Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 november 2010

Vem tände Evas stjärnor?

En SvD-recension av en monologföreställning fick mig att titta på Eva Dahlgrens horoskop. Jag kommer aldrig att få ihop ekvationen att hon skrev den perfekt teistiska hymnen "Vem tänder stjärnorna?", bara för att sedan visa sig lierad med det värsta ateistpatrasket i landet, Humanisterna - klubb för oreflekterande och historielösa imbeciller, närapå! (Mer om tänkbara orsaker till ateism längre fram.)

Vet Eva Dahlgrens musa mer om livet än hennes enkla och socialrealistiska människohjärna? Varför har då inte musan lyckats kommunicera mer till henne?

"Stjärnorna" förblir i mina öron en av den svenska popmusikens mest fulländade ögonblick. Och jag brukar av princip helt strunta i det här landet eftersom vårt geni består i att analysera omvärlden och producera trogna kopior. Det började redan på 60-talet med svenska beatband och deras habila kopior av Beatles, Hollies och de andra engelska förlagorna.

Jag har ett förslag till musans bidande tystnad i annat än frågor om musikalisk inspiration. Eva Dahlgren lider av samma medvetandeblockering ("dissociation") som en lobbyist för ateistisk scientism ("vetenskap är mer än metodik") - Hans 'Garvarn' Isaksson (horoskopet öppnar i nytt fönster). 

Hätska Mars hos dessa två är mildare än normalt i Fiskarna men attackerar likväl intellektsplaneten i kritiska Tvillingarna. (Jämför med president Kennedys talskrivare Ted Sorensen, där har Mars-Fiskarna en helt annan och mer positiv funktion!)



Isaksson är medlem i den med Humanisterna besläktade och ganska så osmakliga gruppen Vetenskap och Folkbildning som egenmäktigt definierar vad som har rätt att kallas vetenskap och därefter utser årets folkförvillare. 

Det är svårt att tänka sig att en sådan idioti skulle kunna förekomma annat än i Sverige, där vi har som tradition att imitera omvärlden och i allt utom musik göra det sämre. Sverige var ett fattigt land genom historien och saknar intellektuell tradition. Därför blir också våra ateistkopior från vida världen lite dummare, lite mer fundamentalistiska. De tycks illa pålästa i vetenskapsfilosofi men vet att folk i gemen vet ännu mindre. Därför tillåts denna travesti med årets dumsnut fortgå.

Nu är "Garvarn" ett osedvanligt svårt exempel av det omedvetna Vattenelementets försök att tränga in och derangera den rena intellektuella Luftsfären. Han har så många planeter i Tvillingarna att han kanske fruktar för att förlora förståndet helt om han inte i varje ögonblick sökte hålla dörren mot den omedvetna oceanen stängd och noga tätad vid tröskeln. 

I samband med Humanisternas ordförande, som har en besläktad störning mellan det irrationella Vattnet och "förnuftets röst" Luften, har jag i något inlägg föreslagit att den ensidiga förnuftsmänniskans hatiskhet mot religionerna kan vara det enda sättet för dessa individer att hålla en inre sjukhet stången.

Genom att hela tiden rikta sin negativism utåt, mot rörelser som förmår bejaka kontakten inåt, mot själen, kan de här människorna åtminstone för en tid låtsas inför sig själva att de är friska och representerar den normala hållningen i livsfrågor.

Eva Dahlgrens störning från den okultiverade Mars mot det kritiska intellektet är mer godartad, för det finns en distinkt loj och apatisk sida i horoskopet som helt enkelt ger blanka fan i om det ligger en skapande intelligens bakom de tända stjärnorna eller inte. 

Det är den bara alltför uppenbara sataniska axeln som i det här fallet inbegriper inga mindre än båda Ljusen, Solen och Månen. Därmed kollapsar hela frågan om manligt-kvinnligt i en defensiv och avslagen håglöshet. I positivt laddade tecken kan frågor om manligt/kvinnligt, karriär/hem (et cetera) sättas på sin spets, men Oxen och Skorpionen är zodiakens två mest negativa tecken och de vill egentligen bara ha ro omkring sig.

Jord och Vatten kommer samman i lergegga men kan ge bra konsthantverkarhänder (se den andra evan!). Man formar konkreta saker i Jord och Vatten och är skäligen ointresserad av metafysik! Därför kallar jag axeln mellan Oxe/Skorpion för barn av denna världens herre, Djävulen eller Satan. 

Den som är identifierad med det kroppsliga vill inte ens tänka tankar om det som ligger bortom. 

Så jag säger det igen: vem skrev egentligen "Vem tänder stjärnorna"? Text och musik är helt öppna mot kosmos, precis om "Ängeln i mitt rum" från ungefär samma period i Eva Dahlgrens karriär. Alla som vet, vet att vi inte tänker våra egna tankar utan att det är kosmos (Världssjälen) som i sin rotation alstrar arketypiska motiv.

Vi tänker "på beställning" av det gudomliga medvetandet (eller den del av det gudomliga som ansvarar för den här fallna avkroken i universum). Även människor med medfödda brott dolda i sin själ går igenom mer eller mindre "transparenta" perioder. Dahlgrens "kosmiska" låtar måste ha tillkommit under en sådan tillfällig glänta i Satans mörkläggning av den här själen.

Jag upprepar för horoskoptypens vidkommande en fri spekulation: vissa själar har varit med om religionsförföljelse eller liknande trauman i sin historia. Landet Sverige är så där lagom ljummet att själen återföds hit och så att säga tar semester från livets viktiga frågor.

Att dessa själar snart nog blir högfärdiga och börjar tro de kommit längre än kulturer där religion dominerar, visar bara hur vi egentligen är mer primitiva än de flesta andra folk på de livsavgörande punkterna. Shoppa kan vi, men inte mycket mer.

Det är symptomatiskt att Eva Dahlgren har börjat upptäcka just de problemen och just genom sin sataniska axel, fastklistrad i den låga människans simplistiska socialrealism. Recensenten i SvD relaterar en iakttagelse sångerskan gör i sin ICA-butik samt en kuriös sketch där hon intar rollerna av matbestick och köttbullar. Går det att komma närmare den prosaiska inomvärldsliga axel som löper mellan orala Oxen och anala (kritiska) Skorpionen?
:-)



Tillägg

Ett viktigt blogginlägg som inte bör glömmas är det om psykiatern Arthur Guirdham som själv var synsk. Han hade ett dissociationssyndrom (Vatten tränger sig på Luft) och behandlade människor som bl.a. hörde röster. I sin intressanta bok Obsession från 1972 argumenterade han för att mental sjukdom många gånger berodde på förnekad eller bortträngd synskhet!

Via ateistiska åsikter eller med andra metoder sökte dessa ultrakänsliga individer dissociera eller skära av sitt vakenjag från det djupare och mer kompletta själssubstratet. Men som Carl-Gustav Jung sade kommer det bortträngda alltid tillbaka i formen av sjukdomar istället.

Detta gäller nu inte den sataniska axeln i Dahlgrens horoskop, för som jag sade, indikerar den en långt gången andlig apati som säkerligen inte är frukten av bara ett liv i andlig eller filosofisk indifferens. Hypnoterapeuten Michael Newton kom under 30 års praktik de mest märkliga undermedvetna mönster på spåren. Här mitt ibland oss går det medmänniskor som varit "smitare" i hundratals år i vissa frågor!

Låt oss se ateister som just de själar som verkligen försöker undvika att gå till botten med existensen och har flytt ämnet i liv efter liv. Alternativt tar ett sabbatsliv efter religiös förföljelse, eller helt enkelt har levt alltför emotionella religiösa liv vilka nu hotar att snedvrida själen så att ett liv ägnat åt rationellt tänkande resulterar i ateism som en olycklig men blott kortvarig bieffekt. I nästa liv kommer de åter, och nu med vässade intellektuella redskap, få ihop ekvationen.

I fallet med verkliga "smitare" bör det förr eller senare börja märkas i återfödslar under allt "sämre" horoskop. Vitaliteten börjar försvinna i symboliken och till sist är det bara är tomma fysiska kroppar som aviseras på himmelen. Bloggens återkommande läsare känner redan några av signalerna på att "en människa av värld" och just inte mycket mer har anlänt till jorden.

*****

Se även: genomgång av 4.500 horoskop på jakt efter andra fullmånar av denna typ!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Nog märks det vem som är sjuk.

Seaward sa...

Beklagar att du saknade adekvat förförståelse för den här typen av multidisciplinär analys.

Men du kanske, som en ren förskoleövning, kan greppa artistens Sol + Venus? Det blir "karriär + konst".

Jag valde dock en annan ingång till stjärnkartan eftersom det var så uppenbart, firad artist och allt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Keep up the good work!

Anonym sa...

Under hypnos har subjektets hjärna visat reducerad aktivitet i regionen av hjärnan som har med deras externa miljö att göra, medans bandet mellan sinne och kropp har stärkts..
https://www.statnews.com/2016/07/28/hypnosis-psychiatry-brain-activity/

Seaward sa...

Spännande resultat om än inte särskilt kontroversiella eller nydanande. Forskarna verkar numera rätt säkra på var olika kontrollcentra sitter i hjärnan och fynden under hypnos skulle gå bekräfta dessa funktionscentra...