Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 november 2010

Palm - ny sosseledare med vision?

[Tillägg 17 nov - Enligt SvD deklarerar Veronica Palm från sin blogg att hon inte är någon "tråksosse". Det är just den knäckfrågan det här inlägget från dagen innan kämpar med att söka utröna.]



Förfrågan är ute och Veronica Palm ber att få fundera (AB, Expr). Tja, hur väl stämmer hennes horoskop med det löfte jag ville se i öppningen i "krishoroskopet" häromdagen? Är Palms intressanta Jupiterkonjunktion med Venus och den senares ömsesidiga reception med Saturnus - alltihopa i Jord - svaret i pragmatisk realism på den distinkta idealitet som jag tyckte mig se i krishoroskopets Venus och Jupiter (båda "naturliga välgörare") i Luftelementet?

Eller är det här ännu en av den gammaldags sortens jordnära materialist med fixering på pengafördelning och som därmed saknar förutsättning att leda socialdemokratin till "version 2.0"?

För naturligtvis var inlägget om sossarnas krishoroskop från häromdagen bara den här bloggens lobbande för ett helt nytt parti med helt ny tankehöjd och en helt ny syn på vad människor bör samlas kring för värderingar. Och de värderingarna kan aldrig baseras på materiellt tänkande om den nya excellenta människan ska formas i Sverige. 

Palms horoskop liknar på ett sätt Nya Moderaternas lite väl mycket, med både Venus och Jupiter i förklenade lägen, men med den enda skillnaden är att det här är en materialism av universalistisk och inte privategoistisk typ.

Jag måste tänka mer på det här horoskopet. Det har sina bra sidor, men det liknar Göran Perssons för mycket för att jag ska vara helt säker på att det inte är en pampmentalitet som lurar bakom ett vänt kvinnoansikte. Saturnus i Oxen är inte mycket till idealist, grov och trumpen och enkel i filosofin.

Filosofen själv, Jupiter, lider skada (detriment) i Stenbocken - ett formalistiskt tecken - men den filosofi som alstras kretsar naturligtvis om makten (Stenbocken) över pengar (Venus). Jo visst luktar horoskopet 1800-talets typ av socialist... Var är Luftelementet?

*****


Not. Det kan bli värre. Dygnets sista fjärdedel ser även Månen lämna Elden i Skytten till förmån för Jorden i Stenbocken. Det ger en förvisso tydlig indikation om "kvinnor kan" i prestationstecknet Stenbocken.

Men skulle den placeringen gälla försvinner även andegnistan ur horoskopet och vi står med den klassiska Jord/Vatten-sörja där i allmänhet varje anstymmelse till intresse för att förankra politiken i den Objektiva Sanningen (sophia perennis) saknas.

(En ascendent i Luft och Eld kan alltid öppna en lucka ur den fallna människans sublunära mentalitet, men här saknas födelsetimma.)


*****




På temat look-alike kan Matt Damons Stenbockascendent och Måne i Skyttens 30 grad kanske indikera att Palm ändå har en Mån-Skytt. De är drejade i olika grovlek, men här återkommer flera egenheter hos båda huvudena. Näsans utformning, pannans välvning, markant käkparti och det mörka saturniska själsdraget. Palm har f.ö. ett mycket typiskt stenbocksutseende (en av flera subtyper).


Jag vet att det kan vara svårt att tänka bort späcket från värnpliktige Göran Perssons ansikte, men titta noga på hur hans båda ögon är formade jämfört med Matt Damons. Persson har Skyttascendent, Sol-Stenbock och ersätter Damons Sol-Jungfru med en Mån-Jungfru! Det som inte ses hos Damon kan kanske vagt noteras hos Palm, född under samma soltecken som den här positionshungriga sällen.


Om Damon vet vi att han var den som sålde sig billigast till Hollywood, jämfört med hur mycket pengar han drog in. Hans livs roll var förmodligen som den psykopatiska bedragaren i "The Talented Mr Ripley" och han har senare setts göra "Ocean's" om och om igen, säkerligen bara för pengarnas skull. Kanske är hans jakt på sin förlorade identitet i "Bourne"-trilogin ett tema Damon spontant kände för att göra.

Allt går att dra slutsatser av!

Inga kommentarer: