Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 april 2011

Galaktiska centra & mänsklighetens psykiska fluktuation


En bok som i oktober 2007 utlöste frågor hos
bloggaren om vilken astrologi
som var korrekt...


After 12,000 years, when the sun goes to the place in its orbit which is farthest from Brahma, the grand center . . . [then] dharma, the mental virtue, comes to such a reduced state that man cannot grasp anything beyond the gross material creation.

Bortom astrologin finns fascinerande tecken på att tidig indisk civilisation kan ha haft ett konceptuellt grepp om vår del av världsalltet under stenåldern som är svårt för den moderna människan att föreställa sig. 

Ett är emellertid klart: när de gamla sumererna plötsligt börjar använda skriftspråk, så avslöjar redan de äldsta kilskriftstexterna en långt utvecklad matematisk färdighet.

Det vill synas som om den primitivism vi försöker tillskriva stenåldern bara är vår tids chauvinistiska förringande av allt som föregått oss själva - ett vanligt beteende hos den förmörkade delen av mänskligheten. Sanningen är istället att det är vi som krympt mentalt jämfört med våra avlägsna förfäder. 

Måhända är det en förklaring till det moderiktiga hatet mot "patriarkala strukturer", låt vara att dagens ikonoklaster framlever på en så inskränkt kunskapsnivå att de inte ens förstår vidden av arvet från fäderna. 

Hur skulle en politisk korrekt men andlig krympling som orerar om jämlikhet och andra dagsaktuella ämnen ens kunna börja förstå den antika distinktionen mellan "fädernas väg" och "gudarnas väg", där den förra leder till upprepade återfödelser till jorden men den senare lyfter människan ut ur kretsloppet? 

Sådana tankar får inte ens fotfäste i den moderna människans sinne, för hon har krympt katastrofalt under de senaste få tusen åren. Hon vet inte ens om att hon ständigt reinkarnerar längre! Likt psykologiska imbeciller är hon en social aktivist enbart.

*****

Jag måste rekommendera en sajt jag bara just läst det här kapitlet på, en fascinerande djupdykning ner i vad antikens bildade folk kan ha vetat om vår del av universum (vårt "kosmos") och hur Vintergatans centrum, vad oss anbelangar, faktiskt är Gud eller Skaparen Brahma - en ofattbar intelligens som lagt upp hela kartritningen för vad som skall ske under jordklotets livslängd.

Författaren diskuterar utifrån det här koncisa stycket från sent 1800-tal av en indisk vis man (samma text som det inledande citatet):

[T]he sun, with its planets and their moons, takes some star for its dual and revolves around it in about 24,000 years of our earth—a celestial phenomenon [precession]. . . .

The sun also has another motion by which it revolves around a grand center called Vishnunabhi [nabhi = nav], which is the seat of creative power, Brahma, the universal magnetism.

Brahma regulates dharma, the mental virtue of the internal world.

Sajtens författaren hänvisar till "...Cradle of Civilization" av Feuerstein, Kak och Frawley. Men jag måste säga att David Frawleys astronomiska/astrologiska kapitel är så pedagogiskt illa skrivna att jag borde ha varit varnad för att köpa hans "Astrology of the Seers" som första bok i vedisk astrologi. Mycket riktigt återkom samma usla disposition där B sades före A och vissa passager var närmast obegripliga. Att själv förstå och att sedan också kunna vidareförmedla sin insikt, det är två helt skilda ting... 

Bland boktipsen på den här bloggen ligger "Light of Life", den enda dugliga introduktionsboken till den fascinerande tradition som är den indiska astrologin. I fråga om galaktiska center med mera, är detta dock utdöd kunskap som just börjat upptäckas på nytt - de är f.n. inte en del av traditionell indisk astrologi.


Inga kommentarer: