Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 september 2010

Frankrike: kolonialism, ytlighet & rasism


Sarkozy: "Mon Dieu! Så det är det här som äter mig inifrån?"

Ett tretton sidor långt och meandrande inlägg som liksom det om egenmäktighet tar ett stort grepp och blandar horoskop av olika typer i försöken att förstå vilka astrologiska symboler som bidrar till Frankrikes invandrarfientliga skurkattityd - trots att de gärna ser sig själva som en nation av yppersta kultur!

Först ett citat från Mark Twain om den europeiska 1800-talskolonialismen som förstås lurar bakom också vår nutida rasism:
In fourteen years [King] Leopold has deliberately destroyed more lives than have suffered death on all the battlefields of this planet for the past thousand years. In this vast statement I am well within the mark, several millions of lives with the mark.

It is curious that the most advanced and most enlightened century of all the centuries the sun has looked upon should have the ghastly distinction of having produced this moldy and peity-mouthing hypocrite, this bloody monster whose mate is not findable in human history anywhere, and whose personality will surely shame hell itself when he arrives there--which will be soon, let us hope and trust.

twainquotes.com


Belgiske rasistkungen Leopolds horoskop kommer att granskas längre fram!

Med Expressens uppgift (även DN, SvD) att EU ska utreda hur regelvidrigt Frankrike egentligen burit sig åt när de likt Sverige skickar ut romer, sökte jag upp det gällande franska nationalhoroskopet på nätet (källa) och "översatte" till den träffsäkra sideriska zodiaken.

Jag utelämnar alla aspekter här, så att två färgsatta "nationaldrag" ska synas så tydligt som möjligt.



Frankrike upplever sig vara upplysta! Den gulfärgade Sattva guna dominerar himlen. Både Sol och Måne i merkuriala tecken för den där självmedvetna och sylvasst intellektuella stilen som är så typiskt fransk!

Solen, Merkurius, Venus och omåttliga Rahu i Jungfrun illustrerar ett kräset och kinkigt folk, rätt tråkigt att ha att göra med pga den sistnämnda planeten. Rahu får bägaren att tippa över, givet att Jungfrun redan från början är ett finsmakande folk med öga för detaljer. Vem kan blidka den omåttliga anspråksfullhet en Rahu-demoniserad Jungfru skildrar? AB:s Lisa Magnusson såg tydligt den franska problemetiken - som är en rahudistad jungfruproblematik - i en krönika nyligen. Fransmän som invänder sig och strejkar över precis allt.

Samtidigt är Venus fallen (debil) i Jungfrun, vilket ytterligare understryker hur negativ och kräsen nationalmentaliteten är. Med Jupiter, Fiskascendentens härskare, i Vågen fullbordas intrycket av fransmännen som esteter, men pga härvan i Jungfrun mest estetiska petmånsar!

Exkurs. Det är högst belysande att jämföra Frankrikes horoskop med den president som lagt i dagen den franska rasismen, Nicolas Sarkozy (nytt fönster) med troféhustrun Carla Bruni vid sin sida. Presidenten har nationens soltecken som sitt rollspelstecken och ett våldsamt problem med sin 7e-huspartner Fiskarna - uppenbarligen inte bara Carla Bruni.

Fiskarnas tecken och den stirriga Månen/Mars ger uppenbarligen projektioner (spänningar/oppositioner ger ofta en tendens att slunga den egna skiten mot någon annan): Sarkozy kan vara en som projicerar "slum", "oreda" och "förlorare" mot sina allierade!

Här är en perfekt bild av sjaskiga hem och samhällets olycksbarn (Mars + Månen i tecknet för förluster) och man bara undrar om Sarkozys utfall mot romers enkla bostäder egentligen är ett hat av hustruns slaskiga privatliv bortom den officiella myten! (Carla Bruni har järnhand om sin publika image via Saturnus i tionde huset.)

Franska horoskopets södra månnod i Fiskascendenten omvittnar att det är något fel eller "beskuret" över landets självbild. Frankrike undertrycker ärligheten mot sig själva och därför pågår mycket projektioner mot 7e huset där vi har landets "idealversion" av sig själv - den partner de sökte objektifiera (Jordelementet).

Det är intressant att notera hur nära förbundna oppositionspar alltid är. Slarvern och förloraren Fiskarna tycks närmast genererar den oklanderligt klädda, nätta och diskret eleganta Jungfrun, ett klassiskt tecken för sömnad och konfektion där inte minst Bryan Ferry, en gång intressant och rocksångare i brittiska intellektuella rockbandet Roxy Music blev alltmer en ytlig kostympajas med årens gång och musiken allt mer tillrättalagd för att passa 80-talet - västerlandets ytligaste och mest egocentrerade årtionde (i stark konkurrens från 00-talet.)



Kombinationen av Solen i Jungfrun och en esteticerande Vågenpersonlighet (med Venus i sceniska Lejonet), men det är Sol-Jungfrun som märks i hans personliga fåfänga och Våg/Lejon i hans genuina intresse för konstnärliga uttryck.

Intressant nog fann jag honom mer och mer ointressant ju mer framgång han fick och han likt Sarkozy började skaffa sig troféhustrur.  Och troféhustrurna lämnade honom en efter en för mer intressanta rockidoler. Värsta motgången hade väl Ferry när Jerry Hall knallade över till Mick Jaggers säng - där för övrigt Sarkozys Carla också legat!

Bryan Ferry har alltså haft anledning att låta så melankolisk som han gör, och svårmodets Saturnus i 1 graden av Kräftan - Vatten, sorgens element - och i tionde huset för "publik ryktbarhet" - är här mer än bara rollen av en inåtvänd crooner - Saturnus tar samma krampaktiga tag om Jungfrun som några kan minnas i hans scenshow där han spände kroppen, grimaserade illa och gestaltade svårmod på ett hysteriskt manierat sätt. För den med bildminnen: se hur perfekt detta stämmer med hans esteticerande Vågen-yta och Venus-Lejonet som förstärker Vågens vanligen sobra balans.


Det ser ut som om hans tappade andliga substans (om han någonsin haft någon) gick hand i hand med att den till framgång destinerade Sol/Jupiter-kombinationen i Jungfrun i 12e fattighuset lyckades höja sig ur sitt klena startläge. (Fadern var en fattig kolgruvearbetare och Ferry har jobbat hårt på sin artificiella kulturfernissa!)

Månen i materiella faktorns Oxe i åttonde huset vittnar också om enkla hemförhållanden och gruvbrytning som hemmiljöns tema stämmer med Oxen som obearbetade naturresurser. (Förfiningen gör Jungfrun, men här är förfiningstecknet i ett klämläge - Solen kommer dock via progression, enligt västerländsk metod, att höja sig upp ur 12e och finna sig i mycket mer gynnsamma 11e senare i livet.)

Ferry gick på bio som barn och drömde om ett liv i sus och dus och Venus, pengar och lyx står förvisso utmärkt i 11e huset inkomster via karriär. Redan som pojke har han via vita duken tillgång till lösningen på hans jordmurriga fattighem. Men hans materialistiska självförverkligande kom till ett pris - kvinnor fann honom ointressant och självupptagen, och här tror den självtjänande Jungfrun är boven i dramat. I tolfte huset kunde han inte ens se hur självupptagen han var, så kvinnorna promenerade ifrån honom. En efter en.

Oflytet med kvinnor (som förvisso givit honom upplevelser att tonsätta) kan ev. även utläsas av Månen (kvinnor) i åttonde som är ett stagnant hus utan spännande händelser (och Månen i stabila Oxen är inte kickfixerad den heller).

Att han alls vann kvinnorna till att börja med beror förstås på Venus i pengarnas hus. Vågascendent med Venus i 11e indikerar dessutom en medfödd gåva i ett bra utseende. Som människa köpte sig Bryan Ferry en skräddarsydd kostym och troféhustrur, bara alltför typiskt en Jungfru som dessutom i 12e huset i hög grad är helt omedveten om sina egentliga intentioner.

I tolfte drömmer man drömmen om det ljuva livet och därför är Bryan Ferrys Jungfruhoroskop att ta fram i samband med den snobbiga franska nationalmentaliteten. Vi talar det märkliga dubbelmotivet från solkig fattig Fisk till elegant och välekiperad Jungfru här - som så ofta med Vatten/Jord en rent materialistisk berättelse.

*****

Om fransmännens idealvariant dem själva syns i deras projektion mot 7e husets Jungfru i nationens mode, matkultur och litterära läggning - allt är ju inte pest med Franska horoskopets Sattva guna! - är det emellertid i den sataniska axeln mellan mumsande Oxen och exkrementerande Skorpionen vi hittar den distinkt osympatiska sidan.

Horoskopet är från 1958 men tycks plocka upp en rasism som funnits i det franska folket långt tillbaka i tiden - landet som tills den senaste generationerna inte bevärdigade sig prata med dem som inte behagade uttrycka sig på franska.

Elitism via språket sorterar under den grammatiska/strukturerade Jungfrun och det blir knappast bättre av att ha en aggressiv (Mars) territorialism (Oxen, även ett oralt tecknet) i tredje huset för kommunikation!

Båda illgärningsmännen Mars och Saturnus aktiverar via den sataniska principen de två husen som har med resor och utlandet att göra. Notera hur fransmännen placerar sin blockerande och nej-sägande Saturnus i nionde huset för utlänningar - precis som i svenska nationalhoroskopet!

Så ser två nationer ut som tror det de själva står för är så heligt att imagens bevarande kräver att man sparkar ut människor som inte har råd med fransk haute couture. Båda nationalhoroskopen företer omänsklighet och därmed existensberättigande ur "Himmelens ögon" just i kontakterna med utlandet (9e). Var tappar svensken stilen totalt? Jo på sina grisresor, sexturismen, etc. Saturnus är den mest basala sidan av en människa, ett land, en tingest.

De gamla kineserna hade tusentals år av centralstyrd civilisation bakom sig och för ungefär 2500 år sedan varnade de att det samhälle som tillräckligt förbrutit sig mot Himmelens lagar ska börja se järtecken och onda varsel. Sen bryter civilisationen samman. (AB: Norrskenet har dött ut.)

Må EU stävja den franska ondskan som gömmer sig bakom landets pimpinätta perfektion i detaljerna innan det blir terrorattacker över hela Europa! En Zeitgeist byggs av många små incidenter.

Men Saturnus är och förblir en formidabel svart fläck i det nionde hus som borde ha betecknat landets kontakt med ett levande andligt medvetande. Fransmännen har Skorpionen här och det är t.o.m. värre än svenskarnas placering i Luft, där deras begränsade mentalitet åtminstone kan redogöra för sig själv i ord. (Svenska ateister är i allmänhet vältaliga i sina visserligen klichéartade argument för att förbli i sin skyddade sekulära världsbild.)

Men Saturnus i Skorpionen - det verkar vara ren lögn att få ett vettigt ord ur en fransman angående "utland" eller "högre medvetande" enligt det här horoskopet. Attityden sitter djupt och är en emotionell låsning, instinktiv och antiintellektuell. Ett riktigt risigt nationaldrag, med andra ord.

Och varför tro att de ens kan förädla sin nationalmentalitet? Detta är samma land vars franska revolutionshoroskop den här bloggen använder som grundmall för den fallna, egoistiska själen.

*****

Intrycket stärks om man tittar på första republiken efter att den inledande slakten av aristokratin var överstökad - se i horoskopet för 1792 exakt samma fyra planeter i Jungfrun som i vår tids Frankrike! Samma obalanserade Rahu, men nu ligger skadan i nionde huset för religion och utlänningar!



Jupiter i Vågen (frihet, jämlikhet, broderskap) i tionde huset för det yttre profil man anlägger inför omvärldens ögon. Men horoskopets Saturnus står illa för landets "inre" välmående (4e huset)! Planeten är fallen i egocentrerade Väduren samtidigt som den skickar en attack mot Frankrikes rollspel utåt i härskartecknet Stenbocken. Ett saftigt egenmäktighets- eller diktatorssyndrom som inte alls liknar den välvilliga yttre Jupiter-rollen.

I själva verket är det kanske en aggressiv och egocentrisk kolonialmakt vi ser födas här. Fjärde huset står för markinnehav, men några års bekantskap med den indiska traditionen förvirrar mig då Oxen/2a huset i västtraditionen så naturligt leder tankarna till jordegendomar.

Nionde huset för utlandet är fyllt av främst Rahus vilja att portionera åt sig (Jungfrun finfördelar och Rahu överdriver indelningen). Jag misstänker att det finns mycket mer uppskärar-Jungfru att finna bland 1800-talets kolonialherrar och imperialisthoroskop!

Som ett stickprov rakt ur huvudet plockar jag den ökände rasisten kung Leopold II vars Belgiska Kongo och det som där hände tillhör Europas värsta skamfläckar, den omedelbara bakgrunden till även svenskarnas ogrundade känsla av att vara lite bättre än resten av världen och därmed vår snarhet till främlingsfientlighet.

(För den upprörande berättelsen om denna man, se t.ex. den här artikeln, komplett med gamla foton på stympade kongoleser - den invandrarfientliga svenskens dåliga samvete! De flesta av oss har reinkarnerat från 1800-talet in i vårt nuvarande liv. Hur många har dåligt samvete för attityder i tidigare liv och komplicerar saken ytterligare genom att lägga locket på och vägra lyssna på den inre själen?)

Så här ser Leopolds horoskop ut, och den klassiska "diktatorsindikationen", Saturnus i tionde huset visar sig direkt och därtill i opposition till Solen i Fiskarna.

Inte minst gäller här den hjärtlösa elakhet jag tidigare kommenterat när störningar mellan båda de merkuriala Jungfrun och Tvillingarna är tydliga. Vad sägs om belgarens onda Saturnus i angrepp mot onda Mars!



Jag noterar också Månen i Kräftan, överrepresenterad i genomgången av rasistiska horoskop. Här är Månen dessutom i åttonde huset som fördjupar och fixerar Kräftans ibland väldigt obetänksamma gynnande av sina egna på helhetens bekostnad. Kungens "sataniska axel" faller här mellan Fiskarnas och Jungfruns "naturliga" hus, och det rasistiska jordgegga-budskapet upprepas alltså på åtskilliga ställen, via husen 6/12 och 10/4 och Månen i åttonde.

Tyvärr är jag klen på Europas historia men kanske någon annan tydligare kan se den typiska för första franska republiken i kartan. Det är uppenbart att landet alltjämt är ohyggligt materialistiskt, men inte lika mycket som i det stojiga horoskopet för Bastiljens stormning några år tidigare, där verkligen det "jordgeggiga" gick över gränsen för det rimliga:



Här är samma sataniska axel som i det nuvarande Frankrike (femte republiken), med en grov Mars-Oxe som, som jag ser det, har med bråk angående äganderätt att göra (Oxen är dock pengarnas tecken och pengar är bara en symbol för köpkraft - potentiellt ägande).

Men intressant nog fullt blås också i Kräftan - matchande fjärde för egendomar och markägor i den naturliga zodiakens fjärde hus. Hela borgarupproret var en enda materialistisk och stirrig rörelse i känslosamma Vattenelementet - här syns en irrationell själ med särskilt tryck på begärets last (Kräftan), en folkrörelse som söker förbättra sin status jämfört med den gamla eliten.

*****

Så vad har det här strövtåget genom några horoskop givit vid handen? Ungefär det som skymtat vid granskningen av de invandrarfientliga Sverigedemokraterna, särskilt det besynnerliga horoskopet med Fisk-martyren som skar sig själv för att vinna partisympatier.

I axeln mellan Fisk/Jungfru har vi en spänning som kan yttra sig som en rädsla å Jungfruns sida att skita ner och beblanda sig med det "kaotiska pack" som de lösdrivande fiskarna beskriver. Jag har tidigare nämnt fall där denna opposition yttrat sig på helt motsatta sättet: som en glorifiering av hemlösa och utslagna, men nämnde då att individens eget trasiga öde troligen ledde till denna projektiva identifikation med den egna trasiga barndomen.

Mer i linje med rent rasistiska kung Leopold har vi tidigare hittat t.ex. norrmannen Joshua French som dödade sin färgade chaufför i Kongo (tänka sig!) och där samma opposition mellan Jungfru/Fisk dominerade.

Det här tycks alltså vara en potentiellt rasistisk teckenkombination, och där elementet av fruktan för det okända tydligt ligger hos lilla Jungfrun som drar sina definitioner på tok för snävt.

Härav de ateistiska Humanisternas clownaktiga försöka att sekularisera Sverige - uppenbarligen räcker med att några av de ledande namnen har Månen i Jungfrun för att de ska sprida en negativismens anda genom rörelsen och formulera sin paniska rädsla för den gränslösa och allomfattande religionen (Fiskarna) mot t.ex. skolans förhållande till religion.

