Annas, utan säger naturligtvis något om hennes första Sol i livet, pappan och hans framgångar som psykoanalytiker. Kräftan med dess härskare Månen är symboler för psyket, och Jupiter betyder alltid "framgång" eller "expansion" inom ett område.

Precis som sin far hade Anna Solen i 7e huset för "partners" - kontraktsbundna eller den äkta hälften. Jag tycker mig ha märkt dyker upp här hos terapeuter och det är ganska logiskt: det är analysanden som står i fokus, hon/han är den "kontraktsbundna allierade". Jag har läst i västlitteratur om astrologin att detta skulle skapa en osjälvständig människa, där man lagt sitt eget öde - "Solen" - i händerna på "Den Andre", men det verkar inte stämma. Enligt indisk astrologi där aspekter rör hela tecken så opponerar sig alltid en Sol i 7e mot individens egen Persona (ascendenttecknet), och det kan faktiskt ge ganska så narcissistiska och dominanta personer.

Sigmund Freud var så dominant att det ledde till självmord i hans lärjungekrets. Det finns tydligen mycket obehagligheter kring den mannen för den som vill uppsöka dessa fakta. Det här är nu inte ett inlägg om Papa Freud, men jag kan nämnda att hans nominella Vågascendent ser bedrövlig ut, för Venus står också i opposition till den och i den extremt egocentriska Väduren och infekterad av måttlösa demonen Rahu. Freud tycks ha varit närapå en solipsist!

Det är faktiskt svårt att fatta att en sådan här Vädur alls orkade sitta och lyssna på klienter, och här kommer pudelns kärna: det gjorde han inte. Han såg sig som en författare av fiction och mycket av hans teoribildning var inte frukten av åratals kliniska studier utan helt och hållet hans litterära fantasier!

Också Anna tycks ha varit en järnlady med benhård vilja, enligt Wikipedia, och här är det än mindre förvånande. Solen i Skorpionen i opposition till en ascendent i Oxen ger två helt inflexibla tecken! Och Sol-Skorpionen vars kallelse är att alltid kämpa mot varje tecken på nederlag (utdragen dödskamp just i solnedgången), är totalt omedgörlig om man råkar göra den sned. Det är uppenbart att den arma Melanie Kleins mycket vekare Vattentecken hamnade i problem när meningsmotsättningarna mellan henne och Anna seglade upp!

Anna var dock pappa Sigmunds flicka, mannen som drev unga psykologistudenter till självmord pga sin personliga stil. Jag har i bekantskapskretsen kunnat studera ett fall med ett horoskop som liknar Sigmund Freuds en smula, och det är den mest rabiat fixerade och dogmatiska människa - helt utan intellektuell kapacitet att tänka utanför lådan - som jag någonsin mött. Jag gillar på en IQ en percentil under snittet men attitydlåsningarna får människan att framstå som dum som nötboskap. Jag har jämfört detta horoskop, bestående av Sigmund Freuds Vågascendent, Mars-Vädur och viktiga placeringar i Oxen med den sadistiske markis de Sade här.

Och nu är vi troligen nära de psykologiska egenskaper som fick känsliga psykologistudenter att ta livet av sig. Jag spårar problemet till Oxen - "The Bull", varav "bullying" - detta är tecknet utan någon som helst psykologisk sensibilitet, och om det tecknet blandas på ett elakartat sätt med den aggressivt självhävdande Väduren, då uppstår mänsklighetens lägsta patrask. Och det är det jag tror min studie av 136 dömda brottslingar visade. I ett segment zodiaktecknen med förhöjd kriminalitet toppade Väduren och Oxen.



Eller, ska man komplicera det ännu mer och introducera fixstjärnorna? Algol i 1° Oxen ligger ju lämpligt som mittpunkten mellan Väduren och Oxen med sitt förskräckliga rykte om brutalitet. Se massmörderskan Myra Hindleys horoskop för denna idé, att "ondskan" kommer från en avlägsen punkt i universum och, kanhända breder ut sig som en solfjäder över båda dessa zodiaktecken. (Stoff för särstudie: ebbar kriminaliteten ut mot Vädurens början och Oxens slut, dvs avtar den ju längre från Algol man kommer?)

Ännu viktigare är kanske att fråga sig vad vi pratar om. Bokstavliga influenser eller en psykisk karta av förhållanden som egentligen inte är lokaliserade i tid och rum, men där det synliga kosmos ger oss något att hänga upp ödet på?

Inga kommentarer: