Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 11 augusti 2010

Leif GW Perssons hackkyckling

Jag har inte sett alla pusselbitar i målet. Men Leif GW Perssons "privatspaning" mot författaren Ranelids föredragshållande i landet är inte första turen i den här animositeten herrarna emellan. 

Persson finner tydligen Ranelig stöddig och odräglig - exakt samma omdöme många skulle kunna tillskriva honom själv! Och det brukar ju vara så, varav den österländska vishetslärarens uppmaning att ta bort bjälken ur det egna ögat innan man anmärker på grandet i den andres!

Varifrån kommer då forne arbetargrabben, numera professorn, Perssons olater? Ett utomordentligt enkelt horoskop att avläsa:


Not. Månen når Vattumannen c 4.30 på morgonen

Minns du inlägget om den brottsdömde Fredrik Neij, medgrundare av hälarmekanismen Pirate Bay för storskalig stöld av upphovsrättsskyddat material (och det Piratparti som sökte lobba för att tjuvar också kan dras genom pengatvätten för att se vita ut)?

Rätten konstaterade att Neijs uttalanden om att inte längre vara förknippad med driften saknade trovärdighet, att han drog valser. Här pekade jag på att många människor har full kontroll över den psykologiska dissociationssyndromet, istället för att vara offer för medvetandets fläckvisa bortträngningar konstruerar de här sluga manipulatörerna vinklade och oriktiga berättelser. De är lögnare, helt enkelt. 

Och det är väl så man ska läsa friktionen mellan det irrationella Vattenelementet och det rationella Luftelementet. Det skaver lite i kontaktytan, känslan säger stopp och smartheten ändrar lite på historien för att nå en bättre presentation.

Den här konsten kan Persson. Han har studerar patrask ett helt liv som kriminolog och som jag frunderade i frågan om brottmålsjurister, är det frågan om inte rättvisans män omedvetet börjar likna skurkarna mer och mer. Här hittar vi Saturnus kombinerad med giriga Rahu i Tvillingarna, vilket ger en lustig karriär som kommunikatör (Tvillingarna) i frågan om "kronisk hunger" (Saturnus + Rahu). 

Som Tvillingarna är amoralisk förstår vi direkt att det här antingen kan ge en gangster eller en ordningsvakt. Persson har givit sken av att stå på lagens sida, men han kanske har haft ett större emotionellt utbyte av att dagligen umgås med kriminella tankar!

Saturnus i Luft greppar här en fallen Merkurius i Fiskarnas Vatten, vilken ger en tydlig kapacitet till avsiktlig "dissociation", dvs ett syftande och styrande handlag med information i syfte att väcka de ointellektuella Vattenmänniskornas känslor. Persson skulle bli en perfekt bedragare, givet hans apatiska pokerfejs, i sig en följd av nymånen i Vattumanen, ett tecken som helt lutar sig mot rationellt tänkande och inte "läcker" känslor alls.

Saturnus i Luft som fundament till båda Ljusen i Luft är naturligtvis en fantastiskt kapabel intellektuell bas! Och att han skördar framgång via oppositionen till lyckoplaneten Jupiter stämmer också med verkligheten.

Men hur frisk är mentaliteten egentligen när Luft-Saturnus själv disponeras nerifrån det omedvetna Vattenelementets gungfly? Merkurius i Fiskarna är "fallen", men ger ofta bra historieberättare. Däremot kan man, som i fallet Neijs Merkurius-Fiskm, fråga sig om de berättar sanningen eller drar tendentiösa skrönor.

Den skitstövel i Persson som börjar anas genom hans idoga förföljelse av Ranelid är inte svårt att detektera på himlavalvet. Luft och Vatten i krock är inte det avgörande här, utan plötsligt kollapsar horoskopet på barnets mognadsnivå. 

Det är barnets arketyp Väduren, som egentligen ännu lever i en solipsistisk allmaktsföreställning och inte är mogen vuxna relationer, som skiter sig totalt här. Venus i Väduren är redan från början en klen position och den kommer händelsevis här att disponeras av Vädurens herre, aggressiva Mars, som inget hellre vill än leka förtryckarleken via sitt herre-på-täppan-läge, upphöjd i Stenbocken! 

Notera planeternas "kvalitet" - Mars och Venus är "simpla" emotionalister och det egenmäktighetskomplex vi här ser blir därmed parodiskt ovuxet och definitivt väldigt otrevligt eftersom kriminalarens Venus-Vädur inte har en suck om vad "relationer" är för något alltmedan Mars bara kör på i sin härskarlek. Persson är bara en "bully", en tölp och kan jämföras med Christian Bale som avslöjade hur absurt hög självuppfattning han hade i det memorable femminutersutbrottet av en kameraman som råkade störa en filmtagning.

Jag har faktiskt tittat på Perssons horoskop en gång tidigare, och det första inlägget innehåller ett belysande citat som på det hela taget är Luften som kommunicerar förhandenvaron av egenmäktighetssyndromet - se inledningen här (nytt fönster).

Men svensken ser inte tölpen, för i sin skäggstubb minglar Persson och gömmer sig bland andra småmacho svenskar. För undertecknad, en tänkande natur, ter han sig sig första påseendet som vilken butter Lundell som helst, någon slags urban parodi på en vildmarkens son.

Som med Kapten Klänning har vi med andra ord att göra med en påtaglig dubbelnatur. Om detta vittnar också 270-gradersstörningen mellan två duala tecken. Å ena sidan en slipad analytiker (stark betoning av Luft), men å andra sidan en självisk skit som inte kan samarbeta med någon (Venus-Väduren) och som propsar på att ha sista och mest auktorativa ordet (Väduren/maktlystna Stenbocken). Och: en som inte drar sig för via dissociationsmekanismen skapa vridna historier i syfte för att framstå som tungviktaren.

Jag såg igenom Persson först i hans skriverier om Mats Alm. I en eller flera texter såg jag substanslösheten, ja att hans hjärta klappade för Alms mytomani. Han troligen beundrade tokens förmåga att framhärda i sin osannolika berättelse om kidnappande asiater! Och detta är typiskt det glapp i sund moral som Vatten och Luft för med sig. I ett dissociativt ögonblick tappar men bäringen och finner sig skriva inifrån det kriminella psykets utblick!

Ranelid råkade tyvärr komma i vägen för Perssons dolda men kraftfulla psykopatologiska strukturer och blev till en lämplig vit filmduk mot vilken den så kallade professorn kunda häva ur sig sin egen kriminella natur. 

För Saturnus/giriga Rahu i Tvillingarna i koppling till Fiskarna står liksom i Fredrik Neijs fall för den försnillande och åderlåtande mentaliteten. Pirate Bay härtappade nöjesindustrin på dess vitalitet genom att öppna dörrarna till  piratkopior på ett original. I Perssons värld pågår också försnillarens motiv men han lägger, oss veterligt, istället ut det på entreprenad, som en projektion på Ranelid.

Kriminologen kanske borde knacka på hos exorcisten och vädra ut alla demoner som har sugits in i hans själ pga för mycket tänkande i samma banor som den kriminella världen. "Du blir vad du äter."

*****


PS. Jag har aldrig läst något Björn Ranelid och har ingen åsikt om honom. Som i fallet Persson är inlägget om diktarens horoskop reflektioner över indikationerna i kombination med några få minnesbilder som går tillbaka på allsköns mediarapportering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har faktiskt prickat Månen exakt rätt, kring 4-5 grader i Vattumannen!

Leif GW Persson avslöjade faktiskt sin exakta födelsetid i Nyhetsmorgon i lördags i slutet av intervjun här:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=leif_gw_persson_om_sjalvbiografin_gustavs_grabb&videoid=2077683

Måndag (inte söndagsbarn som mamman påstådde) 12 mars 1945, klockan 12.15 i Stockholm!

Månen (Mamman) i 8:e huset, bekräftar hans väldigt problematiska förhållande med sin mamma!

Seaward sa...

Tack för den detaljen!

I osäkra fall är det bara en 50/50-gissning, Månens placering vid midnatt eller vid lunch. Inget märkvärdigt.

Här tycktes Vattumannen lämpligare, och med exakt tid understryker Kräftascendenten (Månen) _verkligen_ att motivet Moder är viktigt.

Åttonde har även egenskaper som för det nära tankar om brott och straff, så vi har faktiskt hela horoskopets härskare (ascendenthärskaren) Månen i åttonde dödshuset!

Ödet går som på räls, vi blir det vi _ska_ bli, sysslar med det vi är tänkta att syssla med.
:-)