Utan kompenserande faktorer i horoskopet ger Mån-Jungfrun en märklig oscillation mellan ängslan för att inte vara tillräcklig (undersåten) och kritik av andra så fort den känner sig någotsånär stabil där den står!

Jag vill upprepa: den negativa merkuriska utveklingen är så rädd för den Stora Berättelsen att de nästan skiter på sig. De vill ha kontroll, och måste därför snabbt bearbeta, bryta ner och finfördela intrycket eller tillvaron som helhet - just som en kemist löser upp ämnen i sitt laboratorium. Detta bisarra sätt att vanställa Livets egen Gestalt är naturligtvis helt oförenligt med alla religioner men är just det som en viss typ av människor menar är det mänskliga, den kunskapssamlande människan.

Men de religiösa lärornas kärna är en helt annan: religionen ber oss slappna av, släppa vårt kritiska och destruktiva intellekt, sluta vara självcentrerade, bara tänka på vårt och vara så uppslukade av att bygga våra miniatyrberättelser ("vetenskap"). Istället ska vi släppa in känslan för det enorma Sammanhang vi alla flyter runt i.

Vi är fiskarna i havet som ömsom kallas Gud, Brahman, Allah eller något annat. Orden är inte det viktiga utan bilden av att vi inte lever i kaos utan i ett kosmos som på något gåtfullt sätt hålls samman. Jag håller vissa koll på nya symbolkombinationer som återkommer under bloggandet och tycker mig ha märkt en antydan att Fiskarna i kombination med Vågen kan ge intressanta figurer, öppna för förståelse av stora sammanhang. Detta ska följas upp vid tillfälle.

Det var på något sätt inte förvånande att hitta separatistiska Jungfrun som ett av de tecken som tillsammans med Kräftan invänder sig och drar upp gränser i genomgången av främlingsfientliga horoskop på bloggen. Strövtåget genom kolonialister, ytliga prettomänniskor och fransk bigottism har bekräftat Jungfru/Fisk-polaritetens mörkare sida. Lycklig är den människosjäl som har rationell kontroll över den här polariteten och använder den i ett gott syfte!

*****

I spänningen mellan upplevt kaos och pedantisk ordning finns naturligtvis också "legitima uttryck". Jag medger att jag på bloggen har smutskastat Fiskarna genom att i linje med traditionen kalla det "kaos". Men det är ju bar utifrån Merkurius (upphöjd och härskare i Jungfrun) logiska perspektiv Fiskarna blir helt obegriplig.

Att föra Fiskarnas (Jupiter) talan, är svårare! För tecknet indikerar själens sätt att uppleva verkligheten. En aning om vad denna är, får man genom att minnas den totala frihet som råder när man under sömnen är Drömmaren som färdas genom nattlivets märkliga motiv, där saker kan kombineras på alla möjliga sätt.

Här är då källan till den ynkliga människans rädsla: medelsvensson klarar inte en sådan oerhörd frihet. Den ynkliga människan vill ha räta strukturer! Hon vill ha sitt dockskåp ifred, för hon är inte mogen att hantera de Stora Mysterierna.

T.o.m. något så enkelt som en människa av främmande nationalitet får de riktigt handfallna att tappa fattningen. De har ingen kartritning för hur man ska hantera sådana möten så "underliga strukturer". De är så ytliga att de tror på de sinnesignaler som tycks separera utlänningen från henne själv.

Så beter sig fallna själar som fastnat i Jord och Vatten och inte längre kan tänka runtomkring sina sinnens primitiva signaler. De slutar som en apa på zoo som sitter bakom sitt galler och upplever de mänskliga besökarna som underliga kreatur.

Merkurius i Jord är fantastisk på att hålla borta insikten om enheten i hela det levande stimmet (Fiskarna, havssymbolik). Den jordbundna Merkurius är en landkrabba, den har etablerat sig på Jorden men saknar ännu insikt om att också den är innesluten i något större och enande - Luftelementet!

Och Luften är naturligtvis enad också den. Luft innesluts i Eld - Ljuset/Anden. Filosofen Platon påpekade att partiklar av Eld var de allra finaste. De förmådde genomtränga alla andra grövre substanser (eller medvetandeskikt) och vi är således i vårt allra innersta sammansatta av idel Ljus.

Astrologin påminner om det genom att alla som föds har en Sol i horoskopet. Men de fyra elementen kan liknas vid lika många tonarter, och sökandet efter sin sanna natur - Ljuset - fortskrider i linje med de fyra elementens dispositioner.

Man kan argumentera för att den separatistiska Jungfrun alls inte söker sin essens utan bara utvecklar ett alltmer raffinerat utanpåverk. Men utan denna "bifurkation" eller förgrening ut i det materiella skulle aldrig den existentiella ångesten kunna uppstå som leder till att själen gör en helomvändning och börjar intressera sig för sitt återvändande till helhet.

Den konversionen placerar astrologin i Vågens tecken [1], där den själsliga formens Saturnus upphöjs i Luft. Luften eller andedräkten är en metafor för vår verkliga natur som eviga andevarelser. Solen som andesjälen (jiva-atman) är en parallell tradition som dock mer fokuserar Ljuset som den odelbara kärna som gör alla varelser till avbilder av det gudomliga, Ljus är Medvetenheten som är den minsta och odelbara faktorn. Atomen var som bekant ett villospår antikens materialister lade ut. Dagen kom då atomens klövs. Dårar fortsätter att jaga partiklar (Naturen kommer att skapa så många nya att fysiken till sist ger upp! Naturen bara driver med materialisterna!)

Det är Ljuset som är det odelbara som förenar allt. Som filosofen Christian de Quincey tjatar: "Medvetandet går hela vägen ned!" In i "materiens" innersta alltså - det han vänder sig mot är biologins dumheter om att medvetandet kommer sist, efter en lång vindlande och slumpmässig evolution.


_____

1. Som en grovkornig synkronicitet berättade just morgonradion att den mest gynnsamma planeten för liv just har upptäckts i Vågens stjärnbild!

Det är uppenbart att även astronomin är en dröm, en myt, som dirigeras från Själen, en verklighet bortom vår fysiska tillvaro. Tyder forskarrapporten på att vi börjar närma oss mänsklighetens vändpunkt, där Vågen - genuina relationer och inte Jungfruns nyttobaserade herre/tjänar-förhållanden - ska ta över på jorden?

Radiokoincidensen påminner alltså ännu en gång om att Jungfrun har med den fula europeiska kolonialmentaliteten att göra och herren i det här dramat är förstås Stenbocken och de lägre stående är Jungfrun, trälarna. Trälar hackar naturligtvis på dem som står ännu längre i hackordning - i vår tid är det flyktingar och främlingar som inte ens tillhör samma "Jord" som trälarna själva.

Att Sarkozy är Sol-Stenbock och har Jungfrun i sitt horoskop påminner om den status- och hackordningsmedvetna problematiken hos alla materialister, från Carl von Linné arbete på att "strukturera naturen" och fram till Pol Pot som å sin sida hänsynslöst mördade miljoner av sitt folk för att ta bort alla hackordningar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. "det typiska för första franska republiken": Den utmynnade i Robespierres skräckvälde. Han lät avrätta inte bara politiska motståndare utan även sina egna och införde personkult(påminner om Stalin). Å andra sidan infördes en deklaration om de mänskliga rättigheterna, allmän skolgång och slaveriets avskaffande i kolonierna. Å tredje sidan hade han en sådan avog inställning till kvinnor att han lät avrätta dem som ens vågade föreslå kvinnlig rösträtt! Och sedan kom Napoleon och kejsardömet...
Så frankofil jag är måste jag instämma i att det finns en historia av cyniskhet gentemot främmande folk i Frankrike. Ta bara Dreyfuss-affären i början av 1900-talet. Och atomsprängningarna i Stilla Havet som strålskadade massor av tahitier. Och Frankrikes (och Belgiens) inblandning i folkmordet i Rwanda 1994.
S

Seaward sa...

Tack för flera särpräglade historiska tilldragelser att pröva mot första republikens horoskop!

Jag insåg strax att jag öppnat ett alldeles för stort ämne - lagom för en hel bok om Frankrikes senaste århundraden sedda genom en serie horoskopiska ögonblicksbilder!
:-)

(Att göra åtskillnad mellan samtliga fem republikers horoskop lär kräva djupa historiekunskaper...)