Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 21 augusti 2010

Vattenelementets sensitivitet



Under bloggens stickprov på tidningsnyheter av skandalös typ har Vattenelementet framtonat i sämsta dager. Och det ligger något i sakens natur att när Vatten ger sig tillkänna är det alltsomoftast för att det blivit förorenat och beter sig uppseendeväckande (typfall: Whitney Houston substansmissbruk eller Warren Beattys sexmissbruk).

Det normala Vattenelementet har tagit färg av mindre iögonenfallande företeelser och dess empati är då snarare en tillgång. Efter att ha fortsatt läsa psykiatern Arthur Guirdham är jag mer övertygad än någonsin att hans osäkra Måne verkligen ska placeras i Fiskarna och inte i Väduren (horoskop här - nytt fönster). Allt han säger omvittnar en djup förtrogenhet med den "psykiska" dimensionen.

Jag citerar ett stycke ur hans OBSESSION från 1972, skriven när han efter 40 års praktik som psykiater blickade tillbaka och berättade vad han egentligen förstått om mentala anfäktelser som t.ex. tvångsmässiga fixeringar, tics, astma och epilepsi. Det är den "psykiskt" känsliga människans sätt att söka dissociera sig från Ondska, menade dr Guirdham, då denna högst verkliga och existerande kraft gjorde sig påmind. Hela det här stycket kan i själva verket sammanfattas under några astrologiska symboler: Månen, Vatten och Själen!

The conditions necessary for the production of an obsessional state are as follows. There must be an acute or chronic concentration of evil in the atmosphere. This evil may be conveyed by living, discarnate or archetypal entities, or by whatever system of vibrations is conducive to a bad atmosphere in places and buildings in the absence of discoverable entities.

The individual must be psychic. To induce illness or disaster, the menace of evil must be on the psychic plane. He who receives its impact must also exist in part on that plane. (This does not necessarily apply to those made physically ill by evil.)

The emanations of evil, and good, are transported by the psyche. The latter is to be regarded as the channel of communication existing between the human personality and what the Christian would call the Spirit, others the common ground, and others the universal consciousness.

The psyche is in fact that medium through which we are purified or contaminated. The more psychic the individual the more he is sensitive to the emanations of good and evil. For this reason the psychic individual is perhaps best defined as one in whom the psyche directs the human personality more than is the case in the average individual.

Guirdham - Obsession (Neville Spearman, 1972, s. 147)

Det här förklarar också varför positivistiskt färgade rationalister är så skoningslösa mot alla övernaturliga fenomen. Förnuftets planet Saturnus tillhör till sin essens Luftelementet, vilket i dess lägre manifestation motsvarar den rent logiska tänkaren. 

Och eftersom vår tids logiker är just positivister - låsta av en gammal 1800-talsåsikt att bara det som de fem yttre sinnena kan registrera är verkligt - har Själen förkastats. Psykiska problem har ingenting med någon ontologiskt existerande Ondska eller väsen på ett högre existensplan att göra - för materialisten kan allt reduceras till en fråga om kemi, den härligt enkla lilla modell som västerlänningen fulländade och som representerar materialismen i dess prydno. 

Så här resonerar alla "pillerdoktorer" i Sverige av idag, detta är mainstream-åsikten i en sekulär kultur. Att Sveriges horoskop saknar all anstymmelse till vettig information i Vattenelementet tyder inte på att det här landet saknar psykiska problem - snarare tvärtom! Vår sjukdom visar sig i den präktiga svenska förnuftighet som tror sig stå över religioner och myter och ha nått ett "högre" stadium av insikt. Det är i själva verket tvärtom. (Likväl slukar vi Harry Potter och Sagan-triologin som om vi vore svältfödda på just det själen behöver som sin föda.)

Djuppsykologen Carl-Gustav Jung formulerade tydligt den tredje typen av väsen som dr Guirdham nämner i citatet: den arketypiska entiteten. Dessa väsen är inbäddade i planeten jordens eget psyke (planeterna är också levande varelser!) och mänskligheten har så länge hon funnits på den här planeten bidrag till att mätta den psykiska atmosfären med bilder av den grundläggande axeln Gott/Ont och dess förgrening ut i livets alla upplevelser. 

Zodiaken är en mycket behändig kompass för den här förgreningsprocessen men ännu inte helt oöverskådlig. I hjärtat av astrologin finns emellertid den grundläggande dualismen mellan Ljus och Mörker: zodiakkretsen alternerar mellan positivt polariserade och negativt polariserade tecken. Vatten är negativt vilket indikerar en rörelse bort från den levande varelsens odödliga och helt andliga centrum. Själen är inte det sista ordet utan vår odödlighet hänger på att vi är andliga. 

*****

Det här förstår inte modest utvecklade själar som evolutionsbiologen Patrik Lindenfors, som trodde han var lustig när han förnekande anden i en kvällstidning - just den blasfemi Nya testamentet kallar en oförlåtlig hädelse. Det är ingen slump att biologen har både Solen och Månen i den negativa polariteten, och Solen (symbol för anden) svårt skadad pga båda illgärningsmännen Mars och Saturnus i tecknet.

Huruvida han offentligt lyckades döda sin själ i det uttalandet återstår att se. Jag tror inte den dumma pajas det lägre intellektet är, har någon som helst inverkan på andeledet i människan. Men att han sköt in en kil mellan sitt psyke (själ) och sin ande, råder inga tvivel om. Det kan mycket väl komma att påverka ett framtida liv på jorden till det sämre. 

(Varför jag återkommer till det här horoskopet ibland är för att det är så kul att i Sverige ha en så klockren darwinist som så tydligt visar den sideriska zodiakens syn på Jord och Vatten-människorna som bundna till den yttre världen, sinnesvärlden och dess obeständiga åsiktsyttringar. Det här var också det första inlägget, om jag minns rätt, där jag fick mothugg från objektet för analysen. Biologen tycktes ta saken godmodigt, vilket också Månen/Jupiter i Vatten antyder.)

I ett annat århundrade hade Lindenfors inte alls varit darwinist utan följt den tidens politiskt korrekta världsbild. Vi talar alltså här om Stenbockens vilja till makt (eller åtminstone systematisering) i förening med Vattnets starka tendens att bli gyttjebrunt av världens och Tidsandans manifesta kontamination. Det är i själva verket så man beskriva en tydlig Jord/Vatten-varelse: förgiftad av sin egen tid. De här själarna verkar helt glömma sin andliga natur under sitt korta jordeliv.

Eliminerar vi Jordelementet verkar "det långa minnet" komma tillbaka och andliga förklaringsmodeller blir genast intressantare. Går man sedan till rena andeväsen, vilka egentligen knappt längre tillhör planeten jordens evolution, som Dalai Lama (horoskop här), finns det högre medvetandet mer eller mindre intakt även under tiden i mänsklig kropp. 

Dalai Lama svarade till exempel en gång ett kortfattat "Ja" på en direkt fråga från Stina Dabrowskij om han mindes tidigare liv. Laman har en spektakulär födelsehimmel helt dominerad av Luft och med båda illgärningsmännen Mars och Saturnus ovanligt passiva!


*****

Men Dalai Lama är ett exempel på när Luftelementet ligger närmare den blå andevarelsens sanna natur än dess lägre manifestation, det mänskliga intellektet. På intellektuell nivå har kommunikationsförbistringen mellan tråkiga rationalister och de psykiskt sensitiva redan förespeglats i problemet att mixa Luft med Vatten, pur rationalitet med pur sensitivitet! 

Bloggen har flera fall av hätska skeptiker och förnuftsdårar vars horoskop avslöjar att de själva lider svårt av den här störningen mellan omedvetet och medvetet. Och att psykiatern Guirdham skriver om tvångstankar och andra symptom - och generöst bjuder på exempel på sitt eget "obsessande" (han är alltså synsk!) - stämmer förträffligt in med hans Sol i Luft och Måne i Vatten!

Men Guirdham har vågat möta psyket till skillnad från skeptikerna. I de senares privata liv finns troligen sådana störningar som psykiatern tar upp i sin bok: mardrömmar och irrationell fruktan i barndomen. Med möda har dessa människor sökt lägga locket på och vara "normala". Istället spricker de långsamt sönder och blir fanatiska kämpar mot den "irrationalitet" de aldrig vågade bli vän med, och ter sig i slutändan galnare än spågummorna de kommit att hata via projektion av sina egna förträngningar! De blir själva "sändare" av ren, genuin Ondska och deras bidrag i detta jordeliv ackumuleras under en eller annan matchande arketypisk entitet i det kollektiva omedvetna.

(Kärt barn har många namn, se inlägget Den tropiska spökzodiaken för ett annat sätt att beskriva jordklotets samlade psykiska stoff.)


*****

Det är uppenbart att individer starkt dominerade av Vatten (t.ex. när båda Ljusen ligger i detta element) måste eftersträva ett så rent och okontaminerat liv som möjligt eftersom de är som svampar och suger åt sig miljövariablerna i mycket högre grad än t.ex. typiska representanter för Jordelementet, vilka i någon mån redan är predeterminerade från födelsen och tycks mer "normalanpassade". Med extrem Jord är bottenläget nått och den fallna själen har nu bara resan tillbaka kvar! (Tänk den kinesiska yin/yang-symbolen där det finns en liten rund fläck av den motsatta polariteten i vardera symbolhalvan.)

I Vattenelementet - eller den eteriska världen - är ännu inte själens syndafall fullbordat och här kan och bör saker göras för att avstyra angreppen från Ondskan. När horoskopet redan uppvisar Vatten och Luft finns, som sagt, ett problem. Detta är ett tecken på dåligt karma i andliga frågor och det problemet måste adresseras. Luft/Vatten är således värre än ateist-biologen Lindenfors helt sublunära sjunkenhet i Jord och Vatten, men han kanske till följd av sin blasfemi kommer att reinkarnera under Luft/Vatten och dess risk för mentala störningar och fobiska hang-ups.

De fyra elementen gör det möjligt att resonera om dessa ting, men hur showen egentligen sköts, det vet väl egentligen ingen. Undertecknad har t.ex. via små glimtar av troliga tidigare liv sett en möjlig förklaring till bristen på stöd i Jordelementet i horoskopet för detta liv (som åtföljs av ett närmast sjukligt ointresse att "samla skatter i denna världen").

Men när man noterar att Madonna - "We are living in a material world, and I am a material girl" - också saknar Jord men jobbar som en idiot på sitt inomvärldsliga imperium, då inser man att de fyra elementen knappt ens börjar berätta en historia. För någon kanske brist på Jord är en välsignelse, för en annan upplevs som bestraffning! Och därtill - genomgår en människa under sitt liv en större omvändelse i sitt medvetande (metanoia) kan alla valörer skifta innebörd! Det som var en svaghet blir en källa till styrka eftersom man nu medvetet stör utifrån principen istället för att toppridas av den.

*****

Ett annat, snarlikt inlägg om Guirdham: Ontologisk Ondska och biologins och filmbranschens distorsion

Inga kommentarer: