Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 maj 2010

Skulle du köpa en begagnad bil av han här?


På kort tid har jag noterat två korkade uttalanden av Expressens nye chefredaktör Mattsson. Först hans trubbigt dogmatiska vidhållande av Lars Vilks yttrandefrihet på sin blogg i ett läge då allt fler inser att Vilks är en mentalt sjuk människa som inte borde ges det utrymme att skada allsköns internationella relationer som nu sker - i "yttrandefrihetens namn". Mattssons plädering ligger flera komplexitetsnivåer under den verkliga situationens krav, den faller kort om vad man kan förvänta sig från Chefen.

När jag sökte en födelsedag för att i åtminstone någon mån se vad som brister i Mattssons psykologiska räckvidd hittade jag en andra groda som röjer vad man absolut inte vill veta om en chefredaktör:
En redaktion på 322 journalister (eller 322 chefredaktörer och en ansvarig utgivare som han också säger) ska ha ett kvalitativt fördjupningsreportage varje dag. Det anser han. Modellen är hämtad från Svenskans Under strecket.

Själv läser han gärna sådana artiklar, om de handlar om något historiskt. Handlar de om konst får de vara.
(Källa, min fetning)
Den som inte bryr sig ett vitten om konst, kan på goda grundar misstänkas vara en torftig själ. Lägg torftig (av torv = uttorkad) på minnet. Men inte bara det, Mattsson utsänder en signal om bildningsförakt, och jag hittade snabbt förklaringen. På annat håll lärde jag mig att han inte lyckades ta sig genom gymnasieskolan.

Vid sökning på födelsedagar inträffar det inte helt unika att sökningen ger mer än en person i samma stad, med samma namn och födelseår. I det här fallet två stycken. Vilken att välja?

Redan i upptäckten att den ena bor på bekvämt promenadavstånd från tidningshusen i Marieberg fattar jag mitt beslut. Är han på tidningshuset till midnatt för att överinse hur "Ettan" spikas, kan jag tänka mig att man inte har något eget liv utan gärna har hundkojan så nära arbetet som möjligt. Och den extrema makthungern - ledarskap till varje pris och mot alla odds - som genomsyrar denna födelsedag rent astrologiskt övertygar mig ännu mer.

[Tillägg. Sedan inlägget skrevs har ovanstående bekräftats, svenska Wikipedia har nu födelsedagen angiven.]

Men för säkerhets skull redovisar jag även den andra stjärnkartan för en Thomas Mattsson född bara tio dagar tidigare. Som genom ett mindre mirakel är båda kartorna så pass lika varandra att båda bekräftar det jag misstänkte redan i hans schablonmässiga försvar av yttrandefriheten: det är ett övermått av Jordelementet på himmelen och det drar ner förståndsgåvorna till en slags begränsad slughet. Plakatpolitik säger de bestämt, som sysslar med sånt.

Alla vet att Jordelementet inte kan släppa igenom de rena idéerna från Ljusets nivåer särskilt väl. Det var därför Platon kallade våra liv ett fängslat liv en dunkel grotta med väldigt approximativa uppfattningar av vad som egentligen försiggår i LIVET (ett högre existentiellt plan än jordtillvaron).

Jordmänniskan är i sina sämsta utföranden fullständigt ointressant psykologiskt, och enbart en resultatorienterad arbetshäst. Åtminstone det senare verkar stämma för Mattsson. Och att stoltsera med petitesser som att den blå bården återvänt till Expressens förstasida avslöjar något ännu sorgligare: vi har en formalist här. Också detta pekar mot karta ett, med Månen i ramifikationernas tecken Stenbocken.

Gäller denna första karta (som jag är nästan 100 på), så är det med det demoninfekterade psyket i Stenbockens tecken man har en realpolitiker, enbart resultatinriktad. Inga egentliga äkta åsikter, bara Resultatet för ögonen. Ville Expressen verkligen ha en sådan här bödelsmentalitet?

"By the book" torde vara Mattsons motto, en lag-och-ordning-byråkrat som världen knappast tidigare skådat. Jag lovar, tidningspersonalen kommer att hata den här människan inom ett år: Månen och Rahu och Mars i ett legalistiskt och dominant tecken kan över tid bli en enerverande historia...

Tyvärr lyfter inte chefens Sol ovanför denna ambition att återinföra en snygg bård och värna om hela EN artikel på 8000 tecken om dagen. (Han nämner "lånet" från SvD - Stenbocken är förvisso något av en plagiatör..)

Solen i detaljälskande Jungfrun är just den som väljer bårder och räknar tecken i en artikel. Dessa goda tjänare måste finnas, men inte i chefsposition väl?

*****

Med 99,9% säkerhet "rätt" chefredaktör, ingen Luft, ingen Eld -

NOLL INTELLEKTUALIET, NOLL ANDE

Enbart Jord och Vatten. Naturligtvis lägger en sådan bort tidningen när det handlar om konst.


Reservalternativet: Merkurius (pressen) ännu kvar i chefstecknet Lejonet, men nymånen i Jungfrun ger inte alls samma stöd för makthunger som Månen, Mars och Rahu i förra horoskopet. Notera särskilt Måne och Mars i presterande Stenbocken - han var sportjournalist vilket stämmer perfekt med Mars råa och grova stil och därmed ett sinne (Månen) som tänder på kamp och strid.

Nedanstående karta är i jämförelsen häpnadsväckande timid med Solen och Månen med en effeminerande men fallen (debil) Venus i Jungfrun. Inte alls den beslutskraft som jag förstår att Mattsson signalerade genom att bums sparka en Hells Angels-anknuten utlandskorrespondent. 


På rak hand minns jag bara SVT:s vetenskapsreporter Henrik Fexeus med samma nedslående brist på sensibilitet för något bortom den omedelbara sinnesvärldens signaler (Jord/Vatten). Som någon kanske minns specialiserade han sig på att använda medveten manipulation av kroppsspråket för att ragga. Han skrev åtminstone en bok om det.

En skitstövels knep och ett närmast psykopatiskt sätt att erövra! Så beter sig ateister som inte tror sig ha någon själ och därför inte heller har tillgång till dess ljuva musik, dess telepati med likasinnade själar, och inte heller någon äkta känsla av sann kärlek.

Den fallna materialisten måste hela tiden tänka och analysera kring sina sinnesintryck - en djupt oäkta människa. Med en smula Vatten, som här, blir de åtminstone kapabla att "gå loss" på sina hormoner. Gott Vatten och Jord är riktigt sinnliga.

Men har de någon högre själ? Indikerar Mattssons brister i viktiga elementära avseenden att han är ett av Darwins apdjur - till skillnad från oss som inte bara cirkulerar på den här planeten utan även gör avstickare till andra ställen mellan jordeliven?

Har i själva verket ateister rätt, men bara i fråga om dem själva? Ibland undrar jag om det kanske finns ett antal olika versioner av homo sapiens på plats på jorden samtidigt. Den yttre formen är densamma, men inte innehållet. Inte alla har en själ, inte alla kommer att uppleva något mer sedan de dött. Och framför allt inte återfödas som annat än råmaterial till Moder Jords fortsatta evolution. Jag hoppas jag har fel.

*****

Och vad hittar jag när jag letar upp det tidiga inlägget om ateisten och vetenskapsdyrkaren Fexeus...? Jo, en födelse bara dygnet innan det som tycks troligt i fallet Mattsson!

Detta bekräftar min instinktiva motvilja redan i inlägget om Mattssons försvar av Vilks (till vilket pris som helst - märk här den obalanserade demonen Rahu kopplad till Stenbockens fullständiga brist på demokrati fast den här maskerar som demokrat - Mattsson skulle funkat perfekt i en diktatur också med det skadade psyket).

Som jag sade i det inlägget: detta kan vara fel chefredaktör för svenska förhållanden. Nu är jag säker. Vi behöver inte gå ner oss ännu mer i det okreativa och materialistiska träsk vi hamnat i under nyliberalismens korta glansperiod. Vi behöver mer Eld och Luft, mer sann inspiration!

Se åter vad Mattsson var stolt över: att ha LAGT TILLBAKA DEN BLÅ BÅRDEN PÅ "ETTAN". Mer kreativa än så är inte de rena Jord-typerna: de plockar och arrangerar med det som ÄR. Och vilket gay uttalande, förresten.

Ren Jord har det inte i sig att från ingenstans trolla fram helt nya tankar eller rent av paradigm. Jord symboliserar identifikation med det som är, dvs detta är elementet som bättre än något annat illustrerar Auguste Comtes positivism, denna nattståndna materialistiska livssyn (Comte var passande nog Sol-Stenbock).

Inget ont om folk som klipper och klistrar collage, men de är inte chefsmaterial.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Reflektionen om högre själar och olika varianter av Homo sapiens osv, fick mig att tänka på vad mediet Sylvia Browne sagt om det hon kallar vita, gråa och mörka väsen, och som betecknar hur mycket av Guds ljus som anden släpper in. När de mörka väsendena dör går de "från det svarta ... tomrummet ... direkt tillbaka till livmodern för att leva ytterligare ett liv på jorden, i en sorts ändlös U-sväng". Det mörka är naturligtvis självvalt, och förr eller senare kommer de att fångas upp och "omslutas av den heliga Andes vita ljus". Allt enl Browne. Men hon säger också att de kan spöka under den korta stunden mellan två liv och ställa till med olika saker...
S

Seaward sa...

Som någon forskare i nyplatonismen jag läste sade: Triader är populära!

Kristendomen har sin treenighet, nyplatonismen vadade i olika treställigheter, och indisk filosofi har förstås de tre gunas. Kanske liknar dessa, Sattva / Rajas / Tamas, mest denna Sylvia Brownes vita, gråa och mörka väsen!!! Grått motsvarar ju den oroliga och lidelsefulla blandningen av vit Sattva och svart Tamas.

Fast som materiella kvaliteter ligger tamas-triaden "ett snäpp" för lågt i den händelse Browne beskriver - i linje med min fundering - tre SLAG av själar och inte bara tre höljen som i olika grad fördunklar själen.

I Centrum & det yttre mörkret funderade jag över en annan "snittyta" i den indiska filosofin, akarshana och vikarshana shakti, krafterna som drar mot (är?) Centrum och Periferin respektive.

Periferin eller Mörkret är den tillvaro som också kallas Maya, dvs den mätbara fenomenvärlden som är tillverkad av de tre gunas och elementen.

Men jag nämnde inte, (tror jag) att det mittemellan dessa ytterligheter finns en "kraft vid gränsen" - och den kraften utgörs av de levande andesjälarna. I nyplatoniska termer är själarna (vi) unika och eviga former i Nous, medan akarshana shakti - kraften som drar till sig kan vara nyplatonismens Den Ena och vikarshana shakti (maya) Naturen och den materiella världen.

Den här modellen visar att jiva-atmas, andevarelserna eller Formerna vid gränsen är våra egna Högre Själv, om man står "här nere" i illusionens värld.

Det är i den här bemärkelsen jag använt de fyra elementen: Vatten och Jord indikerar att Naturen har ett starkare inflytande över själen än de "eldsjälar" som till synes mot allt vet drivs av Eld och Luft.

Genom Eld och Luft får man en antydan av andra sidan. Elden är det unitiva (odelbara) medvetandet och Luft är den eviga och indviduella Formen eller andesjälen.

Och det verkar kunna stämma: tokig "drivna" fundamentalister ligger nära till hands när det saknas kontakt med Jorden. Jag menar t.ex. att Madonnas "kabbalavatten" uttrycker lätt sinnessjukdom, idealen spiller över i det konkreta beteendet. Madonna har INGET i Jordelementet i sitt horoskop och många skulle inte hålla det hon anser normalt för att vara det...

Jord/Vatten-människor däremot söker inte ens några (andliga) svar för deras evangelium är positivistiskt: bara sinnesdata är acceptabla. "Ät och drick för i morgon ska vi alla dö."

Till den senare typen tycks chefredaktören höra, att döma av dygnets profil. Detta utlöser i sin tur frågan om det finns hela perioder där det regnar oandliga själar över jorden! Men det har vi pratat om förr: elementen är inte sista ordet. En "hög själ" kan ikläda sig vilket horoskop som helst.

"Gud delar inte ut anden efter mått", sade Johannesevangeliet, vilket är lite av en truism. Den Ena och Maya (mätbarhetens domän) är ju vitt skilda, i det indiska synsättet och i den kristna distinktionen mellan Skapare och Skapelse.

Anonym sa...

Det är nog samma underliggande verklighet som Browne beskriver som t ex den indiska och nyplatonska, fast på olika sätt och med olika metaforer.
Hon beskriver renodlat mörka väsen som psyko/sociopatiska, utan samvete och ånger, och som bara härmar känslomässiga yttringar. De återvänder liv efter liv utan plan och andlig vägledning. De har alltså ingen kontakt med sitt högre Själv, kan man säga. När det gäller de tre "gunas" så har ju de flesta människor en blandning av dem. Och inte ens de som har endast Tamas guna behöver ju vara samvetslösa psykopater. (Skulle vara intressant att studera diagnostiserade psykopaters horoskop.) Och omvänt behöver ju inte Sattva guna-människor vara några ljusänglar... Men ligger nog något i liknelsen med ljus och mörker, även om det är mer generellt och inte på individnivån. Eller "ett snäpp för lågt" som du skriver.