Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 oktober 2010

Moderaterna exkluderade från framtiden

Tidningarna meddelar idag att förre moderate partisekreteraren byter uppgifter och ersätts av påläggskalven Sofia Arkelsten. I AB:s faktaruta läser man om ett förflutet inom ICA, Svensk handel och ett fortsatt klättrande mot toppen via regeringens EU-nämnd och Jordbruks- och miljöutskott. Politiska bedömaren Lena Mellin beskriver hennes person som "ödmjuk, glad och kunnig".

En helt annan bild får man tack vare bloggen Alliansfritt Sveriges goda minne. Läs gärna de dråpliga 11 raderna (i nytt fönster) innan du fortsätter här.

Alla tre källorna rimmar faktiskt med födelsehoroskopets grundläggande tonlägen! Faktum är att grafiska presentationer inte räcker till, och här följer två bilder som via färgsättning lyfter fram olika dimensioner i Världssjälen dagen (eller natten) då Arkelsten föddes. Eftersom Tamas guna, den konservativa och kanske mest materialistiska kvaliteten, totalt dominerar horoskopet står den fast i båda illustrationerna.

Passion men kanaliserad mot Mörkret
Vatten och Jord = vardagsrealism

Talet om en glad personlighet är enkel att lokalisera: sinnelagets Måne är stabil och upphöjd i Oxens tecken. Placeringen i sig är kanske inte jublande, men här tillkommer den jovialiska Jupiter för en livsbejakande utblick.

Men det är förstås storkorset i Rajas - lidelse eller passion - som tippar över vågskålarna från en harmonisk människa till en mer "driven" typ. Rajas guna är den kvalitet som står och dallrar i spänningen mellan den stockkonservativa Tamas, det arketypiska mörkret, och Sattva, Ljuset, som inte låter sig bindas av några traditionella sanningar.

Enligt översta kartan finns inte ett spår av genuint sanningssökande, men desto mer passion för den rådande ordningen. Lena Mellins ord om "pålästhet" kan med lätthet identifieras som den konservativa status quo-kvaliteten Tamas, som vi sett dominera horoskopen för blockledarna Reinfeldt och Sahlin på ett närmast sjukligt sätt. 

Att Arkelstams dos Tamas helt och hållet utspelar sig längsmed den sataniska axeln där människan gör sig ett hem enbart utifrån kroppens behov att äta och exkrementera, framgår ganska tydligt utifrån faktarutan. Någonstans började hon sin karriärklättring inom livsmedelskoncernen ICA, tog nästa steg i generaliserande riktning och hamnade hos Svensk handel. 

I nästa steg hittade hon rötterna och landade i rena frågor om miljön och jordbruket och nu är vi så nära det går att komma myllans tecken Oxen och Skorpionen för miljögifter - eller möjligen komposten som återgår till Oxen/Jorden! Den sataniska axelns mun/anus beskriver kort och gott den biologiska varelsens kretslopp, Moder Jord eller andesjälens kroppsliga, biologiska farkost.

Problemet med dem i axelns grepp är att de nästan undantagslöst är materialister och avslutar sitt sökande efter livets mening innan ens börjat ställa de rätta frågorna. Längsmed den här förmörkade axeln hittar vi också oförmågan till genuin intellektualitet - som blogglänken här ovan påminde om. Tamas guna sysslar med tankeschabloner och det gnisslar illa när situationen blir så komplex att de memorerade fraserna inte längre räcker till.

Därför är det viktigt att själv bestämma sig vilken verklighet man skriver under på, för den här bloggen levererar nu sin standardåsikt: vänlig, lidelsefullt engagerat må den nya moderata partisekreteraren vara, men hennes karma och själsliga kvaliteter har drivit henne till exakt rätt parti - det som är täckmantel för Ondskan i världen, partiet som lovordar marknadskapitalismen vars åverkan på världen och människornas psyken och värdesystem innebär ett möjligt slut på mänskligheten som vi idag känner den.

Fastän man på en personlig nivå kan finna en Mån-Oxe med gladlynta Jupiter trivsam representerar en verksamhet som utspelar sig under den obalanserade fullmånen i själva verket en människofientlig verksamhet.

Solen och Mars i Skorpionen är på sin sida lika intelligenta som den gynnade kombinationen av Månen och Jupiter (och Jupiter bestrålar Solen för ytterligare en indikation om hög intelligens), men all denna kognitiva kapacitet har ställts i Djävulens tjänst via ett parti som likt alla andra i Sverige - t.o.m. Kristdemokraterna - resonerar som om det inte fanns något skäl att redan idag börja tänka ut alternativ till den sekulärt ateistiska världsbilden.

*****

Ja, jag medger det. Ett glapp råder mellan bloggens lilla "program" och den samtida verkligheten. Den antika indiska och grekiska filosofi som lade grunden till västerlandet fungerar inte längre mot västvärlden. Vår utveckling spårade ur någonstans runt Upplysningen - just den tidpunkt i historien där korkade sekularister tror att saker började gå mot det bättre efter att egot försatts på fri fot att växa och bli alltmer vulgärt för vart århundrade. 

Den obeskurna antika modellen om vari kretsloppet egentligen består - och den handlar inte om naturvänlig återvinning av tomförpackningar! - kan inte omsättas på något vettig sätt i en konsumtionskultur där medborgaren endast föds för att arbeta och producera föda och billig underhållning åt sig själv vinster åt de dolda diktatorerna inom näringslivet som i själva verket styr skendemokratin. 

Den insikt människan en gång hade om att vi är odödliga själar som gradvis lär oss vad Moder Jord nu har att erbjuda innan vi mätta ger oss vidare i det djupare universum bortom samtidens platta materiella nidbild av den verkliga verkligheten, den insikten är inte, som det brukar kallas, "relevant" för oss här i väst. Vi har sjunkit något så oerhört i intelligens på några tusen år att jag t.o.m. tror elementen Jord och Vatten beter sig ännu sämre än de gjorde förr. 

Eftersom Tidsåldrar är en större faktor än mänskligheten råder över, kan tänkas att de lägsta själarna än en gång utförde Lucifers sataniska uppror på Gud runt Upplysningen så att vi som lever på det här varvet ännu en gång återupprepar Syndafallet. De som reinkarnerar sedan 1700-talet är helt enkelt de som missade ett tidigare tåg eller har fått kvarsittning. Av alla dessa själar kommer de sämst lottade att få lida sviterna kring moderaternas politik en bit in i framtiden.

*****

Det är notabelt att nya moderata partisekreteraren t.ex. vill väldigt mycket solärt men att rumpan ändå sitter där bak: själen är egentligen ganska nöjd i Oxens position och 1800-talets naiva realism att världen är en materiell plats där var och en äger sitt och allt förväntas vara sig rätt likt intill evigheten. (Som en Oxe alls inte vill fundera över, eftersom tänkande utanför klichéer och partiprogram upprör den fixerade kvalitetens medvetslösa grundtillstånd.)

Man kan därför säga att intelligens inom Tamas aldrig kan mäta sig med densamma inom Rajas, för att inte tala om Sattva. Här är nu en ytterligare kvalifiering av etiketten "intelligens" (Sol+Jupiter) eller "emotionell intelligens" (Mån+Jupiter).

I ena ytterligheten Tamas rigida schabloner och i andra Sattvas nästan skrämmande förutsättningslösa förmåga att hitta infallsvinklar. Men så var det skrivet: att Ljuset alltid upplöser Mörkret och att de falska världsbilderna inte överlever mötet med Verkligheten själv. "I'm too real", skämtade den härliga filmskurken Gary Busey, med fem chockerande massiva placeringar i Sattva guna.

Tankarna kring de tre gunas objektiva prestation är helt legitim utifrån den indiska tanken om "universella fibrer" av tre grovlekar. Tanken är därtill snarlik Platons partiklar/atomer, där finkorniga Elden kunde penetrera övriga tre, men grova och avvikande Jorden inte kunde penetrera någon av de andra.

Med detta måste vi därför - med bloggen Alliansfritt Sverige i åminnelse - fråga oss hur pantad Reinfeldt egentligen är. Det kanske är så att högern är så djupt höljda i sin egen livsåskådnings demoniska mörker att ingen sann intelligens står att uppbåda där? Dvs, de som verkligen förstår hur ett gott samhälle måste se ut väljer inte moderaterna.

*****

Tekniska detaljer i partisekreterarens horoskop:

  • tamasisk Sol med en stark Mars i härskarläge = nitisk, energisk, penetrerande, kategorisk ("bara en väg")
  • tamasisk Måne med Jupiter = jovial, stabil, kategorisk ("bara en väg")
  • Merkurius i detriment (skadad) i visionära Skytten = skummar material i förväg, men bara för att bättre kunna hävda "den enda vägen"
  • Venus i detriment och Saturnus i detriment i opposition i streberaxeln Kräfta/Stenbock. Kvinnorollen satt på undantag, här vittnar Solen och Månen i opposition om en vilja att ta sig an grabbarna, mäta sig med dem. Vad gäller störningarna hos kvinnoindikationerna vittnar de om nästan samma förgrämda självbild som fick Husmark-Pehrsson att med Reinfeldt sjösätta Sveriges inhumana sjukförsäkring.

    Det är något problem hos dessa prominenta moderata politiker i frågan om mänsklig klenhet! (Se huvudinlägget om Reinfeldt.) Har vi här ännu en reinkarnerad nazitysk i svensk politik i 21a århundradets början? Kanske en som börjat upplösa sin gamla "form" genom erkänsla för naturens utsatthet? Poängen är ju att vi är psyken i rörelse, vilka passerar genom idévärldens alla möjligheter till orientering och upplevelse.

    Det svar på frågan som kanske även den filosofiskt obevandrade kan nicka instämmande i är kanske detta: de nya moderaterna ser inget egenvärde i en människa annat än antalet pengar trälen kan dra in åt sin arbetsgivare.

    Förste kejsaren av Kina iscensatte ett årtionde av helvete för det kinesiska folket. Flit skulle löna sig, lättja bestraffas. Folk uppmanades att ange varandra. Ett årtionde. Sedan var hans "moderata" tid till ända och folket hade vunnit sig en dyrköpt lärdom om de härskare som söndrar och förleder folk att bara se om sitt eget hus.


Tidningarna om nya partisekreteraren: DN, SvD, Expr

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bör man inte ta hänsyn till Reinfelds navamshahoroskop med? Där har han solen i Skytten, månen i Fiskarna samt ascendenten i Vattumannen. Kan väl stämma ganska bra med tanke på att han har mer öppen för invandrare än de gamla moderaterna samt går hem hos folket med ascendent i samma tecken som Sveriges soltecken. Fast hans samling planeter i Jungfrun (Jupiter, Venus och Mars) som står i opposition till Månen i fisken kanske påverkar det negativt?

Anonym sa...

Fortsättning från föregående inlägg. Tittade även lite på konjunktioner mellan navamshahoroskopet och Sveriges som du har haft här i bloggen.
Reinfeldt har Merkurius i Oxen. Kan det månne innebära att han vet att svenskar gärna slåss om materiella resurser (Mars är väl i Oxen i det svenska?)?
Saturnus i Väduren för Fredrik och den svenska Månen i samma tecken. Hur påverkar de varandra? Kan de tolkas som om han drar samman den svenska egoismen, dvs. bidragsfusk men själv är lite elak så att han går för hårt fram;)?
Och sedan delar han också den svenska Jupiter med sin Sol. Vad betyder det? Intelligenshöjande för att förstå Sverige i världen?

Anonym sa...

Det hade varit kul om att se ett inlägg om de astrologiska förhållandena när de Nya Moderaterna kom till. Det var väl visst på en extrastämma 2003 efter valfiaskot 2002.

Anonym sa...

Ingenting intresserar mig mindre än astrologi, utom kännedomen att de gamla babylonierna och andra i civilisationens gryning tack var astrologiskt intresse lärde sig mycket som så småningom utvecklades till astronomi och matematik. Nu kan du ju som hobby fördjupa dig i de gamla irrlärorna på skoj, det unnar jag dig, bara du inte till någon minsta promille tar det på allvar.

Seaward sa...

Navamsha har jag, som nämnt, lämnat utanför bloggen. Dels för att jag inte vill framställa mig som vedisk astrolog (jag har ingen praktik i grenen), och dels för att de Hart/Svoboda, vediska missionärer till väst, begränsar navamshas betydelse till tydningen av partnerrelationer.

I deras introduktionsbok föreslås också, om jag minns rätt, att man "säkrar" huvudhoroskopets innebörd genom att verifiera att navamsha inte försvagar de grundläggande omina.

Navamsha ändrar alltså inte person/karaktär/öde utan stöder eller försvagar det man kan utläsa av primärhoroskopet.

Michael Laughrin, elev till de Hart och synbarligen väldigt skärpt, föreslår dock mer än så - att individens liv sakta tonar över navamshakartan så att den senare blir gällande i mogen ålder! (http://www.jyotish.ws/)

Således bäddat för förvirring, om man inte går mycket sakta fram och för sig själv verifierar saker och ting! :-)

Och hur har Laughrin tänkt sig att dasa-systemet (livets planetära perioder) ska funka om astrologen sätter sig själv i ett instabilt observationsläge där horoskop lite ospecifikt "tonar över" i ett annat? Hans artiklar är läsvärda men jag ser problem här!

Mot Laughrins idé om att flytta fokus från huvudkartan till Navamsha, har västtraditionen alltid haft tanken om livslinjen, om människans individuering, att gå från instinktiva attityder som "satte sig" redan i hemmet (Månen) och så småningom nå full rationalitet och fullt självbestämmande (Solen).

Den solära människan ska ha visat sig runt fyrtio, tyckte Charles Carter, om man inte har en särdeles dominerande Måne och en klen Sol (ur olika perspektiv, hus, tecken, aspekter, osv). Skulle så vara fallet blir man "mammas pojke" hela livet eller slav under tankar från hemmiljön man aldrig kliver utanför.

"Runt fyrtio" matchar nämnda duo som under Solens "mognad" anger spannet 22-41 år. Här kan tänkas att väst och öst delade samma tradition.

(Läser man de Fouw/Svobodas "Light on Life" noga inser man hur ohyggligt exakt deras engelska är. Det är bäddat för hur mycket tvetydigheter som helst i det här ämnet, men de har extremt fokus på sina presentationer och förstår komponenterna exakt.)

Seaward sa...

Ang "Nya Moderaterna" - se separat kommentar här.

M sa...

Oj, här är det look-alike varning så det förslår!
Jämför med Lars Nyberg - jätte inom svensk näringsliv

Seaward sa...

M: Sannerligen!

Exakt ett kvarts sekel skiljer dem båda och båda är födda med Solen i Skorpionens 21a grad. (Att de rent kalendariskt är födda dagarna intill varandra är förstås i sammanhanget helt ointressant.)

Ett utmärkt exempel med samma övertygande snarlikhet i "utstrålningen" som Magnus Härenstam/Jürgen Habermas.