Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 september 2010

Prince Alla - extrem integritet


En doldis under 1970-talet,
reggaens gyllene år.

Här en motvikt till nyligen nämnda, småsunkige Prince Jazzbo - en andra, kanske tredje generationens reggaerappare med rasistiska attityder (rappen hade en lång historia på Jamaica innan den slog igenom i amerikansk R&B).

Ett horoskop för den rättskaffens Prince Alla, en rotreggaesångare som aldrig sänkt sig (mig veterligen) till rasistiska tillmälen, utan berättar om livet i termer av orättfärdighet eller rättfärdighet.

Han är kort sagt en artist från gettot som processar informationen om livet på en helt annan höjd än Jazzbo (den senare var dock mycket underhållande så länge han bara mumlade och grumlade om skiten i "Babylon" - det stinkande vita samhället till vilket han ofrivilligt fötts in i ett getto på en ö som tidigare varit nyckel i slavhandeln, som väl ingen kan ha missat efter alla tramsiga filmer med Johnny Depp som pirat).

Prince Alla är dessutom en av reggaens många gåtfulla figurer som ibland bara försvinner under många år från musikscenen. Han tycks dyka upp när han har något nytt att säga och slavar inte under sin identitet som musiker.

Det behöver knappast sägas att han tyvärr ges ut på försvinnande små skivbolag och att musiken snart försvinner från marknaden igen. Trots att han har ett fantastiskt melodisinne och en ganska unik hög och klar röst.




Precis som på Jazzbos himmel ett kraftfullt Lejon, fast mer bekymmersamt i kompositionen. Båda de två "onda" skulle ju kunnat föra tankarna till en rätt störd och egenmäktig natur. 

I själva verket är det här ett sublimerat Lejon och i t.ex. låten "Togo the Lion" berättar Prince Alla en metafor om när Etiopiens kejsare Haile Selassie skänkte ett lejon i bur till drottningen av England. Men lejonet i brittisk fångenskap blev "rough and tough" - och här sticker ljudingenjören in ljudeffekter med vredgade lejonvrål! 

Prinsen beskriver den färgade lejonhannen i fångenskap under brittiskt kolonialt välde! Kejsaren Selassie - här uppfattad som Gud - gav Togo som en gåva till England men den svarte mannen far illa i det orättfärdiga landet.

Istället för att leva ut ondskan som tecknas i Lejonet och som faktiskt kan läsas som "modigt Lejon i fångenskap" (Mars hämmad av slavägaren Saturnus), bearbetar låtskrivaren temat med sitt fantastiskt nobla sinnelag!

För naturligtvis har Månen med Jupiter i Vattumannen tolkningsföreträde. Rastafarianhängaren har Jupiter - den högsinnade - närmast sitt eget lägre sinne och oppositioner verkar medvetandegöra bättre än konjunktioner där man identifierar sig med kraften ifråga. Här är alltså Prince Alla en naturligt filosofiskt eller religiöst lagd natur och sinnet "opponerar" sig mot eller reflekterar och fördjupar (i själen) den orättfärdighet som pågår i Lejonet.

Jämför t.ex. med Jazzbo vars sinne istället var identifierat med Saturnus - ytans eller hudfärgens planet. Då smög en simpel rasism in i hans textrader. Undertecknad har själv en Måne opposit Saturnus och jag har alltid varit extremt medveten om begränsningar men sökt opponera mig mot dem.

Jag tänkte till ett varv innan jag grönfärgade månnodsaxeln där Venus ingår. Men ser man till den ödmjuka Prince Allas livsverk, sparsamt och alls inte motiverat av vare sig vinstintresse eller någon vilja att bli superstjärna, menar jag att det är den naturligt goda Venus som dominerar här. Den är upphöjd i Fiskarna som för att celebrera en kärlek som är helt befriad från själviskhet.

Ja, trots att Venus attackeras av Mars (låt vara under kontroll av Saturnus) vill jag se Venus som en väl fungerande kraft här, men det beror på att jag först och främst givit Månen/Jupiter den kredden att den genomskådat Mars/Saturnus-kombinationen!

I samband med rasism går förstås tankarna till sverigedemokraten som skar på sig själv för att framstå som en martyr för att hjälpa partiet. Han hade också Venus i det helt osjälviska läget. Men vilken skillnad i underliggande sentiment! Horoskopen är intressanta att jämföra, för också han har sin osjälviska eller martyriska Venus baserad på Jupiter-i-Vattumannen.

Men här skiljs vägarna. Prince Alla hade, som vi såg det nobla sinnet, medan den svenske invandrarhataren har sin Jupiter hårt skadad i det sociala mobbningssyndromet och under attack av Mars och Saturnus. Han ÄR en sådan skitstövel som Prince Alla sammanfattar som "dårarna". Den mäktiga Alla (som på vissa äldre skivor stavades Allah!) flyger cirklar runt småkrypen och kommenterar, "Fools never learn".

Kolla in hans musik, i den mån den fortfarande går att få tag på (senaste albumet, från 2003, är dock svagt). Det hörs direkt att det här är en "hög själ" som valt ett gettoliv på jorden för att han inte längre är beroende av den sociala miljön.

Månen med Jupiter visar att hans psyke tar information från höga nivåer, och det är viktigare än den i och för sig inte ointressanta dominansen på Eld och Luft. När bloggen just börjat presenterade jag det som en slags sinnebild för den andliga människan, men den bilden är visserligen teoretiskt okej men alltför enkel i praktiken.

*****

Av drygt 4.000 horoskop hittar jag utöver Prince Alla 3 stycken födda i maj 1950 medan Solen ännu är i Väduren

  • Bianca Jagger, jetsetkvinna på sin tid. Fullmåne: Sol-Vädur, Mån-Våg, Månen i Vågen dras ofta mot glamour! Och vem den upphöjda Solen i Väduren är, är ju uppenbart! Mick Jagger.
  • Mary Hopkin, 60-talssångerskan, Vädur med Månen i Skorpionen, Mån-Skorpionen märks i hennes artisteri, det var något sorgligt över hennes sånger - "Those Were The Days"
  • Gabriel Byrne, skådespelare, sexuellt ofredad som katolsk körpojke, Vädur med Månen, Venus, Rahu i Fiskarna - ganska intensiva budskap i "offrets" Fiskarna här! Sen gjorde han sitt livs roll som psykolog i en tv-serie som beskriver terapi!


Som synes är det uppenbart att Prince Alla är mer tungviktare än alla de här tillsammans. Jupiter är inte alls illa placerad i Vattumannen för kraftfullt konceptuellt grepp, även om man kan diskutera huruvida filosofin formats av den Saturnus i Lejonet som förfogar över Månen - se dock ovan om värdet av ett sinne som opponerar sig mot sin överherre!

Men det är rätt uppenbart att hans inflytande begränsats, trots den upphöjda Solen. Soldisponenten Mars är helt kväst av Saturnus - Satans materiella domän. Det stolta lejonet Togo ryter med återhållen vrede mot Babylon!

Skulle det kunna ha födas en simpel själ med som valt kriminalitet under denna himmel. Månen/Jupiter får mig att betvivla det. Men bara två dygn efter Alla föds Gabriel Byrne in i offer-Månen i Fiskarna. Nu ser man ondskan i Lejonet tydligare. Auktoriteten (Saturnus) hävdar sig med övergrepp (Mars) mot barnet Gabriel Byrne (Månen/Venus)!


Prince Alla 2009, tar livet med fattning

Sajten Reggae-Vibes har en lång intervju med prinsen.


Inga kommentarer: