Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 april 2011

Nedstämmande rationalism även i Indien


Kashmirisk Shiva lingam (manslem) formad av is


Det här inlägget är en mindre avbön. Sai Baba-kommentaren var inte lyckad. 

Jag kände inte till alla frågetecken om den nyss avlidna vishetsläraren, och även om gurus tenderar att dra till sig människor i behov av en ställföreträdande mittpunkt för den andliga medvetenhet de ännu inte kan göra anspråk på själva, kunde jag efter mothugg från en läsare via nätet (nätet är förvisso i sig en lika smutsig kanal för ryktesspridning som dess användare) konstatera att fallet inte ens var utan frågetecken vad gällde födelsedatumet. 

Det är en viss tröst, om än klen att jag såg samma sak som en Sai Baba-kritiker noterat om födelsedagen, att den skulle ha varit vald i efterhand för att indikera ett synnerligen potent sinnelag. 

Jag räknar heller inte med att sekulära läsare i väst ens kan börja fatta den verklighetsbild som - möjligen - skulle förklara att gurun påstås ha tagit manliga lärjungar på könet för att via shaktipat stimulera deras sovande kundalini-energi. När ett sekulärt västerland tolkar seder och bruk som avviker alltför mycket från deras egna blir det total pannkaka, och översättningen blir inte bättre än observatörens egen mentala nivå. 

Typiskt för en inskränkt människa är att tolka ceremonin som pedofili! Jag är förstås inte säker på vad som hänt och är uppriktigt talat inte särskilt intresserad heller. Jag pekar bara på att det finns en hela världar som den arroganta västerlänningen inte tycker sig behöva veta något om innan han uttalar sig i vitt skilda frågor.

För en antydan om att t.o.m. ytliga Hollywood är bättre påläst än genomsnittsmänniskan om extremt ålderdomliga kulter, se den andra Indiana Jones-filmen som har hjärtligt roligt åt exotismer från Indien. Där figurerar stölden av en stiliserad manslem eller lingam som utgångspunkt för hela berättelsen, och under resans gång får vi också se en ond guru som håller små pojkar gisslan! Vem vet vad den onda kultledaren kan ha gjort med de gossebarnen!

*****

Men inget ont som inte har något gott med sig. När jag ägnade en stund åt att jaga ledtrådar om Sai Baba, hittade jag Indiens motsvarighet till västerlandets skeptiker och de västerländska Humanisterna - för oss kända för en budget-filial här i Sverige, varifrån en sektliknande rationalism predikas på en pinsamt låg och förenklad nivå. 

Med rationalism avser jag en modernistisk, inskränkt inställning till människans kunskapsvägar som enbart godkänner logiska argument baserade på de fem yttre sinnenas observationer. I antiken hade grekiske Platons filosofi kallats rationalism men hans definition av förnuftet var en helt annan. Nous var för honom en andlig verklighet och inom detta förnuft existerade idéer som levande, eviga väsen. 

Vissa menar att Alexander den Store alls inte drevs av någon simpel imperialism utan av visionen om homonoia, ett enat medvetande. Alexander den förste visionären om en ny global mänsklighet som inte fastnat i inskränkta lantsortsperspektiv och imbecill lokalpatriotism utan möttes på hög och fri medvetandehöjd. Det behöver väl knappast sägas att hans vision var långt före sin tid. En blick på Norden av idag visar att den inskränkta drängigheten väl aldrig varit så utbredd.

De negativa och främlingsfientliga nordborna är en produkt av historiska skeenden. När västerlandet kollapsade mentalt runt Upplysningen tillskrev sig människan som enda art i nymornad hybris förnuftet. I ett slag reducerade västerlänningen hela universum till en död skräphög. 

Folk började barrikadera sig på den enda drägliga bakgården, planeten Jorden och har i dessa yttersta tider av enbart materialistisk konsumtion drivits så långt in i ett hörn att den enda mening med livet som återstår är att bygga om köket eller måla på torpet. Den sekulära människan har inget förnuft alls kvar! Och nu, när vår kultur börjar falla sönder och alla faller in i egoistiska svarta hål - av Fredrik Reinfeldt-typ - är det så dags att reparera skadan. 

Det frö som såddes vid Upplysningen måste nu nå sin skörd och det är inget annat än västerlandets fullständiga kollaps. Kolonialism och slaveri - allt den vrånga vite mannen ställt till med på jorden måste städas undan så att en annan mänsklighet kan utbreda sig i vårt ställe. 

Det här är naturligtvis inte en ras- eller kulturfråga som ofattbart obildade främlingshatare i Sverige och övriga Europa föreställer sig. Det har ingenting med islam, kristendom eller lokala sedvänjor att göra. Det är större förändringar som ligger inprogrammerade i Tiden själv. Astrologin har känt till tidsåldrarnas gång i flera tusen år, men tack vare Upplysningen är västerlänningen i dag mer vilse i universum (och sitt eget liv) än någonsin.

*****

Inget ont som inte för något gott med sig... Det är fascinerande att se horoskopet för den indiska föreningen för vetenskap och rationalister. När jag började blogga för 2½ år sedan hade jag ärligt talat ingen aning om att Charles Carters "syndrom" baserade på de fyra elementen skulle fungera så bra. 

Jag hade just upptäckt den ursprungliga sideriska zodiaken som stuvar om rejält i våra dagars horoskop, och hade väldigt lite empiriskt material. Se de säkert 7.000 inlägg som redan skrivit som bloggarens eget skolarbete, hans tålmodiga insamling av en stor mängd data (intryck).

Långsamt men säkert har en handfull tyckts få sin verifikation. Problemet blir inte mindre av att vissa zodiakteckens symbolik har kommit lite på glid. Lyckligtvis är zodiaken arrangera utifrån några grundprinciper (element, kvalitet och polaritet) så skulle kunskapen om ett tecken korrumperas, går det att rekonsturera det utifrån den återstående helheten. Genialt!

Vad gäller "rationalism" som syndrom (överbetoning i psyket), stämmer det indiska horoskopet perfekt med hur jag formulerat det i dess moderna tappning (se definitionen ovan), se Ljusens placering:




Solen i Vattumannen skulle i och för sig ha glatt Platon enormt. Här är just den äldre tanken på att idéerna existerar i strukturerade relationer i en högre ontologisk ordning som vi kan beteckna med ordet "Luftelementet". Detta är, om man så vill, andevärlden eller själens eviga hemvist. 

Jag har tidigare förslagit att man kan se Vattumannens tecken som både Platons Världssjäl (den rationella delen) eller Nous (det kosmiska förnuftet). Apropå den judiska föreställningen om en "Människoson" som läraren Jesus tycks ha talat mycket om (och åtminstone hans anhängare snart nog identifierat honom med), så är detta uttryck egentligen platonism. Människosonen är bara en instantiering, ett specimen eller exemplar av den universella idén om en människovarelse, arketypen Människa. 

Eftersom grekerna mottog enorma mängder indiskt tänkande är det inte förvånande att den kosmiska gestalten finns även i den indiska filosofin (Purusha) och forskning tyder på att den har ett ännu äldre ursprung, att indierna kan ha fått den från de gamla sumererna i tvåflodslandet - samma region som långt senare lärde sig läsa himlavalvets rörelser och skapade astrologin.

Problemet för dessa indiska rationalister, enligt datumet för föreningens grundande, är att de inte klarar att hålla mentaliseringen på det rena förnuftets nivå. Månen, själens lägre halva, är så fallen den kan bli och totalt identifierad med de yttre sinnena i Oxens tecken, ett tecken som indikerar den levande varelsens känslomässiga identifikation med denna världen. När astrologin kallar Månen/sinnet "upphöjt" i Oxens tecken betyder det inte mer än att Vattenelementets patologiska fabulerande hålls i schack. 

För att förstå hur man kan bli förgiftad av sina egna känslor, se bara mängden Vattendominerade horoskop som alla varit förenade med missbruk av olika slag vilka passerat revy på bloggen. Jag hade inte fel som redan i det första inlägget lyfte fram den tvångsmässiga massmördaren Ted Bundy och den lika tvångsmässiga pengasamlaren Annika 'fallskärm' Falkengren i ett inlägg om Vattenelementet. 

