Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 april 2011

Förrädisk himmel för mordmisstänkt & pedofil

Tidningarna verkar ha avgjort skuldfrågan och uppger namnet på Andreas Johansson, misstänkt för två våldtäkter varav en på ett barn och ett mord. Han har tydligen medgivit det sista men förnekar rubriceringen. 

Eftersom svenska folket inte har någon särskild fantasi i valet av namn på sina barn krävdes det lite sållande att hitta rätt Andreas. Men identitetsfrågan tycks ha löst sig genom uppgiften i denna tidningsartikel. Enligt birthday.se finns bara en 37-åring med rätt namn i det länet.



Det är naturligtvis i avarterna av mänskligt beteende astrologin lättast kan hitta verifikation på sina traditionella lärosatser. Finns det något uppseendeväckande på den här himlen?

Enbart dygnet ger inte hela bilden, men det är påfallande att här saknas stabilisering via mörka och rigida Tamas guna. Hela horoskopet går i föränderlighetens Sattva och passionens Rajas

Det här är naturligtvis inga indikationer på vare sig kriminalitet eller mentala störningar, men ska något gott sägas om Tamas är det att kvaliteten liknar finansminister Anders Borgs försiktiga och konservativa stil. Notera hur han projicerar sin egen orörlighet på sin nya socialdemokratiska motståndare i ekonomidebatten: "betonghäck" är nämligen vad Anders Borg själv är till sin grova psykiska konstitution!

Bristen på Tamas kan i svåra fall ge en brist på moral och pålitlighet. Det är ingen slump att de tre vagabonderna eller vandrarna Tvillingarna, Skytten och Fiskarna alla sorterar under den normupplösande Sattva guna. Dessa låter sig inte bindas av Anders Borgs ärthjärnestora verklighet!

Kritisk finner jag den solära indikatorn vara - vad ska det bli av den här människan i livet? Hjälte eller djävul? Solen opponeras av den legalistiska och ibland inskränkande Saturnus och denna ogynnsamma opposition (Solen och Saturnus är dock ömsesidiga fiender) förvärras av att månnoderna är involverade. Tyvärr har jag ännu inte hunnit bilda mig en tillräckligt djup och rik uppfattning om Rahu och Ketu för att säga så mycket annat än att den här kombinationen ser "svårhanterlig" ut.

Vad som manar till eftertanke på himlen ovan, är emellertid den i och för sig välplacerade Saturnus i Luft i 270-graders kontroll av ett psyke (Månen) i Vatten. "Dissociationssyndromet" står på lur här och mycket riktigt förnekar Andreas mordet fast han anmälde sig själv. 

Nu har vi plötsligt den "stora illgärningsmannen" som problematiserar tolkningen av såväl Sol och Måne (handling och reflektion), och det är måhända ett illavarslande tecken. Saturnus kan i vissa fall indikera ett samhälle som sätter en gräns för individen, men ytterst står den för individens egen syn på gränsdragning. Varje själ är i hemlighet medregissör till sitt eget öde och våra blindfläckar är just de som blir de mest konkreta hindren på vår väg.

Saturnus i Luft mot ett sinnelag i Vatten leder i svåra horoskop till individer som känner ett men rationaliserar något helt annat. De sysslar med dubbel bokföring inför sig själva. De kan skapa parallella men osammanhängande världar. Just den här störningen mellan Tvillingarna och Fiskarna (båda "dubbla" tecken) granskades grundligt runt årsskiftet i samband med en homosexuell sångare som uppenbarligen inte hade full insikt i hur han tänkte och formulerade sin antireligiösa debattartikel under mellandagarna. 

Det är notabelt att sångaren föddes under samma period som den misstänkta sexualförbrytaren och lustmördaren. Mellan rörlig Luft och rörligt Vatten kan väldigt svåra och amorfa fenomen uppstå! Det skulle inte förvåna om det finns ett omedvetet kvinnohat även i det här fallet!

Likväl räcker det inte med något enstaka missljud på en himmel för att producera väldigt avvikande psykologier. På Andreas karta finns också en annan, men generell, indikation. Det är "egenmäktighetssyndromet", som särskilt uppstår mellan makthungrande Stenbocken och egocentriska Väduren, bildas här inte genom några direkta aspekter, men jag måste säga att det verkar kunna visa sig redan när båda tecknen är intensivt aktiva - det blir genast någon kämpande och klösande från den omogna sidan i naturen, barnet som söker kommendera (Stenbocken) och dominera. 

Kombinerar man den tendensen med en vacklande verklighetsuppfattning eller en tendens att dissociera sig från sina egna tilltag, då har vi genast början på ett horoskop som drar i patologisk riktning...

Vad som jag tror knäcker den här himmelen är att båda Ljusen är jupiteriska och Solens och Månens disponent befinner sig i sitt sämsta läge, fallen i den hårda och omilda Stenbockens tecken. Här förstärker en Jupiter i fall dessutom Venus - kärleksgudinnan - och man kan alltid misstänka en erotik i dessa situationer som knappt känner gränsen mellan våld, brutalitet och kärlek.

Det är frankt talat ett omen om tydligt nedsatt känslighet, eller omvänt, en ökad brutalisering av naturen. Stenbockens tecken kan i vissa fall utmärka sig just för sin okänslighet, och det beror förstås på att sensitiviteten hör hemma i det motsatta lägret, sårbara Kräftan!

I det här fallet ska alltså en förhöjd okänslighet av det venusianska (Jupiter expanderar här Venus på Stenbockens kyliga tema) läsas samman med den aggressiva och närmast tölpaktiga energi som Mars i härskarläge i Väduren ger. Vi har alltså ett egenmäktighetskomplex här som trots allt verkar synnerligen allvarligt eftersom de tydligt emotionella Mars och Venus båda är inblandade på negativa sätt. 

Och glöm inte: denna härva av emotionell missanpassning "styr" hela mannens livslinje, hans färd från Månen (modern) till ett individualiserat solärt liv!
Hade västerlandet inte varit så djupt fallet i sin sekulära idioti skulle astrologin varit ett av de viktigaste redskapen för att ringa in potentiellt problematiska perioder och varna föräldrarna att deras barn kräver extremt noggrann fostran för att inte spåra ur som individer.

*****

Frågan om fri vilja och determinism har lett till schismer i t.ex. hinduismens historia och Buddha var en lärare som trodde det fanns en möjlighet att korta själens fångenskap i kretsloppet. Andra menade att det här är ett självspelande piano och att vi är bokade för precis hela resan! 

En sådan determinism, menade buddhisterna, frestade med moralisk uppluckring och nihilistiska fasoner. Det är intressant att se en total värdeförnekare som Christer Sturmark, Humanisternas ordförande, ha så dålig koll på sitt tänkande att han istället kallar reinkarnationen och karmaläran en hemsk och oetisk lära (sagt när han patetiskt förfasade sig över en kommun som hyrt en föredragshållare i ämnet "änglar"). 

Han tycker tydligen inte om tanken att han har ett individuellt ansvar för sina handlingar. Är det sedan konstigt att en sekulär mentalitet snart visar tecken på tölpaktighet och förråelse? Inte alls, den är absolut inget bättre alternativ till religionens påstådda brutalitet. Och förklaringen ligger i individuella själar och deras omognad.

Oavsett vilket synsätt man väljer, determinism eller möjligheten av fri vilja, illustrerar astrologin det karma som en given själ väljer att ikläda sig i sin entré i tid och rum. Ovanstående smutsfläckar och problem var de klädedräkter som Kosmos erbjöd vid den här tiden, och många själar tog utmaningen. 

Naturligtvis är astrologin en pinsamt grovkornig karta som inte i närmare detalj kan beskriva vad som en enskild individ har att se fram mot i formen av distinkta händelser. Men den tillåter t.o.m. när inte födelsetimman är känd en del allmänna utsagor som oftare än inte stämmer. Den här himmelen finner jag t.ex. ytterligt passande för de svårigheter individen försatt sig i.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var intressant att läsa denna analys, för jag har just läst en bok, "Flyt" utgiven av Timbro, som utmålar -70talet i extremt mörka färger och nutiden som extremt ljus och positiv. Det framgår att författarna är födda -74, och boken är så extrem att jag blev nyfiken och kollade födelsedatum. 1/1 -74 och exakt ett månvarv senare, 28/1 -74, med den skillnaden att solen och merkurius gått in i Stenbocken. 70-talet framställs ett eländigt fattigsverige då folk knappt hade toalett och rinnande varmvatten inomhus! "Tänk dig att du vaknar en morgon och så finns det bara kallvatten i duschen och wc:n ligger i källaren" är ett citat. Ändå framgår på ett annat ställe att 97% hade wc inomhus och 95% varmvatten på 70-talet. Dissociation - man ser det man vill se. Och det är nog ingen slump att de båda herrarna, pr-konsult (skytten) och nationalekonom (stenbocken), saknar tamas guna, inga traditionalister precis, utan istället är ytterst framstegsvänliga och förändringsbejakande. Det är så extremt och onyanserat att det blir löjligt. Men folk som inte var med på den tiden kan ju förledas att tro på dem...
(www.bokenflyt.se)
S

Seaward sa...

Högst intressant! Kanske är de tre gunas en viktigare pusselbit än man kunnat ana när det kommer till ytterst generella attitydmotsättningar!?

Att tala om hela generationers motsättningar duger perspektivet inte till, men kanhända i kombination med några av de stora "målarpenslarna". "Sattvisk" Saturnus typ av traditionalism bör skilja sig mycket från en tamasisk Saturnus. Och så tillkommer förstås de fyra elementen, som i någon mån kan ange var man sätter ribban för sitt tänkande (Jord=pragmatism, Luft=teori, osv).

Sedan den sideriska zodiaken åter fått tecknen att börja "fungera" är det som en hel värld att återupptäcka öppnat sig! År av datainsamling med multipla fynd av just den här typen måste till.
:-)