Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 april 2011

En guru klär av sig

[Jag rekommenderar först och främst det fristående tillägget om indisk rationalism efter min upptäckt att Sai Babas födelsedatum är föremål för kontroverser.]


En liten notis blev det i svenska medier (AB, DN, SvD)  när Sai Baba, en av de indiska andliga storheterna, tog av sig kroppshöljet och vandrade vidare. Hur många synonymer och eufemismer människan skapat sig för den onämnbara döden! I astrologin verkar den genom liemannen Saturnus som redan från början mätt ut våra dagar och sedan skördar oss när "rätt tid" anländer.

Egentligen är även Saturnus bara ytterligare en aspekt av vårt medvetande, ett perspektiv på vår eviga daimon, vår "översjäl". Människor på egonivå ser gärna att de har en skyddsängel eller andlig vägledare över sig men det är för att de ännu inte är mogna att ta sin andliga identitet i besittning. Det ena utesluter förstås inte det andra, men jag tror många visualiseringar av sådana här väsen egentligen bara är sätt att synliggöra vårt eget högre själv.

När nu en känd guru avlidit, varför inte ta tillfället i akt att undersöka den vediska (och för all del västerländska) astrologins koppling mellan andliga personer och Jupiter. På sanskrit heter ju planeten till och med Guru.

*****

Men först en lång parentes. Den medeltida kinesiska kalendermetoden Ho Lo Li Shu som jag ibland använder för ett andra "läkarutlåtande" över tidsandan, tvekar inte ett ögonblick. Den drar till med Feodalherrens bild - en stark man som den svaga massan tar tillflykt till och som bjuder den en fokuspunkt. En född ledargestalt, andlig eller sekulär, kunde väl inte beskrivas tydligare!

Från en samling med 1.300 horoskop, i huvudsak celebriteter, hittar jag följande födslar till samma födelsetema som Sai Baba, sinnebilden av någon som "håller fast vid den enande kraften på insidan". Eftersom Sai Baba själv var en ledarfigur kan detta tolkas som att han själv har en inre källa att ösa ur.



Hx Ln Prim FirstName LastName UserDate
8 2 No Mircea Eliade 1907-03-13 05:00:00
8 2 Yes Paul Newman 1925-01-26 06:30:00
8 2 Yes Sai Baba
1926-11-23 05:50:00
8 2 Yes Silvia Bernadotte 1943-12-23 06:00:00
8 2 Yes Blomman
1944-08-13 06:03:00
8 2 Yes Gianni Versace 1946-12-02 06:00:00
8 2 Yes Farah Fawcett 1947-02-02 15:10:00
8 2 Yes --- --- 1962-08-xx xx:xx:xx


Intressant nog hittar vi drottning Silvia här, som utan att skylta med det givit ut en bok med kristet material. Hon är djupt troende och äger med andra ord den korrekta orienteringen in mot livets Centrum snarare än mot dess mörklagda periferi (illustrerat av Jordelementet i astrologin).

Än mer stärks intrycket av att Mircea Eliade var världens kanske mest ryktbara auktoritet på shamanism - ett fenomen som förlorar sig in i historiens dunkel. Shamanen, häxdoktorn med förmåga att lämna kroppen och resa i andra världar, var en social roll innan människan ännu organiserat sig i stadsstater och institutionaliserat sin andlighet som religion. Shamanen dog ut och ersattes av Översteprästen som inte alls garanterat hade några upplevelser av högre världar. Det räckte med att rabbla de heliga traditionerna.

Tyvärr har Ho Lo Li Shu, precis som alla andra prognosmetoder, sina tillkortakommanden. Den förefaller se "livsmotivet" men inte om man faller kort om det och blir en urartad version. 

Således har vi också märkliga figurer som Blomman, en alkoholiserad man som fick 15 minuter i rampljuset i samband med svenska schlageruttagningen i slutet av 1970-talet eller möjligen början av 80-talet. Jag tror han gav ut ett helt album med rossligt framförda sånger. Det här var under tiden svenskarna fortfarande kände en smula med varandra, innan Reinfeldts privatistiska evangelium började krympa ner svenskarnas intellekt.

En annan märkligt dysfunktionell "centralgestalt" var Versace, modeskapare som mördades av en svartsjuk f.d. gay älskare. Också hos den godmodige och fantastiska skådespelaren Paul Newman (vilken auktoritativ ledargestalt!) fanns tragik. Han misslyckades helt fostra sin son, som spårade ur. Newman sysslade mycket med välgörenhet mot slutet av sitt liv, kanske som kompensation för att avkomman gick under.

Farah Fawcett, en av de ursprungliga kvinnorna i tv-serien Charlies Änglar dog i förtid av tarmcancer, och hade under livet en ovanligt vedervärdig stalker efter sig. Hon slog mig som en smula hispig i en intervju jag såg, och hon stämmer inte in på rollen som Feodalherre eller trygg ledargestalt...

Men Ho Lo Li Shu är en komplex metod, och tittar man på den angränsande födelsetimman, som Farah hade en fot i, hittar man systemets kanske hispigaste tema: "Den fladdriga vinden som obeslutsamt vänder än hit, än dit"! (En av Marilyn Monroes födelsesymboler för att göra saken tydligare!) 

Mixen av ledarskap och instabilitet gav alltså en ikonisk tv-gestalt som "ledarfiguren" men där "Vinden" antydde mental instabilitet. Eftersom den vankelmodiga Vinden också är en extremt kvinnlig symbol förvånar det inte att både Farah Fawcett och Marilyn Monroe nådde ikonstatus i kraft av just en ljuv framtoning. Ingen av dem var egentligen sexig, utan just som "en löftesrik vind" som kineserna också sade.

Det anonyma fallet var en attraktiv och enormt karaktärsstark kvinna som jobbade som hårfrisör vid en hyrd stol och sedan framgångsrikt startade en egen och mer trendig hårsalong. Helt klart en "Feodalherre" där också, dvs. en karismatisk figur med konsten att knyta människor (kunder) till sig.


*****


Sai Babas horoskop omvittnar vid första anblicken inte alls en typisk jupiterian. Tvärtom är det en saturnier, den upplyftande principens raka motsats! Solen i nästan exakt konjunktion med den begränsande Saturnus, och kombinationen i ett förhållandevis "enkelt" hus, det andra för födointag och ekonomi. 

Detta kräver en undersökning!


Solen i egodödens Skorpion i det andra huset för själens falska identifikation med den fysiska kroppen i kombination med den hämmande Saturnus, materieprincipen - det ser verkligen ut som budskapet för allt det indisk filosofi, och Platons filosofiska idealism, vänder sig mot!

Det måste finnas något annat i Sai Babas horoskop som gör att han är upplyst och undervisar om den materiella illusionen. För minns, bloggen har också hittat extremt urspårade materialistiska horoskop med Saturnus och pengarnas och den materiella komfortens Venus i 2a huset för "basbehov".

Jag tänker främst på Hollywood-kändisen Nicholas Cage, vars "basbehov" spårade ur fullständigt i ett ständigt shoppande efter lyxbilar och slott i Europa...

Och det finns faktiskt en "förlösande" sida i Sai Babas horoskop. Även i den enklaste horoskopstudie måste man alltid fundera över både Solen och Månen och deras planetära disponenter. I det här fallet innebär det att vi har Solen i Skorpionen, disponerad av Mars, och Månen i Tvillingarna, disponerad av Merkurius och deras husplaceringar att ta ställning till.

*****


Fastän Guru/Jupiter är horoskopets kanske klenaste planet, "fallen" i den ytliga formalismens Stenbocken, rehabiliteras "gurufaktorn" genom att den filosofiskt orienterade Månen i Tvillingarna ockuperar det nionde huset för filosofi och högre medvetandenivåer!

Då Sai Baba föddes befann sig dessutom månnoderna exakt i mitten av det positivt polariserade teckenparet Tvillingarna/Skytten. Trots begränsad erfarenhet av det hungrande eller "zoomande" Drakhuvudet Rahu, är det uppenbart att den här matematiska punkten enligt avashta-systemet står maximalt starkt.

Detta innebär att Månen eller sinnet, som befinner sig i närheten av Rahu, också "maximeras" eller "zoomar upp till något större än normalt". Och märk, detta händer i 9e sektorn som i sig beskriver Jupiters tendens att öppna upp och vidga människans kognitiva förmågor! Ett sinne som i denna världen kanaliseras genom niondehusämnen som "medvetandets befrielse".

Att detta är en "bra" Måne bekräftas av dess disponent Merkurius, som står omringad av Venus och Ketu, men där närheten till den goda Venus måste anses som den starkare influensen, trots att Venus i sig har en klen placering i Skorpionen.

Men denna placering kan faktiskt vara ett incentiv att höja sig över den motsatta Oxen (där Venus härskar) och dess totala identifikation med sinnesintrycken. Denna identifikation med de yttre sinnena är det som dödar själen, gör den omedveten om uppdraget att koppla samman med den inre Solen (det egna andesjälvet).

Att Venus planetära vän Saturnus, en asketisk kraft, också befinner sig i tecknet styrker ytterligare tanken att denna niondehus-Måne faktiskt indikerar en genuint andligt eller filosofiskt sinnelag.

Det ser ut som om Sai Babas horoskop beskriver motsatta tendenser på mån- och solsidan. Hans sinne, själ eller medfödda psyke är "öppet" medan hans solära levnadsväg bestod i att ta sig an människor som fastnat i dödens saturniska grepp och som kanske totalt identifierat sig med kroppens basala behov.

Men som man ser är det materialistiska budskapet i 2a huset inte entydigt. Venus i detriment i Skorpionen kan innebära ett avståndstagande i (Skorpionens "vämjelse") från materiell komfort, och Saturnus är som sagt inte enbart en symbol för materialistisk bindning, utan kan också spela rollen som stoisk, frugal eller avhållsam.

Jämför påven Benedikts opposition mellan Saturnus och Venus där kontrollören Saturnus står i sexualitetens Skorpion och spjärnar mot en Venus-Oxe, där den senare i sig skulle antyda en sinnesnjutare av rang. I påvens fall visar sig detta som celibat för att främja det högre medvetandet.

När Katolska kyrkans pedofilskandaler ventilerades fanns det inte en enda intelligent tyckare i hela Sverige som var medveten om celibatets syfte, debatten var rent pinsam. Frågor som ställdes var om celibatet var skadligt. Ja visst är det skadligt: dess syfte är just att döda det simpla egot, den animalistiska sidan av människan, skygglapparna som formar vår jagupplevelse.

In i Kyrkans hägn hade många homosexuella smugit sig, troligen i ett försök att lägga band på sina felkopplade lustar, men dukat under för "det svaga köttet". Inget av detta har ett dugg med den teknik för att lyfta andesjälen ur egocentrerat tänkande som är vad celibat är.

Som Jesus sade, "människan lever inte enbart av vatten och bröd, det finns andlig spis också". Andra huset för materiell kost ser så avvikande ut att man genast kan misstänka en väldigt ovanligt aktiv livsväg (Solen) i samband med frågor om kroppen och dess materiella behov. Med det nobla sinnelaget (Månen) kan man starkt misstänka att Sai Baba tillhörde den utvalda skara som sökte förmedla en blick för ett liv bortom materialismen.

*****

I samband med det här horoskopet är det också viktigt att minnas att den individuella ascendenten avgör om de naturligt onda planeterna är av goda i det enskilda fallet. Här stiger Vågens tecken vilket gör t.ex. liemannen Saturnus till en vän. I någon mån måste vi därför läsa den antitetiska konjunktionen mellan Solen och Saturnus på ett mer välvilligt sätt.

Saturnus har t.ex. på sin goda sida en stor ansvarskänsla, en trohet mot traditionen. Jag skulle säga att hinduismen och dess guru-traditioner inte så mycket uttrycker en psykologiskt fungerande Jupiter/Guru (ökat medvetande) utan snarare en traditionalistisk och närmast mekanisk överföring av "fädernas läror", dvs. en formalism som lyder under Saturnus.

Religionsforskare har också upptäckt att indiernas muntliga traditioner innebär att de väl kunde rabbla heliga texter utantill men de hade glömt vad texterna innebar! Det sena 1800-talets och 1900-talets kritiska religionsforskning återupptäckte innebörder i indiska texter som gått förlorad för utövarna själva!

De som sett ljuset lockar till sig demoner, besatta eller illvilliga människor. Jag har inte studerat Sai Baba så noga, men minns flera skandalrubriker där han anklagats för allt möjligt, sexuellt antastande av lärjungar och liknande anklagelser.

Man måste då minnas att den som alls söker sig till en Feodalherre eller Stark man själv ligger på minusskalan i fråga om välmående. Det andliga området har sin beskärda del av människor med psykiska problem som de söker kompensera för genom att identifiera sig med "hjältar" eller "ledare" av olika slag. När det slår slint för en sådan människa ligger anklagelser mot den forna hjälten - nu upplevd som en demon - inte långt borta. När allt kommer omkring är det mänskliga sinnet eller själen (Månen) en skör historia...

Jag tänker återigen på distinktionen mellan den sublunära delen av vår själ (Månen) och den supralunära, eviga (Solen). Det är få horoskop som uppvisar en bra integration mellan Sol och Måne och detta är också förklaringen att mänskligheten alltid har och alltid kommer att te sig som ett pack rötägg. (Nu, i Vattumannens tidsålder kommer mänskligheten måhända inte att bli noblare men väl föreläggas en stramare mental disciplin - den globala människan kommer att anamma ett enhetligt tankemönster.)

Ur detta mörklagda famlande kollektiv lösgör sig sedan andesjälarna en och en och hittar ljuset, helt i linje med sina långsiktiga ödesbanor. Vissa är inte destinerade att någonsin hitta ljuset enligt den indiska tankeriktning som kallas jainism. Men en del lämnar förr eller senare kretsloppet och andra tar bodhisattva-löftet och likt Dalai Lama återvänder om och om för att söka frigöra några fler skenbart slocknade ljusgnistor.[1]


_____

1. Buddhismen har här en diametralt motsatt syn på den fria viljan jämfört med den fatalistiska jainismen. Den förnekar dessutom i en av sina riktningar existensen av en individuell andegnista (essens). Den här ateistiska grenens pragmatism är således föga mer än en negativ vägran att befatta sig med livet: "Allt är bara lidande, så arbeta på att helt sluta leva i världen." 

Jag förstår inte logiken i den här typen av buddhism som säger att du inte får vara med om något mer än det här livet eftersom du bara en tillfällig sammansättning av atomer. Du ska ändå motiveras att ge upp all världslig ävlan för att stoppa kretsloppet så att andra varelser inte övertar det karma du byggt upp!

Uppenbarligen blomstrar den sydindiska typen av buddhism, och det kanske är ett tecken på att det här folket är mycket längre komna i sin andlighet än jag själv, som behöver en individuell morot för att ta mig an arbetet på att lösa upp de karmiska knutarna. 

Men jag tycker ändå den ateistiska buddhismen tycks lida av allvarliga frågetecken. Siddharta (Buddha) själv sades t.ex. minnas sina egna tidigare liv, vilket är en felaktig formulering - det kan kan inte ha varit hans tidigare liv eftersom det inte existerar något bestående jag (andesjäl). 

Allt Buddha kan ha upplevt av tidigare liv efter sin upplysning var den fysiska kroppens sammansättning. Klärvoajant såg han "karmiska" spår efter andra personer vars tankar och handlingar givit upphov till den materiella kropp som döptes till Siddharta och som genom karma motiverades att söka sanningen.


Frågan är verkligen delikat och jag har glimtvisa själsminnen av andra personer. Men var det jag? Naturligtvis inte. Det här egot tillhör bara detta livet. Men finns det ett annat dold jag bakom egot? För vem eller vad skulle annars kunna registrera de egna atomernas "minnespår" av andra tider och platser?



15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blev verkligen förvånad av att läsa det här. Sai Baba har ju faktiskt blivit avslöjade som fuskare. Till exempel här: http://www.youtube.com/results?search_query=sai+baba+exposed&aq=7&oq=sai+baba
Dessutom verkar du tro att alla som anklagat honom för sexuellt utnyttjande ljuger. Tydligen för att "den som alls söker sig till en Feodalherre eller Stark man själv ligger på minusskalan i fråga om välmående. Det andliga området har sin beskärda del av människor med psykiska problem..." Även om det är så, så är det ju inget bevis för att de för den skull bara ljuger ihop sina berättelser? Tänk om man skulle resonera på samma sätt inom rättsväsendet - vilken rättslöshet för offer för sexbrott.
Allt är inte guld som glimmar - det finns faktiskt fuskare inom det andliga området likaväl som det finns fuskare inom alla områden.

Sai Babas horoskop bär förresten verkligen syn för sägen också. Dessutom: Födelsetiden kanske inte är exakt på minuten. Ascendenten kanske rentav är i Skorpionen istället.
S

Anonym sa...

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/min-guru-min-gud-var-pedofil_456885.svd

Seaward sa...

Här måste jag i min tur säga att du läser texten väldigt ouppmärksamt. Jag lägger in en STOR brasklapp först i det stycke du invänder dig mot,

"Jag har inte studerat Sai Baba så noga, men minns flera skandalrubriker där han anklagats för allt möjligt"

..och du bara ignorerar den.

Du kommer troligen att också att ogilla min kommande genomgång av de bedrägliga mäklare som Aftonbladet hänger ut idag, och vars horoskop jag just beräknat. De förbinds nämligen av en tydlig röd - nej jordbrun - tråd...
:-)

Seaward sa...

PS. Länken (som jag minns mig ha läst för flera år sedan) är _exakt_ ett sådant fall som jag nämner i blogginlägget som opålitligt.

Med så mycket skit i bagaget är helt enkelt hans "vittnesbörd" inget värt i mina ögon. Jag överlämnar åt vittnespsykologin att utreda om denna våldtagna pojke, sedermera bisexuella man, bara sökt tvåla till Sai Baba i efterhand efter att ha misslyckats vinna hans särskilda favör.

Jag har sett samma typer av skandaliserande hämndattacker förr i samband med människor som vill bli "sedda" av en annan, men inte lyckas. Jfr Versace med samma kinesiska omen som Sai Baba och som mördades av en gay älskare som kände sig sviken av "modehelgonet".

Jag tror du läste mitt inlägg utan tillräcklig psykologisk vakenhet. Alla dessa turer har jag täckt i min text.

Det är f.ö. en föga känd tradition i Indien att en guru ska ha många sexuella relationer (oavsett om han bedyrar celibat utåt). Gandhi hade det också men jag har tyvärr glömt detaljerna och argumentet bakom denna märkliga praxis. Den som orkar läsa det magnifika religions- och filosofihistoriska verket "The Shape of Ancient Thought" av Thomas McEvilley kommer att hitta mycket märklig information där som aldrig lärts ut i svenska skolan.

De kopulerande två omslingrade ormarna är en symbol som finns redan hos de gamla sumererna och kundalini-teorin är troligen inte indisk från början utan en import utifrån. Ormsymboliken vid det 12.000 år gamla templet i gränsen mellan Turkiet och Syrien visar att kundaliniteorierna är oerhört gamla.

Eftersom Indien nu har en urgammal kult av lingam - det manliga könsorganet som löst motsvarar kundalinienergins säte - kan jag faktiskt köpa den berättelse den "utnyttjade"svensken förmedlar, han som prompt skulle gå från en manlig guru till en annan - men jag läser rapporten annorlunda genom att söka se runt hans sexuellt vanställda kognitiva filter.

Jag hör honom egentligen berätta om hur han sett och deltagit i ålderdomliga traditioner som västerlänningar med trasigt förflutet inte är i stånd att ens börja förstå. Att Sai Baba skulle ha sugit av honom är vad jag spontant kallar en lögndemon som talar (som bisexuell hade han bra många miljoner andra Sai Baba-älskare att vara svartsjuk på).

När svenskar talar om pedofili bör de kanske hålla anklagelserna inom landets gränser. För fundera på hur gammalt "vittnet" egentligen var om han först hunnit svansa för gurun Maharishi i en massa år innan han gick över till nästa heliga man, Sai Baba? Hör du inte hur sjuk hans historia är? Det var inte en liten pojke som for till Indien utan en vuxen ung man, och inte så ung heller om han först tillbringade åtskilliga år inom TM… Pedofili?

Det går inte att börja slänga inhemska termer omkring sig hur som helst och lasta främmande och för oss svårbegripliga beteendemönster med våra värderingar. Är det då "misshandel" när zenbuddhistiska munkar ger eleverna rapp med en stav under sittningar för att höja deras medvetenhetsnivå?

Men som sagt, jag vet inte mycket om Sai Babas förehavanden. Jag pekar bara ut att svenskar är världsbäst på att veta vad som är rätt och fel utan att ha mer än en bråkdel av kartan färdigritad för sig själva.

Seaward sa...

PS2. Det tar inte många minuter att hitta en uppsjö "alternativa" länkar om mannen som i SvD påstod sig ha blivit "utnyttjad" av Sai Baba, och vilka mer eller mindre bekräftar min skepsis mot föregående kommentator.

Här ett perspektiv från utlandet på sagde Conny:

http://www.saisathyasai.com/baba/Ex-Baba.com/Witnesses/conny_larsson_larson.html

Anonym sa...

Nejdå, jag ignorerade inte "brasklappen" men sett till helheten i inlägget verkar det som om du ändå lutar åt att Sai Baba var "äkta". Något som det verkar finnas många indicier mot att han inte var.
Det finns två viktiga invändningar mot honom: Dels anklagelserna om sexuellt utnyttjande av unga män, dels anklagelserna om fusk och bedrägeri när det gäller hans påstådda magiska förmåga. Jag tror du blandar ihop den URL jag skickade, från Youtube som visar hur han fuskar, med den efterföljande kommentatorns, eftersom du tydligen syftar på Conny Larsson i dina PS.
När det gäller trollerifusket så får man du säga att de är komprometterande. (Har du sett dem?) Visserligen ska man ju ha ett skeptiskt sinne även åt andra hållet, och allt finns på Youtube är väl inte autentiskt, men som sagt... Och att han skulle ur intet ha materialiserat föremål - nej där tror jag faktiskt mer på fusk, sen får du kalla mig jordbrun hur mycket du vill...

När det gäller den andra typen av anklagelser är det ju verkligen lustigt att få höra dig av alla människor försvara ett homosexuellt beteende, som dessutom inbegriper övergrepp, så negativt inställd till homosexualitet som du är!
Det är ju f ö inte bara Conny Larsson, utan många andra, som har berättat samma historia.
Det är ju ett välkänt faktum att sexuellt störda individer, inte minst sådana som ger sig på unga människor, med en spårhunds säkerhet kan "lukta" sig till vilka personer som har problem med dålig självkänsla och därmed är svagare och lättare att manipulera och få att fastna i deras garn. Inte gör väl detta faktum det de gör till mindre avskyvärda för det? Det väl snarare tvärtom. Conny Larsson får vara hur "trasig" som helst, liksom de andra som vitnar om samma beteende, det betyder inte att de per automatik är lögnare.
När alla faktorer vägs samman kan då inte jag anse annat än att det verkar som om Sai Baba var den mest vidriga typ av manipulatör och falsk profet som finns.
S

Seaward sa...

Enligt loggboken var det du som lade till länken till SvD! Samma person i Uppsalatrakten som tre minuter tidigare sände den längre kommentaren. En i Norrköping runt samma tid tittade enbart på kommentarerna, men sände inget. Nåväl.

Jag valde att läsa SvD men hoppade över detta analfabetens substitut som är YouTube.

Jag noterar bara att Conny Larsson är en tvivelaktig natur (du läste kanske inte min returlänk, åtminstone finns inte _ett_ ord i ditt svar som antyder det). Jag avstår hellre från att gräva i de kloakhål Conny Larssons påståenden kan öppna.

Vad gäller Sai Baba är jag fortfarande alltför illa påläst för att avgöra om han är en sann eller falsk guru, men menar att sinnelaget ser bra ut i horoskopet.

Du använder andra uppgifter för din hållning - YouTube! - och anför heller inga andra vittnen om Babas påstådda pedofili (Larsson själv var som jag antydde i 30-årsåldern vid "övergreppen), än de kommer från Larssons egen anhängarskara.

Hade du läst min länk hade du producerat ett annat svar. Larsson har nu gått från att vara "terapeut" till att kalla sig en förmedlare av Indiens heligaste siare. Du hör nivån!

Jag märker att du inte riktigt förstår mitt långa PS om "exotiska" praktiker i avlägsna kulturer vi inte ens vågar avbilda på foton i våra läroböcker i väst. Kulturbruk som stöter sig alltför mycket med vår postviktorianska prydhet.

Således finns aldrig de mest graverande framställningarna med i västerländska konstböcker. Jag refererar t.ex. till kultbruk kring den indiska falloskulturen eftersom nu den patologiske Conny - homosexuell - nu fått för sig att den heliga gurun varit på hans lem! Eller den bisarra avkomman till Hermes och Afrodite i det antika Grekland. Barnet är i princip bara en gigantisk erigerad fallos och har ett vedervärdigt ansiktsuttryck.

Ju längre väst kommer från de ålderdomliga föreställningsvärldar, desto lättare att psyket drar ner oss i oförstående hallucination. Vittnespsykologin vet allt om mytomaner som faktiskt tror sig själva. Denne Conny förefaller mig fånge i ett Vattensubstrat av hallucinationer. En sann sublunär själ utan andligt korrektiv.

Vad gäller smågodis ur Sai Babas händer och andra mirakler, så är det också en snäv bild som tydligt röjer en illvilja eller inskränkthet hos rapportören. Även Uri Geller spädde ut sina genuina förmågor med enkla trick för att kunna genomföra sina föreställningar, och det gav skeptiska belackare möjligheter att smutskasta honom.

Det finns ett mått av show i allt! Det går inte att visa sig utan att showa. Prabhubada (Hare Krishna-rörelsens grundare) kan ha uppfattats som en show-off i USA på 60-talet med sin extremt frugala livsstil och avvikande klädsel.

Innan man kan kliva ur sina egna perspektiv har man inte sett något av vad som pågår, allt man har sett är sina egna förutfattade meningar - sådan är skillnaden mellan ett psyke i Tamas guna och ett i Sattva guna. Vissa indiska skolor hävdar att det finns oändligt många varianter av varje perspektiv - vilka det också finns oändligt många av!


Allt jag kan säga är att jag läst så pass mycket religionshistoria att jag ser från vilka motiv en patenterat störd människa som Conny Larsson hämtat inspiration till sina hallucinatoriska utsagor. Som homo har han givetvis en fallisk fixering, och vilket land är bättre att uppsöka än Indien med deras lingam-baserade religion och många manliga lärare.

Tänk inte på falska människor, du kommer garanterat att bli allt mindre autentisk själv av det. Fundamentalism inom andligheten är inte andlighet alls, det är satanism. Om miljoner människor gjorts lyckliga av Sai Baba men du bara ser karameller ramla ur hans ärmar, på vilken andlig nivå befinner då du dig? Det finns miljarder persepektiv ytterligare som du inte tänkt på, än mindre upplevt, än. Tur att vi är rullande stenar (reinkarnerande själar)
:-)

Anonym sa...

Jag är oskyldig till Svd-länken, jag lovar. Kanske datortekniken inte alltid är att lita på? Precis som vissa andra saker...
Jag vet att jag läst flera vittnesmål på nätet om Sai Baba som en snuskgubbe, men det var ett tag sen och jag minns inte exkat var. Men det är bara att googla.
När det gäller "trollerierna" är nog You Tube ett bättre medium är Svd ändå, för det är svårare att läsa sig till om det är fusk el inte än att se det. (Även om man, som jag sade, förstås ska se med kritiska ögon på det man ser där.)
När det gäller "trollerierna" så är väl den stora frågan om han utgav det för att vara äkta eller ej. Hans anhängare lurades i alla fall att tro att det var äkta.
Överhuvudtaget så är väl frågan om hans gärning på jorden den om vilka verkningar hans verksamhet hade på människor. Kort sagt: Gjorde han gott eller ont? Och vilka var hans drivkrafter? Tror du verkligen själv att "miljoner människor gjorts lyckliga av Sai Baba"? Det vore ju underbart i så fall, men...
Jag är inte så insatt i Conny Larssons psykiska hälsa som du verkar vara. Jag har läst hans två böcker, och klart är att han hade en oerhört svår uppväxt, som säkert satt spår.
"Vittnespsykologin vet allt om mytomaner som tror sig själva". Visst existerar det sådana. Kanske rentav Sai Baba var en? Kanske man rentav kan säga att han, som drog mängder av aningslösa men ärliga sökare till sig under förevändning om mirakler och gudomlighet var en patenterat stört människa?
Lägg märke till att jag använder frågetecken. Jag har inte mer förutfattade meningar än du i din analys av honom. Jag har lagt samman det jag läst och sett av honom (har även läst lovord, men det var innnan han blev avslöjad, det är många som har ändrat uppfattning).
En sak är i alla fall klar:
Snusk är snusk och fusk är fusk om än i andliga dosor.

Seaward sa...

Jag såg nog fel i de gyttriga statistiktabellerna, det var en strid ström besök igår.

Dessa "andra vittnesmål" (två personer) är mycket möjligt - enligt länken jag angav - frukten av _svenskens_ lobbyism!

En länk (jag satte mig summariskt och på några minuter in i omständigheterna kring fallet Conny) frågar sig hur han kunde tiga i 13 år om påstådda övergrepp på sina skyddslingar (i ett härbärge för knarkskadade och vilsegången ungdom). Det är mycket som inte stämmer i hans historier, och de som påpekar att han ändrar sin historia hela tiden, har en högtidsstund. I mytologiserandes domän (Platons irrationella själ) finns ingen sanning alls.

Namnet CL är tyvärr för frekvent för att jag ska orka söka födelsedatum, men jag är säker på stjärnorna måste vara något i hästväg. Jag anar störningar i Vatten här och mer än troligt i osynk med Luft (avskilja sig från verkligheten och konstruera sidoverkligheter).

*****

Omvänt, studera Sai Babas 7e hus och de infama attacker från "partners" han ådrar sig! När det kommer till ryktesspridning av människor som i sin sjuka fantasi tror sig vara försmådda älskare föredrar jag att dra slutsatser från födelsehoroskopet.

Beaktade du vad jag sade om Versace? Samma kinesiska födelseomen som Sai Saba, samma problem med en fd "älskare" som förvandlas till en hatare. Samma omen som drottning Silvia föddes under och samma problem med att mobbelement plötsligt ändrar åsikt och attackerar henne för faderns ev. nazistiska samröre.

I "Feodalherrens" (den enande centralgestaltens) födelseomen ingår faktiskt varningar för att vara förberedda på "människor utan ro i sin själ". Studera länken till Ho Lo Li Shu-texten!

Det är häpnadsväckande hur Sai Baba och andra av den här handfullen storheter råkat ut för mentalt störda människor eller illvillig ryktesspridning! Detta, tycks kineserna antyda, ligger i den stora människans natur, att småkryp och demonbesatta personer angriper dem. Men nu upprepar jag mitt huvudinlägg på nytt…

Du misstänkliggör även födelsetiden 5.50, men jag vill omvänt påstå att i Indien, det mest blomstrande landet i världen för astrologi, lär födelsetidpunkterna vara mer korrekt noterade än någon annanstans. Indierna har system att skilja tvillingar där bara en minut skiljer mellan förlossningarna. En sådan tradition skulle aldrig växa fram om det inte dessförinnan fanns en extrem observans av exakta data! Ren logik.

Tyvärr tittar Europas fula ansikte fram varje gång österlandet förs på tal, och Sai Baba blev troligen ett slagträ i det kulturkriget, precis som muslimer har det svårt pga. människor dominerade av lokala perspektiv eller en rättshaverists memoarer om sina år med vishetslärare. Det som tydligast avslöjar Conny som den verkliga bedragaren är att han nu själv poserar som "trancemedium" för Indiens STÖRSTA helgon någonsin. "Hjälp mig, någon."

Du tycks ha läst en dålig "bekännelsebok" och bestämt dig för att tolka utifrån den. Lita på astrologin när människors psyken ger olika versioner. En mer högsinnad Måne än i Luft i 9e Eldhuset existerar inte. Jag vet att det här högt upp för en Måne förankrad Oxens jordiska betraktelser…
:-)

Seaward sa...

PS (efter lite mer surfande).

Sai Babas tid _är_ inte helt säker. Jag valde AstroThemes uppgift vilket ger Mars-Väduren som indikerar så mycket emotionell aktivitet kopplad till 7e partnerhuset. Tycktes stämma bra.

AstroDatabank har annan information plus info om skandalerna inkl. andra vittnen om Sai Babas påstådda beteende än de två namn jag kände till. Fallet öppnar verkligen mot ett kloakhål, och jag är glad att aldrig ha uppmärksammat Babas mission.

Jag hittar den här länken som hävdar att födelsedagen som sådan är en fabrikation och får i värsta fall trösta mig med att jag såg exakt vad den här "sanningssökaren" i frågan Sai Baba tycker sig ha förstått:

"A reason to select November 23, 1940 for his birthday was…that it had the signs of unusual astrological auspiciousness (very important for would-be holy men)…"

Källa

Han vet inte varför datumet var så gynnsamt, men jag misstänker konjunktionen mellan Månen och månnoden. Och 5.50 med Månen i 9e är den optimala timman ur perspektiv av ett öppet sinne. Men om datumet är fabricerat får jag backa…
:-)

Anonym sa...

Conny Larsson är född 30/4 -48. Gör gärna en analys om du vill. Men nu lämnar jag honom därhän, för poängen med min kommentar var inte att försvara honom, utan att påpeka att Sai Baba uppenbarligen var en falsk profet.

Om han var en så god och helig människa, varför hjälpte han inte sitt eget folk då? Varför lockade han istället till sig vilsna västerlänningar med trolleriföreställningar? För att berika sig på dem och göra dem till devota anhängar som dyrkade honom inkarnerad gud. Snacka om storhetsvansinne. (Jag vet att han sägs ha idkat en del välgörenhet, men det var väl bara en liten del i hans imperium).
Det finns och har funnits många falska profeter i världen, det kan vi väl vara överens om? Och det är inte alltid lätt att skilja agnarna från vetet. Men ett kriterium på en falsk profet är att han grundar en exkluderande sekt, med personkult av honom själv, av devota anhängare som förser honom med pengar och annat av det världsliga livets locelser. Då är det Egot, eller Satan om man så vill, som styr, och inte det gudomliga. Ta Hubbard, som du tydligen också har ett gott öga till. Varför ska man betala hundratusentals kronor för att få reda på att man är en andlig varelse? Den vissheten kan man få helt gratis.
Och att göra en poäng av den etniska tillhörigheten hos den jag kritiserar är att vara ute i ogjort väder. Falska profeter har funnits och finns överallt, inte minst i t ex USA, och jag lovar, jag har lika stark aversion mot dem. Man ska väl inte praktisera omvänd rasism och inte våga yttra sig negativt om en mörkhyad person?

Om jag ska kommentera Sai Babas horoskop så hade jag redan sett det förr, och inte kan man väl påstå att han verkade vara någon ljusängel precis, med solen/saturnus i skorpionen med mars i attack... Nu ska man ju inte döma folk efter horoskopet naturligtvis, för det finns massor av folk med svåra horoskop som inte är onda, men det är ju ändå ett observandum. Och omvänt, jag vet att asc i Vågen anses som oerhört gynnsamt, och det är förstås lockande att hålla med eftersom jag själv har det, men det kan väl heller inte friköpa människor från vad som helst, bara för att de råkar ha den...
PS. Jag såg just din senaste kommentar. Ja där ser man...
S

Anonym sa...

PS 2. 1940?
S

Seaward sa...

Tack för datum, ska inspekteras vid tillfälle.

"Det finns och har funnits många falska profeter i världen, det kan vi väl vara överens om?"

Du har en tendens att ställa frågor som jag redan förekommit i min text. Jag skrev t.ex.

"Innan man kan kliva ur sina egna perspektiv har man inte sett något av vad som pågår, allt man har sett är sina egna förutfattade meningar - sådan är skillnaden mellan ett psyke i Tamas guna och ett i Sattva guna. Vissa indiska skolor hävdar att det finns oändligt många varianter av varje perspektiv - vilka det också finns oändligt många av!"

Naturligtvis kastar jag sten i glashus som gärna häcklar högerpolitiker på bloggen. För enligt den "sattviska" läran om de oändliga perspektiven måste rimligen Fredrik Reinfeldt göra åtminstone något rätt, ur något eller någons perspektiv!

Din formulering om "falska profeter" påminner mest om exklusivistiskt kristet tänkande. En typisk utblick motsvarande Tamas guna (t.ex. Månen i Oxen) där livet på materialistens sätt ska reduceras maximalt.

Själv född under en sattvisk Måne springer jag tusen varv runt Tamas stillastående dogmer och konstaterar sedan med de judiska rabbinerna att när jag tänker, skrattar Gud. Judendomen tycks ha varit inne på samma tanke om de oändliga perspektiven upphöjt till oändligheten!
:-)

Med detta lämnar jag Sai Baba, ett ringa ämne jämfört med innehållet i mitt senaste inlägg om indisk rationalism. För det handlar ytterst inte om vad andra gör eller inte gör, utan om att bli förtrogen med sina egna kognitiva strukturer. Själar frälses inte i klump, som kristendomen inbillar sig. Och för självkännedom är astrologin fantastisk.

Anonym sa...

Ja, jag får väl skylla på Jesus för mitt exklusivistiska tänkande, för det där med "falska profeter" har jag tagit från bibelordet "Tagen eder till vara för falska profeter". Men det betyder naturligtvis inte att jag inte skulle vara kritisk mot alla förment kristna profeter som finns/fanns, kanske det rentav har funnits flest inom den religionen. Som du vet är jag inte renlärigt och dogmatiskt kristen, och jag håller fullständigt med dig om att själar inte frälses i klump, och också om de oändligt många perspektiven och allt det. Fast å andra sidan, brukar du inte kritisera dem som inte hävdar en objektiv moral och en objektiv sanning, och låter det inte lite värderelativistiskt om tankegångarna? Hmmm....
:-)

Seaward sa...

Jag färdas alltid vidare genom nya texter och tankar, och just nu har jag kommit full cirkel. Det finns spöklika antydningar i Platon om att moralen inte gäller i idévärlden och det finns även indiska riktningar som antyder att upplysta människor inte längre samlar karma och därför kan göra vad de vill.

Den objektiva moralvägen (t.ex. kinesernas Tao), esséernas "Ljusets och Mörkrets andar", skulle alltså inte vara den ultimata sanningen utan skeenden i en lägre verklighet (den som anknyter till eller kanske är grunden till vår fenomenvärld).

Men det duger förstås inte att som en nihilist förneka existensen av objektiva världen, för nihilisten har inte nått upplysning och skapar sig därmed karma i sin oansvarighet - vad han/hon än tror om detta liv som sitt enda!
:-)

"Oändliga perspektiv upphöjt till oändligheten" är naturligtvis en extremt kittlande tanke och påminner om att livet i vår fenomenvärld är outtömligt på upplevelser och partiella svar…