Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 maj 2010

När Jord söker utsläcka Eld...


Bengt Westerberg och hans onda kusin från landet, varom mer längre ner.


Först lät det i tidningarna som om Svenska Röda korsets ordförande Bengt Westerberg (fp?) avsåg att "offra" lite av ett ovanligt högt arvode för en frivilligorganisation. Men istället bidde det mer pengar i fickan från annat håll (SvD, DN, AB).

I högkulturer som föregick modernismen och de som kommer att följa på lågvattenmärket vi befinner oss vid nu, används astrologin med fördel till att rensa bort olämpliga aspiranter till politiska eller befattningshavande positioner på ett tidigt stadium.


Var sak har sin plats - och funktion! - men när pengarnas tecken Oxen är lika infekterad och ha-galen som då en Bengt Westerberg eller en Mona Sahlin föds (båda Mars och Månen i det materiella begärets främsta tecken), då vet man att de inte är på plan för att göra ett ideellt arbete.

DN-journalisten Nathan Shachar berör på Newsmill just politikens förfall i vår tid med pengalystna karriärister, och Monas omdömeslöshet, tecknad av denna Mars/Måne i Oxen, nämns speciellt.

I Westerbergs fall är situationen ännu värre, för här skadar den pekuniära läggningen direkt hans ansenliga show av "kungavärdighet" - Solen i Lejonet.

I det här tecknet sägs anden vara stark och individen överflödar av generositet. Men bloggen har i över ett år drivit tesen att Eldelementet - den närmaste analogin till andeväsendet - med lätthet korrumperas när det tvingas samman med det allt utom idealistiska Jordelementet. Uppenbarligen kan vi med detta horoskop lägga ännu ett exempel till handlingarna.

Undantag finns naturligtvis. Jag har det extremt egendomliga fallet av två födslar samma dag och år och där den ena är Naomi Klein och hennes krig mot marknadskrafterna (högst inkomstbringande, för övrigt). Den andra "tidstvillingen" är en klassisk kapitalist som hela tiden tänker i termer av lönsamhet!

Hur kan samma dygn producera en ängel och en djävul (i termer av rovkapitalismen)? Är det så att vi i själva verket inte ser att Naomi "Chockdoktrinen" Klein i själva verket är av samma skrutt och korn som Westerberg? Att vi bortser från att hon blir rikare och rikare på att klaga på andra rika? Är hon i princip mot kapitalkoncentration borde hon tömma sitt bankkonto nu och börja om på ny kula.

Att hennes horoskop är likt storsvindlaren Madoff (se länken) är också en kuriositet som dels problematiserar astrologin och dess tolkningsmönster men också öppnar för frågan om varför denna Kleins ohyggliga fixering på pengar.

Är det helt enkelt så att idealistiska organisationer i princip bör gallra bort sökanden som bär på den förgrovande och giriga Eld/Jord-konflikten? (Framför allt i Ox/Lejon-varianten.)

Är det dags att vakna upp ur den naiva svenska myten om allas jämlikhet och inse att vårt kollektivistiska sätt att gruppera allt och alla totalt saknar förankring i verkligheten? Dags att inse att änglar trampats ner i rännstenen i det här landet medan smutsiga och invärtes fula människor armbågar sig till maktpositioner?

Filosofen Platon såg som bekant politiken som ett kall inte envar borde få ägna sig åt utan tillkom filosoferna - de få som höjt sig över egennyttigt tänkande. Astrologin bekräftar att detta stämmer.

*****

Låt oss se hur en sökning bland ~3.900 horoskop (alla utom ~200 offentliga personer och celebriteter) faller ut med kriteriet Solen inställt på maximalt dominant läge i Lejonet medan sinnelaget bara ser till sin fysiska komfort (Månen i Oxen). Rimligen är redan detta en svår nöt. Efter det ska vi se om additionen av illgärningsmannen Mars i Oxen ger märkbart degraderade livsöden.

34 stycken uppfyllde sökkriteriet:
  • anonym - strippa
  • Anthony 'Beenie Man' Davis - homofob musiker
  • Antony Paul Hegarty 'Johnson' - homo/transsexuell (japp, så nära ligger myntets båda sidor varandra!)
  • Arthur Janov - störd psykolog med naiva metoder, "primalskriket"
  • Bengt Westerberg - styrelseordförande
  • Buddy Holly - musiker, dödsstörtade mycket ung
  • Cameron Richardson - skådespelare
  • Carola Häggkvist - artist
  • Carole Bouqet - skådespelare (trött Bond-tjej mot trött Roger Moore)
  • Claudia Schiffer - fotomodell, sig själv som lukrativt varumärke
  • David Brax - svensk töntfilosof: "vikten av att njuta"
  • Denis Leary - forcerad ståuppkomiker och skådespelare
  • Elia Kazan - filmregissör
  • Emma Sjöberg Wiklund - x modell, passerade snabbt in och ut igen från H&M-styrelsen
  • Erik Haag - tv-"underhållare"
  • Ernst Brunner - författare
  • Frederic Mistral - författare, Nobelpriset 1904
  • George Lazenby - skådespelare (1 x James Bond), sen porrskådis
  • anonym - stirrig, bi-polär man, trevlig men obalanserad
  • Karl Lagerfeld - snobbig kläddesigner
  • Marjorie Orr - fd BBC-korrespondent, sadlade om till astrolog
  • Mika Boorem - skådespelare
  • Paul Edwards (född Eisenstein) - torftig materialistisk filosof (förnekade själavandringens möjlighet - vilket förstås logiskt följer på en materialistisk människosyn)
  • Peter Sellers - skådespelare, svårt narcissistisk, behandlade barnen illa
  • Ralf Hütter - ena grundaren av elektronikgruppen Kraftwerk
  • River Phoenix - skådespelare, tidig död i överdos narkotika
  • Robert Pirsig - författare, "Zen och konsten att sköta en motorcykel" - om det teknokratiska kontra det romantiska sinnelaget (om jag minns rätt). Han skrev bara en enda bok till och, "both of his books claim that the topic they are exploring cannot be precisely defined because of humanity's limited experience." (källa) Se där, en gestaltning av Eldens svårighet att komma igenom det fördunklande Jordelementet!
  • Rodney Alcala - massmördare, möjligen hela 55 offer
  • Romeo Beckham - kändisbarn, epileptisk eller annan störning
  • Srila Prabhupada - Hare Krishna-rörelsens grundare, frivillig fattigdom
  • Sven Stolpe - hardcore-katolik, författare
  • Teresa, Mother - mänsklig välgörare som erkände att hon levt i andligt mörker, utan någon upplevelse av en Gud
  • Tommy Lee Jones - skådespelare, möjligen girig - sökte kapitalisera maximalt på sin ranch vid filminspelning och hamnade i ersättningsbråk med filmbolaget
  • borderline, svårt adhd-störd, narkoman, tjuv, självmord

Sök dina egna tendenser i den här gruppen!

Av dessa 33 delar bara tre stycken Bengt Westerbergs potentiellt oförsonliga och materiellt fixerade psyke (Månen och Mars). De är författaren Robert Pirsig, som blev så enormt rik på sin bästsäljare att uppföljaren fick vänta i 14 år; Rodney Alcala, massmördaren; Srila Praphupada, den världsfrånvände asketen som reste till New York på 1960-talet utan ett öre på fickan och började predika indisk filosofi från gräsrotsnivå och byggde upp Krishna-rörelsen.

Vilken udda kvartett Westerberg finner sig i!

Uppenbarligen är massmördaren ett extremfall men i fallet med indiern ser vi tydligt hur konflikten mellan Ande och Materia spelar ut i formen av extrem asketism! Denna själ valde att inte gå i clinch med de astrologiska aspekter som lockar med girighet utan valde en filosofi som såg igenom den materialistiska myten!

(Men alla som studerat Krishna-rörelsen under dess storhetstid vet hur väl Eld/Jord-låsningen stämmer på rörelsens sentiment: den var aggressivt och hånfullt nedlåtande i förhållande till alla karmis - internt öknamn för svenssons eller slavar under materialismen. I sin grovhet och enfald avslöjade en del av medlemmarna sin egen andliga orenhet.)

Tyvärr saknas födelsetimma på samtliga fyra så det går inte att särskilja dessa öden värst mycket längre än så här. Beträffande massmördaren kan det eventuellt vara signifikativt att Mars i Oxen angriper Solen i en närmast perfekt rät vinkel (90°). Ja, hör här: under dygnet 23 augusti 1943 - samma födelsedag som Bengt Westerbergs! - når Solen fram till en punkt mot vilken Mars kastar en exakt nittiograders vinkel mot Solen - våldsmannen söker förgripa sig mot livets och andesjälens symbol!

Inte undra på att jag tyckt den förre politikern Westerberg sett elak ut och ibland betett sig otillbörligt - var det inte han som misshagad stormade ut från en tv-studio i direktsändning?

Han skulle bara veta vad det blev av vissa andra som var vävda av samma stjärnstoff som han själv.
:-)

Notera att massmördaren var en känd charmör, så länge det passade hans syften. Under sexualakten fick han spel och dödade sina offer. Den som är så hågad kan säkert hitta något mildare beteendemönster hos Westerberg som påminner om Alcalas psykopatologi, som jag faktiskt skrev om här då fallet gjorde rubriker, och till och med (ser jag nu) med utgångspunkt i samma elementära kortslutning!

Eftersom jag hade glömt bort det inlägget till dess jag gjorde databassökningen kan det vara intressant att se hur jag i Alcalas fall sökte förstå de astrologiska indikationerna i skenet av vad som var känt om honom.

Minns att bloggen sysslar med "reverse engineering" - att först studera kända livsöden och sedan se om några förklarande astrologiska teser är för handen på vederbörandes himmel.

Med det här förfarandet kan det hända att man möter en Madoff och en Klein, en nobel asket och en sexualstörd massmördare - vitt skilda utfall fastän födda under snarlika indikationer. Ofta tycks motivet kvarstå - det är bara attityden till det som är diametralt motsatt!

Faktorn "X" är, som sagt, andesjälen som går in i det spatiotemporala system astrologin befattar sig med. Kärnan i Westerberg ÄR INTE sin himmel och inte anden i massmördaren heller.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Srila Prabhupada föddes 1 september 1896 i Calcutta, klockan 15.45 (Stenbocks-Ascendent) enligt världens skickligaste och träffsäkraste vediske astrolog; K.N. Rao:

http://www.journalofastrology.com/page.php?page=KNRAO


K.N. Raos mycket "matnyttiga" astrologiska artiklar och träffsäkra förutsägelser:

http://www.journalofastrology.com/articles.php?category_id=1


Shyamasundara tror på 16.00 (trogen Prabhupadas egen utsago), men det ger fortfarande Stenbocks-ascendent:

http://www.dandavats.com/?page_id=1638&stats_author=Somayaji&stats_page=3

Det finns ett läger inom ISKCON som tror på att Prabhupada var född ca 15.30, för att det då istället ger honom en förment andligare Skytt-Ascendent, men Shyamasundara har mycket förtjänstfullt slagit hål på den spekulationen:

http://krishnascience.info/Vaisnava%20Library/Astrology/Horoscope%20of%20Srila%20Prabhupada.htm


Ett mycket mäktigt horoskop, med en exalterad Ascendent-härskare i Vågen, exalterad Merkurius i 9:e huset i konjunktion med 10:e härskare, Månen och Mars i goda 5:e huset, osv - ett fantastiskt rent och mäktigt horoskop!

Seaward sa...

Tack så mycket för klockslaget! Jag kände inte till det och än mindre att det fanns två ståndpunkter. En viktig person.

Seaward sa...

PS. Jag ser bedrövligheter i åttonde huset och har läst att han kanske t.o.m. övervägde självmord i yngre år. Någon svår inre kamp var det i vilket fall. Den kinesiska Ho Lo Li Shu-metod jag studerar vid sidan av ger I Ching-hexatrammet 12.3, Stilleståndet (himmel och jord i osynk) för hans unga levnadshalva. Men sedan det mest fantastiska 26.6, Han som förvärvat Himmtlens väg för den mogna livshalven! En liknande andlig tillväxt skulle säkert indiska dasha-metoden kunna antyda också.

Anonym sa...

Prabhupada övervägde självmord i yngre år? Var har du läst det?

Angående 8:e husets enigmata symbolik, så har du mycket intressant läsning kring 8:e huset här, i kapitel 2, närmare bestämt 2.5.3 och 2.5.4:

http://krishnascience.info/Vaisnava%20Library/Astrology/Horoscope%20of%20Srila%20Prabhupada.htm


Angående astrologen K.N. Rao, så kan jag varmt rekommendera alla hans böcker han skrivit:

http://www.astroamerica.com/v-rao.html (3 sidor)

http://en.wikipedia.org/wiki/K._N._Rao

http://www.journalofastrology.com/products.php?category_id=1


Du kan även LADDA NER hans böcker från nätet här:

http://www.filestube.com/e/ebooks+collection+kn+rao


Här kan du se K.N. Rao bli intervjuad, där han ger fina tips på hur man kan fördjupa sina astrologiska kunskaper:

http://www.youtube.com/watch?v=szLcaX-hI4c


Här har du hans intressanta horoskop på Astro-Databank:

http://www.astro.com/astro-databank/Rao,_K.N.

Anonym sa...

Angående västliga astrologer och deras astrologisk psykologiska kunskaper, så är min absoluta favorit Stephen Arroyo:

http://www.amazon.com/Stephen-Arroyo/e/B001JS2YP6/ref=sr_ntt_srch_lnk_1?qid=1326804960&sr=1-1


Har du läst hans böcker?

Rena mästerverk!

Seaward sa...

Jag tror det var i biografin på Wikipedia. Jag läste Arroyos mest kända när jag redan hade tjugofem år av västastrologi bakom mig och kan inte säga att han tillförde något nytt. Men boken, "Karma...", är ett kompendium som heter duga! Han har packat in oerhört mycket fakta där.

Faktum var att det var den boken som kickade igång mitt avsomnade intresse och kort därpå fick jag en dröm som antydde en annan zodiak - och så fann jag den sideriska!

Anonym sa...

Kollade igenom Wikipedia-artikeln, nämndes inget där om självmordstankar, inget heller i den stora omfattande biografin över hans liv, som jag har läst:

http://www.amazon.com/Srila-Prabhupada-Lilamrita-Satsvarupa-Goswami/dp/0892133570/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1326824266&sr=1-5

Kan vara att du har förväxlat det med någon annan?

Seaward sa...

Nej, vet vet helt säkert att det var Srila Prabhupada som kämpade sig genom sin "själens svarta natt". Och det är inget märkligt. Det är ett av stegen i för den fulländade mystikern.

I så fall var det någon annan biografisk sida på nätet, jag var inte mer än ett halvår sedan jag mötte uppgiften och jag blev först förvånad. Men när jag ser horoskopet stämmer det med Solen i åttonde, för jag har horoskop med tydligt depressiva anlag och Solen i detta dödens hus. Och där är då själens svarta natt som de ädlaste själarna tar sig an och övervinner.

Seaward sa...

Hittade det: Det var på Wikipedia men omärkligt skrivet i en liten grå textruta:

A message from Jaladuta Diary Journal kept by Prabhupada. Between August 25, 1965 and August 30, 1965, the Jaladuta Journal falls silent for six days. On the seventh day, August 31, the silence is broken with these simple words, “Passed over a great crisis on the struggle for life and death.”

Detta tolkade jag ganska bokstavligt: som en andlig kris han övervann, fast än kortare (och intensivare) period än mitt bedrägliga minne hade förvandlat det till.

Anonym sa...

Beskriver när han på väg till USA (aug 1965) i fraktångaren vid 69 års ålder genomgick 2 mildare hjärtattacker...

Anonym sa...

Därför som hans dagbok är tom de sex dagarna 25-30 augusti...

Anonym sa...

Har du verkligen din Sol i dödens 8:e hus?

Om du är en Tvilling Ascendent med Solen i Vågen, så borde den väl hamna i ditt 5:e hus?

Seaward sa...

Tack för informationen! Där ser man hur Wikipedia alltjämt är otillförlitlig: material taget ur sitt sammanhang kan leda till helt fel slutsatser.

Seaward sa...

Inga tvetydigheter i min text (till skillnad från Wikipedias) - jag talade om Srila Prabhupadas åttondehussol baserad på din information om Raos trovärdiga horoskoprekonstruktion.
:-)

Anonym sa...

Oj, inte ett enda inlägg om Bengt Westerberg här inte... "Westerbergs-effekten" som det talades o skrevs så mycket om på 80-talet, när han blev partiledare för FP. Han måste ha trivas som fisken i vattnet då med tanke på hans Lejon karaktär "Allt ljus på mig". Men jag minns mycket tydligt att det gick rykten om honom, efter ett par år, att han var mycket elak mot sin dåvarande fru då på 80-talet. Hon som jag inte kommer ihåg namnet på idag och som senare, tror jag, hamnade hos Janne Carlzon på SAS...Visst, det kanske bara var illvilliga rykten för det blev ju aldrig bekräftat eller så det här med hans elakheter. Hur som helst blev det skilsmässa mellan dem inte alltför länge efter dessa rykten... Kom bara på att tänka på det här när inlägget nämner om våldsamheter.