Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 september 2010

Vinpimplares horoskop




"Inga bastflaskor" aviserar SvD på sin förstasida. Jag tittar in i artikeln för att se vad det är för extraordinärt exklusiva viner som normala människor bara kan drömma om. 

En ny rubrik understryker temat: "Superbordsviner som kostar skjortan". Häpet konstaterar jag att vinprovaren går igenom en radda viner i det fullständigt rimliga intervallet 99-235 kronor! (Jag går sällan över 150:- själv, mycket sällan, men kom igen - "kosta skjortan"!)

Jag vet inte riktigt var det brustit, men jag misstänker att det är SvD som likt alla andra tidningar nu befolkas av en yngre generation grovjobbare som totalt saknar språkkänsla. Skyll det på nätet - för mycket text gör människan insensitiv.

Artikeln fick mig i alla fall att börja fundera över vinprovare och livsnjutare i allmänhet. Utöver SvD-skribenten Jan Dolk drog jag mig till minnes den frejdlige Steffo Törnqvist (vinexpert i tv för tusen år sedan) och ständige gästgivaren och matprofessorn Carl Jan Grankvist.

Tidigt i vinprovarkarriären...och x svajiga år senare...

Låt se vad som förbinder tre män där ordet filosofi troligen är synonymt med hedonism - att vara sina sinnens underdåniga tjänare. Finns här några horoskopiska beröringspunkter? Jag tänker förstås redan nu på "den sataniska axeln" som frestar med en livsstil som bara stannar vid sinnena - en mänsklig själ kidnappad av sin egen värdkropps allra enklaste organ! Men å andra sidan, är en förhöjd Venus/Mars-impuls som den sataniska axeln i grunden indikerar verkligen förenlig med en högt utvecklad sinnlig urskillningsförmåga?

Listade med nestorn Carl Jan överst:



Ja, Steffo som alltid signalerat en potentiell alkoholist i mina ögon, har faktiskt den sataniska axeln mellan födointagets Oxe och exkrementets Skorpion. Mycket passande.

Och båda de andra har också planeter i Skorpionen, som är särskilt intressant i samband med vin och annan alkohol. Detta är ju fermentations- och förruttnelseprocessernas tecken. Särskilt reagerar jag på Steffos och Jens kombination av Skorpionen och Stenbocken, för den här mixen av ruttnande Vatten och Jord återkommer hos en vän som är en hängiven ölbryggare (då som sol- och måntecken).

Att både Carl Jan och Jens är födda i Fiskarna är troligen mer än en slump för det här tecknet har ett extremt utvecklat doftsinne. Minns också att Skorpionens grundinstinkt är "aversion" eller "vämjelse" - kan man säga att hälften av den sinnesfixerade finsmakarens utrustning består i att alarmerat refusera allt med "bismaker" och annat oönskat? Ingen kan ju njuta med mindre man vet mot vilken lågkvalitativ smörja man utvecklar sin fantasi om det välbehagliga! Redan de gamla kinesiska mystikerna inom taoismen visste att "det långa och det korta betingar varandra".

Att alla tre har en höggradigt aktiv Jupiter är säkert också en bidragande orsak, för Jupiter tyr sig till, ja, den är det goda livet. Jupiter ger inte ett vitten för Saturnus asketiska och snävt dragna gränser! Eftersom Steffos Sol i Skytten också har Jupiter som disponent uppstår här den intressanta serien av tre jupiteriska Solar i samband med tre kända njutare. Livet leker med oss här, det showar, och när det vill, röjer det sina hemligheter.

Men kan en gränslös människa verkligen njuta? Vi är tillbaka vid den kinesiska filosofins tanke igen.

Två av herrarna har Saturnus som lägger band på den passionerade och riviga Mars. Kan det vara just detta som gör dem till "formsäkra" (Saturnus) avsmakare? Mars är en slabbig slaktare, helt utan kultur, så måhända måste krigarens rivighet hållas kort för man ska förnimma kroppens mer finstilta sinnessignaler?

Det är troligen bara en slump att både Steffo och Jens har vällustens och livsnjutningens Venus i Vattumannens första grad, men jag vill här peka på SvD-recensentens märkliga konjunktion där Venus, fastän inne i ett nytt tecken, ändå binds upp till den i Stenbocken statushungriga demonen Rahu som står under direkt kontroll av en gränsdragare som fallit ner i Vädurens egocentriska perspektiv. 

Eftersom också Mars aspekterar månnodsaxeln ingår således även i detta horoskop tanken om att Saturnus måste begränsa Mars turbulens för att nyanserna ska märkas. Men hos Jens "kokar" symboliken ihop med planeterna åtskilda och blir effekten blir synlig först invid Rahu som trängtar efter det mest status- och prestigefyllda världen kan erbjuda (Stenbocken) - och då särskilt sådant som sorterar under Venus.

*****

För den arma kokboksförfattarinnan som fick sin bok indragen av Norstedts, se detta horoskop. En tredje Merkurius i Fiskarna och en tredje Venus i Vattumannen, men det ser ut som om horoskopet mer handlar om att skriva (Luft) än att njuta. (Dock en satanisk axel.)

I fråga om hedonism torde Steffo Törnqvists himmel vara svårslagen. Skytten (Jupiter) tar gärna i när de gör saker, och den ömsesidiga eldreceptionen mellan Solen och Jupiter påminner inte så lite om forskaren som "insåg" att hedonism var den bästa filosofin! Visst, ibland kollapsar tänkandet innan det ens tagit sin början.

Jag äter kanske sex lite lyxigare mål mat om året och uppskattar dem. Men jag förstår uppriktigt inte vad själen kan ta med sig från en inkarnation som helt tjänat de fem sinnena... Kommer en livsnjutare att återfödas som allergiker - med överkänsliga sinnen?

Ja, är allergier kan vara en "mild korrektion" som tvingar själen att vara restriktiv och bli mer medveten om föda. Jag föddes med svåra matallergier och vet nu att jag sannolikt frossade mig till döds i ett välsituerat 1400-talsliv. Jag har i detta liv alltid äcklats av övervikt (utan några avskräckande eller traumatiserande barndomsupplevelser). Men jag har bara projicerat. Den fete, det var jag själv, en gång, i Bayern.

Människor föds inte som oskrivna blad, vi kommer hit fyllda av själens skamupplevelser för saker den vet att den gjort fel... Den människa som söker smutskasta religionen för att den skulle "skuldbelasta" människan har uppenbarligen en själ med fruktansvärt mycket den söker dölja!

Men vällevnadsmänniskor är väl de allra harmlösaste, det är bara sina egna liv de förspiller på oviktigheter.


Inga kommentarer: