Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 maj 2010

Kvinnliga look-alikes i Fiskarna


 Lara Flynn Boyle och Michelle Monaghan

Första gången jag såg halvkända aktrisen Michelle Monaghan i en film reagerade jag på hur animerad och "lös i lederna" hon var. Andra gången jag såg samma film, den hysteriskt skruvade svarta komedin Kiss Kiss Bang Bang (med Robert Downey Jr i en festlig roll som antihjälte), insåg jag att hon påminde om Lara Flynn Boyle från kultserien Twin Peaks. 

Jag har en känsla av att Michelle Monaghans karriär planat ut en smula - hon blir aldrig en Julie Roberts eller ens en Cameron Diaz - och jag har en känsla av att inte heller Flynn Boyle blev någon riktigt stor skådis efter det lovande genombrottet i Twin Peaks (1990). Okej, långt senare en ondskefull roll i Men in Black, men är det egentligen någon skådespelarmerit att göra schablonfigurer, dolda under smink och drivor av specialeffekter?

Känslan i ämnet look-alikes leder oftast rätt. Jag kan erkänna att jag under bloggandet (sedan december 2008) vid något enstaka tillfälle sett två snarlika individer som vid astrologisk kontroll inte haft en enda beröringspunkt. (Men då har födelseklockslagen saknats - kanhända skulle det saknade ascendenttecknet ha skapat en förbindelse mellan horoskopen...)

Det är således inte fallet att inläggen under "look-alike" är det som blivit kvar när massor av astrologiska missar sorterats bort. Att en del vid andra påseendet inte är superexakta kopior styrker det jag säger.

I fallet Flynn Boyle och Monaghan är det emellertid en lika fin femetta som i fallet filosofen Habermas/underhållaren Härenstam eller undertecknad (något chockad) och politikern Netanyahu - vi talar om en solplacering plus-minus någon enstaka grad.

Solen på samma plats i zodiaken är nu ingen garanti, men tydliga snarlikheter har dykt upp så ofta att åtminstone jag börjat tro att det ligger en uggla begravd här. Jag lämnar till ett annat släkte astrologer att forska i de djupare faktorerna till varför en del blir otroligt lika via solplaceringen medan andra inte alls liknar varandra.

Som en kuriös bonus till deras närmast identiska solplacering råkar dessutom Flynn Boyle och Monaghan komma från samma delstat, Iowa! 


"Opposites attract" heter det, och förutom att båda kvinnorna har Solen i den 10e graden av Fiskarna har de tecknets härskare Jupiter i opposita och därmed på något sätt kompletterande tecken.

Michelle Monaghans lealösa rörlighet är uppenbar! Fyra viktiga planeter i rörliga (sattviska) tecken, både Sol och Måne disponerade av en Jupiter i extremt ruschiga och lidelsefyllda Jupiter i Väduren (jag tror bloggen kikat på enstaka idrottsmän som haft den här placeringen). Och inte en enda planet i Jord för att tycka ner kroppen mer än nödvändigt! Minns Madonnas övervinnande av tyngdkraften med ett Eld- och Vattenhoroskop utan en enda placering i Jord.

Lara Flynn Boyle slog mig däremot som en tyngre individ med hämmat kroppsspråk. Men det kanske tillhörde rollen i Twin Peaks och minnet kan svika - har inte sett henne i något på mycket länge. Den minnesbilden sätts också ifråga av Månen i rörliga Jungfrun, åtminstone fram till strax före ett på eftermiddagen, då psyket går över i Vågen och kombineras med Jupiter - MEN hämmas av Saturnus som genast drar in något mer valiumartat och avvägt, kalkylerat i personligheten. 

En Måne i Vågen är faktiskt vad jag gissar på, dels för att då Månen influeras av Jupiter, som i fallet Monaghan, och dels för att det som händer mittöver i Väduren är komplicerat och inte alls helt fördelaktigt.

Där den lealösa Monaghan har Mars i rörliga Tvillingarna, där hittar vi hos Flynn Boyle en Mars, visserligen stark i Väduren (dess positiva härskarläge), men illa skadad av att vara fastbunden vid en fallen Saturnus och denna kämpliga låsning är långt från Monaghans rörliga Mars, och den äter sig dessutom in i personligheten utifall vi antar att Månen hunnit in i opposition i Vågen.

Faktum är att en sådan födelse formligen skulle skrika "problem med det personliga (Väduren) uttrycket", bland många andra ting. (Det är en hyperkomplex "dubbelopposition" som kunde analyseras på sida efter sida...)

Rent konkret: Flynn Boyle bodde hemma med sin ensamstående mor långt, långt, långt! in i karriären. Månen (mor/hem) i opposition till den här skadade förmågan att bryta sig fri och definiera sitt eget ego (Väduren), stämmer perfekt med den omständigheten! Och en Sol i "ego-lösa" (självuppoffrande) Fiskarna blir då en sekundär bekräftelse på att kvinnan inte bryter sig loss och når egen status som fristående från moders- eller auktoritetsgestalter.

Samtidigt skulle en natt- eller förmiddagsfödelse med Månen i Jungfrun bjuda på andra komplikationer som i slutändan kan tolkas nästan likadant! För den här servicevilliga och undersätsiga månplaceringen hamnar i ett fullmåneförhållande till Solen i Fiskarna och kan utlösa många identitetskrisande aspekter!

Likväl röstar jag för en Mån/Jupiter-kombination för Flynn Boyle, för det finns något extremt elektriskt i hennes utstrålning som jag direkt associerar till den laddade spänningen mellan ett Eld- och ett Lufttecken.

För bästa "look-alike"-effekt letade jag upp ett gammalt Twin Peaks-foto från webben (dålig kvalitet). På senare bilder verkar hon ha gjort avsevärda näsjobb (vassare näsa). Detta minskar den påfallande likhet jag tyckte mig se, baserad helt på nästan tjugo år gamla minnen av tv-serien Twin Peaks.

Flynn Boyle har spetsat till näsan!
(Michelle Monaghan, utan näsjobb är nu den klart
snyggaste av kvinnorna, även med åldersskillnaden inkalkylerad.
Känner f.ö. en Sol-Fisk som gjort näsjobb! Exakt samma,
något breda näsrygg som på båda dessa Iowa-Fiskar.
Fiskarnas tecken är alltid besatta av något...)



Inga kommentarer: