Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 november 2010

John F Kennedys osjälviske rådgivare


President Kennedy och Ted Sorensen, tidigt 1960-tal.

Ted Sorensen är död (DN, SvD), han som i egenskap av president Kennedys talskrivare låg bakom de odödliga och ofta citerade orden, "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig utan vad du kan göra för ditt land".

Idén klingar nästan obegripligt idealistisk för den egoistiska svensken av idag, som lägger sin röst bara för att själv få ut något av det!

Vi kan redan i förväg misstänka att den dansk-judiska Ted Sorensens horoskop måste vara väldigt, väldigt bra.

Det är det.

Lustigt nog hamnar vi nära smutsfläcken i det svenska nationalhoroskopet, men får här se hur det kunde ha sett ut om vi kollektivt förtjänat oss ett litet leende från Himmelen (jag vidhåller att Sveriges Sol är utmärkt, det är Månen som felar):



Den svenska nationalsjälens Måne i Väduren - att känslomässigt svara på det som rör en personligen och högaktningsfullt skita i allt annat, möter här en kontrast i rådgivarens upphöjda Sol i Väduren. Den senare är en enorm kraft (vilket Sol-Väduren Anna Anka bevisade i ett år) att producera något originellt som står ut från mängden.

Där den svenska nationalsjälen hukar i liknöjd lystnad efter sinnestillfredsställelse - Månens disponent Mars i orala Oxen. Ted Sorensen förefaller ha något snarlikt på gång: den "orange-bruna" fläcken i övergången mellan Vädur och Oxe indikerar den märkliga konjunktionen mellan Solen och talskrivarens kommunikationsplanet Merkurius i orala Oxens första grad. Eld och Jord i hårdnackad kamp!

Men det här är, misstänker jag, exakt den kamp över precis vartenda ord och fras som krävs när man skriver en text som har betydelse för världspolitiken. Att Merkurius är inbegripen i envig med formalistiska Saturnus och bildar "det sataniska syndromet" tycker också på att hans kommunikation har med påfallande konkreta ting att göra. De fyra Tamas-tecknen verkar dra åt makt och politik, fasta och höggradigt organiserade som de är.

Men skillnaden mot den svenska nationalsjälen ligger i rådgivarens förhållande mellan den upphöjda och lyskraftiga Solen (president Kennedy?) och den underliggande disponenten - "Solens själ".

För här råder ingen hård kamp mellan Eld och Jord utan den egocentrerade Vädurssymbolen öppnar upp helt genom att disponenten befinner sig i det altruistiska och jagbefriade Fiskarnas tecken.

Det är en ömsesidig reception mellan osjälviskhetens och själviskhetens härskare, Jupiter och Mars. Planeterna är ömsesidiga vänner och även om Eld och Vatten knappast kompletterar vandra händer det saker när de kombineras. Här skulle jag vilja säga att det bästa från två världar möts.

Etiketten "emotionell intelligens" glömmer jag ofta sätta ut, men här är det ingen tvekan om att Jupiters aspekt till Månen ger extraordinära resultat. I denna sammansatta härva av tre faktorer, ömsesidiga receptionen och universalistiska (helt osjälviska Skytten) ligger grunden till hans ord:

Fråga inte vad EGO har ut av det utan vad EGO kan skjuta till det övriga fiskstimmet.

Det är inte alla förunnat att ens förmå tänka den tanken!

*****

Det här är ett fantastiskt horoskop som påminner om hur lite som kan behövas för att "stämma om" en symbol, t.ex. Väduren, man tror man vet hur den ska bete sig. Faktum är att Mars förfogar över båda Solen, Venus och Jupiter och öppnar upp dem till Fiskarnas universalistiska utblick!

I ett annat horoskop hade man kunnat fråga sig om Venus i Väduren betydde självkärlek och tillskottet av expansiv Jupiter gav "extrem egokärlek". Men här förändrar disponenten hela historien. Vi slipper den friktionsfyllda Eld/Jord-kampen och har istället Eld/Vatten vilka reagerar häftigt - summen blir något mer än delarna. Elementmixen ger sensation (eller sensationalism).

Och vad gäller filosofi och religion är det här precis samma intressanta Jupiter som välsignar den öppna och universalistiska Månen i Skytten. Vi såg den hos den mystiska musikern John Foxx, "syntpopens fader" och den dök även upp hos vår egen DiLeva, känd för sin musikaliska mission. Båda artisterna har en djup religiös-filosofisk ådra som båda söker dölja-förmedla genom bildspråk.

Givet Solens disponent i ett jupiteriskt tecken och Månen i ett annat jupiteriskt tecken, är det uppenbart att Sorensens horoskop beskrev en stor humanitär. Planeterna bestyrker att det är en nobel själ, en av de äldre.

Här hade en födelsetimma varit spännande, för att nysta lite djupare. Vilken funktion har t.ex. den "sataniska axeln"?

Påven hade den också, och även han med den strama Saturnus i Syndens tecken Skorpionen. Den skulle mycket väl kunna befinna sig i hus som tecknar yrkesrelationen med den mördade president Kennedy ("Den mest traumatiska upplevelsen i mitt liv", sade Sorensen senare).

Men apropå den upphöjda Solen (kan representera arbetsgivare) är förstås "offrets" Mars-i-Fiskarna en passande vek bas. När allt kommer omkring befinner sig ju Mars i tolfte räknat från soltecknet, dvs. positionen för "hemliga fiender" eller "förluster" - ur perspektiv av den store ledaren (Solen) alltså!


Bonusspaning

Av nyfikenhet sökte jag bland 200 brottsdömda på Solen och Jupiter i Väduren och Månen i Skytten. Var noblessen tvättäkta och 100%-ig?

Jag fann faktiskt en kriminell - homosexuella seriemördaren Donald Harvey (15 apr 1952 timma okänd). Men han hade en viktig skillnad: Solens och Jupiters disponent Mars var klen (detriment) i Vågen och strålade i opposition tillbaka mot Väduren! Solens egen disponent skadad och undergrävande den egna identiteten (Solen)!

Och vad säger detta om psyket (Månen disponerad av Jupiter)? Total fuck-upp  och ingen som helst sundhet i jag/du-axeln (Vädur/Våg).

Bland knappa 4.000 icke-straffade hittade jag häpnadsväckande nog en homosexuell till, Jacob Dahlin, tv-mannen som dog i AIDS. Samt Eva Finne, chefsåklagaren som återtog våldtäktsanmälan på Assange. Alla tre födda inom två dygn 1952! Intressant sexuell avvikelse i Tiden under några dagar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte du syna oraklet Lena
http://www.radda-sverige.nu/

Fågel eller fisk?
Personligen älskar jag hennes vilja att ta ansvar.

Seaward sa...

Snabb koll indikerar att hennes perspektiv alstras av det sk "sociala utstötningssyndromet" (Vattuman/Skorpion): t.ex. samhälle och individ i friktion, eller individ på kant med ideologi.

I bra fall, de som inte blir mobbare, tycks detta ge "udda fåglar", individer med åsikter stick i stäv med majoriteten. En av bloggens mest diskuterade kombinationer eftersom den tycks ha en uppmärksamhetssökande aspekt.