Det är ingen slump att indisk astrologi säger att det är i de tre Vatten-relaterade husen 4, 8 och 12 moksha eller befrielsen måste äga rum. Det är Vattenelementet, människans lägre psykiska natur, som förorenas av Jordelementet. Platon ville inte ens inkludera Jord i sin tredelade själ. Det är så att säga Vatten som representerar själens mantelfåll, den som släpar i marken och blir smutsad. 

Platon hade själv haft en mer positiv bild (men inte odelat) av "denna världen", men runt början av vår tideräkning, såg Mellanplatonismen med betydligt mörkare ögon på detta livet och möjligheten av att själen faktiskt blir förorenad av att inkarnera. Det är med andra ord inte lätt att bryta kretsloppet av återfödslar om man syltar in sig i skiten mer och mer varje gång man återvänder! 

I Indien fanns redan samma lära om själens nedsmutsning av "materiella atomer". Och inte ens materialismen kan västerlandet berömma sig av, även Demokritos atomlära förefaller ha formulerats i Indien åtminstone ett århundrade tidigare (men troligen mycket tidigare än så).

Bloggen har en praxis som verkar utbredd bland astrologer, att betrakta öppningstimman dagen en förening, ett parti m.m. grundas, som dess födelsetimma.

I fallet med den indiska rationalistföreningen ger detta ett fantastiskt tänkvärt omen om vad det här är för gäng människor och vilken deras inriktning är: 

Saturnus stiger i öster i Skorpionen, Vattentecknet som mest av alla behöver en grundlig moksha, rening eller befrielser eftersom Vattnet här är av typen Tamas - ett stillastående vatten som blir allt mer härsket ju längre tiden går.

Problemet är att Saturnus i sig är en planet som sinkar och ibland helt förbjuder rörelse, så Skorpionens dåliga tendenser kan bli förstärkta här, ja rent kroniska. Och då Skorpionen är det tecken då människans ego måste dö för att få upp blicken för att en högre aspekt av hennes själ väntar på att ta över, inser vi hur usel ascendenten är. 

Saturnus spjärnar emot så att Skorpionens naturliga död sinkas eller sätts på framtiden. Vi kan säga att den här föreningen, grundad 1985, är generande långt efter sin tid och mer i linje med 1800-talsmaterialismen. Saturnus är ofta en källa till extrem motsträvighet och konservatism och här gagnar den inte någon.
Så långt kunde man ha nöjt sig. Saturnus är dock också materialismens princip och det jordbundna förnuftets signifikator (via dess härskarläge i Jordtecknet Stenbocken). 

Men här tillstöter ett problem. Horoskopets viktigaste problem länkar via konjunktion till en planet som redan stigit i öster i slutet av Vågen, och resultatet blir ett "dissociationssyndrom" där intellektualitet (Luft) och känslomässiga attityder (Vatten) kan skapa svårförutsägbara resultat.

Och än värre upprepas dissociationen eller mobbartendensen ännu en gång eftersom Saturnus (i Vatten) råkar vara disponenten till hela horoskopets motor, den Luft-placerade Solen i Vattumannen. 

Å ena sidan har vi alltså Måne och Sol som med "själ och hjärta" (i nämnd ordning) hänger sig åt fysiska förnimmelser (Mån-Oxen) vilka den sedan söker hitta de rationella skälen till - en klassisk indikation på reguljär naturvetenskap. Men å andra sidan lider horoskopet av, om man så vill, en förstämmande låsning inför döden (Skorpionen) vilket påverkar Intelligensen (Solen) på ett irrationellt sätt. 

Jag har tidigare sagt att ateister har lägre intelligens än andra, och det beror helt enkelt på att de rationaliserat bort sin egen rädsla för att dö. Även svepande uttalanden om naturens kretslopp uttalas egentligen utifrån ett "dissocierat" mentalt tillstånd. Den sekulära människan har ju redan från början köpt föreställningen att det inte finns något mer än den empiriskt iakttagbara världen. Hon lever därför hela sitt liv i en luftslottskonstruktion baserad på myten om Jordelementet som det enda verkliga, ja materien som orsaken till "Luften". Så är det inte. 

Platon visste att vi är Universums tankegods, de idealistiska indierna sade detsamma. Alla intelligenta människor vet att det förhåller sig så. 

Hur då? 

Genom sin intelligens eller transparens (Eldelementet).


Inga kommentarer: