Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 29 april 2010

Chavez bluddriga horoskop, och andras




En rolig trivia-nyhet i DN som skulle ha passat bra i slaskpressen: vänsterpresidenten Hugo Chavez ska börja kommunicera genom imbecillens format "twitter", meddelandesystemet som bara tillåter neanderthalarens enkla tankeutveckling. "Uh, äta pasta idag. Uh, gillar pasta."

Skribenten, som själv ser bortom grottmänniskans konkretistiska one-liners, har ett förslag på hur Chavez ska förbigå 140-teckensgränsen, men på den här bloggen gläds vi istället över hur klockrent den gamla sideriska zodiaken beskriver honom.

Chavez är berömd för att hålla tal som Fidel Castro själv, ord, ord, ord... Och vilket är kommunikationens tecken? Och vilket är tecknet för det oändliga själsläckaget? Japp, Chavez placerar sig solitt i både Tvillingarna och Kräftan!


Missa inte att himlen tecknar en i något avseende extrem kommunikatör här, för 1954 löpte den "derangerade" månnodsaxeln mellan Tvillingarna och Skytten, och på den ambitiösa sidan (norra månnoden) hittar vi den aggressiva och vitala Mars i Skytten. Hos Tvillingarna mittöver blir det således akut varning för total kommunikationsdiarré!

Dygnets avslutande fjärdedel ser emellertid ett psyke (Månen) som anslutit sig till Solen i Kräftan - tecknet som ständigt utgjuter sin själ, och den möjligheten är också tacksam. För i det här läget uppstår en starkt känslodriven natur och glappet mellan Luft (rationalitet) och Vatten (sentiment) kan hos "enkla människor" leda till ett fullständigt okontrollerat pladdrande. 

Chavez många anklagelser och "konspirationsteorier" kan lika väl placeras hos den protektionistiska Kräftan (alltid vaksam mot revirövertramp) som i axeln för internationella förbindelser (Tvillingarna och Skytten).

Att det är någon form av opraktisk idealism som driver honom, syns tydligt av den totala bristen på Jordelementet. Se Madonnas horoskop för en besläktad eldsjäl.

I mina ögon är Chavez ytterst sett en sympatisk människa, och till skillnad från motorsågsmördaren (nytt fönster) med hans många tekniskt starka planeter (som i praktiken inte hjälpte ett dugg) är vänsterpresidentens Merkurius hemma i härskarläge i Tvillingarna utmärkt behjälpt av Jupiter i samma tecken. 

Oppositionen från Mars mittöver är här inte ett tecken på derangerad mentalitet eftersom Eld och Luft är en kreativ och skapande opposition, och Jupiter med Merkurius håller stånd mot den fiktiva eller verkliga opponenten Mars - aggressorn i annat land (USA). 

Chavez må vara "over the top" och obegriplig för en mentalt och emotionellt kväst europé, men han har väldigt bra budskap i Eld och Luft. Se bara den upphöjda Saturnus i Vågen som kontrollerar Mars på ett flexibelt men hängivet sätt. Ser man för ögonblicket inte Mars som fienden utan som hans egen kämpaglöd finns här ett rättspatos inbyggt i Chavez visionära Mars-Skytten.

Man skulle kunna säga att Rahu/Ketu (månnoderna) här i stor utsträckning lyfter honom upp på den internationella arenan snarare än att skada hans intellektuella gåvor.

För fall där månnoderna istället distinkt tycks ha bidragit till psykopatologi eller problem i det egna ödet, se t.ex. massmördaren Ted Bundys inflammerade Skorpion, eller Melanie Klein, psykolog som specialiserade sig på Freuds dödsdrift.

Tillägg 100430. Jag glömde väga in att den upphöjda Saturnus i Luft inte mixar väl med Solen i Vatten! Detta kan också vara ett skäl till Chavez benägenhet att se hotbilder mot reviret (Kräftan = fredad zon). Av en ren händelse råkade jag skriva om en queerfeminist just efter detta inlägg med samma Saturns/Sol. Parallellen med hennes hat mot föreställningen om yttre (manliga) motståndare är slående! 

*****

Eftersom jag var dum nog att ignorera månnoderna under årtionden som astrologiintresserad är det nu ett jättearbete på att bygga upp förtrogenhet med hur dessa två "knutar" beter sig. Beter sig t.ex. noderna annorlunda när de, som hos Chavez, faller mellan positivt polariserade tecken, jämfört med Bundy, Klein med flera, när de ligger i negativa (inomvärldsliga, sinnesrelaterade) tecknen?

Och på vad sätt relaterar i så fall en skillnad till med de senantika filosofernas tanke att ödet (heimarmene) enbart verkar på en individ via Jord och Vatten (negativitet, den sublunära sfären)? Att Eld och Luft så att säga är "homefree" eller immuna mot planeternas ringdans, att ödet inte "klibbar fast" eller "sätter sig" i dessa mer eteriska skikt i livet?

Att detta inte stämmer, såg vi redan i föregående inlägg med motorsågsmördaren, vars galenskap jag tyckte mig se i Vattnet som degraderade det påstått immuna Luftelementet! Möjligen kan man säga att det inte är Luftens fel att en människa blir vansinnig utan just en följd av det ödesbundna lägre Vattenelementets oregerliga (irrationella) natur. Eld och Luft är i sig inte trälbundna, men de påverkas förstås av våndorna i den lägre, oförlösta delen av skapelsen.

Detta föranleder i sin tur berättelser om hur blåa själar från högre höjd går ner på jorden - avatarer - för att söka rädda mänskligheten från sig själv. Chavez skulle kunna vara en avatar, men de verkligt fallna själarna är i allmänhet så materialistiska och självtjänande att de ser rött så fort något luktar "vänster".

*****


För trender - alltid dubbelkolla. 

Jag föreslog att Chavez hämtat sin ledarstil med oändliga tal från Fidel Castro. Hur ser då den kubanske ledarens födelsehimmel ut?


Det här var otippat! Ur minnet hörde jag "Vågen" men det var inte alls rätt. Eller det kanske just rätt det var! Fidel Castro föddes som synes ett saturnusvarv tidigare, så att vi återigen har en ovanligt idealistisk gränsdragare och diktator på himmelen! Och kubanen är också Sol-Kräfta, som Chavez och har också månnoderna i samma "internationella förbindelser-axel". Är det här en slags grundmodell av latinsk vänsterledare vi råkat upptäcka?

(En annan ingång till "falskindikationen" från med undermedvetna kan vara hur mina "merkuriala" antenner ligger i ligger i Vågens 27e grad - att jämföra med Castros nobla och upphöjda Saturnus i Vågens 27e grad! Det är en gåta i sig hur intuition fungerar.)

Frågan om Fidel Castros födelsedata är intressant - se AstroDatabank (nytt fönster). Argumentet om blindtarms- (mag-) besväret rimmar perfekt med Mars attack mot Kräftan (mage, tarmar) i horoskopet.

Accepterar vi dessutom klockslaget som ger en Tvillingascendent, framgår med all önskvärd tydlighet att vi har ännu en pratmakare med förmågan till långa tal!

Behövs fler tecken på att Tvillingarna är zodiakens kommunikatör? Pröva då vår egen åsiktsmaskin Bert Karlsson!


Ett helt otroligt horoskop. Ren kreativitet, pur intelligens. Mannen är faktiskt inte materialist, han jobbar bara för glädjen att kreera! Som Gud själv.

Men eftersom Tvillingarna är kända för att amoraliskt flytta sig mellan ståndpunkter förstår man hur han slant åren då han med rätt eller orätt började lukta rasism eller åtminstone invandrarfientlighet. Hans förhöjda libido (Mars + Venus) står dock i ett primitivt tecken och psyket (Månen) i balanskänsliga Vågen kan dra snett under den jagiska kraften.

Å andra sidan ger kartan en lysande inblick i psyket på en som direkt kan höra vad som är en hitlåt !!!

Skillnaden mellan Berts pinsamma politiska klavertramp ("Ny demokrati") och Castro/Chavez idealism å folkets vägnar kan, tror jag, bäst avläsas i kvalitetsskillnaden mellan en Saturnus i amoraliska Tvillingarna (Karlsson) och en gränsdragare som verkar på basis av kärleken eller idealitet om proportionalitet (Castro/Chavez). Tvillingarnas ständiga skytteltrafik från en punkt till nästa medger inte den avvägda överblick som är Vågens adelsmärke. (Karlsson har också Vädurens tunnelseende som en potentiellt degraderande tendens.)

Ta t.ex. undertecknads horoskop, där Tvillingarna stiger i öster vilket skulle kunna ge en springig och osammanhängande natur. Men härskaren Merkurius själv befinner sig i Vågen, vilket ger t.ex. just en sådan vilka att avväga och se helheten som det här inlägget ger uttryck för!

I det avseendet är jag Bert Karlssons överman :-) - samtidigt som Vågen ännu inte nått den fixerade ståndpunkt som utmärker det sista Lufttecknet Vattumannen och som är en distinkt antites till springiga informatören Tvillingarna!

Livshjulet går runt, runt...

Inga kommentarer: