Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 april 2011

Dödsfilosofen har rätt

Än en gång återvänder ateistiska filosofen Torbjörn Tännsjö till sitt livs huvudämne, rätten till dödshjälp (DN). Och vem kan argumentera mot honom? Självklart ska inte rigida tabun stå mellan en människa och hennes val att lämna detta jordeliv. Det kommer att visa sig senare om någon därmed smet från en förutbestämd lärdom, i strid med vad hennes högre jag önskat. I så fall hamnar själen i en liknande situation i nästa eller ett senare liv. Varje öppnad cirkel måste slutas.

Tännsjös klockslag är inte känt men när jag tittar på horoskopet ur perspektiv av Chandra lagna-metoden där indisk astrologi använder Månen som substitut för ascendent då tidpunkten är okänd, klingar resultatet sant och trovärdigt.



Vedisk astrologi håller Månen i Tvillingarna för att vara särskilt lagd för filosoferande, vilket inte är någon svårare nöt att knäcka. Sinnet flyttas här upp i den mentaliserande Luften och disponeras av logikern Merkurius. Tecknets sattviska (och amoraliska) kvalitet gör att den klarar att tänka även tankar som en puritansk människa aldrig skulle tillåta sig (och av den anledningen inte skulle kunna bli en fullgod moralfilosof).

Ändå är Tännsjö ateist. Finns det några svagheter i kartan, när nu substitutascendenten tillåter utsagor baserade på husplaceringarna?

Det kan man lugnt säga, horoskopet är en katastrof och det är väl därför Tännsjö hamnat i filosoferande kring det dystraste av alla ämnen: dödshjälp för en människa som inte har något mer gott att vänta sig av (det här) livet.

Jag pekade redan i ett äldre inlägg om Tännsjös horoskop på hur väl livsuppgiften (soltecknet) matchar hans inriktning: Skorpionen representerar borttynandet från denna världen, de biologiska systemens korruption. Döden som sådan, som ofta kopplas till Skorpionen, tillhör dock mer exakt det västra väderstrecket samt Saturnus, som med ett enda drag med sin lie skiljer säden från dess förankring i denna världens jord.

Chandra lagna tar nu den skorpioniska symboliken ett steg längre genom att placera Solen i 6e hälsohuset, vilket stämmer alldeles utmärkt med etikerns fokusering av sitt solära livsuppdrag: han synar dödsmotivet i relation till hälsofrågor!

Och symboliken är än tyngre, för det här är en skadad Sol - dess disponent är Mars men den står i "detriment" i materialistiska Oxen. Och se vilket huset är! Det tolfte huset för långvård och annat "institutionaliserat" liv för de som inte är färdiga nog att delta i omvärlden! Och det är just döden i livets hospitaliserade slutskede som är Tännsjös hela orientering.

Jag hade ärligt inte trott att Chandra lagna-metoden kunde ge så exakta resultat, inte ens efter det talande stickprovet apropå popartisten Lily Allens fertilitetsproblem. Gettofödde sångaren Delroy Wilson och hans pengabekymmer gav ännu ett intressant resultat, och nu detta!

Frågan är om den verkliga ascendenten (exakt födelseklockslag) ens behövs! Vår, människans, övertro att vi skulle vara så originella och unika kanske är en ren livslögn som följer med att vi utvecklar ett subjektivt ego. Chandra lagna-metoden ligger snäppet djupare än egpperspektivet och väljer att se vårt undermedvetna psyke som den verkliga människan. Och se hur tydliga resultaten blir!

Denna metod ska få flitiga uppföljningar på bloggen, jag lovar.

*****

När jag återvänder till Tännsjös himmel ur det själsligt/psykiska perspektivet, ser jag genast fler sorgligheter.

Sällan har jag sett en så belägrad Måne! Den är omringad av naturliga illgärningsmän på båda sidorna. Visserligen anses Mars välplacerad i 12e, en ond planet blir ett motgift mot ett ont hus (samma princip som i homeopatisk medicin). Men för resonemanget om den här typen av yoga (vars namn jag inte kommer på just nu) är det alltjämt ett negativt omen. Mars på ena sidan av Månen, Saturnus på samma sida, och så onda Rahu på andra sidan. Inte konstigt att filosofens tänkande sysslar med mörker och plåga och att människan inte mäktar mer an ateism (ingen Gud ingen mening med livet)!

Dessutom är Månens disponent Merkurius skadad i Skytten, men den placeringen gör väl varken till eller från när vi ser vilken dysterhet (husmässigt) som omgärdar Solens budskap och den massiva anstormning av ondska som omger Månen.

Ett bra exempel på hur en människas liv alltjämt kan uttrycka något gott fastän så mycket talar mot individen i horoskopet. Jag gissar att Lejon-Jupiters aspekt till Merkurius gör mycket gott här, för en regel säger att Merkurius ofta avgör valet mellan gott och ont, när båda Ljusen är utslagna. Skulle även Merkurius intellekt stå degraderat, då blir individen en ondskans tjänare. Även ateismen har således två sidor. Den kommer ur ondska och insiktslöshet, men här är den "utspädd" och visar tydlig vilja till gott, tack vare det jupiteriska intellektet.

Accepterar man en månascendent som fullgod ersättning för en riktig kan man också anamma det viktiga resonemanget om planeternas verksamma natur. Beroende på ascendent kan t.ex. de naturligt onda Mars och Saturnus stå ens egen sida och vara instrument för gott. 

I fallet Tännsjö skulle den neutrala, gränsande till illgörare Solen fallera och bli en kraft för ont! Solen i bemärkelsen vitalitet eller livskraft blir därmed ett problem och i sjätte hälsohuset uppenbart så! Här ges med andra ord "multipla attesteringar" av misstanken att vi inte har med någon muntergök att göra. 

Den hypotetiska Tvillingascendenten gör också den i vanliga fall så positiva Jupiter till en illgörare och här identifierar vi genast Tännsjös falska ateistiska filosofiska grundsyn.

Undertecknad har också Tvillingascendent (baserad på känd födelsetid) och därmed filosofins Jupiter som en källa till besvär! Emellertid visar det indiska regelsystemet på förmildrande omständigheter när en ond planet står i ett ont hus (se ovan om Tännsjös Mars i 12e), så min Jupiter i 6e är en kombination som neutraliserats.

I någon mån gäller det även Tännsjös Jupiter i tredje huset och då Jupiter ändå gynnar tredje, kan man notera en tänkare som formulerar sig väldigt omsorgsfullt. En ytlig läsning av den "skadade" Merkurius med maximal kraft att visa upp sin skada (exakt i tecknets mitt enligt avashta-metoden), skulle kunna ge vis handen en både ordblind och ologisk chanstagare.

Men så är det inte. Merkurius "skada" i Skytten handlar mer om att den söker sträcka sig bortom sin tilldelade jurisdiktion. Merkurius hör hemma i logiska och kritiserande Tvillingarna, inte i andliga och affirmerande Skytten. På denna högre medvetandetnivå är det Jupiter som regerar! 

Men Jupiter söker alltså sticka åt Merkurius något av sin kraft, ehuru inte med bättre resultat än att Tännsjö blir en vältalig och eldig förespråkare för livets meningslöshet (ateism) och de mänskliga besluten som allt som existerar i termer av intelligens. Att bestämma var att dra strecket för en livscykel när loppet ändå är fullbordat, kan dock knappast tänkas bryta mot några "karmiska lagar" eller utgöra någon värre hybris å människans sida. Till och med astrologin har fenomenet "void of course" för planeter som bara trampar vatten i väntan på nästa meningsfulla tilldragelse.


Inga kommentarer: