Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 augusti 2010

Astrologin genomskådar politikerna

I Aftonbladet ägnar sig ännu en retorikexpert åt att bedöma skickligheten hos två kontrahenter, i det här fallet ekonomerna Borg (höger) och Östros (vänster). Sysslan är lika meningslös som den här bloggens horoskopställande, i den mån personteckningen inte förankras i en underliggande världsbild.

Redan de bästa av de gamla grekerna - födelseplats för retorik eller konsten att övertyga den dumma folkmassan - såg ner på dessa faktarabblande varelser. Läser man Platon mellan raderna är det ingen tvekan om vad han ansåg om sofisterna.

[Skrivet då jag läst merparten av Platon enligt nyplatonisten Iamblikos "lässchema" från 300-talet, men ännu inte den kända dialogen Staten. I denna är Platon helt explicit: sofister är rövslickare som lyssnar på åsikter som valsar runt hos pöbeln och sedan förpackar och prissätter samma smörja som undervisning!]

Under några år av borgerlig regering där den globalt nedbrytande fria marknadskapitalismen hyllats och där svårt sjuka människor slängts ut på arbetsmarknaden och där "arbetslinjen" mest låtit som ett hot om gaskamrarna, där har det korttänkta svenska folket kommit att uppfatta finansminister Anders Borg som en trovärdig klippa. Låt oss undersöka fogen för detta astrologiskt.


Människan har onekligen goda kvaliteter, men det som skapar en förtroendeingivande aura är som vanligt raka motsatsen: rent och skärt Mörker. Med ett storkors i Tamas guna sällar sig Borgs födelse till den grupp som sökt makten i etablissemanget. Mörkrets kvalitet är illusionen att huset står stadigt och att status quo faktiskt är en önskvärd kvalitet. 

Djävulens utsända attraherar med detta tillta alla som saknar förmåga till reflektion kring livet och döden, alla dem som gömmer sig bakom sin materialistiska livsinvestering och dess arma kulissväggar av skeva IKEA-installationer. Som regel kan man säga att det stora korset i Mörkrets kvalitet är dem Jesus syftade på då han tilltalade en grupp nyfikna individer och sade, "Låt de döda begrava sina döda och följ Mig!"

Problemet med Mörkrets barn är att de alla är konformister. Ingen av dem har kontakt med Kreativiteten (som är en aspekt av en andlig grundnatur). Är tidsandan sekulär, imiterar de den hållningen, hade det varit medeltid nu, hade de varit religiösa kyrkmän. 

Mörkret är falskheten, anpassbarheten, den simpla viljan att få vara med i spelet, gärna i en cementerad central position. Här finns ingen vilja att riskera något. Mörkret genererar en konservativ gränsande till reaktionär grundtyp och vi hittar dem oavsett politisk färg eller oavsett livsåskådning överhuvudtaget.

Halvbakade entreprenören Christer Sturmark som gjort sig en vinglande karriär på sin attitydlåsning gentemot ämnet religion sitter t.ex. fullständigt fastnaglad redan vid två av Mörkrets korsarmar. Men det gör en och annan religiös fundamentalist också! 

Vi lär oss av detta att det finns verkligheter som ligger djupare än orden och den individuella agendan. Astrologin nuddar vid människans själva väsen. Det senare, vår själsliga essens, skulle den sämsta kategorin av Mörker-individer, den sekulära ateisten, förneka med hänvisning till sin parodiska lilla världsbild, den som bygger på "kvantifierbarhet" (Djävulen bor som sagt i detaljerna!) 

Men låt oss inte spilla fler ord på bloggen över det faktum att materialismen sedan länge har falsifierats av vetenskapen själv! Det tillhör som sagt Mörkret att alltid agera negation av kvaliteten Sattva, eller Ljuset.

Likväl vore jag demoniserande om jag inte gav ett relativt gott betyg åt Anders Borgs sätt att verka från den bakåtsträvande (och ytterst sett livsfientliga) sidan. Han saknar naturligtvis, som alla sekulära svenskar och deras folkvalda, varje anstymmelse till filosofisk tankehöjd. Han har tagit på sig att räkna pengar! Hans solära livsuppdrag är att förhindra att resurser fladdrar iväg till utlandet. Men till skillnad från de sekulära Humanisterna, aktiva agenter som sår split och därmed Ondska i samhället, gör han sitt arbete utan illvilja. Han är en enkel människa som tar det här med ekonomi på största allvar. 

Han har aldrig ens funderat över den monetära människan som bara en möjlig existensform. Han har aldrig filosoferat över civilisationstyper och skulle som baktung delmängd av Mörkret aldrig i grunden vilja förnya det västerländska tänkandet så så vi har en chans att överleva in i det 22a århundradet. Hans konservatism är Döden i förklädnad, och då inte den goda Döden som öppnar sinnet utan den oreflekterade Döden som vi tror ska ta det vi inbillar oss är vårt ifrån oss. 

Liemannen Saturnus verkar bakom Anders Borgs solära framträdanden, och här, som i fallet med den onde Humanisten, indikerar Saturnus materialismens princip. Skälen till att planeter ibland inte når hela vägen är komplexa, men handlar i grund om att "allt konfigurerar allt" i det extremt avancerade system som är den ålderdomliga astrologin. (Bell-helikopterns uppfinnare, Arthur M. Young, kallade den ett perfekt system av grundläggande principer.)

Anders Borg har ett sinnelag (Månen) som är "upphöjt" och stabilt i Oxens tecken, det monetära tecknet i zodiaken. Månen disponeras eller förfogas därmed av komfortens, de materiella tillgångarnas (inkluderande pengar) Venus. Denna Venus opponerar sig nu mot sitt eget hus från Skorpionen, en besynnerligt klen placering för Venus. Skorpionen representerar "andras pengar" och givet Mörkrets vilja till makt ser vi nu hur det kanske alltid varit finansministerna våta dröm att kontrollera Pengar. 

*****

Nyliga exkurser i dessa valtider:

Är det en slump att landets två andra, för närvarande viktigaste namn, Reinfeldt och Sahlin, också föddes under det svarta storkorset i Tamas guna? Skulle inte tro det. Viljan till makt är det som gör yrkespolitikerna till västerlandets egen värsta fiende. Det kraftiga stödet till det borgerliga blocket med dess tallösa inkompetenta politiker beror t.ex. i mycket på Sahlins personliga vilja till makt. Folk är faktiskt så ointelligenta att de kan välja bort en mer solidarisk politik för en mindre av rena personskäl! Vad säger detta om det demokratiska systemets framtidsutsikter?

Platons idealistiska tanke om meritokrati och filosofer i politikerns ställe kan än ha sin tid...


PS.

Sveriges svaghet är att landet aldrig, med dess materialistiska grundsyn, kommer att kunna vara ledande för att återerövra världen från Ondskan och skifta över till en decentraliserad värld befolkad av myndiga, självreglerade individer - den vision som ockultisten kan utläsa ur Vattumannens tidsålder i det tecknets renaste form. Ondskan manifesteras, som antytt, via såväl rov- som marknadskapitalisterna, dessa parasiter som skor sig på folkflertalet. 

Så otränade i förutsättningslöst tänkande är emellertid den lilla människan att hon finner den monetära (materialistiska) världsbilden den enda tänkbara. Så länge den kombinerat psykologisk-filosofiska insikten hos individen är noll kommer hon att tro att Mörkrets representanter per automatik är goda eftersom de ger sken av att veta vad de talar om, fast det i själva verket är tvärtom. 

Stora tänkare, från antiken och framåt, har alltid vetat att vi lever i upp-och-nedvända världen. "Upplysningen" var i själva verket portalen in i århundraden av civilisationsmörker. Se bara horoskopet för dagen då borgarna stormade Bastiljen! En sorgens dag då det mentala taket sjönk katastrofalt i väst.


Inga kommentarer: