Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 april 2011

Bright - en trivselnyhet som omväxling

Nog fumliga horoskop och rasistiska bigotterier på ett tag! Istället en feelgood-nyhet i Aftonbladet som gav en intressantare och mer löftesrik himmel att kontemplera. I artikeln är det en 21-åring kvinna som presterade 2.0 på högskoleprovet och som delar med sig av sina studietips. 

Kungliga Tekniska Högskolan representerar nu visserligen inte det antikens människor menade med intelligens, utan ett smalt tvärsnitt av den äkta varan. Men låt oss applicera det här inläggets länk till den vediska astrologins sätt att spåra intelligens i ett horoskop och se hur granskningen faller ut.



Direkt efter att ha ritat upp kartan tänkte jag, "är det dags att skrota dissociationssyndromet nu?"

Men med hänvisning till inläggen om brittiske psykiatern Arthur Guirdham måste man minnas att osynkade elementen Vatten och Luft inte med nödvändighet innebär människor vars ena hand inte vet vad den andra har för sig, eller ägnar sina liv åt att tvetungat rationalisera sina egna fobier och märkligheter. 

Som jag faktiskt sa bara i nyliga inlägget om Halle Barry och läkaren Deepak Chopra, finns det en del som mentalt stigit till en högre nivå och där inte känslas Vatten och intellekts Luft längre utkämpar en skadlig tvekamp. I samband med Guirdham antyddes att detta t.o.m. kan vara ett tillstånd av klärvoajans och liknande tillstånd som kallats "psychic" - för vilken svenskan bara har det oprecisa "synskhet" fast förnimmelser kan komma på fler sätt än visuellt.

2.0 på högskoleprovet visar att det här horoskopets sammanflätning av Vatten och Luft inte innebär något som drar bort från förmågan till rent logiskt tänkande. Tvärtom kan man tänka sig att känslan befruktar tänkandet och att "förluster vid översättningen" mellan den intuitiva och rent logiska domänen inte är ett problem.

Det är ytterst fascinerande att se både Sol och Måne i Skorpionens djupa och fixerade Vatten vila på disponenten Mars i betydligt oroligare Vågen, krigarens eller vitalkraftens planet kan här sägas arbeta oupphörligt för att kompensera för faktorer som hotar att med att få skutan att kränga till. Själv född med denna Mars kan jag intyga att den jobbar övertid t.ex. under dataprogrammering där medvetandet söker spänna över kanske dussinet samtidiga faktorer (eller fler), vilka alla måste bringas till logisk samklang.

Hos ljushuvudet till KTH-student stärks denna Mars, annars ansedd för att sakna direkthet i Vågens tecken - detta är dess "skadade" läge ("detriment"). Lustigt nog kommer energitillskottet från Jupiter, också den en eldnatur men därtill också den i sin detriment-placering i Tvillingarna!

Vi är uppenbarligen inne på västerlandets reducerade version av intelligens här och inte den äkta vara antikens tänkare var medvetna om. KTH, ingenjörskonst och matematik handlar uteslutande om Luftelementet i dess mer begränsade mening: strikt logisk mentalitet. "Vänster hjärnhalva." 

Men här blir det intressant av att den "faktiska verkstaden" är Skorpionen. Kanske kan man löst knyta Vattenelementet inte bara till kroppens ur själens perspektiv irrationella drifter, utan också till metaforen "höger hjärnhalva" eller psykets "mörka", kvinnliga, konstnärliga, et cetera, del.

Disponenten Mars är alltså extremt mental men det som stimuleras till rörelse är de skorpioniska mörkren. Det här kan vara något av ett kreativt uppfinnarämne.
Rent tekniskt vill jag ge oppositionen mellan Tvillingarna och Skytten "grönt ljus". Otvivelaktigt är Saturnus (här i Skytten) och Jupiter (i Tvillingarna) motsatta principer, men de är neutrala till varandra - kanske medvetna om att båda kräver varandras existens. 

Jupiters expansion skulle inte betyda något om den inte utspelade sig mot Saturnus kontraktion eller propsande på gränser, definitioner. Eftersom Saturnus brukar dominera de här aspekterna, handlar det således om förmågan att kontrollerat ("förnuftigt") göra små exkurser via den jupiteriska förmågan att sväva, och sedan återvända till hembasen med besked om i vilken riktning tänkandet kan tas vidare. 

Det finns ingen chans i världen att den måttlösa klipparmentaliteten som en alltför fri Jupiter kan skapa uppstår när den jordade Saturnus håller den under ständig uppsikt! "Frihet under ansvar" skulle kunna vara devisen för just den här konstellationen.

Venus hamnar i den enorma spänning de här bjässarna genererar, men kärleksgudinnan eller balanskonstnären och Saturnus är planetära vänner, och det finns inga problem gentemot Jupiter heller. Den här oppositionen gör i huvudsak gott, även om jag tror indisk astrologi tonar ner den prudentliga och moralistiska sida Saturnus alltid kyler ner amorösa Venus med. 

Indien har helt enkelt en äldre kultur som inte förfallit som den västerländska och ser därför inte Saturnus "hämning" av Venus som ett problem - vilket det ju faktiskt i grund och botten inte är. 

Ett är säkert, jag tror en särstudie av, säg, 100 prostituerade skulle visa en underrepresentation av Saturnus och Venus konstellerade med varandra! Men säker kan man inte vara eftersom jag har just bara ett horoskop där jag tror mig veta att individen döljer ett förflutet som prostituerad och här finns just Saturnus konjunkt Venus! 

Förklaringen skulle då vara att Saturnus intagit rollen av enbart materialistisk kontrollör och att den på sitt sedvanligt kyliga sätt instrumentaliserat kärleken (Venus) för att komma åt pengar (Venus) eller kanske bara träna sig i konsten att uppleva sig själv som arbetsgivaren och kontrollören av sin egen situation - även om det är den egna kroppen man säljer. Säg vilka ödets nycker (och ekon från tidigare liv) som driver en människa ut på gatan.

Brittiska västastrologen Charles Carters indikationer på intelligens var en Sol stärkt av antingen Jupiter eller Mars, och indirekt uppfyller KTH-eleven det kriteriet. Jupiter stärker Mars som är Solens disponent! 

Men vad gäller den mer komplexa vediska astrologins tecken på intelligens, blir det svårare att säga något, främst för att kartan saknar exakt tid.
För enkelhets skull klistrar jag den vediskt praktiserande amerikanens hela sammanfattning här, så att vi kan se vad som går att använda:

Summing up, if we look at Mercury, the 5th house and the lord of the 5th as primary indicators, we can usually spot a smart person a mile off.

Secondarily, we can, if we choose, look at Jupiter, the Moon, and the 1st house.

Thirdly, look at all the natural benefics and houses 2, 5, 8, and 11. It also helps if most of the natural benefics are in houses 1, 2, 4, 5, 7, 9, 10 or 11 and also if the natural malefics are in houses 3, 6, 8, 10, 11 or 12.

I hope that this gives the reader some useful "rule of thumb" guides to quickly gauge intelligence in a Jyotish chart within 10 minutes or less. Also, please examine the Navamsha chart using the same rules. 

Som synes förutsätter hela diskussionen att födelsetiden är känd. Det är de världsliga husen som ger förutsättningar för finliret vid tolkningen. Men låt oss för sakens skull använda Månen som ersättning till den okända ascendenten. "Chandra lagna" har knappt använts på bloggen utom i ett enda fall, om jag minns rätt, granskningen av sångerskan Lily Allens missfall.

KTH:aren är ett nymånebarn och Månen är således "bränd" vad gäller externa frågor. Att en traditionell hemmafruroll inte (i dagsläget) lockar borde väl redan KHT-utbildningen varsla om. Emellertid skadas inte Månen i bemärkelsen "inre sinne" av att Solen bränner den. Jag vill återigen korrigera en del tidigare inlägg där jag felaktigt förmedlat den uppfattningen.

Visserligen är Solen "i denna värld" en extrovert och agerande impuls, så det kan visserligen stämma att tendensen till navelskådande är mindre hos nymånebarnen än genomsnittligt, men då Solen som sådan representerar ren intelligens (i den antika meningen) kan faktiskt sägas att Solens kognition under nymånen är direkt, den behöver inte reflekteras mot det inre sinnet. 

Antingen är detta illuminerade människor eller i värsta fall närmast besatta individer, eldsjälar som direkt drivs av sitt soltecken utan att Månens reflektion lägger sig i saken och ger vinklar. Tvångsmässigt handlande kan vara en extrem bieffekt och det verkar vara just det som Basshunter med sitt Tourettes syndrom lider av (Sol och Måne i Skytten).

Så vad om vi tar Månen som substitut för det okända födelseklockslaget och applicerar de vediska definitionerna på intelligens på det horoskop som då resulterar.

Månen som en Skorpionascendent ger Merkurius prominent placerad i första huset, disponerad av energiplaneten Mars vilket, tyvärr, ger en ascendenthärskare som likt Fredrik Reinfeldts smugit bakom ryggen på vederbörande och verkar från en region individen inte har någon medveten inblick i. 

Reinfeldt är visserligen ofta väldigt svamlig eftersom han måste mörka och skriva om alla fakta för att mörka sin orättfärdiga politik, och möjligen kan man säga något liknande här: drivkrafterna till att välja en teknikerutbildning är inte helt klara för vederbörande. 

Fiskarna i 5e (Solens hus) och Jupiter som dess tillfälliga härskare. Jupiter själv står emellertid i åttonde vilket precis som i fallet Mars sänker femte husets gynnsamhet. Med Månen som ascendent ger inte den primära vediska  intelligensindikationen något resultat.

Vad om den sekundära, "Månen och första huset"? Den regeln är inte tillämplig här eftersom vi förbrukat Månen för att skapa oss en ersättningsascendent!

Tredje viktigaste regeln spejar efter de naturliga välgörarna (främst Jupiter och Venus) i vissa huspositioner.

Här uppfyller horoskopet kriterierna, både hus 2 och 8 ockuperas av Venus och Jupiter respektive. Vad gäller illgärningsmännen Saturnus och Mars uppfyller den senare rekommendationerna genom att ligga i 12e undanskymda huset. 

Här står nu två tolkningsregler mot varandra, det avbräck som ascendenten (rollen/personen) åsamkas av en så introvert placering och å andra sidan det goda att en naturlig illgärningsman (turbulent!) håller sig utom synhåll. Eftersom vår fråga nu enbart gällde faktorer som stärker intelligensen och inte frågor om den personliga viljan att lysa, måste tolftehusplaceringen anses bra.

Men bemärk att detta bara var den tredje viktigaste parametern för förhöjd intelligens. Den vediska astrologin ger således inte, åtminstone inte med en "fabricerad lagna/ascendent" några besked om exceptionell intelligens.

Kanske är högskoleprovet inte så svårt när allt kommer omkring - det dagens ingenjörer sysslar med kräver inte vad som i antiken menades med intelligens (andlig klarsyn, uppväckt medvetenhet om sin eviga natur - tänk också Platons tanke om "direkt hågkomst" där kunskap strömmar direkt inifrån själen utan behov av intellektuellt harvande). 

För det vår sekulära tid menar vara intelligens kanske det räcker med att som den här KTH:aren läsa på tidigare prov och instudera testets upplägg. En alternativ förklaring är att horoskopet, komplett med äkta ascendenttecken, gåve ett bättre stöd för faktorn intelligens.

Inga kommentarer: