Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 24 juli 2010

Illusionister och astrologins Luft & Vatten

Filmen The Prestige har några år på nacken, men då jag såg den var det bland det bästa jag sett. Så många bottnar! Vilken härlig tidstypisk (antar jag) stämning och vilken bra casting - bara idén att sätta David Bowie att spela det gåtfulla geniet Nikola Tesla! Vilket obehagligt trick med "dubbelgångarens" fall ner i vattenbehållaren! Så mycket tankar efteråt. "Huvudet under vatten" - astrologins Luft under Vatten - redan motivet kanske startade tankekedjorna...

Vad regissören hette registrerade jag först nu, när det skrivs vitt och brett om hur svårt och komplicerat manuset till hans nya storfilm Inception är. Skådisar som Leonardo DiCaprio beklagar sig över att de fick läsa om och om igen för att förstå en handling som fullständigt blandar psykets undermedvetna med medvetna nivåer.

*****

Faktiskt inte helt olikt temat i The Prestige, som nominellt handlade om konkurrensen mellan illusionister i London i slutet av 1800-talet - en tid då själen och psykets krafter just skulle till att dö bort till förmån för den västerländska sekularismen och en öken av torftigt förnuft. Strax skulle "positivismen" ta över läran om att bara mätbara data är något att gå på, och "vetenskapliga" läror om vissa rasers "mätbara" överlägsenhet skulle inom kort ödelägga Europa. Den nya förnuftsmänniskan skulle strax ställa till två jättelika världskrig

Den här typen av människor - vetenskapsfascister - går ofta under beteckningen "skeptiker" och apropå de konkurrerande illusionisterna i The Prestige, spårade utbrytarkungen Houdini ur fullständigt när han som en tidig skeptiker började jaga medier som gjorde anspråk på att producera parapsykologiska fenomen. Eftersom han själv använde sig av tricks och teknik för sina framträdanden - dvs han jobbade med duplicitet eller tekniker för att dissociera betraktaren från det som verkligen pågick på scenen - kunde han inte få in i sitt huvud att verklig magi existerar. 

In till denna dag kämpar förkrympta intellekt inom rörelser som Vetenskap och Folkbildning (VoF) för att övertyga den "okunniga" massan om att intuitionen inte existerar - fast nästan alla människor bara aningen mer öppna psykiskt än de materialistiska reduktionisterna någon gång haft erfarenhet av telepati eller prekognition [1].

När diskussionen blir riktig låg t.o.m. ljuger skeptiker som Humanisten Christer Sturmark människor rakt i ögonen och hävdar att parapsykologin inte har några resultat att komma med! Vad är det för besatthet som får honom att vilt hoppa mellan olika ämnen i tiden - och alltid bara saker han är negativ till - och söka dra med sig andra in i sin egen tummetottvärld av "empiriskt bevisad verklighet"? Det måste vara en människa med abnorm fruktan nedbäddad i det undermedvetna! Hjälp honom till en tidigare liv-terapeut, någon, så han blir varse att spökena på näthinnan kommer inifrån!

I fallet med den oetiska skeptikern och illusionisten kom jag oerhört nära ämnet för det här inlägget, det komplexa temat i filmen Inception och dess relation till astrologin. När regissören säger att detta är hans livs film, det han sökt formulera ett helt liv, då vet vi att födelsehoroskopet kommer att avteckna samma motiv. Och vilket är motivet?

Jo, missanpassningen mellan det omedvetna Vattenelementet och det medvetna Luftelementet förstås! Som jag läst om filmen handlar "inceptionen" om att skjuta in sig i andra människors undermedvetna och där plantera minnen eller föreställningar.

Varför Nolan behövt ett helt liv för att realisera den enkla idén framgår eventuellt av horoskopets sönderbrutna struktur. Vi andra har lätt kunnat läsa om det här i bokstavligen suggestiva hypnoterapeuten Michael Newtons tre böcker. Människor under hypnos har här tillgång till betydligt större kunskap om hur livet hänger samman än den vakna människan som bara har ett ynkligt ego och dess logik och inlärda kunskap att falla tillbaka på.

Newtons patienter har beskrivit hur levande och döda minglar på "andra sidan" och hur främmande psykiska entiteter går in i våra drömmar när vi sover och planterar minnen eller impulser hos oss! Det kanske är den här möjligheten som gör skeptikerna så rädda att de nästan skiter på sig!

Och Newton är inte först med den här upptäckten, idéerna går tillbaka till civilisationernas början. Jag har just läst en mycket intressant självbiografi av engelska psykiatern Arthur Guirdham som efter fyrtio års kliniskt arbete "kom ut" - han var hypersynsk och har mycket att berätta om kontakten mellan förkroppsligade och kroppslösa psyken.

Psykdoktorn berättar i princip exakt samma historia i sin "A Foot In both Worlds": "inceptioner" finns, och varenda varelse är i själva verket en "radiomast" som strålar ut data till hela världen. Maktkåta eller bara narcissistiska journalister (finns det någon annan sort numera?) är en patetisk ersättning för de verkliga "sändarna" i skapelsen!

Materialisterna får snart krypa tillbaka under den sten varifrån de kom, det finns mer mellan himmel och jord än du någonsin drömt om i din filosofi, lille upplysningsman!

*****

För att göra en lång historia kort, studera i skenet av den här bloggens käpphästar filmregissören Nolans horoskop, och se grafiskt impulserna till den otäcka vattenscenen i The Prestige och Inceptions spel med medvetna implantat i det undermedvetna.

Jag har aldrig sett en så makalös bekräftelse på dels inlägget om den oetiska skitstöveln här ovan, men också "de närmast sörjande" tecknen i den här berättelsen om det omedvetna och det medvetna intellektet: Kräftan och Tvillingarna, Månen och Merkurius.

Se de flera sammandrabbningarna mellan Vatten och Luft och hur det är det primära Vattentecknet Kräftan som är spindeln i nätet. Ett fantastiskt horoskop som summerar allt jag sagt om syndromets bredd, från galenskap till illusionisters och kriminellas "avsiktliga dissociationer". Med mera.



Vad man lär sig av Christopher Nolans horoskop är att det kan ta "ett helt liv" att få rätsida på Luft/Vatten-konflikten om man själv lider svårt av den. Och man kanske skriver så krångliga och obegripliga manus att skådespelarna knappt fattar vad det handlar om! Minns vad jag kallade Vatten/Luft-problemet när bloggen var nystartad - "lost in translation"!

Men mot Nolans Luft/Vatten - missa inte den suveräna serien av nedslag i Luft: välsignaren Jupiter i Vågen - till Rahu i Vattumannen och vidare till psyket/Månen i Tvillingarna. Man förstår hans intresse för medvetandefrågor!


Länkar:

AB:s recension;
Expressens dito;
Christopher Nolan förklarar (i AB) att han lagt ner hela sitt livs vision i sin nya film, mer Nolan-prat i DN - jag tror fanimej Strage medvetet tvärar som den negativa Skorpion han är och säger "för lite filosofi" efter att andra kallat manuset komplext! Vi är löjeväckande genomskinliga när vi är radiostyrda av våra arketyper.

Å andra sidan kan man se det som att Strages huvudsakliga uppgift i detta liv är att vara ättika och likt Skorpionen markera sin olikhet gentemot levande och döda. Det är en svår filosofisk fråga i vad mån vi är predestinerade hela vägen ner i graven... Dock upplyste mig Strage om att samme Nolan låg bakom filmen Memento - och det är ju passande, givet vårt ämne: "felkopplingen" mellan Kräftan (minnets tecken) och en Måne i det medvetna återkallandets Luft !!!

Christopher Nolan har verkligen mjölkat sin födelsehimmels bärande arketyper för idéer till filmerna. Men han vet troligen inte om det eftersom västerlandet följer en korrupt zodiak som ger missvisande tecken. Det här skrivs utifrån tecknen när de ligger i fokus - som de gör i den sideriska zodiaken.


Se även Tvillingarna (Merkurius) som informationstecken respektive producent av desinformation - en indirekt variant på desinformation ses även hos "positivisten" Quine. Samt, förstås, mängder av inlägg under syndromet "dissociation". De senare borde hackas upp och omstruktureras - det är för många varianter under en alltför vid rubricering.

_____

1. Problemet, som en råtthjärna upplever det, är att telepati implicerar signallös informationsöverföring. I den materialistiska uppfattningen måste en verkan föregås av en orsak som så att säga direkt puttar på det påverkade objektet. Men förnuftsivrarna har inte hängt med i vetenskapsutvecklingen. Något liknande telepati i naturen har faktiskt bevisats i kvantfysiska experiment utförda av bl.a. Alain Aspect! En vetenskaplig modell för telepatin kan vara på väg som en indirekt följd av kvantfysikens alla brott mot materialisternas simpla, mekaniska världsbild.

Vi normalbegåvade har i vilket fall själva upplevt tillräckligt mycket oförklarligheter för att ta lätt på positivisternas panikslagna försök att göra världen mindre och tråkigare än den är.

Inga kommentarer: