Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 november 2010

Har DN skaffat en korkad kulturchef?


Från två Newsmill-artiklar saxar jag en invändning mot att DN:s nyrekryterade kulturchef Björn Wiman dragit tillbaka en seriestrip med hänvisning till att den är antisemitisk och ett citat där kulturchefen själv testar gränserna för islambashing genom att ifrågasätta religionsgrundaren Muhammeds existens!

Citaten belyser perfekt kraftfulla tillkortakommanden i Wimans födelsehoroskop. För ett av dem har jag tidigare föreslagit att vissa passar som kreativa människor men inte bland dem som har att fatta omdömesgilla beslut: "subgenationsproblemet" med att rättrådighetens Saturnus faller ner i trångt tunnelseende i Väduren cirka 1968-71! 

Wiman är det hittills kanske grövsta exemplet på omdömesbrist, och detta händer i denna tid på Sveriges största dagstidning!

"Bara en schablonbild avbildas eller beskrivs så blir den skadlig, oavsett kontext." Konstaterat av Adam Cwejman apropå Wimans petimätertänkande om seriestrippen Rocky. Cwejman fortsätter, "Att med ett fåtal ord förklara det som ligger strax under ytan. Hur kan Wiman missa detta?" AB:s Martin Ezpeleta har heller inga problem att förstå undertexten i serien.

Wiman sysslar istället med en helt annan verklighetsbeskrivning: "Lars Vilks teckning driver med en påhittad religiös figur, nämligen profeten Muhammed" Serietecknaren Max Stockman citerar DN-chefens häpnadsväckande okunniga påstående.

Åsa Linderborg, ateist uti fingernaglarna, finner det ändå lämpligare att hålla på muslimerna på det sätt som enkla människor i sandlådan gör, de som bara förstår politik och inget därutöver. Hennes kommentar kommenteras i sin tur av en AB-läsare (artikeln publicerar DN:s censurerade fyra serierutorna i lyxig färg):
russell
Björn Wiman är den som visar sig bära på fördomar. Djupt rotade fördomar i kombination med en sviktande intellektuell slutledningsförmåga. Så är det ofta. De mest aggressiva är de som bär störst fördom. Och de försöker dölja det genom angrepp på allt och alla för att slippa bli ifrågasatta själva.

Vad är det nu för felrekrytering DN gjort? Wiman var tydligen på Expressen så det är förvisso en skribent. Men eftersom hela generationer är blinda för sina egna blindfläckar uppstår ibland formsvackor i kultur och samhälle. Wiman föddes likt undertecknad den 22 oktober, i balanssträvande Vågen, men där upphör också alla likheter.



Sattva guna dominerar med fyra planetplaceringar. Den rörliga kvaliteten passar naturligtvis perfekt för nyhetsbranschen med dess oavlåtliga flöde av kortlivade aktualiteter. 

Soltecknet Vågen går istället i lidelsens Rajas, kvaliteten som "brinner för..." Lufttecknet passar i sig bra för utvärdering, och det är här rättvisans planet Saturnus excellerar i sitt upphöjda läge.

Tyvärr gällde alltså det motsatta 1969. Förvisso ger en Sol konstellerad med Saturnus en extrem karriärism där inte Saturnus snävar in Solens lyskraft så att stupiditet resulterar. Sol-Saturnierna är i vilket fall ofta snävt specialiserade, och det råder ingen brist på Nobelpristagare med Sol/Saturnus. De är metodiska och ohyggligt syftande. Som kriminella är de kalkylerande bedragare och inte passionsbrottslingar.

Nu tillhör alltså Wiman en subgeneration den antika astrologin dömer ut i fråga om perspektiv och måttfullhet. Det här är extra allvarligt när Saturnus också opponerar en fallen Sol. Båda planeterna underpresterar således.

Än värre blir det av att Månen/psyket troligen lyder under samma fallna Saturnus.

I det här läget hänger mycket på att åtminstone Venus uppvisar en normal förmåga till balans. Men nej, också Venus, Solens disponent, är fallen i Jungfrun. Den kombinerar sig visserligen med Jupiter så att vi har två naturligt goda i Jungfrun, men även filosofins Jupiter i detta tecken betraktas skadad. 1969:orna har två generella blessyrer.

Faktum är att vi har en nästan lika negativ mentalitet som hos sekulära Humanisten och religionsföraktaren Dilsa Demirbag-Sten född knappa två veckor tidigare samma år!

Man kan argumentera för att Wimans födelse är ännu mer ogynnsam, eftersom D-S:s Sol inte som den här är fallen i Jungfrun. Petimäter är Jungfrun men i kombination med Jupiter representerar hon onekligen en så vass Jungfru man kan få. Det är emellertid just Jungfruns analys som gör att Wiman missar hela poängen med seriestrippen - varje ord lyser som i eldskrift men han ser inte historien!

Jungfru-Solen tänker därtill i självständigt i enrum, Vågen-Solen lever intellektuellt i symbios med motparten. Fast för den här subgenerationen Vågar är det inte så mycket en partner som en öppen fiende: Solen och Saturnus är ömsesidiga planetära fiender.

Det är uppenbart att Wiman pga. karmiska/ödesbetingade tillkortakommanden fallit in i den kader som projicerar sitt eget mörker på islam. Han har inte ens lyckats skilja islam från islamism, för hans provokation är klassisk post-11 september. Jag håller med Max Stockman som skäms å Sveriges vägnar - vad är det för inskränkt stolpskott DN har införskaffat, som ser orden på Jungfruns sätt men helt missar de större sammanhangen? 

Hur kan tjänarens tecken ges en chefsbefattning? Något är väldigt fel i tidningsvärlden om det är sådana här horoskop/människor som får - eller tar sig - propagandapositionerna. De degraderar folkmentaliteten fullständigt! 

Och är det inte lite Fredrik och Filip över uppsynen hos den här s.k. kulturchefen?

*****

"Bilaga 1"

Censurerade serietecknaren Martin Kellermans horoskop:


Den stygga buspojken Tvillingarna styr det här horoskopet tillsammans med den ungdomliga energin från en stark Mars-Vädur. Och det är förstås Saturnus, själv essentiell Luftplanet, som fungerar som en stark producent av kritiska tankeformer i det här alerta (merkuriala) tecknet. Att Merkurius själv står i den stingande Skorpionens sista grad, är ännu ett bud i samma riktning. Även soltecknet Skytten är faktiskt känt som något av en satiriker!

Men varför jag menar att Saturnus dominerar beror ju på att den förfogar över Jupiter och Venus i Stenbocken, ingen av dem särskilt välplacerad och därmed underbara att hämta stoff från. Skapade inte Kellerman figuren Rocky i direkt respons på 1/ kärleksproblem (Venus) och 2/ avsked från jobbet (Stenbockens tröga tur/Jupiter)?

Det pågår en extremt kreativ "mentalisering" mellan Tvillingarna och Skytten i det här horoskopet, men Saturnus visar att det är karikatyrer eller schabloner han gillar att uppehålla sig vid!

Det är rätt intressant att en Sol-Saturnier censurerar en annan Sol-Saturnier! Och den som censurerar är den med den defekta kontrollplaneten medan den sanna kulturmänniskan är den som skapar framåt (Skytten) och återger i intellektuellt vassa former (Tvillingarna)! Det är stor skillnad på horoskopen.

*****

"Bilaga 2"

Från min datasamling med drygt 4.000 horoskop hittar jag, själv Sol-Våg, flera personer födda i Vågen detta år. (Samma tecken har en tendens att dras samman, kanske Vågar mer än t.ex. Vädurar som hatar konkurrens och vill "göra det själva".)

  • Anonym 1 - samma dag som kulturchefen! Arbetskollega en kort tid då han var mycket ung, runt 20. Ödmjuk människa som inte bestämt sig i livet, övervägde att bli ambulansförare. Den här kollegan uttryckte Jungfruns tecken perfekt: ambulansen är ett fordon och Jungfrur drar av någon anledning åt mobilitet och tekniska prylar. Samtidigt underströk hans karriärfunderingar det tjänande elementet i Jungfrun.

    Helt klart hade den här goda människan en annan ascendent än DN:s kulturchef, men det kusliga är att jag minns hans ansikte, från 20 år tillbaka som hiskligt likt Wimans! För astrologins del är det säkrast att ascendenterna skiljer sig, för annars skulle det bli svårt att förklara att en ville hjälpa människor och en annan blev karriäristisk skribent...

  • Anonym 2 - från samma period i livet. Begåvad kvinnlig sångerska och gitarrist. Återigen en mycket ödmjuk själ.

    Jag har faktiskt ascendent på båda, ambulansföraren in spe hade Mars stigande i Skytten. Snacka om dragning mot "tillbud" (Mars, olyckor) och snabba ryck (Skytten)! Sångerskan hade Jungfruascendent, med härskaren Merkurius med Venus och Solen i Vågen - mycket artistisk indikation! Därtill Månen/Mars i Stenbocken i femte huset för kreativitet.

  • Anonym 3 - charmerande och karismatisk kvinna, född i soluppgången och under fullmånen (Månen i Väduren). Tyvärr tendenser till bipolaritet i ungdomen (jfr samma fullmåne men annat år hos Jonas Gardell). Senare designer inom databranschen, vilket som alla som sitter framför en dator just nu kan se handlar om rätt fyrkantiga och exakta linjer - just sådant som Venus fallen i Jungfrun gillar. Symmetri på det där torrt ingenjörsmässiga sättet.

    Bipolariteten är begriplig eftersom Månen i Väduren har Saturnus i samma tecken och Sol-Vågen är inte stark (men alla dessa faktorer världsligt starka - 1a/7e huset). Kan bli beslutsångest och senfärdighet med den komplexa kombinationen av tre viktiga planeter och så under "fullmåneperioder" överilade handlingar när själen söker bryta loss från det saturniska.

    Generellt fanns inget av den typiskt omedelbara reaktionen hos en Mån-Vädur. Kvinnan var mycket seriös, tydligt "saturnisk" och begrundande, men en kluven natur, pga Vågens och Vädurens helt olika viljor!

  • Matthew McConaughey - skådespelare, typiskt nog ett Mån-Lejon för den som sett hans stora leende i någon film.

  • Trey Parker född 19 oktober (eget inlägg här). Den här figuren är intressant, för här, bara tre dagar före den kulturblinde Wiman, har vi just en satirisk tecknare (South Park)! Men naturligtvis ännu en av den ironiska generationen som inte orkar gå in i företeelser, allra minst dammiga böcker om religion eller historia. Saturnus i Väduren tar sitt ego som mått på vad som är tid och aktualiteter...

    Saturnus hemma i Stenbocken skulle istället beskriva ett genuint intresse för historieskrivning. Vissa generationer klarar helt enkelt inte att bilda sig, de föds med för mycket ego. Saturnus i Väduren beskriver just att egot är deras karma. Universum fluktuera således i kvalitet men ett fett ego är naturligtvis fullständigt blint för sin egen sjukdom...

    Parker har typiskt nog Månen i Stenbocken (disponerad av den fallna Saturnus) - det sinne mest benäget att kommentera strukturer utan någon som helst empati. Och här dessutom på basis av en snäv subjektivism. South Park älskas av många men finner den omogen, iskall och patologisk, en serie helt utan empati eller intelligens.

    Det vill synas som förståndsgåvorna hos Trey Parkers småglin i South Park väl illustrerar DN:s nya chefsrekrytering.

Samtiden kan inte förstå sig själv eftersom den, som sagt, inte förmår gå utanför sin egen tidsanda och se sig mot den objektiva världsordningen. Enligt astrologin lider människor med Saturnus i Väduren mer eller mindre påtagligt av ett mikroskopiskt perspektiv. När därtill många planeter i Jungfrun tillstöter, är det närmast bäddat för missuppfattningar och omdömesfel av den typ Wiman nu visat. Får se hur länge han får behålla chefsstolen. Tänker han djupt efter kanske det hellre var ambulansförare han ville bli, när han nu ändå inte verkar ha läst någon kulturhistoria.

Inga kommentarer: