Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 23 april 2010

Seagal: Fiskarnas dubbla ansikte?




OBS! Uppmärksam läsare noterade att året var felskrivet. Texten får stå kvar som en studie av "tolkning i god tro utifrån felaktiga data". Märk hur förvirrad jag är! Horoskopet verkar "alltför bra" givet det som framkommit om Seagal.

Och sanningen visade sig direkt när man justerade året från 1951 till det korrekta 1952. Jag visar och kommentar kort problemets lösning efter den ursprungliga texten.


*****

Actionhjälten Steven Seagal - ute i offentligheten en pacifistisk kampsportsmystiker doftande av rökelse. Brutal och sexfixerad kvinnoförtryckare bakom hemmets lyckta dörrar. Har Hollywood fått sin egen Kapten Klänning nu? 

Vad säger hans horoskop? Minns att något tibetanskt kloster (på grunder jag inte längre kommer ihåg) ansåg att Seagal var en reinkarnation av en av deras andliga ledare.

(Felaktigt horoskop)


Det här är förbryllande om än inte helt utan logik! Det är så mycket som talar för en godhjärtad och stabil natur. Se nionde huset för filosofi och religion - här är den klassiska indikationen på en högt utvecklad själ, Solen i kombination med sin planetära vän Jupiter i självförsakelsens tecken Fiskarna.

Och sedan ett sinnelag av ytterligt stabilt slag med Månen "upphöjd" i Oxens tecken för ett mininum. Venus hemma i härskarläge bredvid Månen skapar ytterligare en synbarligen inoffensiv och "feminin" ton. Fyra planeter som alla betonar den pacifistiska och inoffensiva negativa polariteten.

Samtidigt har Jord och Vatten en väldigt inomvärldslig och sensualistisk sida och frågan blir nu om Fiskarna i nionde huset enbart är Vattenelementets fantasilekar med andliga attribut, österländska plagg. Som om den identitetslösa Fiskarna bara leker rollen av högt utvecklad filosofisk människa?

Säger sinnelaget i sensuella Oxen att Seagal egentligen bara valt en spirituell roll för att han kunnat tjäna pengar på det? Venus är pengar och tydligt så i sitt materiella hemtecken Oxen, och här ligger den i 11e huset för "inkomster från tionde karriärhuset".

*****

Nu är inte pacifismen hans enda sträng på lyran. Sittande i lotusställning hade det aldrig blivit någon actionhjälte. Mycket riktigt står stridisen Väduren central i horoskopet, i det mäktiga tiondehuset för publik persona. Mars i härskarläge i Väduren ger så mycket prominens åt krigarsidan som man någonsin kunde be om!

Och det är här frågan inställer sig: Mars i tionde attackerar alltid enligt indisk astrologi det första huset för människans egen kropp och personliga utspel. I sin jagupplevelsen är Seagal en Kräfta och jag har andra exempel på att den här rollmasken på män drar mot lätt paranoia, de överreagerar eftersom de, "likt kärringar", ser hotbilder överallt!

Borde nu inte Seagals starka och stabila Mån-Oxe stå emot Kräftans blinda impulsivitet? Borde inte den kolugna (verkligen Ox-lik!) karaktär man sett honom göra i så många filmer - den ena till förvillelse lik den andra eftersom han verkligen saknar all skådespelartalang - borde inte det stabila sinnet vara det yttersta budet kring detta horoskop, särskilt som Solen/Jupiter verkligen tecknar ett pacifistiskt filosofiskt budskap?

*****

Jag är ställd! Är det verkligen den genuint primitiva Mars-Väduren som får sista ordet och via sin 90-gradersvinkel introducerar en kåtbock eller rättare en stångande bagge som knappt vet skillnaden på våldtäkt och förföreri, en så råbarkad behovsnatur att den söker tvinga kvinnor i omgivningen att uppfylla hans önskemål? 

Skulle historien som rullas upp kring Seagal stämma, har jag inget annat val än att falla tillbaka på exakt det jag sade i inlägget om Tora Uppstrøm Berg som skapat skandal för svenska kungahuset. Jag påminde där om att fortfarande efter två test av kriminella horoskop dominerar zodiakens två första "barnsteg", Väduren och Oxen som de mest brottsbelastade.

Utfransning. Dubbel motvind i dessa dagar för svenske kungen för övrigt, som för många år sedan uttalade sig i positiva ordalag om Seagals filmer - de var åtminstone då goda vänner. Horoskopet visar att detta funkar: båda har Kräftascendent, kungen har emellertid Mars angrepp på själva ascendenten medan Solen i Väduren - som sig bör för en person förutbestämd till hög position - tronar i tionde huset. Solen upphöjd i Väduren, ett lands statschef.

Månens reflektiva förmåga "bränd" i närheten av Solen, vilket i detta fall verkligen stämmer. Kungens dyslexi är känd. Kungen har också Venus i Oxen, likt Seagal samt Merkurius debil i Fiskarna. De leker båda perfekt inom samma känslomässiga områden i zodiaken.

Jag sade i inlägget om den förföriska norskan också att Väduren och Oxen är "förpsykologiska" (psykologiskt enkla) eftersom ett ego (Väduren) inte har någon självdistans och Oxen skapar en väldig identifikation med sin fysikalitet. Båda faller kort om individualiserad moral och etik och är just den typen där KBT skulle kunna tänka funka bäst.

Det var det jag antydde nyss som möjligheten att Seagal är en ulv i fårakläder, som bara leker som ett barn med andliga attribut för att han gillar de sinneskickar den österländska kulturen ger honom. Oxen som enkel sinneskonsument med andra ord.

Någonstans får man förmoda att Solen i Fiskarna ändå absorberat en del österländskt filosofiskt tänkande, men det här skulle kunna vara ännu en dr Jekyll & mr Hyde-typ som lever på två helt separata medvetandenivåer där den ena inte är medveten om vad den andra gör, eller helt enkelt inte kan lägga ihop två plus två. Djävul och ängel. Fiskarna är förvisso ett av zodiakens duala tecken...

*****

Man kan också falla tillbaka på den indiska astrologins dictum att två influenser aldrig kvittas mot varandra. Här har vi två helt olika figurer på Kräftascendenten: en sida som välsignas av den stillsamma och filosofiska Fiskarna men en annan sida som är den hårda och brutalt egensinniga Väduren.

När Seagal är "andlig", ja då är han andlig. När han blir kåt, ja då är han bara en simpel och grov buse. Jag vill hänvisa vidare till inlägget om den sadistiska markis de Sade, också med en Mars i Väduren som "angrep" kvinnans tecken Kräftan. Faktum är att Oxen fanns med där också som en vital del.

Den fabricerade "vänsterintellektuella" jag nämnde i det inlägget råkar också vara en manlig penisdyrkare, sublimerat som kärlek till flera kända gitarrhjältar (så påfallande mycket gitarrhjältar att jag började undra, kopplat med en suspekt feminism och regnbågsflaggeviftande inställning).

Så det var inte förvånande att hitta detta omogna förhävande av den egna könsidentiteten som jag kopplar till Mars i Väduren också hos Steven Seagal. Också han är uppenbarligen betagen gitarrspelet som Vädurens ego-onanerande.


Sist men inte minst - fast jag glömde märka ut det på kartan: Saturnus står i tredje huset för mental vighet och kontrollerar - instrumentaliserar - Fiskarnas tecken och nionde livsområdet. Saturnus kyla "äger" den empatiska och filosofiska delen av horoskopet.

Är detta nu slutbudet: att hans lägre intellekt (3e huset) förfalskar hela den andliga showen? Saturnus är själv kallsinnig till andlighet och Jungfrun lika självtjänande som Fiskarna är självuppoffrande. Saturnus i Jungfrun kan vara en början på en riktig fifflarmentalitet. Kanhända har den bara skapat ytan, eller formerna av en äkta niondehusmentalitet. Är verkligen filosofihuset ett korrupt spel för gallerierna via denna enda aspekt?

Mannens horoskop förbryllar och jag lutar åt Jekyll/Hyde-problematiken. Han har två tidigare liv (eller flera) som är väldigt aktiva i det nuvarande livet och han har försökt leva ut flera nivåer av karma samtidigt. När helheten blir synlig finner man att han varken var hackad eller skuren. Ännu en falsk mästare, eller, om man så vill, en själ som tagit på sig mer än han mäktade utföra på ett genuint sätt.


DILEMMATS LÖSNING - RÄTT ÅR



Inga problem att tro på f.d. hustrun Kelly leBrock nu väl? Se fjärde huset för privata angelägenheter och den aggressiva tonen som Seagal uppvisar bakom lyckta dörrar (4e: hemmet, det avskilda).

Givet att Jupiter nu inte längre står i i filosofins 9e hus och i sitt eget osjälviska tecken Fiskarna utan tvärtom i självfixerade Väduren och därifrån destabiliserar psyket (Månen), klarnar allt.

Och ja, Seagal har bara fejkat andlig mästare! Nu hamnar Jupiter istället i det ibland väldigt falska 10e huset - där man presenterar en officiell yta (karriärjaget).

Solen i slutet av Fiskarna och Jupiter i början av Väduren bildar visserligen en konjunktion över teckengränsen vilket drar samman Eld och Vatten i ett formidabelt känslo och fantasikrig av den "sensationalistiska" typen. Filosofin "läcker in" som ett uttryck för hans officiella självpresentation.

Jag minns att han spridde rykten om sig att ha varit CIA-agent också förr i tiden, vilket heller inte det verkade ha något fog för sig. Vad vi har här är ett tyvärr alltför vanligt exempel på mytomani och identitetskris som tycks kopplat just till zodiakens jag-lösa avslut och nyskapandet av ett ego i Väduren.

En formidabel dubbelnatur med andra ord.

När jag dubbelkontrollerar Seagals tid enligt den kinesiska metoden Ho Lo Li Shu visar sig det systemets mest högfrekventa karaktärs- och ödestyp. Det är exakt samma tema som Benedikt XVI föddes under, men Seagal tilldelas systemets absolut "lägsta gynnsamhet" (riktigt dåligt karma, riktigt negativ läsart).

Titta på påvens kinesiska födelseomen insprängt en bit in i texten om Melanie Griffith och välj utifrån Seagals bottenlöst negativa gynnsamhet att se honom som den falska ockragula Yin-varelsen som klär ut sig till midnattssvart Yang-drake!

(Intressant koincidens: Jag sökte länge efter ett lämpligt foto på Seagal och fastnade till sist för ett där han bär en ockragul orientalisk klädnad. "Högre intuition?")

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste fråga: Är Seagals födelseår verkligen 1951? Wikipedia anger det till -52. I så fall är han född bara några veckor efter af Donner, som ju också är en dubbelnatur, fast inom ett annat område.
S

Seaward sa...

Jättetack för din uppmärksamhet! Detta är det tredje uppmärksammade skrivfelet.

De två tidigare ändrade lyckligtvis i grund inte det jag ville säga, men här har vi förklaringen till att jag blev så förvirrad av att horoskopet såg alltför bra ut!

Jag kommer att byta ut horoskopet, för den korrekta himmelen visar med Månen/Mars i Vågen inte alls samma emotionella stabilitet som den felaktiga Mån-Oxen tycktes förutspå!!!

Anonym sa...

Trevligt att kunna hjälpa till. Jag visste faktiskt inte ens vem Seagal var (har noll koll på USA-kändisar) men kom att tänka på af Donner med sitt stellium i fiskarna o saturnus tvärs över. Jag tänkte att den sistnämnda stod väl i samma tecken ett år tidigare också, men fick för mig att kolla upp Seagal.

Jungfrun - zodiakens mest hjälpsamma tecken har jag läst någonstans, och är böjd att hålla med... så det där med självtjänande - hmmm... inte bara i alla fall :-)

Seaward sa...

Jungfrun är som kattdjuren - de söker sig till mänskliga bosättningar för det vet att där finns mat. Jungfrun som tjänande/service är inte ett ideal, de gör det för att få sin utkomst, smulorna från Lejonets kungliga bord. MITTÖVER däremot, hittar du tjänandet som ett egenvärde - Fiskarna.

Kalla zodiakens första halva egots planhalva och andra halvan (med början i Vågen) som den planhalva där själen expanderar bortom sitt eget jag. I Fiskarna kulminerar "evolutionen" med ett helt jag-löst tecken. Därför är det ovanligt mycket problem med de människor som blandar Fisk och Vädur.

Fallet Seagal tyder på avsevärt egenintresse bakom en livsroll som osjälvisk Fisk, ja, hela Fiskens storhet kollapsar faktiskt när man inser att dess disponent använder det osjälviska tjänandet från en maktmedveten och ego-dominerad sektor (Jupiter i Väduren i tionde).

Det här skulle inte vara så allvarligt om inte också psyket redan var infekterat av Mars och i spänning med Jupiter. Se hur OND Seagal faktiskt ser ut på foto, jämfört med Kevin Spacey (ett senare inlägg) där vi hittar samma Vädurs/Vågen-axel. Här är Månen opponerad av Jupiter men utan Mars! Spaceys själ utstrålar ograverad Jupiter, den jovialiska planeten!

Jag vågar inte säga om skillnaden i uppsyn beror på att Jupiter hos Spacey har nått längre på _sin_ resa - den står i kärlekstecknet Vågen. Båda männen har f.ö. Solen i milda Vattentecken.

Anonym sa...

Skämtade lite om karakteristik om mitt soltecken bara... men det där med kattdjur var något nytt, och varför inte; stryker omkring här och slickar i mig lite food for thought, och idag kunde jag göra någon nytta också, som jag hävdar ändå är typiskt för oss... Mjau!

Seaward sa...

Jo då, sol-jungfun är trivsam men mån-dito verkar lite opålitlig att döma av stora skurktestet nyligen!

Och varför inte? Månen är bara en svag reflex av det som syns tydligare när Solen står i tecknet.

Sublunär _och_ merkurial (fingerfärdig) - är detta förklaringen till Jungfru-Månens kriminella tendens?
:-)