Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 maj 2010

Total fattigdom, total rättfärdighet


Vivian Jackson 1975 och årtionden av gettoliv senare.

Till skillnad från när den degraderade bassisten i Slipknot lämnade in med sina förmörkade låtar om alltings meningslöshet, gick det ett litet sting av saknad när jag flera månader senare upptäckte att en av mina reggaehjältar från 70-talet lämnat den här planeten. Det skedde i januari i år. 

Jag har aldrig sett någon förklaring till varför Vivian Jackson kallade sig Yabby You, så jag håller fast vid min teori att det var en ordlek: "Jah Be You" - "Du må vara Gud" - helt i linje med Jesus yttrande i Bibeln, "Vet ni då inte om att ni är gudar i vardande?" Jackson var något så sällsynt som en jamaicansk rastafarian som bekände sig till Jesus snarare än att betrakta Etiopiens kejsare Haile Selassie som en inkarnation av Gud på jorden.

Horoskopet uppfyller exakt idén om ett utarmat liv i extrem fattigdom - precis som Jacksons livsöde såg ut. Men det beror förstås på den astrologiska symbolikens töjbarhet, på att t.ex. ett zodiaktecken har åtskilliga uttryckssätt. Tveklöst måste det väl ha fötts åtminstone något barn till en privilegierad miljö det här dygnet! Eller...?

Den korta artikeln på Wikipedia är en riktig snyfthistoria om en man så sjuk och fattig att han redan i tonåren drabbats av ledgångsreumatism och (i en lite mer komplett biografi) förstört sina lungor i ett hälsofarligt arbete. Han var tydligen svag och sjuklig hela sitt liv igenom, men slet i två år för att få råd att köpa ett rullband att spela in sin första sång på. 

Yrkesmusiker tyckte låten var fascinerande, ställde upp gratis och gav Jackson en stund i skivstudion. Resten är reggaehistoria, sjutumssingeln Conquering Lion från 1972, djup, djup rastareggae med Jesus i fokus som det erövrande lejon alla världens nationer ska knäböja inför! 

Mystisk och mäktig musik från en högre himmel. Här är vi långt från filosofiska resonemang om Kristus som universums Logos-princip (eller t.o.m. Nous, det kosmiska medvetandet), men ämnet är likväl detsamma.

Att vi pratar getto och tredje världen syns inte minst av den första LP-skivan från 1975 där Jackson samlade ihop en serie vinylsinglar han hunnit släppa under de gångna åren. Inte ens det enkla efternamnet lyckas tryckeriet få rätt! Och ingen tyckte det var värt besväret att rätta det, heller! (Bilden visar andra pressningen från 1977.)


När tiden var kommen för andra albumet (Chant Down Babylon Kingdom), ja då lyckades britterna helt missuppfatta smeknamnet Yabby You och skrev det som "Yabba Youth". När tredje albumet dök upp samma år, 1977, rådde fortfarande förvirring. I England missuppfattade någon nu ett uttryck i en tidigare releasetext och kallade artisten "The Yabby You Vibration"! Först med fjärde skivan (Jah Jah Way, 1980) blev det rätt.

*****

På vad sätt indikerar horoskopet fattigdom och underklass? Jo, på flera sätt, och det är det som är viktigt. En enstaka indikation innebär inte mycket, men här upprepas flera signaler som alla talar om "den lilla människan". Låt oss lista dem.

Solen i Kräftan sätter sitt livsuppdrag i den lilla eller nära sfären. Att Sol-Kräftan Barack Obama är USA:s president kan direkt tyckas som en motsägelse, men med hans födelsetid vet vi att Jupiter (expansion) och Saturnus (kontroll) stiger i öster i en makthungriga Stenbocken. Det här budet är viktigare än Obamas Sol-Kräfta, även om den senare är sjunkande i väster och likt Mona Sahlins sjunkande Sol tycks indikera en problematisk karriär (Obama-haussen förbyttes ju i baksmälla.)

Kräftan representerar också de maktlösa, till skillnad från motsatta Stenbocken som, som sagt, representerar hunger efter ära och kontroll.

Saturnus är den kontrollerande och begränsande planeten och den är inte på god fot med Solen. Här är Saturnus skadad (detriment) genom placeringen opposit sitt eget härskarläge och den snäva och snåla patriarken gör livet svårt för det lilla folket (Kräftan). Saturnus naturliga ogillande av den "slösaktigt" strålande Solen innebär därför också frågetecken för horoskopinnehavarens hälsa. Och Solen i Kräftan anses vara en ganska känslig placering, hälsomässigt.

Men direkt påvert blir det när man ser Saturnus kasta sin begränsande 60-gradersascpekt mot Jungfrun, den undersätsiga tjänarens tecken! Också Jungfrun symboliserar "den lilla människan" och i tecknet hittar vi en enorm upprördhet över pengar - Venus - som lider sitt fall (debilitet) i detta tecken. Mars aggression knyter an till Venus och de rika människornas orättfärdighet var ständigt återkommande inslag i Yabby Yous texter.

"Covetousness (naturligtvis felstavat som Covetiousness) - that's all I see!"

"...the big fish feeding on the small fish..."

Den fallna kärleksgudinnan Venus "upphettad" av burdusa Mars hörs också i låten Anti-Christ, där den rättfärdige profeten förklarar att han ser de kristna förespråka ett fromt liv men själva "live like a whore".

"See dem deh, dem favour sheep, but dem a wolf! See dem deh, dem favour Christ but dem a Anti-Christ!"

Tidigt 70-tal men skulle ha passat utmärkt i samband med katolska kyrkans pedofilskandaler!

Det tydliga med artisten är hans extremt höga moral och kanske också moraliserande stil. Det är Saturnus som skapar kärva och sträva naturer och här kontrollerar han hela Jungfrun med allt dess innehåll. "Horbockssyndromet" eller den förhöjda libidon (Mars/Venus) hålls alltså under strama tyglar och i fråga om filosofi eller religion (Jupiter) är det också här Saturnus asketiska preferens som färgar Jupiter i Jungfrun.

Saturnus närhet till Merkurius gör det naturligt för honom att kommunicera just denna valör och det var också det som var hans "livsmission" - Solen i Kräftan kom ju komplett med dessa tilläggsbudskap.

Återstår att fundera över Månen i Vattumannen, en intellektuell och ideologisk typ av sinnelag, ganska sval eftersom Luft primärt tar vägen genom tänkande. I Eld och Vatten skildrar Månen ofta en företrädesvis känslomässig personlighetstyp, men här AGERAR Jackson ut sina känslor genom sången (Solen i Vatten), medan hans sinne hela tiden vilar i en doktrin eller ideologi som i hans fall kallades religionen rastafari. 

Sinnet i ett saturniskt tecken tar oss en sista gång tillbaka till den klent placerade men kärva planeten för försakelser. I indisk astrologi är Saturnus den låga arbetarklassens planet. Magsäckens Måne, baserad på den fattiga Saturnus i matsmältningens tecken Kräftan... 

Det är på något sätt inte förvånande att hans biografi beskriver en människa som nästan svälte ihjäl. Det rimmar perfekt med det här horoskopet, som man kan ta som ett skolexempel på ett hårt och strävsamt livsöde. 

I vad mån Månen i Luft baserad på en Saturnus i Vatten hade några oönskade effekter i termer av "dissociation" eller språk- eller tankefel, kan jag inte avgöra. Precis som med många andra gettoartister är låttexterna klantigt skrivna med många grammatiska fel. 

Den jamaicansk-engelska dialekten är i sig en riktig soppa, och det är möjligt att man kan se den här ganska flagranta störningen mellan Luft/Vatten i de här termerna. (Måne/Sol upprepar ju en Luft/Vatten-dissonans en andra gång.)

Jacksons sista år i livet innan han dog i hjärnblödning bestod i att söka bekämpa pirater som givit ut all hans musik på cd-skiva, och få tillbaka kontrollen över sin sångskatt. Ingen rast och ingen ro för de fattiga! Ett strävsamt liv som säkert gav många pluspoäng i himmelen och meriterar honom för en mäktig reinkarnation - om han skulle önska det.


Yabba Youth (sic) - Chant Down Babylon Kingdom (1977)


PS. Se föregående inlägg om Edward Teller, "mänsklighetens fiende", om att pröva att läsa ett livsöde för vilket födelseklockslaget saknas som en symbol i sig, att låta den "naturliga zodiaken" få berätta sitt.

Gör vi sammalunda med Vivian Jackson är det uppenbart att hela hans liv binder ihop det fjärde och sjätte huset - det fjärde för en undanskymd och tillbakadragen natur (eventuellt djup och själslig) och det sjätte för enkelt tjänande i statusbefriade sammanhang. Notera också det sjättes koppling till hälsa eller hälsoproblem - högst adekvat i detta fall. Klen Saturnus "hämmar" sjätte hälsohuset.

Sammantaget blir det här Vivian Jackson i ett nötskal!

Månen - själen eller sinnelaget - svävade dock högt, i elfte tecknet för ideal och ideologier!

Inga kommentarer: