Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 oktober 2010

Vattenelementet & betagande skönhet


Tasha de Vasconcelos cirka 2003

Har jag bloggat om manlig skönhet (Brad Pitt/Johnny Depp) borde det väl skänka viss legitimitet åt några rader om betagande kvinnlig skönhet också! (Nu minns jag visserligen att det kanske allra fösta inlägget om skönhet grupperade fyra kvinnor i Vågens tecken i en diskussion om Venus...)

På Platons tid satt männen och spanade på unga pojkar, men den kulturella urspårningen är tack och lov på det hela taget över nu! När jag bläddrade bland filmer på IMDB stannade jag plötsligt vid detta suddiga foto och tänkte att så här skulle Julia Roberts - hyllad för sin karisma - ha sett ut om naturen fullbordat det projektet. Hos fotomodellen Tasha de Vasconcelos föll alla bitar på plats. 

Horoskopet är också extremt överbetonad på Kräften, själens eller den "fördolda psykiska naturen" - "The Eternal Feminine":


Som i fallet med artisten Madonna inte en enda placering i Jord. Att Madonna har hela världen som sitt hem kan ingen ha missat, och intressant nog gällde det hemlösheten också den excentriska sångaren Eddie Meduza som också saknade detta element. Han flyttade mer än 30 gånger med sin rotlösa mor under barndomen.

Ska vi dra en liten parallell här med de invandrarfientliga horoskopen där Solen i territoriemedvetna Oxen (Jord) stack ut en smula och där sinnelaget i åkerplättsstora Jungfrun (Jord) markant stack ut. Binder Jordelementet människan för hårt till sitt eget lokala perspektiv? Kan bristen på Jord faktiskt hjälpa till att skapa en större och mer universell utblick? Jag bara provar några tankar här...

IMDB:s biografi beskriver en, men väldigt distinkt, förflyttning under modellens barndom: 

"Tasha de Vasconcelos was born in Beira, Mozambique, with Portuguese ancestry on her father's side and British on her mother's side. Her old European background is very evident in her multilingual diversity and her capacity to interact with different cultures. Due to social unrest in Africa her family moved to Canada..."

Horoskopet är solärt men ställt för lunchtid. På något sätt känns symboliken korrekt att den turbulenta och t.o.m. krigiska Mars drabbar hemmiljön (Kräftan) och på så sätt tvingar familjen att lämna rasmotsättningarna svart/vit till förmån för Kanada. En tidig födelse skulle förvisso kunna innebära en sen Mars i Tvillingarnas tecken med den "stora förflyttningens" Jupiter, så egentligen är det väl en smaksak var orosplaneten ligger.

Inte sällan dyker det upp "drop-dead gorgeous" individer tungt under Vattenelementet, och här är ett till. Nämnda Depp och Pitt hade ju båda lyckoplaneten Jupiter som välsignade deras respektive Vattenascendent. Vasconcelos födelsetimma är tyvärr inte känd.

En aningen spooky detalj är hur lik hon är den äldre supermodellen Cindy Crawfoord - åtminstone på just fotot här ovan. Crawford föddes ett jupitervarv tidigare och har sin lyckoplanet i 27½ Tvillingarna, bara dryga graden från Vasconcelos. Tyvärr saknar jag fortfarande typ 10.000 synintryck av planeter i olika regioner av zodiaken för att kunna säga om det vi tittar på är ett Jupiteransikte av sen Tvilling-typ!

När jag spontant försökte komma på någon närmast transparent Vatten-skönhet gick tankarna till rätt stela aktrisen Claire Forlani (kanske mest känd för att ha kärat ner sig i Döden i Brad Pitts tolkning i "Meet Joe Black"). 

Claire Forlani 2003

Men när jag kollar hennes data så är visserligen tre planeter i Kräftan (Merkurius, Mars, Ketu), men det är en Sol i Tvillingarnas 16e grad och en Måne i Vattumannen som i huvudsak gör henne till en Luftvarelse - kanske därav den lilla kyla man upplever. 

Minns att Vatten är uttalat kall tills den sätts i rörelse medan Luft kan gå båda riktningarna. Ett Vatten/Luft-horoskop drar därför mot en kyligare typ, just en sådan som Claire Forlani. 

Eller kanhända är det framför allt den kylslagna Saturnus som i kombination med Venus i Oxen kastar en sval aspekt mot Kräftan och ytterligare tar bort den hetta och dynamik hon hade behövt för att fungera som dramatiker... Jupiter i Eld intensifierar förvisso Solen i Luft via opposition men inte tillräckligt. Och Månen är alltid viktig för dynamiken - hon reagerar långsamt i sina roller, och det är Månen i ett Saturnus-tecken med Saturnus själv i den släpigaste av dem alla: Oxen!

Som blek viktoriansk madam alltid nära att svimma av, där fungerar den här typen bra, men sannerligen inte i den enstaka actionroll jag sett henne i - eländig B-film.




Ur släktalbumet, en annan Sol-Tvilling/Mån-Vattuman (40-årsåldern). Exakt samma käklinje, samma merkurialt vakna blick!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en väninna som liknar Claire väldigt mycket,framförallt blicken.Så jag kollade när hon var född och hon har sol/saturnus i tvillingarna,venus/merkurius i kräftan,månen i skytten och jupiter i stenbocken.Och jag hade ingen aning om när hon var född innan jag läste det här inlägget.Men det var en väldigt bra lookalike!
Mvh M

Seaward sa...

Jag känner också folk med den blicken, inte minst en moster som jag minns skämtade att jag egentligen var "hennes barn" (det var inte så att hon saknade egna ungar).

När jag nu granskar mosterns horoskop står Solen i Tvillingarnas 14e grad och Månen i Vattumannen (födelsetimma okänd). Claire Forlanis Sol och Måne!

Intressant nog hade mostern rätt, med Mars-Vågen är det mycket mer som förbinder hennes och mitt horoskop än mitt och min biologiska mors (Sol-Stenbock/Mån-Lejon)!